Het Alruinmannetje (Mandrake) kan ijselijk schreeuwen

Het krijsende Alruinmannetje

In Harry Potter-film ‘The Chamber of Secrets’ leren de studenten van Hogwart School of Magic in een plantenpracticum ondermeer omgaan met de Mandrake, (Mandragora) Alruin genoemd waarvan het wortelsap een hallucinerende werking heeft. Voor ze die Alruin met de wortel uit de grond trekken moeten ze hun oren afdekken omdat een ijselijk gegil volgt waar je dood aan zou gaan. 

Mandragora in een Middeleeuws handschrift

Bij bezoek aan het Hekserijmuseum in Boscastle (Cornwall UK) vind je dat krijsende Alruinmannetje ook terug, ze hebben daar een wortel ten toon gesteld met een gezicht er in gekerfd dat lijkt te krijsen. De legende dat je een wortel niet kunt oogsten zonder je oren af te dekken zou al door de Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus beschreven zijn, aldus ‘Van Dingenen over planten’:

Waar het verhaal over het oogsten van de mandragora wortel vandaan komt weet ik niet, maar ik kom het in allerlei bronnen tegen. De Romeinse geschiedschrijver Flavius Josephus (ca. 75 na Chr.) kent het al. Het verhaal is dat op het moment dat de mandragora wortel uit de grond wordt getrokken, deze wortel ijselijk gaat gillen! Zelfs zo erg dat mensen die het horen, ter plaatse sterven.

Aangeraden wordt om een hond wat laten te hongeren en deze daarna aan de wortel vast binden. Dan moet de baas van de hond zijn eigen oren dichtstoppen met bijenwas en een stuk vlees neerleggen buiten het bereik van de hond. De hond overlijdt natuurlijk door de gil, maar de baas heeft nu een echte mandragora wortel. En die is heel veel geld waard! Niet alleen als basis voor medicijnen, maar vooral als talisman die beschermde tegen allerlei onheil!

Alruinwortel is een basisingredient van heksenzalf, vanwege de hallucinerende werking van de gifstoffen (Alkaloiden) in die wortel. Je zou er ook meer libido van krijgen, en hier zal de werking als liefdeskruid wel mee verwant zijn. Maar je schijnt bij een overdosis bewusteloos te raken, en om de narcotiche werking gebruikten Middeleeuwse artsen het ook om hun patienten te verdoven.

In de Hortus Alkmaar schijnt Alruin te groeien. Momenteel in augustus zouden ze gele vruchten hebben die op kleine tomaten lijken, Pomo d’ Oro genoemd in het Italiaans, oftewel goudappels. Alruin is een Mediterrane plant die in het hete droge seizoen er de brui aan geeft. Pas in het najaar gaat hij weer bloeien.

One Reply to “Het Alruinmannetje (Mandrake) kan ijselijk schreeuwen”

  1. Bijzondere plant!
    Mijn helden van weleer, Floris en Sindala, waren er ook naar op zoek en wisten ook hoe gevaarlijk de plant was. Na het lezen van je artikel moest ik hier gelijk aan denken.
    https://youtu.be/aeY7tHa7zj4

    Als je het dan over predictive programming hebt dan was dit al een hele oude. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *