Energielabel: privaat gewin met staatsdwang…

‘Mijn naam is Bijltje Hak, alle dagen moet ik hout hakken voor ons kacheltje’

Zojuist komt iemand hier binnen omdat het Energielabel (C) bijna is verlopen van mijn huis. Niemand begrijpt precies hoe dat label is samengesteld, private partijen cashen er op, en het geeft een vals gevoel van objectiviteit, alsof enkel het aantal verloren kWh per geveloppervlakte telt bij een huis.

Je moet verplicht voor honderden euro’s zo’n keuring laten doen bij een ‘gecertificeerde’ energielabeladviseur. En dat verdienmodel drijft op staatsdwang. Wat zijn de pro’s en contra’s? 

Staatsbosbeheer kapt er lustig op los voor ‘duurzame’ verwarming

Publiek- Private ‘Samenwerking’ (Oligarchie)
De aanvraag loopt dan via Woninglabel, een BV waarna je een controleur op bezoek krijgt. Je krijgt van de Inspectie Leefomgeving en Transport een boete van 435 euro voor particuliere woningeigenaren, vorig jaar nog 170 euro. Wetgeving werd in 2020 aangescherpt, zelf op afstand wat met dichterlijke vrijheid invullen is er niet meer bij.

De Koninklijke Oligarchie Nederland BV streeft er uiteindelijk naar, dat je geen pand meer verkopen kunt wanneer je geen C of beter label hebt. Dus moet je verplicht een privaat bedrijf laten komen, met iemand die in je huis spioneert en het gehele huis opneemt.

Dat voelt al invasief. Op dit moment hoor ik iemand de klep met deurmat optillen, door de Enerkorp-controleur. (‘duurzame oplossingen’) Een hele aardige knul hoor, daar niet van. We maken altijd onderscheid tussen persoon en beleid.

Voor de logica achter het Energielabel verwijst de Inspectie Leefomgeving en Transport naar een stichting die door het Ministerie van VROM is opgericht in de jaren ’90, gevuld met klimaatactivisten van de PvdA of erger: Milieucentraal.

Even de kachel aanmaken

Beweringen en aannames als ‘objectief’…
Die subsidieclub is opgericht om te pretenderen dat in het gehele leven, van je voedsel tot het betrekken van een pand maar 1 ding nog telt: De ‘CO2-uitstoot’… Wat heb ik als particulier nu van node met de ideologisch politiek gekleurde informatie van dat neomarxistische/neoliberale (geen verschil) subsidiespul?

In deze zin van Milieucentraal gaat al een wereld van (politkeke) aannames en beweringen schuilt:

Een energiezuinig huis heeft goede isolatie,  energiezuinige ventilatie, zonnepanelen (….) en wordt op een duurzame manier verwarmd (….). Het energielabel is een document (pdf) waarin deze kenmerken zijn beschreven.

En we lezen deze beweringen waarop het lobbyisten-Kartel- ‘Le Milieu’- met staatsdwang een verdienmodel bouwt

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

 • Behagelijker en comfortabeler wonen

 • Lagere energierekening

 • Minder CO2-uitstoot voor een beter milieu

 • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd

De Abdij van Langweer,

Le Milieu (het criminele circuit)
Een ‘beter milieu’? De aarde vergroent meetbaar dankzij de menselijke productie van groeikasgas CO2. Wij hebben hier nooit last van hitte, omdat we een groene tuin hebben met bomen en struiken. Met ‘gezond verstand’ zonder het advies van zo’n Groen Linkse terreurclub kun je het best af zonder hun overheid.

Een huis met dubbel glas? Natuurlijk, want anders hangt het vocht bij stoken binnen. Open deur: ik wil ook graag een lage energierekening, maar daarbij spelen hele andere belangenafwegingen een rol.

Zo ervaar je in de praktijk een milde vorm van wat ‘privatisering van de publieke ruimte’ en ‘privatisering van publiek bestuur’ inhoudt. Er wordt uit naam van ‘het klimaat’ een verdienmodel opgetuigd voor een privaat kartel van BV’s en stichtingen, dat leunt op steeds verder aangescherpte regelgeving.

For a fantastic plant growth. Broeikasgas of Groeikasgas?

Daarmee dwingt een kartel je tot het maken van steeds hogere onkosten voor zaken, die je zonder die regelgeving veel lager op de prioriteitenlijst zou zetten. Omdat je voor je eigen leven handelt op basis van ondervinding en gezond verstand.

De rekening zal naar verwachting nu verdubbelen. Dat heeft niets te maken met het Energielabel (C)

Energierekeningen gaan door het plafond, dankzij de gevolgen van de SDE-opslag voor het ‘Energieakkoord’ van Ed Nijpels (Die zelf Energielabel G heeft in zijn boerderij in Langweer), de Klimaatwet, Divestment, (campagnes van milieuterroristen richting banken en pensioenfondsen om niet meer in olie- en gaswinning te investeren) sociaal-economische verwoestingen door coronabeleid en het oorloghitsen met de Russen.

Met een Energielabel verander je niets aan een falend landsbestuur. Wel door dit gehele Kabinet in de diepste kerker te gooien, en te vervangen voor een regering die de eigen bevolking weer op 1 zet, dus zonder globalisten er in.

Huismussen

Gedrag, natuur en schoonheid tellen niet mee
Je gedrag is ook doorslaggevend. Voordat een vrouw in mijn leven kwam had ik veruit de laagste energierekening van Langweer. Als man alleen kun je veel Spartaanser leven, je kookt nooit, douchet lang zo vaak en zo lang niet en stookt minder.

Voorbeeldje: ik stookte altijd op 18 graden, mijn warme persoonlijkheid had daar voldoende aan. Bij het toetsen van een Energielabel gaan ze voor het berekenen van warmteverlies uit van een Delta T van 20 graden (‘kamertemperatuur’), zodat je gevels automatisch meer warmte verliezen tov de omgeving.

De afwas hoopte zich altijd op tot een toren van 1 week, waarna we begeleid met een dreuntje keiharde metal – uitlaat voor ergernis- dat kutklusje handmatig klaarden. Nu staat de vaatwasser iedere dag aan. Kortom: je energie-gedrag zegt veel meer, maar een Energielabel kan daar niet mee rekenen.

Batman, geen dwergvleermuis of hoefijzer, ik hou het op een laatvlieger

Bij Cottages in Engeland, en monumentale panden in Nederland speelt ‘schoonheid’ ook een rol. Zelfs schoorstenen van fabrieken van voor de Tweede Wereld Oorlog kregen nog een frivool motiefje mee, en het Wouda-gemaal werd zelfs een monument van industriele architectuur.

Zo niet bij het klimaatsocialisme, waar CO2 de maat is waarmee gebouwd moet worden. Het Energielabel geeft enkel een gestandaardiseerde berekening van uitvloeiende kWh’s per vierkante meter. Wie 1 aspect verabsoluteert, verwaarloost al het andere.

Huizen die ‘duurzaam’ zijn, zoals het klimaatkasteeltje in Balk van weerprofeet Gerrit Hiemstra hebben 1 gemene deler: ze zijn altijd kotslelijk. Zoals bij alle socialistische en modernistische architectuur, blokkendozen des doods:

Wat een beetje Volharding in Balk al niet brengen kan.. Gerrit Hiemstra ’s klimaatkasteel

Hoofdpijnhuizen zonder enig kiertje waar de vleermuis kan overwinteren, waar geen musje meer in de dakgoot broeden kan. In onze jaren ’70 huizen wemelt het nog van de broedende musjes, die bij de duurzamen al lang en breed zijn uitgestorven. Tjilp! Gezellig.

Laast kwam de Laatvlieger (vleermuis) op bezoek, op zomeravonden zie je de vleermuisjes hier rond de huizen jagen. Is je huis doodge-isoleerd, de warmtepomp zoemt, je kunt geen raam meer open zetten, zit je gevangen in zo’n ‘groene’ woonkazerne, dan kun je het wel uitschreeuwen:

AAA

Duurzaamheid = lelijkheid = dingetje van de bouw- en bankenlobby

En dan heb je het gewenste energielabel van de klimazi’s bereikt. De term voor die schijn-objectiviteit heet ‘Valse Concreetheid’.  Als er nu iets geen ene zier voor mijn leven uitmaakt, noch dat van mijn vrouw, dan is dat wel ‘De CO2-uitstoot’.

Wij komen al uit een goed milieu.

7 Replies to “Energielabel: privaat gewin met staatsdwang…”

 1. Ik lees altijd graag je teksten, maar ik wordt er bang en moedeloos van. Hoe is dit in Godsnaam gebeurt in ons land en hoe kunnen we dit stoppen. Ik zie voor mij geen toekomst en over geluk durf ik al helemaal niet meer na te denken.

  1. Geluk?
   “De keuze voor de mensheid ligt tussen vrijheid en geluk en voor de grote meerderheid van de mensheid is geluk beter.”
   Orwell…

  1. Dat valt wel mee, er zijn lelijkere………………. Ow wacht, dit is geen stortkoker voor afval bij Tata steel maar een woonhuis. Wat was het idee hier? Horizontale tralies voor een surrealistische gevangenis ervaring?

 2. 2 jaar geleden kostte het nog 6 euro via internet. Had je een officieel formulier voor. Toch wel raar dat mijn energielabel van 6 euro 10 jaar lang net zo geldig is als dat van de 400 euro kostende adviseur.
  De zonnepanelen doen het daarbij goed. Voor 2 panelen ga je al een stap omhoog, geloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *