Liefde voor theorie is de wortel van alle kwaad…

We zijn alweer toe aan de vierde gesproken column voor BLCKBX, en rijden vanmiddag naar Edam om twee nieuwe op te nemen. Ditmaal behandel ik een favoriete claim van D66/Christenunie-politici en ‘kwaliteitsjournalisten’ van de NPO en hun overheid: Dat ‘de’ wetenschap aan hun politieke kant staat. 

‘Science told me’, alsof zij zelf het hele wetenschappelijke debat in bezit hebben, zodat jij geen recht van spreken hebt. De termen ‘klimaatontkenner’ en ‘anti-vaxxer’ zijn van die debattruc uitvloeisels, waarbij niet liefde voor waarheid de motivatie is, maar opportunisme.

De Bullshitdetector

Terwijl echte wetenschap een vorm van georganiseerde tegenspraak is, doen zij alsof er maar 1 onaantastbaar dogma is: zij zelf als verpersoonlijking van de’ wetenschap, een drogredenering gebaseerd op autoriteitsaanspraak.

Waarheid en bewijs hebben geen autoriteitsredenering nodig, en zulke drogredenen hebben dan ook niets met wetenschap uit te staan. Wel met een ideologie, die van het scientisme waarover ik al schreef voor Elsevier Weekblad. (Dat heet tegenwoordig EW)

De Cursus Bullshitdetectie

Bedenk dat de Eugenetica ooit ook als ‘de’ wetenschap werd gezien, tot de nazi’s met die Anglo-Amerikaanse vorm van ‘wetenschap’ aan de haal gingen. De Britisch Eugenics Society heet nu Galton Society, naar de neef van Charles Darwin, Francis Galton die deze term bedacht.

En zo zijn er talloze voorbeelden van onwrikbare theorieen, die te vuur en te zwaard werden verdedigd, letterlijk over lijken, en die later domweg onwaar bleken. Of onethisch, want uiteindelijk is het nog eens veel belangrijker dat je als mens goed leert te leven. Niet of je gelijk hebt, zelfs over lijken.

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

In mijn Cursus Bullshitdetectie gebaseerd op de Wildawsky-methode leren cursisten daarom ook hoe je onderscheid maakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ wetenschap, met regel nul als uitgangspunt: Liefde voor waarheid gaat waarheidsvinding vooraf. Anders loop je te ‘bullshitten’ het maakt je niet uit om te weten hoe het echt zit. Je hoopt slechts persoonlijk voordeel te scoren, je hebt dan geen ‘achting voor waarheid’…(no concern for truth, zie Harry Frankfurt’s On Bullshit)

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

Je hoeft andermans mening dus ook niet te respecteren. Dat is een verkapte drogredenering, die mensen je aanwrijven die enkel complimentjes over zichzelf willen horen. Zie daartoe ook het eerste hoofdstuk uit mijn Meisterwerk en hoofdwerk Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Wat heb je aan een mening als die niet waar blijkt te zijn…

Zie www.lieverdooddanslaaf.com

De Columns die ik bij BLCKBX opneem worden per aflevering tienduizenden malen bekeken. Zo hebben de zogenaamde alternatieve media een goede kans, om exposure te vergroten, daarmee fondsen te werven (ze krijgen geen subsidie zoals de NPO)  en inhoud te brengen die voorbij gemakzuchtige opinies gaat. Het heeft mij ook twintig jaar studie gekost en zesduizend blogs, dus doe er in deze 14 minuten column je voordeel mee.

3 Replies to “Liefde voor theorie is de wortel van alle kwaad…”

  1. Die is prachtig: “Wetenschap is georganiseerde tegenspraak”

    Nail on the head!

    Ze moeten nog heel wat leren, de huidige wetenschappers. Nou nee, het is eigenlijk anders. Ze moeten beginnen de propaganda uit hun propvolle kop te krijgen, er kan geen nieuw denkbeeld bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *