Zelfstandige Zonder Perspectief (ZZP)

De Bullshitdetector

Hoewel ik sta te trappelen om weer in allerlei dossiers te duiken, is het hier nog steeds Ziekenboeg-Zeilmaker-tijd. Dat betekent ook dat het werk voor het eerst in bijna zes jaar Interessante Tijden even stil komt te liggen. Uitzonderlijk omdat we hier van de leerschool ‘niet aanstellen’ zijn, Foar de Kofje net Eamelje (en dernei dochs ik net)…

Ophelia, mijn vrouw is ook liever dood dan slaaf

Ook Afke is van de leg. Wat je kunt doen om ons bij te staan als Zelfstandige Zonder Perspectief is heel eenvoudig. Schaf mijn Meisterwerk ‘Liever dood dan Slaaf’ aan, de Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Het is mijn beste werk tot nu toe qua schrijven en fotografie. De ideale mix van filosofie, natuurlijke historie, biologie en alles dat je nodig hebt om met je beperkte verstand een verhaal te weven rond de vraag ‘waarom besta ik, waar kom ik vandaan’…

Een boek dat de Grote Vragen ongemoeid laat, waarom zou je daar aan beginnen.

In een boek-tegel van twee kilo op A4-grootte zoek ik als geboren Fries naar een manier om geworteld mens te zijn in tijden van liberalisering en globalisering, het vermogen ontwikkelen iets moois kunnen zien tussen de lelijkheid van de moderniteit.

Zoals aangegeven in het tweegesprek met Sietske Bergsma ontstond die pelgrimage vanuit de wens om van ‘Fries zijn’ iets inspirerends te maken, meer dan de clichés van Oranjekoek, Berenburg en Elfstedentocht die mij geheel niets zeggen.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

Koppige vrijheidsdrang
Wat wel aanspreekt- zeker in tijden van een toenemend totalitaire overheid-  is de wat dwarsige mentaliteit die historisch gezien als ‘vrijheidsdrang’ werd uitgelegd. Omdat die eigenschap ondergetekende ook niet vreemd is. De koppigheid van dit Noordzeevolk moet een genetisch trekje zijn, omdat de Romeinen er al over schreven, maar ook Middeleeuwse auteurs. Ook Jacob van Lennep vermeldt die ‘stijfhoofdigheid’ toen hij in 1823 zijn wandeling langs Friese steden maakte.

Ook de biografie ‘Jelle zal wel zien’ van Jonne Harmstra over de meest invloedrijke Fries van de 20ste eeuw, Jelle Zijlstra, vermeldt die koppigheid.

Aan de Westoever van de Middelzee, de Hegedyk

Zo kom je dan uit bij natuur en mentaliteit als definierende trek van je afkomst, en dan blijkt ‘Fries zijn’ veel meer dan iets gevangen in provinciegrenzen. Plots kun je als natuuronderzoeker je stam bestuderen en zijn historische leefruimte bereizen, van West Frisia tot de Noord Friese eilanden in Denemarken. En reizen door de tijd, van het einde van de IJstijd tot de hoge Middeleeuwen, het hoogtepunt van de legendarische Friese Vrijheid.

In het Noord Friese dialect

Zo groeide een beeldverhaal met honderden verbeelding-stimulerende foto’s dat iedereen in de Lage Landen kan inspireren, of je nu Zeeuw bent, Brabo of zelfs Groninger (Fries in ontkenningsfase). De meeste bestellingen tot nu komen van buiten provincie-Friesland. Bestel je eigen exemplaar op www.lieverdooddanslaaf.com

3 Replies to “Zelfstandige Zonder Perspectief (ZZP)”

  1. De omslagfoto vind ik maar naargeestig. Alsof daar een lijk in het water drijft.
    Ik denk dan ook niet dat dit een breed publiek aan zal spreken.
    Mij weerhoudt het ervan om het boek aan te schaffen.

    1. Er drijft ook een ‘lijk’ in het water, dat is Ophelia tussen de pompebleden. Het boek is als ikzelf: voor de liefhebber een buitenkans, het doet een aanspraak op de inhoud in je bovenkamer. Als die er is. Vooralsnog zijn er wekelijks nieuwe liefhebbers

      De massa kan al voetbal kijken en spelshows op televisie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *