Stamt de mens af van een aapachtige?

Veel Europeanen hebben Neanderthal-DNA

Wie als Europeaan een DNA-test doet – zoals ik deed voor mijn Meisterwerk Liever dood dan Slaaf (hoofdstuk 3) krijgt  als uitslag dat er een beetje Neanderthal-DNA in je zit. Het betekent dat de moderne ‘Cro Magnon’-mensen hybridiseerden met die beroemde oermensen. Zo lijkt er dankzij die hybridisatie een genetische grond te bestaan voor verhalen uit de oudheid, waaronder uit de Bijbel over ‘godenzonen’ die het met de dochters van mensen deden. 

Neanderthal-schedel

Joachim Neander
De oermens Homo neanderthalensis met het bekende primitieve uiterlijk met steviger kaken en lager voorhoofd, Neanderthalers zijn vernoemd naar dat dal dat haar naam ontleent aan een evangelist, Joachim Neander. Neander is de vergriekste ‘artiestennaam’ van Neumann, ‘Nieuw Mens’ dus. Daar maakte ik al diverse reportages over, waaronder voor Intermediair.

Wie kent dat liedje als protestant niet: ‘Lof zij de Heer de almachtige koning der eeeeeere’

Cro Magnon kreeg haar naam in de Dordogne in Zuid Frankrijk. De Webzijde Perigord.com stelt over ‘l Abri (schuilplaats) de Cro Magnon:

De Cro-Magnon schuilplaats is de emblematische plaats van ontdekking, die zijn naam heeft gegeven aan de eerste moderne mens: de Cro-Magnon mens. (synoniem van Homo sapiens). Het werd in 1868 ontdekt door Louis Lartet. De menselijke skeletten werden gevonden onder een helling gevormd door steenslag van de rotsachtige helling erboven.

Waarom Cro-magnon? Het woord Cro is afgeleid van het Occitaans en betekent “gat”, Magnon is van minder duidelijke oorsprong: het zou een patroniem kunnen zijn, of het zou kunnen afstammen van het Latijnse magnus dat “groot” betekent – in dit geval “de grote grot”.

Echte Neandertalers in het Neandertal bij Dusseldorf

Hotel Cro Magnon
De vondst kwam in de zelfde tijd als die van de Neanderthaler (1858) toen het evolutionisme van Darwin in opmars kwam, het denken in opgaande lijn van ‘primitief’ naar ‘hoog ontwikkeld’. En dat langs de weg van geleidelijkheid. Nu zijn er steeds meer aanwijzingen dat dit denkmodel beperkingen kent. Verandering kan ook vrij plots optreden, terwijl soorten tegelijk zeer lang een vrij constant uiterlijk kunnen hebben en genetische make-up.

De Cro Magnon mens Homo sapiens blijkt ook al 30 duizend jaar min of meer het zelfde gebleven.

Tegenwoordig is er ook een hotel-restaurant van twee Homo’ s (sapiens) dat naar deze moderne mens is vernoemd, Hotel Cro Magnon. Daar moeten we nog zeker eens op bezoek, omdat ik mijn oude liefde van natuurwetenschappelijke reportages weer op wil pakken.

Paleo-conferentie Groningen

Toen ik eerder voor biologenkrant bionieuws een verhaal maakte over de komst van Richard Leakey naar Wageningen, viel al op: wat men zegt te weten over de ‘evolutie’ van de mens is vooral gebaseerd op fantasie-verhalen en een hoopje fossielen die volgens Ian Tattersal in 1 pickup-truck passen.

Veel zogenaamde paleo-antropologen zou je ‘bijzonder gemotiveerd’ kunnen noemen omdat ze de volgens Darwiniaanse theorie bestaande ‘missing link’ tussen aapachtigen en mensen hopen te vinden. Soms ook met vervalsingen zoals de ‘Piltdown man’, een mensenschedel met apenkaak er op geplakt. Die bleef vijftig jaar lang tentoon gesteld staan in het Natural History Museum in Londen.

Dus waar is het bewijs nu dat moderne mensen ‘evolueerden’ uit primitieve voorouders, die uit Afrika wegliepen. Tot ze uit een aap voortkwamen? Alle Cro Magnon-nazaten hebben in hun genen de haplogroep R1b. (ik ook) Waar die Cro Magnon nu plots vandaan kwam, dat is een interessant onderwerp hier verder in te duiken.

Voor het Friese Vrijheidsmonument, twee Cro Magnon-afstammelingen

Op weg om uit te sterven
Met storytelling en wat technische taal kun je al snel een gat vullen dat de ruimte van gebrekkig bewijs laat. Neem alleen al de ontdekking van een (deel van) een voet die in Ethiopie werd gevonden in 2002, en de uitgestorven eigenaresse werd ‘Selam’ genoemd.

Dat werd meteen ‘Lucy’s Baby’ genoemd, naar de Australopithecus (Austral = zuidelijk, pithecus = aapachtig) en meteen vind je in de populaire wetenschapsmedia fantasieverhalen over hoe Lucy moest opletten, dat haar baby niet plotseling in de boom zou klimmen. Omdat een teen zoals bij aapachtigen naar buiten was gegroeid.

Lucy is de zuidelijke aap – vernoemd naar het liedje van de Beatles- die 3 miljoen jaar terug geleefd zou hebben. Omdat er nog nooit een vergelijkbare fossiele aap was gevonden, ontwierpen de onderzoekers  in 1974 meteen een heel nieuw genus Australopithecus. Oftewel ‘de mens schiep een nieuwe oermens’….

En later worden dan vondsten van botfragmentjes in die nieuwe soort geduwd, zodat deze meer soortgenoten krijgt.

Het Paleo-Vangelie, op seculiere wijze op zoek naar De Oorsprong van Geluk en Ware Kennis

In plaats van te roepen ‘zie de missing link tussen aap en mens’, kun je dus ook stellen; Lucy en wat daar aan hominiden omheen werd gevonden, die waren niet op weg om tot mensachtige te evolueren. Ze waren op weg om als aap uit te sterven.

Zo is het bewijs van een ‘missing link’ tussen aap en mens vrij dun, wanneer je enkele botfragmentjes hebt en vooral veel bijzondere motivatie. Mensen hebben bijvoorbeeld ook bloedgroepen die apen niet hebben. De filmpjes van Robert Sepehr over dit onderwerp zijn alvast de moeite van bestuderen waard. We duiken verder in het beschikbare bewijs en nieuwe studies voor deze komende week.

Nu gaan we eerst op pad.

3 Replies to “Stamt de mens af van een aapachtige?”

 1. Fascinerend onderwerp! Ik heb begrepen dat via DNA-afnamen gereconstrueerd is hoe mensen zich over de aarde hebben verspreid. Dat ging dan vooral via kustlijnen waar nog altijd de meeste mensen wonen. Uiteindelijk kwam men aan in Amerika.
  En toen vonden archeologen een 130.000 jaar oud mensenskelet in de VS. Blijkt de werkelijkheid toch weer ingewikkelder dan men ooit had kunnen denken 😀

 2. Peter Borger kan daar ook goed over praten als celbioloog.
  Bij Bluetiger, zijn er genoeg episodes met hem.

  Jammer dat je daar niet meer bent Rypke.

  Blckbx is maar een softe club, vergeleken daarbij.
  Maar wellicht wel meer bereik, ook belangrijk

 3. Wat de ‘missing link’ betreft: mijn scriptie “In den beginnen was de daad” die ik u onlangs heb gestuurd, biedt hiervoor een interessante en zeer plausibele theorie. Dus wat let u om deze eens te gaan lezen? Het biedt een geheel nieuw gezichtspunt op deze kwestie. Mocht u de scriptie niet ontvangen hebben, dan stuur ik hem met genoegen nogmaals naar u toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *