‘Alles is IJdelheid, IJdelheid der IJdelheden’ (Prediker 1)

Bijbel in kerk van Losdorp

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse beschaving was geweest. Vandaag voel ik me bijna tachtig, ziek als een hond, en welk Bijbelboek past er dan beter bij dat levensgevoel dan Prediker. De Herziene Statenvertaling geeft de term ‘vluchtigheid’ voor ‘ijdelheid’, de enige echte term waarmee je de zin van alle aardse streven in context plaatst. 

IJdelheid der IJdelheden, zegt de Prediker, alles is ijdelheid, Wat voordeel heeft de mensch van al zijn arbeid die hij arbeidt onder de zon.

En daar wilde ik het vandaag bij laten, na een kop thee, een glas met vitamine C en nu zelfs een fruithapje met kiwi en mandarijntjes.

De ene generatie gaat en de andere generatie komt, maar de aarde blijft voor eeuwig staan.
De zon gaat op, de zon gaat onder, en zij hijgt naar haar plaats, waar zij opging.
De wind gaat naar het zuiden en draait naar het noorden. Al draaiend en draaiend gaat de wind, en al draaiend keert de wind weer terug.

Alle rivieren gaan naar de zee, toch raakt de zee niet vol.
Naar de plaats vanwaar de rivieren kwamen, daarheen keren zij terug, om vandaar weer te gaan stromen.

Alle dingen zijn zo vermoeiend, dat niemand het kan uitspreken.

Groningen Gothic Losdorp

Dus ik kruip weer lekker onder de dekens, waar ergens begraven de beterschap moet liggen. Heb een goede zondag.

One Reply to “‘Alles is IJdelheid, IJdelheid der IJdelheden’ (Prediker 1)”

 1. Beterschap.
  Wat dacht je van ouderwetse Kamillethee?

  Kruidenwijsheid
  Hier in Nepal waar ik woon neemt men met verkoudheid juist geen citroenen. Het algemene middel net als onze Kamillethee is Beshar poeder met warm water en wat zout. Vooral bij griep. Beshar is hier de naam voor Tumeric. Iedereen kent dit recept. Ik maak weleens de grap als een motorfiets niet start “wat warm water met wat Beshar en zout in de tank en dan doet ie het weer. Ze zien de humor ervan in.

  Dit kan je makkelijk in een Oosterse toko (winkel) kopen. Tegen een snotneus helpen fijn gesneden rauwe uien als anti histamine. Je kan ook anti histamine tabletten kopen bij een apotheek. Werkt heel goed.
  Kortom Rypke wordt snel weer beter en neem niet teveel hooi op je vork. Een tandje terug op zijn tijd en de kaarten in je hand op zijn tijd opnieuw rangschikken kan je veel voordeel geven op je pad en niet in de minste plaats je gevoel van welzijn en daarmee gekoppeld je gezondheid.
  Neem je tijd en “go with you flow!”
  Hatstjoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *