Hitler’s Wonderberg inspireerde Operatie Barbarossa

..het restant van het voormalige ‘Jeugdverpleeghuis’ op de Obersalzberg dat nog vindbaar is, met uitzicht op de Untersberg

In dit zaterdagse archiefverhaal de fotoserie die ik maakte op de koffie bij Adolf Hitler en zijn Berghof op 11 november 2017. Per toeval ontdekten we dat de berg waar tegenover hij zijn uitvalsbasis bouwde- De Untersberg- was geladen met Germaanse mystiek omdat het een holle berg is. Over de mystieke en occulte kanten van het nazisme hebben we weinig geleerd, behalve het boek van Nicholas Goodrich Clarke en zijn ‘The Occult Roots of Nazism’. 

Met gevoel voor Germaanse symboliek bouwde Adolf Hitler zijn Berghof met een enorm raam waardoor hij uitzicht op de Untersberg had.

Hitler’s uitzicht vanaf de Berhof op de Untersberg

Voor de inspiratie bij Dolfie’s plannen als Germaanse Messias. Die Untersberg is een soort tafelberg van ongeveer 1900 meter hoog tussen Berchtesgaden en Salzburg, omringd door Graalridder-legendes, een wonderberg op een snijvlak van Ley-lijnen (Energievelden in de aarde) en onderwerp van grotten-onderzoek.

…hier zie je de Untersberg vanaf het restant van de Platterhof (28 april 1945 door Amerikanen gebombardeerd), met daaronder het Documentatiecentrum Obersalzberg.

Het geologisch gezien meest bijzondere aan de Untersberg is het enorme grotten- en gangenstelsel in de berg. Dat is deels ontstaan door later weggelekt gletsjerijs. NTV noemt het onderzoek van Johann Westhauser in 2009 naar de zogenaamde ‘Riesending’ in de berg.

Doorsnede Untersberg volgens Johann Westhauser

Die Riesending is een in 1995 ontdekt gat.  Dat blijkt wel 1050 meter diep te zijn, met gangen van wel 13 kilometer. Het is de diepste grot van Duitsland.

In 2014 raakte grotten-onderzoeker Westhauser gewond door een vallende steen op de kop bij zijn grotten-onderzoek, terwijl hij 1000 meter in de diepte van de berg lag voor ongeveer 12 dagen.

De Untersberg domineert de skyline van Berchtesgaden

Een team van 700 reddingswerkers werd ingezet om ‘m er heelhuids uit te krijgen, kosten 960 duizend euro volgens Der Spiegel in 2015. 

Sommige mensenlevens in Duitsland zijn in sommige tijden meer waard dan andere, zo zullen we maar denken. 🙂

Van Hitler is bewezen dat hij wel aanvankelijk door occulte ideologie van Graal-mythologie is beïnvloed (ook via Wagner zijn Parzifal), met zwart-wit voorstellingen van de eindstrijd tussen goed en kwaad, en de apocalyptische opvattingen.

Maar er is geen bewijs dat hij- eenmaal aan de macht- nog bijzondere belangstelling toonde voor occultisme, waar een populair New Age-boek ‘The Spear of Destiny’ van antroposoof Trevor Ravenscroft (1972) hem nog als demonisch bezeten portretteert.

In Hitler’s bestseller Mein Kampf (4,5 miljoen verkochte boeken) lees je ook niets over esoterie.

Het zou voor Dolfie politiek ook niet lonen, om met allerlei wazige magie-clubs geassocieerd te worden. Onder het Nazi-bewind werden Vrijmetselaars ook onderdrukt. De occulte Nazi-partij-springplank Thule Gesellschaft kwam er ook niet meer aan te pas toen de macht gegrepen was.

…Untersberg en Obersalzberg er voor

Esoterie was meer Heinrich Himmler’s afdeling. Het is bekend dat het esoterisch onderzoeks-bureau van de SS van Heinrich Himmler, de Ahnenerbe, bijzondere interesse had in het grotten en gangenstelsel van de Untersberg. Niet alleen daarvan: gangen en grotten in bergen in het Harz-gebergte wilde de SS ook alles van weten.

Bijvoorbeeld om productie van militaire zaken te beveiligen tegen de toenemende bombardementen door de RAF.

Zij namen voor kennis over die grotten in Duitse bergen het werk van Bernard Wolf in beslag, en lieten hem sterven in Dachau (1942). Een wat esoterisch aandoend figuur was die Wolf, die ongeveer 500 grotten en gangen in kaart bracht in Bergen van Duitsland tot Montenegro.

Stan Wolf is het pseudonym van de Oostenrijkse New Age-auteur…

Een lokale New Age-auteur Stan Wolf (ps voor Wolfgang Stadler) schrijft boeken over de wonderen die deze berg verricht. Mensen die de door verwering en gletsjerijs ontstane gangen en grotten in gaan, die zouden verdwijnen en de tijd zou er zelfs 300 maal langzamer verlopen.

En 13de eeuwse Tempeliers spelen ook nog eens een rol.

Zoals Wolf schrijft, zou Tempelridder Hubertus von Linz in 1222 een magische zwarte steen uit Babylonie (Steen der Wijzen net als bij Harry Potter) naar de berg hebben gebracht :

Die Illuminaten zu Mozarts Zeiten fanden am Untersberg eine Höhle für Ihre Rituale. Hitler und Himmler wußten vom Schwarzen Stein im Untersberg und wollten mit allen Mitteln dessen Geheimnis ergründen, um es für ihre Zwecke einzusetzen.

Untersberg onder depressie…

Of daarvan gedocumenteerd bewijs bestaat, je kunt het ‘m vragen. Zie hier een interview:

Waarschijnlijk ontleent de Oostenrijkse Wolf zijn verhalen aan een aantal bronnen. Een daarvan is Franz Hartmann (1830-1912) de stichter van de Duitse tak van de Theosofie van Madame Blavatsky, en schrijver van verhandelingen over ‘magie’ en occultisme.

Hartmann schreef een boek over ontmoetingen met Orks/aardewezens in de Untersberg (zie boven), in een fase van ‘verruimd bewustzijn’/drugsgebruik. Ook publiceerde hij werken over Occulte wetenschap bij medicijnen, waarin hij Paracelsus aanhaalt:

…trek geen overhaaste metafysische conclusies dus, en hou een open geest…

Hartmann populariseerde het werk van Paracelsus in het Westen weer.

In de vorige aflevering over Hitler’s ontwaken in Berchtesgaden, zagen we wel dat een soort Germaanse New Age-beweging (zoals Thule Gesellschaft) met de Germaan-Shamaan Guido List bij Hitler het idee inprentte een soort messias te zijn.

Dus occultisme en esoterie gaven wel de symboliek mee van de Nazi-partij, waaronder het Hakenkruis (afkomstig van de Theosofie)

Die occultisten rond de Thule Gesellschaft verwachten die messias als het ontwaken van de Wodangeest.

…de Untersberg gezien vanaf de top van de Obersalzberg, daarachter ligt Salzburg. In het midden zie je het terrein waar Hitler’s Berghof lag

Een interessante parallel is dat Franz Kammer donateur was van de Guido List Gesellschaft. En dat Guido List- die de Germaanse Messiaskomst voorspelde- het ‘Hakenkreuz’ uit de Theosofie leende als symbool voor esoterisch geladen anti-Semitisme.

…plattegrond van het Obersalzberg-complex

Tel daar dan nog de volgende legende bij:

Dat de Untersberg de plaats zou zijn waar Keizer Frederik Barbarossa (= Roodbaard, had zijn jachthuis in het Valkhof Nijmegen) zou wachten met een stel raven om gewekt te worden voor de grote strijd van goed tegen kwaad. Net als in de Kyffhauser-berg (de Harz), waar in 1888 ook zo’n Barbarossa-monument werd opgericht.

Voor de slapende Barbarossa die wacht om gewekt te worden voor de grote strijd tegen die Orks, de lagere rassen die al het slechte op aarde brengen.

…Barbarossa/Wodan wacht in de Untersberg op bezoek

Vanzelfsprekend is zo’n bebaarde onsterfelijke koning-god met raven een afspiegeling van Odin/Wodan uit de Germaanse mythologie.

Adolf Hitler was zeer bekend was met de graal-mythologie en Germaanse mythologie via zijn idool Richard Wagner en zijn opera’s, als Ring des Nibelungen (dwergen in grotten die een magische ring smeden, net als in Lord of the Rings). Met Orks als handlangers van het Kwaad, een soort Joden die je een kopje kleiner maakt.

…bunker Hitler onder Obersalzberg

Daarnaast las hij in de berooide dieptepunt- jaren in Wenen (1909-13) Ostara, de stripboeken van occultist en zelf-ontworpen Tempelier Lanz von Liebenfels, die de term ‘Aryosofie'(1915) voor het eerst op schrift stelde. Anti-Joodse ridder-lectuur.

Zie hieronder:

…inspirerende lectuur voor Dolfie, de Teutoonse ridder die de ‘afflingen’ (Joden) met zijn teutoonse zwaard zijn verdiende loon geeft…

Daar pikte Hitler mede zijn anti-semitisme op, en de strijd tussen het rijk der adelijke Blonden, de dragers van de Hoge Cultuur.  En die Afflingen/Joden, oftwel Goed versus Kwaad.

Von Liebenfels stond weer sterk onder invloed van Theosofie en van Guido von List.

…de tijd zou er stilstaan, maar de geredde grotten-onderzoeker kwam er gewoon 12 dagen ouder uit na 12 dagen

De berg is nog steeds onderwerp van spookverhalen waarbij mensen verdwijnen in het uitgebreide grottenstelsel in de berg. Uiteraard zijn er dan Ufo’s gesignaleerd.

Ook de Dalai Lama- een autoriteit in zaken die wij normaliter als ‘onzin’ bestempelen- bemoeide zich er al mee volgens de lokale krant. Maar ook lokale bewoners die ik sprak, zijn bloedserieus over hun wonderberg die meer kankergevallen en zelfmoorden zou veroorzaken.

Volgens de Dalai Lama zou de berg zou een ‘slapende draak’ zijn’ en daarnaast ook de ‘hart-chakra van Europa’. Gezien de logo’s waarmee ook deze Tibetaanse goeroe zich kleedt, en de SS-excursies naar Tibet is een link tussen die kale wijsgeer van boven de boomgrens en de Nazi’s zo ver alsnog niet gezocht.

En dan, ook in de Alpen kun je met wat goede wil nog steeds een stukje Tibet vinden.

En voor onderaards spoken kun je ook terecht in de bunkers die Hitler en Martin Bormann lieten bouwen, toen het gevaar van bombardementen door de Britten en Amerikanen toenam… Via Hotel Zum Turken heb je toegang.

En hier:

En deze:

…en kom je zelfs tot Hitler’s hoofdkwartier, alleen blijkt dat dan afgezet:

…hierachter moet Dolfie dan gescholen hebben…

Bovengronds maakte de Amerikaanse luchtmacht met de Britse luchtmacht de zaak met de grond gelijk. Je vindt nog een paar halve restanten van de Platterhof, de Gasthof en nog wat niet nader te identificeren huizen waar enkel losse stenen overbleven.

Alleen het Kehlsteinhaus (‘The Eagle’s Nest) bovenop de Obersalzberg bleef gespaard. (op punt berg hieronder) Daar laat ik morgen nog wat foto’s van zien.

Daarnaast zie je vanaf Platterhof-fundering de voormalige SS-trainingsbarak, waar nu een parkeerplaats ligt:

…voormalige SS-barak, nu parkeerplaatsen

Ook geen aanblik om nostalgisch terug te blikken op de Nazi-tijd. Hoe dan ook: je snapt nu dus waar Hitler de naam voor ‘Operatie Barbarossa’ vandaan haalde, de inval in Rusland in juni 1941 die hij uitdokterde in zijn Berghof, met zicht op de Untersberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *