Vissers sluiten aan bij boerenopstand: havenblokkades…

Blokkade haven IJmuiden

Een twintigtal viskotters is vanochtend vroeg overgegaan tot havenblokkades in de veerhaven van Lauwersoog, de veerhaven van Den Helder en IJmuiden. Zij sluiten zich zo aan bij de blokkades die boeren uitvoeren op distributiecentra, waarvan BLCKBX today verslag doet.

De woordvoerder voor de blokkades bij Den Helder is Dirk Kraak van EMK. Die vissersactiegroep werd zeven jaar geleden opgericht door de Zeeuwse visser Job Schot vanwege het Europese beleid om bijgevangen ondermaatse (jonge) vis niet meer in zee terug te zetten, maar dood aan te landen en te vernietigen (aanlandplicht), het beleid om de Noordzee vol windmolens te zetten en om grote stukken zee af te sluiten als ‘natuurgebied’.

Op de Facebookpagina van EMK staat het volgende vermeld:

Na Lauwersoog #blokkeren #vissers nu ook de veerhaven Den Helder. Vissers zijn o.a. verbolgen over het uitblijven van Nederlandse steun voor torenhoge brandstofprijzen, het volbouwen van de zee met windparken en het afgrendelen met ‘zeereservaten’. Visserijbedrijven vallen om.

Beelden van de blokkades zijn op EMK haar FB-pagina al te zien via deze link. De Livestream van BLCKBX van de boerenblokkades is hier te zien:

De boeren is door de politie al verzocht om te vertrekken. Wat opvalt bij commentaren is dat een aantal boeren nog het uitgangspunt van ‘een stikstofprobleem’ onderschrijven, terwijl dat een papieren fictie is. Stikstof en natuur zijn twee verschillende zaken. Zie mijn verhaal voor De Andere Krant over de ware motieven. Ook ‘woningbouw’ neemt maar een twintigste van de ruimte in die men voor ‘klimaatadaptatie’ wil opkopen:

De Verbouwing van Nederland (‘transitie’)is al vastgelegd in de Nationale Omgevingsvisie

Er is geen ‘stikstofprobleem’ maar een probleem met de integriteit van openbaar bestuur. Bemiddeling met een kartelfossiel als Remkes is dan ook vruchteloos. Met een regime dat liegt en steelt is geen onderhandeling mogelijk. Men wil ‘stikstof’ als stok gebruiken om beslag te leggen op grond op publieke kosten (voor private belangen). Punt. Niets meer, niets minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *