Ecostasi Fryske Marren snuffelt in je afvalbak

Plastic vervuiling buitengebied door gemeente

De FNP werd bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in mijn gemeente De Fryske Marren de grootste partij, en ik stemde FNP. Dus kregen we….‘de eerste door De Kroon‘  ( = Den Haag) benoemde CDA-burgemeester. Sinds april dit jaar blijken hier ook ‘afvalcoaches’ rond te rijden.

Dat zijn geen psychologen die Friese dikkerds helpen om af te vallen. Het is een soort Ecostasi die in je afvalbak komt snuffelen om te zien wat je hebt weggegooid. Wordt het in Friesland dus net zo erg als in de rest van Nederland onder het Rutte-regime?

plastic vervuiling buitengebied door overheid…

Nu nog lief en onschuldig
Het gaat nu nog uiterst lief en onschuldig in onze prachtige groene (in normale zin van het woord) gemeente, en dat houden we graag zo. Leest u maar:

De gemiddelde inwoner van onze gemeente gooit jaarlijks nog 132 kilo restafval weg. Onze gemeente zet in op maximaal 60 kilogram per inwoner. Met ongeveer 52 procent aan herbruikbare grondstoffen in het restafval lijkt dat een realistische doelstelling. Onze afvalcoaches gaan hiervoor graag met u in gesprek. Bijvoorbeeld op het milieuterrein, op scholen en bij u in de straat tijdens het legen van uw container.

We weten dat het niet altijd eenvoudig is om afval goed te scheiden en minder restafval over te houden. Onze afvalcoaches helpen u daarom graag bij het scheiden van uw afval, zodat uiteindelijk zo weinig mogelijk restafval overblijft en dus wordt verbrand. Onze afvalcoaches zijn Wilma Bijlsma en Mieke van der Wal.

Dus je wilt bezuinigen op afval, terwijl de afvalstofheffingen jaarlijks blijven stijgen. Dan stel je een ecostasi in, als opmaat om straks boetes uit te schrijven nadat je een systeem invoert van afvalweging. Zo vertaal ik de ware intenties uit het Overheids.

Plastic vervuiling buitengebied door overheid.

Plastic afval in natuur dankzij de gemeente/GGD
Twee uiterst aardige ambtenaren die zich ‘coach’ noemen, rijden de wijk rond en halen afvalbakken leeg. Bevalt de samenstelling van je afvalbak niet, dan hangen ze daar een groen kaartje aan. Op dat groene kaartje word je als bewoner als debiel bejegend. Dan krijg je een vermaning met groen kaartje aan de bak. Bijvoorbeeld als er plastic in zit.

Want ze willen dat je helemaal vanuit je dorp naar Joure komt rijden naar hun ‘Milieustraat’ om het daar te brengen. Over milieu-efficiency gesproken.

Er staat ook op hoe lang 15 centimeter is, de gewenste afstand tussen afvalbakken. Nou, dat is piemellengte wanneer je geen neger bent. Moet ik daar door een afvalcoach met groen labeltje mee geconfronteerd worden? Dat ik via een groen kaartje leer hoe lang 15 centimeter is?

Ik erger mij aan al het plastic afval dat de gemeente achterlaat in de natuur, al die gevarenlinten met ‘pas op een rupsje, vrouwen en kinderen eerst, bel de psychologische hulplijn’… Een zelfde mentaliteit van betutteling. En al die coronamaskers, waarvan het RIVM zelf opmerkte dat ze nergens voor dienen.  Behalve dan als afval in de openbare ruimte.

‘Groen Leven’ het dankzij subsidie hardst groeiende Friese bedrijf: omdat echte ondernemers weg trekken buiten Friesland

Coach opmaat voor afval-boa
Nu lijkt het nog onschuldig, vrijblijvend, zoals dat bij onze gemeente past. Het is hier geen Groen Links/communistisch broeinest als Amsterdam, hier wonen nog veel gewone Friezen. Maar ‘coach’ is natuurlijk gewoon eufemisme voor BOA, de opmaat voor mensen die boetes gaan uitschrijven en je afval wegen. In coronatijd waren hier enkele BOA’s nogal fanatiek actief, om onze Langweerder horeca te treiteren, met boetes van 4000 euro wanneer zij oordelen dat je gasten te dicht op elkaar zaten.

Een zwarte bladzijde uit de historie van onze prachtige gemeente. En afval is ook privacy, je wilt niet dat ambtenarij precies ziet wat je allemaal weggooit, als het maar verbrand wordt of bij Het Grote Archief belandt.

Wat het afval betreft: toen ik nog niet met een vrouw samenwoonde, kon ik in vier weken met een klein containertje toe. Nu ik met een vrouw woon heb ik aan een grote container in twee weken krap voldoende. Met het verschil dat het milieu in huis een stuk schoner is geworden. En het klimaat binnen is anderhalve graad opgewarmd. Met mijn warme persoonlijkheid kon ik als Groene Rypke de Duurzaamste op 17/18 graden leven.

Maar dat was niet vanwege ‘het milieu’, enkel omdat ik mijn geld liever anders besteedt dan aan hoge lasten. Kortom: hoe meer ‘milieu’-betutteling, hoe minder keuzevrijheid in levensstijlen.

Zonnefarms met massieve staatssteun gebouwd, hier bij Heerenveenop het water

Het Milieu? Liever meer natuur
De vrees is kortom dat het ‘circulair’-virus  van het Rutte-regime in Den Haag vat kreeg op het gemeentebestuur. Dat betekent dat ze willen recyclen om het hergebruiken zelf, het beleid als doel. Niet nadat ze hebben doorgerekend met een levens-cyclusanalyse: is het economisch om her te gebruiken?

Veruit het meeste afval is verpakkingsmateriaal. Dat is prima voeding voor de afvalverbranding, die tegelijk nog energie opwekt. Alle afvalverbranders doen dat tegenwoordig. Het hergebruiken van plastic kost bovendien enorm veel energie, want je moet het opnieuw raffineren en tot bruikbaar materiaal omsmelten.

Vaste lezers weten inmiddels:

 • er is niets milieuvriendelijks aan elektrisch rijden, zie enkel het afval dat de mijnbouw geeft voor de lithium in de batterijen
 • CO2 is een zegen voor de planeet die meetbare vergroening brengt, omdat CO2 een plantenmeststof is, geen afvalstof

En wat zien we op het vruchtbare boerenland bij Lemmer: een zonne-industrieterrein waar eerder nog de koeien konden grazen. Laat niet als dank al dat duurzame afval slingeren. Een groene gemeente laat de weilanden dus weide, en laat ook de bomen staan in plaats van te slopen voor de biomassacentrale.

Kolencentrale RWE met aankleding windmolens en zonnepanelen

Minder on-Friese import, minder afval en CO2
De beste manier om afvalvolumes te beperken en je CO2-voetafdruk is een restrictief immigratiebeleid, waarbij de Friezen zelf bepalen wie er bij komen. Bevolkingskrimp in Friesland is niet erg, zolang de goede mensen maar blijven met verstand, talent en ondernemerszin. Ook randstedelijke D66-import die nu de nieuwe partij ‘Kleurrijk Fryske Marren’ groot stemde, die kunnen we hier wel missen als kiespijn.

Bij ons in Langweer zijn de Pieten van Sinterklaas nog gewoon zwart, als de negers. Ze reden hier net nog feestelijk op de fiets voorbij.  Onze gemeente is nog zo blank, dat je bijna verheugd opkijkt wanneer je een neger ziet. Ha, dat moet wel een goeie zijn. En dat is dan ook vaak zo, zoals mijn Kungfu-leraar uit Kameroen. Niet 1 of andere UWV’er die je in het Moelanders toehakkelt, maar iemand die iets kan en toevoegt.

Na jaren in de Bijlmer, Amsterdam Westelijke Sahara en Amsterdam Oostanbul te wonen, was het wel eens lekker om je niet vervreemd in eigen land te voelen.

Stemgedrag in mijn prachtige Plattelandsgemeente

Wordt immigratie je centraal opgelegd, dan krijg je precies het tegengestelde: negatieve associaties, omdat je in groepen gaat denken, niet per individu kan zien. Kleurrijk gaat dieper dan huidskleur, seksueel exhibitionisme en etniciteit’.

Verschillende echte karakters met ondernemerszin en creativiteit maken een woonplaats kleurrijk. In plaats van dat je allemaal de zelfde achterover leunende massamensen krijgt, die allemaal de zelfde door massamedia geknede opvattingen koesteren van klimaat tot Oekraine, NOS-Zombies.

Het betekent toch niet dat er meer van die Tarzantalers komen die in gangstakleding op de straathoek gaan hangen, bij wijze van dagbesteding? Daar Eritreren wij ons mateloos aan. We hebben al meer dan genoeg aan onze eigen Nederthalers, andersbegaafden in trainingspak.

‘zonneweide’

It Beste Lan fan d’ Ierde
Wat mij betreft splitst Groot Friesland (Groningen, Friesland, Noord Holland) zich af met een Frexit van Den Haag. En dan sluiten we vrede met Gazprom/de Russen, zodat we nog tot in lengte van jaren er warmpjes bij zitten, zonder dat de Groningers uit hun huizen beven.  Rutte’s oorlog is niet de onze. Heeft Poetin in Rusland dan 1700 kinderen met staatsgeweld ontvoerd? Liegt Poetin de bevolking voor dat ze ‘van gas los’ moeten voor Het Klimaat? Een operatie die onze energierekeningen verdubbelt.

Liever een Rus dan Rutte, en zijn regime van leugenaars, dieven en landverraders.

Terwijl: Wie heeft er nu – ondanks alle mediapropaganda- iets met Oekraine. Behalve mannen van 50+ die niet aan de vrouw kwamen, en die dan naar Kiev afreisden voor sekstoerisme. Nu kunnen we gasten niet meer een nachtje laten overkomen. Omdat de hotels, die door coronabeleid failliet werden gemaakt nu bezet zijn door Oekrainers.

Wanneer krassen die weer op?

Zo er immigratie nodig is, dan zouden dat hier Friezen om Utens moeten zijn, en die moet je zelf kunnen selecteren. Naar Zwitsers model. Geboren Friezen, die na (werk)ervaring op te doen in het buitenland, bijvoorbeeld studie, promotie of een bedrijf opzetten, weer terugkeren. Zodat ze hun nuttige ervaring en expertise inzetten om ons Friesland tot het Beste Lan fan d’ Ierde te maken, dat echt anders doet dan ‘de rest.’

In plaats van ‘voorop lopen in meelopen’ of ‘net als de rest, maar dan wat minder’.

De Friese versie van De Achterhoek, vlak naast de deur, De Heide

Conclusie: Afvalcoach is niet Fries
Meer dan een ‘afvalcoach’ – betutteling over een vuilniszak, alsof we debielen zijn- hebben we hier dus meer Echte Friezen nodig, in hoofd, hart en handen. Zodat het hier niet langzaam alsnog net zo erg wordt als in de Randstad en de rest van NL. Dat Friesland nog ONS land blijft.

Lees voor het recept van ‘Echt Fries Zijn’ ook mijn Meisterwerk ‘Liever dood dan Slaaf‘, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’.

Niet ‘de taal’ is bij ‘Fries Zijn’ het onderscheidende criterium, maar ‘natuur’, ‘mentaliteit’. Heb je de juiste mentaliteit en de positieve associaties met ‘Fries Zijn’ te pakken, dan is het een koud kunstje ook de taal eigen te worden. Ook zonder Inboeringscursus. Omdat je dat zelf graag wilt.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

In afgelopen twee jaar sprak ondergetekende meer Fries, dan de 45 jaar ervoor. En daar is dan ook geen cent subsidie voor nodig, of Afvalcoach. Wij zijn hier al slank genoeg, en willen ook niet verder uitgeknepen worden door een steeds betuttelender overheid.

8 Replies to “Ecostasi Fryske Marren snuffelt in je afvalbak”

 1. Zeilmaker een Friesche fascist, racist, nazi en xenofoob.
  Kortom, een verademing naast al die politiek correcte schijtzooi uit de Haag.

 2. O Ooooooh! Iekke coerzus gevolkd, sprekken gebrokken Nedderlands! Iesh niksh nie goe nie! Iesh nie Friesh taal…

  Maar dat even ter zijde.
  In 1997 stond er in Zuidhorn een gloednieuwe pilot fabriek, opgezet vanuit het RUG om afbreekbaar kunststof te produceren uit plantaardig restmateriaal. De hoofdfabriek zou worden gebouwd in Duitsland of Tsjechië. Daarom zag ik af van sollicitatie.
  Tegenwoordig is er volop afbreekbaar plastic te koop om eenmalige (voedings-) producten mee te verpakken. Echter gebeurt het niet omdat het 0,00001 cent duurder is dan die aardolie-cellovaantjes tussen je plakken ham of kaas.

  Dat wij een plastic probleem hebben is omdat het zo is opgelegd en niet omdat de klanten niet anders willen. Sterker, zodra klanten beseffen hoeveel BPA (Bisfenol-A = weekmaker/oplosmiddel) ze via eten binnen krijgen, kopen ze het nooit meer. Zelfs in de kassabonnetjes zit heel veel van die kankerverwekker.

  Zonder het te beseffen maakt de verpakking de helft van de prijs uit van het eenmalig te gebruiken product. Het gewicht van plastic voor de gewichtsprijs van bijv. vlees. Kijk! Da’s binnen lopen! Nog afgezien van de hoeveelheid ingespoten zoute water.

  Dat er straks valse BOA constrictors komen is inderdaad een zekerheidje. Dat ze nog veel minder van de wetgeving afweten dan een agent is een feit. Agenten weten al bijna niets, terwijl iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen! Schokkend dat zulke mensen worden gedwongen om zo’n functie te moeten aanvaarden met behoud van een basisinkomen. Reden temeer om als volk je recht te leren kennen, want die knakkers horen het volk te dienen en niet omgekeerd.

  Hoedt u voor de overheid als corporatie met winstoogmerk!
  Als de overheid geen contract met u heeft, dan bent u geen lid van die club en hoeft u dus ook geen contributie te betalen en u niet aan de ‘statuten’ te houden.

 3. Ik, zijnde Fries, woon toch alweer heel lang in den haag ( kleine letters zijn geen toeval)
  Tijdens mijn werk, kwam ik een Fries tegen uit Heerenveen en we hadden de gelegenheid lekker te kletsen. Een echte Fries, een prima kerel, prima discussies gehad.
  Terloops vroeg ik of hij Rypke Zeilmaker ook kende. Nooit van gehoord. Vervolgens vroeg ik of ie ook wel eens wat breder verkende dan de NOS, nou niet echt dus.
  Ik deed hem wat kijk en luister tips aan de hand en dat was het dan wel.

  De Fries sprekende en zichzelf serieus nemende “hoogopgeleide” Fries is toch vaak
  gewoon een woke westerling, die Fries spreekt.

  Je kunt prima gesprekken voeren maar als de grens genaderd wordt van alternatief nieuws, sprekers of boeken, gaat men in de huiverstand en is het afgelopen.

  Prikken, slikken en stemmen en dan weer doorlopen.

  Het staatsapparaat in Nederland loopt op rolletjes, Rutte kan nog steeds die vreselijke glimlach opzetten.
  Nog nooit was propaganda zo verfijnd als nu, Goebels zou er een puntje aan zuigen.

  Blckbx….het lijkt wel wat……maar zelfs tienduizenden op de been in Frankrijk of Duitsland, laten nog geen president verbleken.

  Het zit diep, heel erg diep….voer maar eens een gesprek met een kind, dan kom je tot de conclusie dat het nog dieper zit.

  1. De feodale machtsgreep wordt echter duidelijker zichtbaar door de gretigheid om invoering van de agenda ‘te versnellen’. In ieder geval bij de mensen die verder kijken dan hun NOS lang is.
   Ken je recht en stel vast dat corporatieve instituties niets kunnen, zonder jouw expliciete instemming met wilsverklaring. Niet meer prikken, slikken en stemmen.

   Ook het merendeel van het volk wil van landsgrenzen af. Men is er nog niet rijp voor, maar dat komt zeer binnenkort vanzelf. Het vierde rijk stort net zo in als de eerdere drie. Het EU gezwel verstikt zichzelf en daarmee “onze” Staten Generaal en de rest van het poppenkastenstelsel.
   Clusters van kleine samenlevingen besturen zichzelf het beste m.b.v. sociocratie; een (1) competent mens kan met overtuigend bewijs aantonen wat een goede richting is en overtuigt daarmee de rest, die daar mee instemt. Wie wil er nu nog een manipuleerbare dombocratie! Of was het demon-cratie?

 4. Wat een genot weer, taalvondsten zowel in het artikel als in de reacties. Alleen al hierom, altijd een portie Zeilmaker. Chapeau!

 5. Het FNP is een nep-nationalistische partij opgericht door mensen die nu juist een waar nationalisme de kop in willen drukken, willen afvangen en eigenlijk hoofdzakelijk steun geven aan de PvdA hier in Fryslãn. Ze doen helemaal niets aan het ‘ont-Friezen’ van de Friese bevolking want ‘de taal doet er niet meer toe’. Ik noem ze dan ook meestal ‘Folkloristisch Noordelijk Partijtje’. Nog nooit heb ze zien demonstreren bij basisscholen in Friesland waar onze Friese kinderen het verboden word onderling in de klas en op plein Fries te spreken. Ingepeperd door ‘onderwijzend’ personeel omdat het anders ‘zo zielig’ is dat de buitenlandse (Hollandse/Arabische) kinderen hen niet kunnen verstaan en dan voelen ze zich ‘buitengesloten’. Nee, het is beter dat de Friese kinderen ont-Friest worden zodat we twee vliegen in één klap slaan. Weg met die domme Friezen, de half-Friezen, stads-Friezen en kinderen van ‘NSB-ouders’ helpen al mee door te stellen dat een Fries wel zonder de Friese taal kan zoals een Duitser wel zonder het Duits kan. Wat moet je anders beweren wanneer je uit een ‘verradersnest’ komt en door het Hollands beleid gemaakte slachtoffers in vrienden- en/of familiekring wilt beschermen tegen al die Fryske Friese monsters die niet graag analfabeet in hun eigen taal willen zijn. De huidige generatie ‘Friezen’ bestaat hoofdzakelijk uit volksverraders waarbij een partij als het FNP pure masturbatie voor hun vermengde ziel is. Grutte Pier is gespeeld door Brabander en in het bestuur van het FNP zit een Hollander. En we blijven net doen alsof het niet zo erg is, dat het nog wel mee valt. Totdat Groot Friesland volloopt met ‘vluchtelingen’ onder de Sahel vandaan. Want daar gaan namelijk veel door de Nato aan de Oekraïne ‘geschonken’ wapens naar toe. We hebben weer een nieuw conflict nodig om die 1.000.000 te bouwen woningen te vullen. Nu maar hopen dat de Russen de gehele Oekraïne leegruimen zodat de ‘blanke vluchtelingen’ de ‘vluchtelingen uit de Sahel’ net voor zijn. Het zou een verademing voor West-Europa zijn. Liever een gezin Oekraïnse Bandera (neo-) nazies in de wijk dan iemand met een IQ van gemiddeld 70 die mijn kleindochters betast. Liever een conservatieve Orthodox Christen of Katholiek die zijn kerk bouwt dan een volgende moskee erbij. En dit is nou net waarom de EU zo bang is voor een Russisch winteroffensief. Het schopt hun Coudenhove-Kalergi bouwplannen in de war.

 6. “Wat het afval betreft: toen ik nog niet met een vrouw samenwoonde, kon ik in vier weken met een klein containertje toe. Nu ik met een vrouw woon heb ik aan een grote container in twee weken krap voldoende. ”

  Herkenbaar, ik heb exact hetzelfde, behalve dat ik wel vijf/zes weken kon doen met een kleine container. Ik ben benieuwd hoe dat op grote schaal werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *