De Wolf geeft Faunabescherming tanden tegen ‘de jacht’…

Wolf in Adler en Wolfspark Gerolstein

Afgelopen vrijdag sprak ik de eigenaar van een Duits wolvenpark, Jos de Bruin, die de tamme wolf op de Hoge Veluwe al regelmatig bezocht. Hij leeft al decennia samen met wolven en kent als geen ander hun gedrag.

Dankzij een procedure van Nico Koffeman’s Faunabescherming (met vice-voorzitter Harm Niesen) tegen de (ontheffing van de) Provincie Gelderland mag er zelfs niet met een paintball-geweer op die wolf worden geschoten. Zij beschuldigen de parkdirectie er van de wolf tam te hebben gemaakt.

De Bruin stelt dat hij door Koffeman gebeld was om bewijsmateriaal tegen de parkdirectie van Nationaal Park de Hoge Veluwe te verzamelen. De Bruin voorspelt ongelukken met de tamme wolf waarbij mensen zwaar gewond kunnen raken.

Ze willen dat mensen van natuur afblijven.

Kruistocht tegen menselijke jagers
De PR-stateeg Koffeman’s dochter Eva wil ook al ‘de wereld’ (andere mensen) verbeteren en vegetarisme verspreiden, als kandidaat VN-Vertegenwoordiger ‘Biodiversiteit’. De in De Gelderlanders als ‘wolvenman’ geportretteerde Jos de Bruin vertelde dat hij door Nico Koffeman uit Vierhouten is gebeld, senator van (zijn eigen creatie) Partij voor de Dieren, bedenker van De Vegetarische Slager en voorzitter van Faunabescherming.

‘Koffeman bleek helemaal niet geinteresseerd te zijn in oplossingen, hij wilde alleen bewijs verzamelen tegen de directeur van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Of ik ook iets had gezien dat tegen de parkdirectie gebruikt kon worden’, stelde De Bruin. ‘Toen ik dat niet had, hing Koffeman ook meteen weer de telefoon op.”

De interesse van Faunabescherming ligt dan ook niet zozeer bij natuurbescherming of wolven, maar bij hun decennialange kruistocht tegen de jacht door mensen. Hun doorn in het oog is dat de wildpopulatie in het park bejaagd wordt door mensen. Op die wijze procederen ze ook al tegen de jacht op het Kroondomein Het Loo.

Op hun website stellen ze:

De wolf die op ‘onverklaarbare wijze’ tam geworden is in het Nationale Park de Hoge Veluwe nadat de directeur van het park, Seger baron van Voorst tot Voorst in de media had aangegeven dat “de wolf moet ophoepelen, maakt me niet uit hoe”.

Vast staat dat wolven nooit tam worden zonder dat ze zijn bijgevoerd en op de Hoge Veluwe wordt volop aas achtergelaten van geschoten dieren, volgens de parkdirectie al meer dan 100 jaar. De zeldzame lammergier weet dat aas op de Hoge Veluwe zelfs vanuit Zuid-Frankrijk te vinden.

Een nieuw wapen tegen ‘de jacht’…

Zij gebruiken ‘de wolf’ als breekijzer om die jacht verder in te perken via procedures. Met een beroep op de Natuurbeschermingswet stellen ze dat overal waar de wolf verschijnt, er ook geen menselijke ‘verstoring’ van dat leefgebied mag optreden. Een dergelijk ruim begrip als ‘verstoring’ kan helpen om de bewijslast om te keren, dus dat de jager gedwongen wordt aan te tonen dat hij GEEN verstoring (…) veroorzaakt.

Dat was ook het pleidooi van hun advocaat, die de wolf als middel wil gebruiken tegen eigendomsrecht van terreineigenaren als Stichting Nationaal Park de Hoge Veluwe. De Barneveldse Krant citeert advocate Bondine Klootstra:

Bondine Kloostra: ,,De rust (….RZ) in het gebied is verstoord door jagers, bezoekers en mensen die buiten de paden komen. De rol van de overheid is om de rust in het gebied te garanderen, zodat de jonge wolf kan opgroeien in zijn natuurlijke omgeving en leert te jagen.” De Faunabescherming pleit daarom voor alternatieven, zoals afsluiting van een deel van het park en meer toezicht.

Faunabescherming wil dus het eigendomsrecht en vruchtgebruik van grondeigenaren inperken.

Een agressieve wolf is levensgevaarlijk

Eerder kort geding verloren
Faunabescherming werkt met een juridische schot hagel waarvan altijd een kogeltje doel kan treffen, met een batterij aan rechtszaken. Je moet bij Koffeman enorm oppassen wat je zegt, omdat ze je meteen juridisch kunnen aanvallen en over een schier oneindige bron geld voor procedures beschikken.

Hun werkwijze lijkt veel op de manier waarop Volkert van der Graaf en Sjoerd van der Wouw (later Partij voor de Dieren en Wakker Dier) ten strijde trokken tegen veehouderij, en Johan Vollenbroek nu als hun erfgenaam met Thijs Wosten. Vorig jaar 14 december spande Faunabescherming al een kort geding aan tegen de ontheffing, die de provincie Gelderland verleende aan de Faunabeheereenheid Gelderland om te mogen jagen. Hun spreekbuis Harm Niesen werd toen geciteerd:

Dat grootschalige afschot zou onvermijdelijk leiden tot ernstige verstoring van het leefgebied van de verschillende wolvenroedels, stelt de organisatie. En een dergelijke verstoring is op grond van artikel 3.5, tweede lid van de Wet natuurbescherming verboden.

„Bij verlening van de ontheffing is op geen enkele wijze rekening gehouden met het risico van verstoring, het doden of verwonden van wolven in het gebied. Inmiddels is er een geschoten wolf aangetroffen bij Stroe”, stelt vice-voorzitter Harm Niesen. Ook langs de provinciale weg tussen Ede en Arnhem is een dode wolf aangetroffen, die achteraf bleek te zijn afgeschoten, vertelt hij.

De Voorzieningenrechter oordeelde 24 december 2021 in het voordeel van de Provincie Gelderland en de faunabeheereenheid:

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is er op dit moment geen sprake van een situatie dat de wolven op de Veluwe door het afschot zodanig worden verstoord dat de belangen bij het doorgaan van afschot van de grote wilde hoefdieren tijdens de bezwaarprocedure niet zwaarder wegen. De voorzieningenrechter wijst het verzoek om het afschot van de grote wilde hoefdieren per direct stil te leggen daarom af.

Op afstand blijven…

Zo snel mogelijk ingrijpen
De Bruin wil dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen, omdat het anders aftellen is voor de wolf een al te opdringerig mens aanvalt. ‘En dat zal de acceptatie van de wilde wolf in Nederland enkel verder hinderen.’ In Duitsland mag een wolf geschoten worden die een gevaar voor mensen vormt, omdat deze te tam werd, of omdat deze bij herhaling huisdieren doodde in beschermde omheiningen.

Volgens De Bruin zou dat in Nederland ook mogen. Hoe dit precies juridisch geregeld is zoek ik nog uit.

De Bruin wist de wolf al zo dicht te naderen, het dier zat op eten te kauwen, dat het begon te grommen. Volgens hem kan de wolf juist mensen opzoeken, omdat hij dan voordeel heeft op de andere tot het park doorgedrongen wolven die nog mensenschuwer zijn.

Onderling speelt bij wolven altijd een heftige rangordestrijd, zeker wanneer er voedsel in het spel is. Als de tamme wolf zijn maal opeet in de buurt van mensen, heeft hij dan geen last van de andere wolven.

Treiteren van de parkdirectie door Koffeman cs

Omdat er nu mogelijk al een roedel met welpen in het park aanwezig is, ziet hij het zuur in voor de parkdirectie. “Het park is maar 50 vierkante kilometer, wat veel te klein is voor een roedel die normaliter een territorium van 200 vierkante kilometer nodig heeft. Omdat ze van een wildpopulatie van tenminste duizend dieren moeten leven.” Oftewel, een roedel heeft het wild in het omheinde park zo opgepeuzeld.

De mogelijkheid om de roedel uit het park te verdrijven zou er nu al niet meer zijn. Voor de parkdirectie is de komst van de wolven zuur. Parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst ziet de in het park zorgvuldig beheerde wildpopulatie snel verdwijnen. ‘De Moeflons zijn al verdwenen’, stelt hij. ‘Ze zijn al aan het reewild begonnen en dan volgen ook de edelherten.’

Een groot deel van de toeristen en jaarkaarthouders komt naar het park, omdat je hier een hoge kans hebt om die edelherten te zien. Zoals bij de bronst, wanneer het park afgeladen is met fotografen en wildspotters. Het populairste hert is Maximus, een opmerkelijk tam edelhert waarmee mensen ook selfies maken.

Bordje bij Gesa KLuth van Wolfskontaktburo Lausitz

Tientallen wolvenhouders en asiels
De herkomst van de tamme wolf is nog een kwestie van speculatie. Het kan ook een wolf zijn, die ooit door mensen is opgevangen of grootgebracht. Dat sluit ook De Bruin desgevraagd niet uit, hoewel dat moeilijk is te bewijzen. Er zijn in Duitsland en omringende landen tientallen wolvenasiels, zoals dit Wolf Center bij Verviers in de Ardennen.

Wanneer je daar een broedend paar hebt, dat elk jaar pups krijgt moeten ze die wolven kwijt. Anders begint in het tweede jaar als die pups loops en volwassen worden een bloedige rangordestrijd.

In het wild gaan tweedejaars wolven dan op de zwerf, op zoek naar onbezette territoria. Nadat rond 2000 het eerste Duitse wolvenpaar met welpen was gesignaleerd (Muskauer Heide) is daar de populatie al tot honderden roedels uitgegroeid, verspreid over heel Duitsland. Met een aantal van ongeveer 1500 wolven.

Jaarlijks vallen die wolven nu huisdieren aan, pony’s, schapen, koeien.

Keutel van ‘Der Gigant’, de Alfaman van de wolvenroedel

De eerste wolf die in Nederland werd gevonden langs de weg, bij Luttelgeest in juli 2013, kan uit zo’n asiel/opvang afkomstig zijn. Hoewel De Bruin gelooft dat hij in Polen door een jager geschoten kan zijn geweest, om als trofee op te zetten. Maagresten van de wolf toonde dat hij een bever had gegeten.

Wolven in Nederland claimde toen lang, dat die wolf zelf naar Nederland gekomen was. Maar de wolf (een teef) werd in de zomer gevonden, en had bloed onder de staart, een teken van loopsheid. In het wild worden wolven in februari loops, wat er op duidt dat de wolf in februari overleden was (en bijvoorbeeld ingevroren).

Hoewel uit autopsie al lang bekend was dat de wolf was geschoten, bleef Wolven in Nederland die importwolf gebruiken om de eigen winkel uit te venten. Daar had De Bruin toen een ingezonden brief over geschreven. De Luttelgeest-wolf is nu een topstuk van Naturalis.

8 Replies to “De Wolf geeft Faunabescherming tanden tegen ‘de jacht’…”

 1. Goed verhaal, wat maar weer eens temeer aantoont dat mensen met hun tegenstrijdige belangen de oorzaak zijn van alle ellende. De (probleem-)wolven worden zo goed als ‘uitgezet’ (of aangezet tot uitzwermen).

  Na het leeg vreten van de territoria komen die wolven automatisch naar dorpen en steden, zoals de vossen en marters dat al eerder deden. Alleen deze keer staan de Roodkapjes of andere druppelkutjes op het menu. Zodra dat gebeurt gaat de afschot van ‘de wolf’ natuurlijk samenvallen met rondvliegende kogels en thermopane glasscherven.
  Bron bestrijding van problemen d.m.v. paintball kogels met styreen houdende verf in ‘de natuur’ gebruiken om wolven minder tam te maken. Hoe verzin je het! Nog even en ze gaan het zendvermogen van de 5G masten verhogen om wolven weg te houden. Maar dat is natuurlijk het complot waar wij niet aan mogen denken.

  Overigens op de foto een prachtig mooi keutel exemplaar van ‘Der Gigant’; zonder Pools kenteken. Daar hoeft Gesa Vlagina geen puntje meer aan te zuigen.-)

 2. Het wordt tijd dat men het onderzoek van Linda broek leest want daar wordt exact beschreven wat er in Nederland aan de hand is en dat gewenning van de wolf plaats vind aan de mensen en de omgeving komt immers doordat de wolf geen gevaar van de mensen te duchten heeft en zal daarom de mensen niet schuwen we horen er immers bij ,als de wolf weide dieren zo dicht bij de boerderijen of woonhuizen aanvalt dan zal een kind dat speelt op erf of tuin niet veilig zijn

 3. In de Tachtigjarige Oorlog woonde in België wolven in leegstaande huizen. Je kan maar het beste een Panda in China zijn 🐼 dan heb je het beter dan de gemiddelde mens en ook nog eens Wereldberoemd. De hele discussie is momenteel ondergeschikt en een afleiding van het probleem de dreigende uitroeiing van het grootste beest de Mens. Het jachtseizoen op Homo Sapiens Sapiens schijnt in volle gang te zijn. Of is het beter voor de beesten en de aarde als we gewoon als soort verdwijnen? Helaas heb ik geen goede WiFi verbinding met God anders zou ik het antwoord weten

  Mijn onderbuik gevoel geeft aan dat deze beesten gebruikt zijn voor slinkse menselijke doelen . Zijn wij beter dan Wolven als wij elkaar naar het leven staan op twee benen lopend en via rechtzaken de pikorde in de roedel uitvechten? Daar wint meer dan soms ook de sterkste deze kracht is heeft een relatie met kapitaalkracht en ook chantage of gebruik maken van zwakke punten.

  De “Survival of de fittest” theorie stelt dat wat het meest geschikt is een grotere kans op overleven heeft. Dat waren in de tijd dat we nog jaagde de sterkere mannen nu zijn dat satirisch uitgedrukt advocaten in een open sportwagen of door inteelt gedegenereerde families die op sleutelposities zitten en via titels die erfelijk zijn de boel een lange tijd onder controle hebben gehad en nog doen. Aangezien we niet buiten de natuur staan en er mee verbonden zijn zal er dan ook hier een regulerend effect als een logisch gevolg komen.

  Net als dat als er veel eikels aan de bomen hangen er meer eekhoorntjes komen todat er teveel zijn en ze weer verminderen in aantal wegens voedsel gebrek in die omgeving en er dan weer meer eikels beschikbaar komen voor de nieuwe golf in hun evulotie proces.

  We zijn ver van een organische manier van leven komen te staan en teveel ingrijpen in vrijheden met regels is niet in harmonie met onze innerlijke natuur en zal dan ook weerstand oproepen om de boel weer in een soort balans toestand te brengen. De toekomst zal ons leren wat we vandaag in ons hart en hoofd als drijfveer hebben gehad. Zijn we de naam “De Kroon op de schepping” wel waardig? En wat is een compleet mens wat zijn de eigenschappen en kenmerken.

  Is iemand die geen compassie heeft nog wel mens te noemen en wie is een perfect of ideaal mens? Onze voorbeelden zijn al heel oud het schijnt dus niet zo makkelijk te zijn om dat punt te bereiken. In het Oosten verkondigd men dat we allemaal deze potenties hebben en in het Westen dat het maar aan eentje voorbehouden was. Dat iemand zijn identiteit ophangt aan een religie, voetbalclub, stad, provincie, dialect of gewoontes toont ook roedel gedrag wat onze horizon verkleind. Heel kort we wanen ons veel maar weten eigenlijk niets eens wat nu eigenlijk onze bedoeling is in het Kosmische spel. Behalve dan voor bepaalde sektes die bekhouden bidden en werken aanhangwagen en tevens voor een goede plek in het hiernamaals strijden door elkaar uit te roeien omdat ze een andere kijk hebben op wat ze denken dat bedoeld wordt. Luther zette een New Age movement aan de gang als het niet gemogen had van hun God dan zou dat niet plaats gevonden hebben. Hebben we dan ook niet te maken met een evolutie van het lichaam alleen maar ook met een Geestelijke of Spirituele evolutie? Volgen ook hier New Age movements elkaar op naar gelang ons perceptie vermogen net als het Christendom ook een New Age movement was destijds. En worden die dan weer gekaapt door de oude macht het heeft er veel van weg. Ook in het Boeddhisme wat misschien wel als voorbeeld of bleuprint van het feodale middeleeuwse Christendom genomen kan worden gebeurde dit . Er zijn zoveel vergelijken zoals dat de adel de kloosters bestierde en titels als Lama voor Bisschop, Rinpoche als Kardinaal en de hoofd Lama als Paus bijna een op een te vergelijken zijn ik kan hier nog wel een tijdje op doorgaan maar het punt is duidelijk. En gaan we Jezus nu ook als een 33ste graad vrijmetselaar of Chaldeeër sekte lid neerzetten of proberen door de sluier van sectarisch Jezuïet schriftgeleerd geharrewar heen te schouwen Het is de boodschap die aanslaat. Deze kennis niet toegepast is dode data die veel schade kan aanrichten. .
  Elke dag even uitzoomen op alle meningen en geharrewar wat je heen en weer slingerd als je niet oppast is mijn medicijn
  Alles gebaseerd op een anker van kennis en vertrouwen en niet teveel oordelen omdat het een groot spel is waar we bloedserieus in opgaan. Voor de rest zoek ik nog steeds naar antwoorden op mijn vele vragen. Met de vraag Papa waar kom ik vandaan begon de ellende , is denken een zegen of een vloek is dan de vraag.? En ligt het antwoord niet gewoon op onze eigen stoep in ons zelf opgesloten en zoeken we de door de eenvoud ervan juist daardoor buiten ons naar religieuze stromingen,chemische trips en guru’s. Het gras lijkt vaak groener in de andere weide. Volgen mij zijn er geen shortcuts wel snelwegen maar je kan pas harder rijden als je als een goede techniek hebt wat ook tijd nodig heeft. Kortom alles komt op de juiste tijd wanneer je er rijp voor bent. Wat dan overblijft voor het Nu is je hart en innerlijke natuur volgen of dat nu een een veganistisch leven is of een biefstuk met een biertje erbij een oude mopperkont of crimineel is Allen zitten in het spel waardoor we zelf een identiteit krijgen en ook een rol spelen.
  Ooit verlangen we naar de waarheid en willen weer terug naar huis. Sommige zullen het bereiken in deze tijd en in dit leven. Voor diegene die in reïncarnatie geloven niets aan de hand want je hebt dan tijd genoeg om te snuffelen met het gevaar dat je het allemaal naar morgen of het volgende leven schuift als je nog teveel betovert door of verslaafd bent aan het materiële bestaan. Ieder zijn keuze samen zijn we een gezellige kliek kakalende rond scharrelende kippen en broeden op onze eigen mentale eieren.

  1. Veel van wat je zo treffend hebt omschreven in je laatste alinea, is terug te vinden in het Milgram experiment;
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Experiment_van_Milgram
   De grootste fout die mensen kunnen maken is vertrouwen in autoriteit.
   De notabelen dicteren, de ambtenaren voeren blind uit, de burger wordt benadeeld, maar de mens is het echte slachtoffer.
   Als je het boek “Het meest gevaarlijke bijgeloof” leest van Larken Rose, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
   En als je wil weten waarom, dan lees je “Achtergrondkennis” van Hans Xavier Meier;
   https://www.vrijmensinwording.nl/download_file/view/18/223

   Het gaat niet zozeer om goed of kwaad, maar om de balans daarin.
   Voor onze stofwisseling dragen wij 6 kilo bacterien mee; 3 kilo goede en 3 kilo slechte. Gaan de slechte bacterien dood, dan worden de goede bacterien vanzelf slecht. Net als in de politiek! Dus wat nou democratie…
   Het leven draait om individuele verantwoordelijkheid en we staan in de kinderschoenen om dat terug te vinden.

   1. Hallo Michael.
    Ik heb de link van het experiment van Milgram gevolgd en doorgelezen. Tevens het boek gedownload

    Het experiment past bij één van de grote vragen die ik heb. En dat is waarom lenen mensen zich zo makkelijk om andere genadeloos te pijnigen in opdracht van bijvoorbeeld hun “Long live our great leader” Als het in een dictatuur gebeurt zoals het Stalinisme en jij en je familie wordt uitgeroeid tot in de derde graad dan kan ik me voorstellen dat je voor jezelf kiest. Maar de Great Leader had eerder gestopt kunnen worden door de mensen en waarom gebeurd dat niet? Het antwoord is Angst we zoeken nu eenmaal naar geborgenheid en de weinige die dat los durven te laten noemen we pioniers en helden . We hebben pioniers en helden op verschillende vlakken van het stoffelijk en onstoffelijk bestaan gehad en er zullen er logisch gedacht en voorspeld nog meer volgen. Een ander mechanisme noem ik in mezelf het Mentale traagheidsmoment we hebben een fundatie van het bekende en laten dat moeilijk los dat geeft stabiliteit en is nodig. Anders lopen we elke dag achter een andere Fluitspeler/Fanfare aan. Die fundatie is in deze tijd ondermijnt en elke dag weer een nieuwe Fanfare waardoor de mensen geen identiteit meer over hebben en een speelbal worden om als een stuk klei gekneed te worden in iets wat een ander als doel heeft. Ik zie momenteel ondanks alle ellende nieuwe sociale pioniers en helden bezig zijn. Rypke is er één van hoewel ik op het Spirituele vlak een anderen kijk heb als hem en dat ook laat weten via comments, zie ik wel zijn kracht en belangrijke rol in dit tijdperk, samen zijn we een Geheel. Kijkt de Bijbelse Barmhartige God alleen toe tot zijn vermaak bij het neerknuppelen van vreedzame mensen? Het gebeurt zo gemakkelijk zelfs tot op de dag van vandaag ook in wat we voorbeeld democratieën noemen en “ontwikkelde” (geëvolueerde) landen. Het genadeloos inhakken op vreedzame demonstranten waaronder oude weerloze mensen door Oproer Politie is voor mij iets dat ik nooit zal snappen. Je kan met verhalen komen dat het hun karma is maar dit houd de boel dan wel aan te gang ergens is de cirkel gestart en wie doorbreekt deze cirkel. Het heeft niet te maken met kracht en lichaamsbouw en een tegenoffensief maar met een rotsvast moraal om bereid zijn te sterven voor je normen en waarden. We groeien op met films van wereld en universum reddende Rambo’s en sterke mannen. Maar de echte helden zijn vaak de gewone schijnbaar niets betekende mensen die tegen te stroom in durven te gaan en zeggen tot hier en niet verder in zichzelf, dat geeft zelfrespect en een grote moedige kracht die schijnbaar uit het niets komt.
    Hoe mooi en raadselachtig de schepping ook is er zitten wel harde kanten aan die ik niet vanuit een Barmhartige Schepper kan verklaren. Wel vanuit het punt dat we mede Scheppers zijn en via ego trippen te ver van de richtlijn kunnen afdwalen en weer bijgestuurd worden door een overkoepelend mechanisme wat de originele intentie van de evolutie lijn bevat van de Al Natuur. Ik kom ook op experimenten als die Milgram deed uit en al die geheime uitgelekte experimenten. Daar gebeuren ook de meest misselijkmakende zaken. Al die data wordt gebruikt voor manipulatie door belanghebbende. Of het nu een reclame campagne voor een consumenten product is of een verborgen agenda. Kennis is macht en het is aan een ieder persoonlijk wat deze ermee doet. Gebruik je het voor eigen belang of voor het Geheel daar zit de kern van “goed” en “slecht” karma. Ook al volg je de meute je blijft verantwoordelijk voor je eigen daden in dat systeem en alles wordt volgens de overlevering onzichtbaar bijgehouden door de boekhouding van de Kosmos. Mijn instemming vanuit doorgegeven kennis is dat de mens geen eindproduct is maar nog aan het evolueren is waarbij het beest in ons stukje bij beetje afneemt en het Goddelijke toeneemt. Dat kan een paar miljoen jaren duren maar dat is in het geheel een oogwenk. Mijn moeder vertelde me toen ik jong was “hoe ouder je wordt hoe sneller de tijd gaat” nu snap ik wat ze bedoelde. Ik ben volgens Algemene Rekenkamer over de 80% van de levensverwachting fris en ben nog net zo nieuwsgierig en dorstig naar kennis als toen, alsof er geen einde of tijd bestaat. Tenzij de Staat me bij het grofvuil zet houd ik 120 jaar als het punt dat ik zeg ik kom eraan, helaas heb ik nog niet alle zandkorrels op aarde bekeken of er geen twee exact hetzelfde zijn.
    Waar een verhaal over Wolven ons toe kan leiden via deze comments is een leuke waarneming die me doet lachen in mezelf .
    Geniet van de dag en groeten.

 4. En toch is er enigzins goed nieuws vanuit de europese uni in deze, er is namelijk een meerderheid in de commissie voor het beheer van wolven doormiddel van jacht! Zelfs de geliefde pony van ursula is al gedood door de wolf.. het zou dus evengoed de andere kant op kunnen gaan!

 5. Interessant artikel. Die wolf maakt dankbaar gebruik van de aanwezigheid van de mens. Vee opeten, chillen in een natuurpark, rondhangen rond mensen om van agressieve soortgenoten uit de buurt te houden.

  De werkelijkheid is natuurlijk dat die wolf alleen op natuurpark Hoge Veluwe zit omdat het een door mensen beheerd natuurpark is waar de vrienden van de wolf gaten in de hekken geknipt hebben. Het is buitengewoon treurig om te constateren dat etterbakken verenigd in ‘Faunabescherming’ zich het tot dagtaak gesteld hebben het werk van het natuurpark Hoge Veluwe onmogelijk te maken en het plezier dat de de bezoekers daar beleven af te nemen.

  En wat ze ook zeggen:
  “De rust (….RZ) in het gebied is verstoord door jagers, bezoekers en mensen die buiten de paden komen. De rol van de overheid is om de rust in het gebied te garanderen, zodat de jonge wolf kan opgroeien in zijn natuurlijke omgeving en leert te jagen.” De Faunabescherming pleit daarom voor alternatieven, zoals afsluiting van een deel van het park en meer toezicht.”

  en

  “Dat grootschalige afschot zou onvermijdelijk leiden tot ernstige verstoring van het leefgebied van de verschillende wolvenroedels, stelt de organisatie. En een dergelijke verstoring is op grond van artikel 3.5, tweede lid van de Wet natuurbescherming verboden.”

  Er gebeurd helemaal niets anders op de Hoge Veluwe dan er altijd gebeurde en het heeft de wolf totaal niet tegengehouden zich daar te vestigen. Wat gelul van die gasten.

  Waarom begint ‘Faunabescherming’ niet een eigen natuurpark waar ze de boel in kunnen richten zoals zij dat willen? Ow wacht lijkt natuurlijk te veel op eerlijk werk en je kan niet andermans droom vernielen. Van dat eerste hebben ze afkeer, om dat laatste gaat het deze mensen echt. Ik heb echt moeite om te geloven dat ze echt denken iets positief bij te dragen. Hun website gaat vooral uit van haat tegen mensen, niet liefde voor de natuur. Van dit soort hufters kan je er niet te veel hebben in de maatschappij want dan stort de boel ineen. Daar heb ik geen bewijs voor maar dat voelt elk groepsdier, de mens inclusief, wel aan. Ik mag hopen dat die klootzakken van Faunabeheer in de rest van hun leven nog wel een positieve bijdrage aan de mensheid leveren.

 6. Goed artikel en mooie foto. Het exact waar het over gaat. De wolf is slechts een middel. Het doel is alle rasters weg, te beginnen in Gelderland. Geen jacht meer en iedereen vegetarisch. Vergeet ook niet “follow the money”. Er is in twaalf maanden circa 650.000 gedeclareerd aan monitoring. Dit laatste is een EU verplichting. Een nieuw verdienmodel. In Duitsland een zware last op de begroting van enkele Bundeslaender. Het gaat daar om miljoenen, monitoring en wolfwerende rasters.
  Op dit moment circa 40 wolven in Gelderland volgens de boswachters en die kennen hun achtertuin. Het Kroondomein zit er vol mee. Officiele cijfers zijn veel lager. Niet zonder reden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *