Biodiversiteit, een kwelling voor de mensheid…

Trudy handelt de bestellingen af…

Trudy krabde zich helemaal kaal, en krabde zelfs tussen pootjes en in haar bek. Omdat ik met de vlooienkam geen enkele vlo kon vinden en ze gewoon een vlooienband droeg en bestrijdingsmiddel in de nek had, gingen we naar Dierenartsen Skarsterlan.

Een consult van honderd euro leverde uiteindelijk een kuurtje prednison op, ontstekingsremmer en het uitknijpen van de anaalkliertjes. Uiteindelijk doet de artsenij tegenwoordig ook weinig meer dan even googlelen en kuurtje voorschrijven. 

Trudy is altijd mee: foto Flavio

Go with the Vlo
Het konden ook geen mijten wezen die zich in haar huidje nestelden, want vier huidmonstertjes onthulden geen infectie met die vorm van biodiversiteit.

Ga je op internet kijken, wat mijn vrouw Afke deed, dan kun je bij een twaalfjaar oude nooit gesteriliseerde terrier op ‘de ziekte van Cushing’ komen. Een verhoogd cortisol-gehalte, veroorzaakt door een tumor. Omdat ik preventief al dacht ‘oh jee, daar gaat mijn mascotte en metgezel op alle reizen van de beste 12 jaar van mijn leven’, heb ik alvast een potje gejankt.

In hondenjaren loopt ze toch al over de zeventig heen, met dat grijze bekkie. Haar ‘terrier-ren’, als een dolle heen en weer rennend, blaffend, meestal na een drolletje, die uiting van levenslust, gekte. Doet ze al niet meer. Ze jaagt ‘de poesjes’ niet meer de hoogste boom in, de katten zijn gewoon niet langer door haar energie geintimideerd.

Je weet dat het afscheid ooit moet komen, net als bij je andere dierbaren van menselijke aard. Je hond is je kindje, een hap uit je leven, zo ervaren vele hondenmensen met mij. Een Aanwezigheid, alsof het Engelse ‘dog’ een palindroom van God is, altijd met je. Mijn christenhond met kruisje.

De Vlo

Maar dan zit ze bij je op schoot, en verrek…. daar zag ik toch een vlo door haar vacht glippen. Na de schapenvacht in haar mandje te vervangen door een schone deken, houdt ook het kaal bijten van de vacht op. Ze krabt alleen nog in haar bek en tussen de pootjes.

Moraal van het verhaal, na nogmaals bestrijdingsmiddel in de nek toe te dienen: Het had dus toch de simpelste verklaring kunnen zijn, een vlo die bijt en die je over het hoofd hebt gezien. Is je hondje allergisch voor een vlooienbeet dan krijgt ze precies die verschijnselen als hiervoor beschreven.

Bovendien merkte Afke op, dat ze allemaal kleine rode puntjes op haar rechter enkel en bovenbeen had. Alsof het vlooienbeten waren. En wat de Truus altijd doet, ze leunt altijd uit affectie met haar rechterzijde tegen haar enkel. Opgelucht haal je adem.

Schilderij Gerard ter Borch, van jongetje dat zijn hondje ontvlooit

Vlooien, massamoordenaars
Had de dierenarts voor die honderd euro toch niet beter ook even de vlooiencheck gedaan? Hoe dan ook, we hebben een specimen van Ctenocephalides canis (hondenvlo) waargenomen, danwel de kattenvlo (Ctenocephalides canis). Die heeft mij nu al zoveel preventief verdriet bezorgd en me honderd euro lichter gemaakt. En dat was er nog maar 1. Oftewel, biodiversiteit, begin er niet aan…

Bedenk dat mensen door de geschiedenis heen continue zijn gekweld door een nu met uitsterven bedreigd stukje biodiversiteit, de mensenvlo. (Pulex irritans) Hygienische maatregelen hebben deze kwelling in Europa naar de marge verdreven. De grootste massamoordenaar is echter de rattenvlo (Xenopsylla cheopis), die via de zwarte rat als vector de builenpest overbracht. En nog steeds overbrengt, in minder hygienisch georienteerde/straatarme delen van de wereld.

Zoals ik lees bij entomoloog Marcel Dicke’s boek ‘Twee vliegen in 1 klap’, is de relatie tussen builenpest en de rattenvlo nog maar vrij recent ontdekt, begin 20ste eeuw:

Het heeft eeuwen geduurd voordat de rol van rattenvlooien bij het overdragen van de pest ontdekt werd. In 1898 beschreef de Fransman P.L. Simond dat rattenvlooien de pestbacil van ratten naar mensen overbrengen.

Pas in 1905-1908 werd dit geaccepteerd door de British Commission for Investigating Plague in India. Lange tijd werd door de Commission onderzoek gedaan aan de mensenvlo in plaats van de rattenvlo Xenopsylla cheopis en met de mensenvlo konden de waarnemingen van Simond niet worden geverifieerd.

De geest van een vlo

Hoe minder soorten, hoe beter
De rattenvlo hielp zo met de pestbacterie die hij bij zich droeg, bij het vermoorden van eenderde van de Middeleeuwse bevolking van Europa, zo rond 1350. Dat is in de tijd dat de Friezen de Hollanders verdreven bij Warns. De leider van de Nieuwe Devotie, een viertiende eeuwse christelijke opwekkingsbeweging, Geert Groote bezweek ook aan de pest.

Er zijn theorieen, dat de rattenvlo door die massamoord bijdroeg aan de opkomst van het Humanisme, de stroming die ‘de mens’ – wat hij in zijn levenstijd kan bereiken- centraal stelt in plaats van ‘God’, de eeuwigheid. Humanisme is als filosofische stroming de voorloper van De Verlichting en het huidige trans-humanisme: De mens die met techniek God naar de kroon zal steken, de wereld zal beteren voor zichzelf.

Dat mensen dachten ‘Als Hij ons als ratten laat sterven, ondanks al onze smeekbeden, nemen we het heft wel zelf in handen’. Dat dus niet langer de ‘navolging van Christus’ van Thomas a Kempis (kernlid Nieuwe Devotie) en de gerichtheid op ‘de eeuwigheid’ de norm werd, het domein van de Religie.  Maar het seculiere, het woord afgeleid van het Latijnse seculum, dat staat voor de lengte van een mensenleven.

De vlo is maar 1 van de vele kwellingen door biodiversiteit die de mensheid heeft geteisterd. Er schijnen er wel zeventienhonderd soorten van te zijn, waaronder vijftig in Nederland die ook andere diersoorten het leven onmogelijk maken. Geen van die vlooien is onmisbaar.

Dat geldt ook voor de meer dan drieduizend soorten muskieten op aarde. Allen kunnen we ze als kiespijn missen. Het idee dat ‘soortenrijkdom’ gelijk staat aan ‘goed’, is een religieus geloof uit de moderne tijd. Geen natuurkundig feit. De meeste soorten op aarde zijn volstrekt nutteloos en misbaar. Mist u de dinosauriers nog? Vogels zijn veel leuker om naar te kijken. Tenzij je een kersenboomgaard hebt, en een zwerm spreeuwen arriveert.

Muggenbeet, de naam zou al in de 14de eeuw als ‘Muggenbethe’ op duiken.

Rond biodiversiteit hangt een slechte lucht, ‘Mal Aria’
In het boekje ‘Mug’ van Bart Knols kun je  lezen, dat de relatie tussen muskieten en ‘Malaria’ ook pas rond 1900 is ontdekt, net als de relatie vlo-builenpest. Daarvoor dacht men dat die ‘moerascoortsen’ door ‘slechte lucht’ kwamen, Mal Aria… Biodiversiteit, onkruid en ongedierte ga je kortom pas waarderen wanneer je er geen last (meer) van hebt.

Of wanneer je het onder controle hebt. Dat begrip biodiversiteit- het bestaat nog maar sinds 1988 op schrift. Maar het kent nu al haar eigen menselijke plaagsoort: Ecologen. Dat zijn mensen, in dienst van de overheid of een gesubsidieerd adviesbureau die andere mensen, zoals boeren en vissers uit naam van ‘biodiversiteit’ van hun bestaan willen beroven.

Zelfs de zwarte rat- afkomstig uit India, via Venetiaanse schepen in Europa aangeland- hebben die ecologen nu op een Rode Lijst gezet voor bedreigde diersoorten in Nederland. Terwijl je het beste al die biodiversiteit op een zwarte lijst kan plaatsen. Als het mensen geen plezier oplevert, maar vooral overlast, direct verdelgen.

Ondergetekende is alvast begonnen met het opstellen van de Zwarte Lijst van ongewenste biodiversiteit. Wie nog wat kandidaten kent, noem ze in de comments inclusief de Latijnse naam. Dan nemen we die op in onze lexicon van het ABC van Ongewenste Biodiversiteit, een Zwarte Lijst van plaagdieren die de mensheid teisteren.

Alvast dank, en laten we de kwelling die biodiversiteit de mensheid brengt zo spoedig mogelijk verlichten.

5 Replies to “Biodiversiteit, een kwelling voor de mensheid…”

  1. En dan doen we daar meteen het ‘domus regia Aurantiaco-Nassau’ bij, welke ons allen in horigheid behoud. Het ‘koninklijk huis van Oranje-Nassau’ staat zelf geregistreerd als schuldenaar/debiteur van Rothschild. Een (1) grote hoop van parasieten. Zij voegen niets toe aan ons leven, maar nemen wel onze levensenergie af. Das ‘Deutsche Adel Blut’ muss ausradiert werden!

   1. Had Rypke zelf geen goede ervaringen met Borderline cowboys?
    O.K. doen we “coercitor legis” van het hele “imperium” ook in de ban. Inclusief de “iudices” van D66.
    Gek dat ‘D66’ in het Latijn ook gewoon ‘D66’ is. Toen was men dus eveneens bekend met het kwaad in zijn zuiverste vorm.

 1. Bij Jack Russels (ook een terriër) komt het ook voor dat de anaalklier opzwelt. Probaat middel is om grof gemalen eierschalen door het eten te doen, zodat de anaalklier om ‘natuurlijke’ wijze wordt ‘geholpen’.
  Tegen pathogenen als vlooien helpt een oplossing van dichloor-dioxide (Cl2O2) uitwendig. Ook wel bekend als MMS. Deze stof wordt gemaakt door natrium chloriet te laten reageren met zoutzuur en dan te verdunnen met pure (gedestileerd) water (aqua).
  Helaas kan ik de website voor de aanschaf niet benoemen, omdat deze dan off-line zal worden gehaald door ‘autoriteiten’ die dat graag doen voor hun maandelijks girale belediging. Zij gaan liever naar een ‘echt’ dure dokter, want dan MOET het wel goed zijn.-)

  Voor menselijk inwendig gebruik moet de oplossing 5 ppm zijn. D.w.z. 5 kubieke centimeter op een kuub water. Inwendige pathogenen worden, door een half glas op te drinken, in 4 uur tijd uit het lichaam verwijderd. Inclusief Malaria en alle andere z.g. virussen. Dichloor-dioxide valt in het lichaam uiteen in water en keukenzout (NaCl).
  Voor uitwendig gebruik varieert een oplossing van 10 ppm tot 500 ppm en hoger. Bijvoorbeeld tegen rotstraal, witte-lijn-ziekte of mok bij paarden helpt de ontsmetting al na 10 minuten. (Onbeperkt te herhalen)
  Zelf injecteerde ik de 5 ppm versie in mijn onderkaak om een wortel ontsteking succesvol te ontsmetten, zodat ik geen wortelkanaal behandeling nodig heb t.w.v. Eur 700,-.
  Tsja, als de farmaceut, de overheid en de zorgverleners met mijn lichaam mogen experimenten, waarom zou ik het dan niet zelf mogen?

  Voor de Lexicon van Ongewenste Biodiversiteit draag ik de politici voor:
  “pertinax civilibus”. Zij parasiteren op ’s mens levensenergie en er lijkt geen kruid tegen gewassen. (misschien wel kruit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *