Waddenvereniging verliest kwart leden in 10 jaar (oversterfte)

Doelstelling: Wadliefhebbers verenigen = ledenwerving

Kon de Waddenvereniging zich afgelopen decennium nog bogen op veertigduizend leden, en probeerde ex-directeur Arjan Berkhuysen dat aantal nog op te krikken naar 50 duizend ‘ambassadeurs’ in 2015. In het bestuursverslag van de Vereniging tot behoud van de Waddenvereniging van 2021 zien we dat er nog 30.821 over zijn. Dat is vierduizend minder dan de club nu zelf opgeeft.

Bij de Waddenvereniging is alle reclame voor zichzelf ‘doelstelling’

Jaarlijks vertrekken duizenden leden, meest door vergrijzing en overlijden. Doordat oude jaarverslagen zijn verwijderd, is echter niet snel door derden online te controleren hoe snel de daling is. Maar door mijn eerdere publicaties over de Waddenvereniging als fondsenwervend bedrijf weet ik dat ze tot voor kort jaarlijks 3 tot 4 duizend leden kwijtraakten.

Alle campagnes dienen uitsluitend om geld te winnen, terwijl leden dalen: bestuursverslag 2021, blz 27

Alleen door vrijwel alle miljoenen die de club binnenhaalt met campagnes in ledenwerving te steken is een stagnatie in ledenverlies bereikt. Er kwamen 130 bij, waarbij onduidelijk is of dat echte jaarleden zijn of mensen die bij een donateursactie geld gaven.

Die ledenwerving parkeert de Waddenvereniging onder ‘doelstelling’ om zo aan de CBF-norm van 25% wervingskosten op papier te voldoen.

Even de borden aanpassen AUB

Nieuwe vereniging Magna Frijsia
Wij zien het einde van de Waddenvereniging al snel naderen. Als alternatief zou je De Vereniging tot Versterking van Vrij Frisia oprichten (Frijsia). De term ‘Waddenzee’ is historisch gezien zeer jong, terwijl Frisia voor dit gebied al duizenden jaren de naam is, vernoemd door de Romeinen naar de kustbewoners die daar al eeuwen leefden.

….de Waddenzee en Wadden-eilanden bestonden nog niet

Pas na 1900 dook die term  ‘Waddenzee’ op, en zij werd gemeengoed na afsluiting van de Zuiderzee (1932). Harlingen lag aan de Zuiderzee, en er waren langs de provincie-Friese kust Wadden op de kaart, die staan als habitatnaam voor getijdenvlaktes. 

Een complete onderzoeks-industrie leeft van het idee dat de Waddenzee hun nodig heeft

Door historische Frisia ‘Waddengebied’ te noemen is een natuurhistorisch leefgebied van mensen ten onrechte veranderd in een ecotoop, waar ecologen en groene managers de regering overnamen. Met door een internationale beleidsbureaucratie en ngo’s vastgestelde doelstellingen waar dat leefgebied van de Friezen aan moet voldoen.

Rather Dead than Slave, the spirit of the Frisians in four words

Vrije Friezen vinden die coup op ons leefgebied nu wel eens welletjes. Ons volk en haar mentaliteit is met uitsterven bedreigd. Menselijke biodiversiteit, de veelheid aan verschillende volkeren is ook de moeite van bescherming waard. Dus dienen we meer autonomie te veroveren en ons land te heroveren.

Een infrastructurele doelstelling van onze Vereniging Frijsia zou zijn: Al die windmolens uit de kust opruimen. Weersafhankelijke wiebelstroom is achterhaalde techniek, waar structureel meer geld bij moet dan er voor de bevolking uit komt. Wie gekke dingen roept over ‘waterstof’ snapt niet hoe dat kleine molecuul werkt als energieDRAGER, noch energie in het algemeen.

Daarnaast; inzetten op gaswinning in de Noordzee via genationaliseerde gasbedrijven, van ons Fries nationale gasbedrijf Friezprom. De haven van Harlingen kan kolenverslag worden voor Friese allesbranders, zodat je minder afhankelijk bent van gas.

En doe ons een kerncentrale zodat Frisia zonder fossiele energie zichzelf van stabiele stroom kan voorzien. Eventueel ook verspreid over Frisia kleinere kerncentrales. Mocht de NAM/Shell protesteren dan nationaliseren wij al hun bezittingen op ons grondgebied. 

Een zelfde voor het Duitse RWE en het Zweedse Vattenfall. Poetin kon dat ook, waarom wij niet? Vervolgens scheiden we ons af van Den Haag/het Koningshuis. Wij kiezen onze eigen koning, en herstellen het Vrije Friesland zoals dat in de Hoge Middeleeuwen bestond.

Everywhere you look in Frisia, farmers protest

Brain Gain
De nutsbedrijven met essentiele levensvoorzieningen worden weer een overheidstaak, van een Fries gezag dat eigendom is van de inwoners. Dat ondernemingen van besloten gemeenschappen renderen, TESO de veerdienst naar Texel toont dat het best kan. Daar betaalde ik 15 jaar lang ongeveer 3 euro voor een overtocht als voetganger. (met Trudy) Terwijl de Doeksen-maffia de Terschellingers afzet.

Waar het om draait is het juiste personeel, met de juiste gaven en mentaliteit.

Daarom gaan we Friezen om Utens met ondernemerskwaliteiten en hersenen werven om terug te keren, voor een grootschalige Brain Gain. Niet ‘taal’ is definierend, maar afkomst en mentaliteit, zoals beschreven in mijn hoofdwerk ‘liever dood dan slaaf’.

Nu leven (in absolute aantallen) meer mensen die ‘De Vries’ heten buiten dan binnen provincie-Friesland, dankzij de Friese diaspora sinds Napoleon (bv naar Amsterdam). De definitie ‘Friesland’ verruimen we weer tot historisch grondgebied, van West Friesland tot Denemarken. 

Anne de Groot zijn duurzame schroot, hier Westermeerwind, zo ziet horizon Waddenzee er vanaf 2022 uit

Het is maar een gedachtenschets, voor wat zou kunnen als alternatief voor clubs die ons buitengebied helpen bedelven onder windturbines. Maar aan de andere kant, wil je echt wat anders dan ‘meer globalisme’ ( = vergrootschaliging met behoud van armoede) dat de economische en sociale structuur van het platteland vernietigt, dan zul je zulke denkrichtingen moeten verkennen.

3 Replies to “Waddenvereniging verliest kwart leden in 10 jaar (oversterfte)”

 1. Die gedachtenschets klinkt niet heel gek. Het is ook eerder een succes geweest, nutsbedrijven in de handen van de staat. Toen was die staat ook nog niet helemaal krankjorum met CO2 gekte en Stikstof gezever dus die juiste mentaliteit is ook belangrijk!

  Die fossiele brandstof daar ‘moeten we natuurlijk wel vanaf’. Niet vanwege het klimaat, de natuur of ‘het kapitalisme’ maar om de simpele reden dat het op raakt. Bij het huidige gebruik ligt er nog voor een jaar of 250 brandstof en dat gebruik gaat omhoog dus het zal korter duren voor het op is. Zolang kernenergie wordt genegeerd en hippiefantasieën als windmolens en zonnecellen gepromoot worden ben ik er niet gerust op of die alternatieven er op tijd zijn. Met de Rob Jettens van deze wereld gaan we het niet redden.

  1. Rob Jetten gaat het zelf niet redden. Aan de kleur van zijn huid kun je zien dat hij een doorlopend probleem moet hebben met zijn gal of lever. Met geregelde stoten in het middenrif houdt het een keer op.
   Kaag oogt ook al niet zo gezond als iemand met een vitamine deficiëntie. En dan nog de bult van Rutte als gevolg van een continue verkeerde houding…
   Karma is a bitch!

 2. We hebben geen Reset nodig maar een Preset. Naar welke tijd terug we terug-willen, moeten we nog zien, maar we moeten in ieder geval terug in de tijd van vóór de grote oplichterij. Rente verbieden, speculatie verbieden, geld in handen van het land, en vooral géén geld bijdrukken. Geld is een ruilmiddel en geen doel op zich, dus alle afgeleide derivaten van geld verbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *