Boerwoud

Boerbos

Het mooiste bos van Friesland ligt vlak naast de deur, het Wilhelminabos van It Fryske Gea. Met oude eiken en beuken, veel dood hout lijkt hier de visie van beheer uitgeleefd die wij in Wageningen in de jaren ’90 als het ultieme meekregen, geinspireerd op het Bialowiezawoud in Oost Polen/Wit Rusland. In Friesland noem je zo’n authentiek laaglandwoud een boerwoud, geen oerwoud maar een stukje bos dat met een beheersstrategie aan de cultuur is onttrokken.

Fries boerbos

Herfst

Berkenbos

Eikenhakhoutbos bij Eysinga State

Voor mijn natuurvisie, kijk vooral mijn column bij BLCKBX over ‘biodiversiteit’ en de noodzaak om naar de klassieke opvatting van natuurbescherming terug te keren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *