‘De (energie)transitie’: Nederland kaalgezaagd Mordor?

Ook midden in de zomer moet het bos er aan geloven bij Eijsinga

Meteen bij terugkomst uit het prachtige Zuid Engeland blijkt Eijsinga van de Eijsingastate ook midden in de zomer mijn favoriete wandelbos- waar vorig jaar nog de Wielewaal zong- op een zaagbeurt te hebben getrakteerd. Officieel is op 15 juli het broedseizoen voorbij, dus mag je ook midden in de zomer die paar minirestjes natuur in mega-industrieterrein Nederland te lijf gaan, ook als de boomvalken nog hun horst hier bewaken.

Bosvandalisme van eigen bodem

Op papier alles goed beschermd
De boswerkers komen met megatrucks en hebben op een kaart ingetekend waar roofvogelnesten staan ingetekend. Dus op papier gaat alles altijd goed. Je kunt het die mensen ook niet verwijten, hout moet ergens vandaan komen. Je kunt zoiets ook als ‘duurzaam’ verkopen, want immers hout van eigen bodem uit eigen omgeving. Maar zo ziet het er dus uit.

In het Wielewaalbos hangt nu de geur van bloedende eiken, beuken en essen, die in hun groeiseizoen om zeep werden geholpen. Afgelopen jaar liet Eijsinga al hele naaldbossen in de zomer verwijderen met kaalkap zonder herplant. Nu zijn de loofbomen aan de beurt waar zijn personeel oranje streepjes op had gezet.

Voor mijn voeten rende een marter over het pad de dekking in, donkere vacht, of was het een ‘mud’, bunzing….

Bosvandalisme in het zomerseizoen, waar vorig jaar nog de Wielewaal zong

Fossiele brandstoffen zijn en waren de beste vondst voor natuurbescherming van de afgelopen anderhalve eeuw. Zo bleven de bossen staan- ze konden zelfs natuur- en recreatiefunctie krijgen- want we hadden (betaalbaar) aardgas, olie en kolen. Maar ja, krijg dat zo’n klimaatgekkie maar eens aan het verstand, als ze betaald worden om het tegendeel te verkopen…

Nu moet het bos alles in 1 zijn, en moeten boseigenaren ook tegenstrijdige functies combineren. Op papier kan dat. In de praktijk ziet het er zo uit…

Onder de klimazis’ van de Rutte-tirannie raakte de natuurfunctie van bossen ondergeschikt aan ‘natuurontwikkeling’ (verdienmodel ingenieursbureaus),  exploitatie en recreatie. Niet alleen bij particulieren hier, maar ook bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De Landschappen. Die mogen ook bos kappen uit naam van ‘stikstof’, omdat ze bosopslag mogen framen als versnelde successie door stikstofbemesting.

Dan heet het vernielen van de bestaande natuur ‘natuurherstel’, en kun je ook nog SNL-subsidies scoren. Dat staat in de duinen bij Schoorl nog steeds op het programma.

Alles moet kapot

Miljarden euro’s om bos te vernielen
Er zijn vele drijvers die maken dat Nederland gedoemd is om een kaal Mordor te worden, die nu in versnelling raken.

Hongerige houttokkies in het dorp die de gasrekening zien stijgen, wijken uit naar de stook van hout. Dat moet ergens vandaan komen. Iedere winter zie je dat zo een bosperceeltje hier verdwijnt. Maar dat is klein bier, vergeleken met wat het Rutte-regime haar ‘klimaatbeleid’ en ‘energietransitie’ uitricht.

Het “Energieakkoord’ van Ed Nijpels en zijn Nijpelitaanse Maffia reserveerde tientallen miljarden euro’s subsidie voor de massale stook van hout in klimaatcrematoria. (biomassacentrales) Die perverse impuls droeg mede bij aan houtschaarste en aan de stijging van houtprijzen. Bedenk dat enkele grote biomassacentrales bij elkaar al tienduizenden hectares bos per jaar nodig hebben.

15cent SDE+-subsidie per kilo EN een risicovrije lening van het Nationaal Groenfonds

De hout- en grondstofprijzen stijgen nu verder in combinatie met de economische crisis die door coronamaatregelen en de steun aan een Oekraiense oligarch ontstond. En vraag schept aanbod.

Lastenverzwaringen van landeigenaren zijn een andere stimulans voor de nood tot exploitatie van de minirestjes natuur die Nederland resten. Dan komt daar bovenop de veiligheidsmanie, waarvoor bomen langs B-wegen gekapt moeten. Het is een slechte tijd om boom te zijn, er blijven stompjes over als symbool voor de geestelijke afstomping van het Rutte-tijdperk.

Daar gaat weer een stukje natuurbos nu ook midden in de zomer

De boswerkers die ik voor vakantie tegenkwam, wantrouwden mij als handlanger van Volkert van der G. Later kwamen we best op  1 lijn, omdat zij ook door hebben dat op papier ‘linkse’ clubs door de overheid worden gebruikt voor politieke doelen. We delen de zelfde vijand, maar het gros van de massamensen, ook hier in Langweer doorziet de dialectiek (denk aan de valse tegenstelling ‘links’ versus ‘rechts’) nog niet.

Mordor is het dystopische landje van de Duistere heerser uit Lord of the Rings, een land des doods. Toen we vanuit Calais door het in beton verpakte Vlaanderen door het industrieterrein genaamd ‘Nederland’ naar Friesland reden, kreeg je dat Mordor-gevoel al… Adding insult to injury is bij thuiskomst dan dus ook je favoriete wandebosje op de klimaattransitie getracteerd.

Je zou bijna willen emigreren… Bijna.

One Reply to “‘De (energie)transitie’: Nederland kaalgezaagd Mordor?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *