Ieder huisje draagt zijn eigen inlegkruisje…

Ordnung muss sein, met dank aan Bob de Keukenbouwer

De uitspraak ‘Wass will dass Weib’ komt van Sigmund Freud, die dit als open vraag, bijna als mysterie stelde. Sinds mijn eigen huisje ook een inlegkruisje heeft, verandert er nogal wat aan de mancave met opgestapelde boeken, tijdschriftenlawines en afwas van een week.

Je moet plotseling allerlei zaken belangrijk vinden, waar je eerder nooit naar omkeek. Maar ach, zo heeft de Schepper dat al in Genesis vastgelegd, en wie ben ik als zondig mens om tegen die natuurlijke ordening te rebelleren?

Zo was het, toch een beetje weemoed?

Dus is de mancave van De Abdij nu verbouwd tot designkeuken, met dank aan Bob de Keukenbouwer uit Joure, die ook lezer is van Interessante Tijden, en die mijn video’s volgt voor BLCKBX. Je kunt stellen dat de sfeer zo vermoord is, maar aan de andere kant geldt: Ordnung muss sein.

Podcast met Jorn Luka in De Abdij van Langweer, mei 2021

De grondslag van het woord Materie, Mater, betekent Moeder. Toen Jorn Luka hier zijn podcast op kwam nemen was het nog zoals hierboven

En zo is het nu

De bibliotheek van De Abdij is nu verkast naar een kantoortje boven, oude meubels leven voort op de stort. We besluiten met een Fries spreekwoord: It Beste stik Husrie is in Goed Wiif…

Support aan de Goede Vissers op je arm

En dat is’t!

 

8 Replies to “Ieder huisje draagt zijn eigen inlegkruisje…”

 1. Wauw, mooie ontwikkeling, Rypke. De Bijbel beschrijft in het scheppingsverhaal het ontstaan van de vrouw, in het oud-Hebreeuws zegt God dat Hij de vrouw heeft geschapen als ‘tegenwerker’ voor de man. Tegenwerker in de positieve zin van het woord. Dus om het beste in de man naar boven te halen, zodat man en vrouw samen in balans zijn. Jouw voorbeelden zijn daar een mooi voorbeeld van.

  Door de orde en netheid hoop ik dat je meer rust hebt in je hoofd, waardoor je helderder kan nadenken en nog betere opiniestukken kan schrijven 😉

 2. Alhoewel niet elke verandering een verbetering is, is een verbetering wel altijd een verandering.
  Zo nodigt de piano op de nieuwe plaats meer uit om te worden bespeeld.

 3. Nou je huis is nog erg herkenbaar hoor. Die piano niet echter het fornuis zetten lijkt me een uitstekend idee, zo spat er ook geen vet e.d. tegenaan. Tegels i.p.v. laminaat is de keuken is ook veel praktischer. En het geheel heeft met z’n wit & hout kleurstelling nog helemaal in de oude sfeer.

  Ik hou altijd wel van een opgeruimde omgeving. Alleen op mijn bureau ligt altijd van alles al zit daar wel een systeem in. Ik heb het een keer heel netjes opgeruimd waarna ik alleen maar bezig was om dingen steeds uit stapels papier en laden te trekken. Dat doe ik dus nooit weer. Ik ruim mijn bureau een enkele keer op omdat er gestoft moet worden of om even door het verzamelde papier e.d. heen te gaan en de dingen waar ik echt niet aan toe kom op te ruimen maar dat komt misschien 3 keer per jaar voor.

 4. Bij de vele mensen bij wie ik over de vloer kwam, viel me meteen op, wanneer men diens domein perfect geordend had ingericht, (tot aan de sleuteltjes toe in een speciaal bakkie), dat diens geest juist chaotisch was. Het soort mens dat nog niet door een stadion is te begillen v.w.b. waarschuwingen voor een naderende ramp.
  En omgekeerd, waar men tussen de oren geordend is, men leeft in een huishouden van Jan Steen.
  De meesten lopen rond met een weegschaal, maar weinigen zijn in balans.
  De Abdij is in balans met een goed stuk huisraad en goed gereedschap onder het dak.-)

 5. Volgens mij doet de plattelands-afrikaan t beter: Man woont in hut. Man vindt vrouw en…..bouwt hut voor vrouw op redelijke afstand. Daar kan zij de spin in haar web zijn, alles controleren de kinderen opvoeden zoals zij dat wil ( dat doet ze toch) en heeft hij geen gezeik aan z’n kop. In t begin lijkt t leuk dat samenwonen , maar vooral als je kinderen krijgt, transformeert je vriendin in een leidinggevende. Ik spreek uit ervaring. Succes ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *