Frijsia zet nieuwe Friese traditie in gang

Frijsia op It Klif

Dit weekeinde organiseerden we een historisch (besloten) feest Frijsia, dat rond de herdenking van de Slag bij Warns (13:45) plaatsvond op het Reade Klif. Ondergetekende organiseerde de storytelling van oude Friese legendes, samen met Jan Ott die Engelse vertalingen uitbracht van de Codex Oera Linda.

Daarin landt bijvoorbeeld de legeraanvoerder Friso om een vaandel te brengen bij oermoeder Gosa. Dat verhaal werd uitgebeeld met acteurs op It Klif onder leiding van de ervaren Peet, terwijl Jan Ott de teksten aan het publiek opdroeg. En met de trommelaars van het Klif, de Tsjoensters.

Gerda van de Tsjoensters en Jeroen Kuiper als oud-Friese Elderman

De voorchristelijke folk-muzikanten van Sowulo sloten de zaterdagavond spectaculair af in vroeg-middeleeuwse sferen.

Afdalen naar It Klif

We moeten nu even de tent en alle nasleep opruimen, omdat de storm is opgestoken vannacht. Dus je krijgt later meer te zien van dit spectaculaire weekeinde, ook via andere kanalen. Op de zondagochtend een Diep-Ademhaal-sessie van marineman, mede-organisator en ademcoach Jeroen Kuiper van ‘Natuurlijk Mentaal’.

Vaandeloverdracht op it Klif

En ’s middags kwam de sterkste Fries, Wout Zijlstra met zijn zoon opdraven voor een eigen variant op de Highland Games, met atletische onderdelen die zijn afgeleid van de krijgskunst.

Wout Zijlstra jr.

Alle vier organisatoren plus ondergetekende brachten hun eigen kunde en talenten bij elkaar. Zo kon een historisch evenement plaatsvinden, zoals dat nog nooit op It Klif heeft afgespeeld.

Steentjesritueel bij It Klif. Voor het eerst in 75 jaar veel jeugd die enthousiast wordt van Friese historie

Dit was precies wat me al voor ogen stond bij het maken van het eigen Meisterwerk Liever dood dan Slaaf, een pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Dat je een inspirerende manier van ‘Fries Zijn’ kunt neerzetten, die andere mensen ook aansteekt.

Zaterdagavond op It Klif, Jan Ott draagt voor uit de Oera Linda, met het verhaal over de landing van Friso in het jaar 300 voor de jaartelling

Die met vrienden en mijn lief Afke gedeelde droom is nu dankzij een samenballing van Fries talent, Peet en zijn acteurs, de Tsjoensters, Jan Ott en vele vrijwilligers uitgekomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *