47, een lied voor de Allerhoogste

De Romaanse Abdijkerk, tijdloos en toch maar 1 eeuw oud

Wie vroom is of Deugmens hoeft niet te bidden, die is al vervuld van zichzelf, eigen vermeende goedheid en goede intenties. Wie van de eigen tekortkomingen doordrongen is spreekt elke dag een gebed uit, in de hoop jaarlijks te mogen klimmen vanuit het duister naar het Licht, de Allerhoogste, zoals de monniken in de Friese abdijen hier ook eeuwenlang deden. Psalm 47 in het Fries luidt mijn 47ste levensjaar in.

Al jimme folken, klap yn’e hannen; juchje God mei jubeljend lud. Whent de Heare, de Allerheechste, is freeslik, in great kening oer’e hiele ierde. Hy brocht folken under us, en naesjes under us foetten. Hij keas us us erfskip ut, de hearlikheit fen Jakob, die’t Er ljeafhat. Sela.
God fart op yn jubel, de Heare yn bazuneklank.

Psalmsjong, psalmsjong us Kening, psalmsjong! Hwent God is kening oer’e hiele ierde; psalmsjong in oertinking. God regearret oer de heidenen, God sit op syn hillige troan. De foarsten fen ‘e folken komme gear, it folk fen Abrahams God; hwent de skylden fen ‘e ierde binne God sines. Hy is heech forheven!

Met mijn geliefde wakker geworden, meer kadootjes zijn niet nodig

Zevenenveertig jaar, je ziet het er niet aan af, dat ik al weer een jaar dichter ben bij het graf. Het lekkerste kado lag vanochtend al bij me, een sappige zeevrucht. En verder kan (bijna) alles me eigenlijk gestolen, behalve dan het verlangen naar God, de Allerhoogste, naar heelheid, rechtvaardigheid, het Goede, Ware en Schone.

Je kunt een verjaardagsdonatie doen zodat ik Interessante Tijden interessant kan houden. Ook omdat er nog hoge juridische kosten aankomen nu het Ministerie van Staatsterreur (‘Veiligheid’) van mijn teksten (opnieuw) een strafbare juridische karikatuur wil maken, zodat ze mij kunnen framen als slecht mens.

Terwijl ik slechts hun leugens en corruptie aan de kaak stel. Maar zo kunnen ze daar mooi de aandacht van afleiden, en naar hun baas, Gerrit van der Burg roepen ‘kijk, wij hier in het Noorden zijn ook actief in de strijd tegen Ondermijning’.  Wat dat ook betekenen mag.

Bekend van het Abdijbier

Het gaat enkel om winnen en framing. Een beetje sneu als je zo je brood moet verdienen, bid voor ze. Ik heb het mooiste werk ter wereld, al bijna 18 jaar als zelfstandige creatieveling, ik ben een gezegend mens die met niemand zou willen ruilen. Naar Psalm 23: De Heer is mijn herder, mij ontbreekt niets.

Behalve dan af en toe wat slijk der aarde, maar ook hierin hebben jullie als volgers mij altijd ruimhartig bijgestaan in geest en daad. Als pessimist tot in de kist is mij dat zeer dierbaar geweest.

 • Steun mij via NL04INGB0005526038 tav Stichting Milieu Wetenschap en Beleid ovv ondervermelding van ‘Rypke’s Verjaardag’ en dank voor al jullie steun en gebed. Uiteindelijk is het mijn ‘parochie’ waar ik dagelijks voor schrijf, voor jullie een inspiratiebron kunnen zijn, zoals anderen mij inspireerden, dat al dik vijf jaar lang met duizenden teksten en beelden.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia de kroon op vijf jaar Interessante Tijden

Met als kroon daarop mijn Meisterwerk: Liever dood dan Slaaf, een pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Je kunt mij ook steunen en jezelf een plezier doen door dat 2 kilo zware koffietafelboek aan te schaffen via de gelijknamige webzijde.

Wij bezoeken vandaag een Middeleeuws festival in Friesland, Imaginerium, kadootje van mijn geliefde. Dit als inspiratiebron voor een eigen Fries Vrijheidsfestival, Frijsia.

2 Replies to “47, een lied voor de Allerhoogste”

 1. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Rypke!

  Ik heb vandaag dan een extra donatie overgemaakt maar voor een boek weet je me ook te vinden!

  Ik hoop dat het Officier van Justitie een beetje coulant is. De scheiding tussen inhoud en satire is ook weer duidelijker geworden na het de zaak met fossielvrij Friesland dat mag ook meegenomen worden.

 2. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag Rypke en alle gezondheid en inspiratie toegewenst in het nieuwe levensjaar.
  Mijn complimenten trouwens voor je bijdragen die je sinds kort ook aan Blckbx tv levert.

  Groeten uit Zeeland,
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *