Een ‘doe wat je wilt’-voorbeeld: ‘The Mad Baron’…

O Sel Ling, Boeddhistisch klooster

Dankzij een Facebook-volger kwam ik op een historische figuur die ‘groter dan Het Leven’ was in een kort leven (35 jaar) tot executie door de Bolsjewieken in 1921: Roman von Ungern-Sternberg. Onder het filmpje staat dit onsterfelijke commentaar: A half -German, half-Estonian, Russia based, Buddhist and occultist warlord with Mongolian bodyguards? Where is Tarantino when you need a film like this?

Deze militair streed aan Russische zijde  in de Eerste Wereld Oorlog- bijvoorbeeld tegen de Ottomanen. (die met de Duitsers meevochten) Hij was zo woest van temperament, dat hij zelfs door de Kozakken uit hun regiment werd gezet. Een man met volledige doodsverachting, die op zijn paard in charges op linies inreed die met machinegeweren op zijn soldaten inschoten.

Hij zag zichzelf als de vereniger van Azie met zichzelf als ‘Khan’, en had contact met de dertiende Dalai Lama, die hij steunde als geestelijk leider. Die leider van het Boeddhisme steunde op zijn beurt deze krijger omdat hij opkwam voor het boeddhisme.

De baron was fel anti-humanistisch, en vond dat het Westen door dat humanisme en uitvloeisels als liberalisme haar ‘geest’ verloor, en daarmee haar ware bestemming.

Het bolsjewisme zou ook een oorlog tegen de geest zijn, als extreem gevolg van dat humanisme. Het humanisme in het Westen zou leiden tot de faustiaanse mentaliteit van de atheistische mens die de wereld naar zijn hand wil zetten met ‘de wetenschap’, de oorlog tegen de ziel die nu culmineert in transhumanisme.

Weg naar de stoepa van boeddhistisch klooster Hantum

Zijn Mongoolse krijgers zagen hem als een Godheid, vandaar ook de bijnaam ‘God of War’ van zijn bewonderaars. Zijn ondergang kwam, toen hij dwars door de Gobi Woestijn met zijn strijders wilde trekken om in Tibet te komen.

Zonder bevoorrading. Toen muitten zelfs zijn trouwe volgers, en niet veel later wisten de Bolsjewieken hem buit te maken. Al vier dagen voor zijn terechtstelling zou de New York Times hebben vermeld dat hij ge-executeerd was op Lenin’s bevel.

Bij de executie zou nog een kogel afketsen op een boeddhistisch amulet dat hij droeg, en die kogel zou een van de soldaten van het vuurpeleton hebben getroffen. Kortom, 1 van de meest kleurrijke figuren uit de periode van de Eerste Wereld Oorlog. Nooit van gehoord. Hij werd in ieder geval helemaal wat hij was, en dat zou ook zijn filosofie zijn geweest: worden wat je bent.

One Reply to “Een ‘doe wat je wilt’-voorbeeld: ‘The Mad Baron’…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *