The Road to Health, klinkt als weg naar de hel

Je denkt eerst ‘aaahhhh’ en dan ga je ademhalen tot je er zelfs in kan blijven zitten

Gisteravond op Podium Lewinsky in Sneek trad onze goede vriend Jeroen Kuiper op, werkzaam bij de Koninklijke Marine die zich met zijn Natuurlijk Mentaal bekwaamde als Wim Hof-instructeur. Ja, die van de ijsbaden en ademsessies. Dat zou normaliter niets voor ondergetekende zijn. 

Met ‘gezondheid’ bezig zijn leek iets voor obsessieve mensen die bang zijn voor de dood. Tot afgelopen maand de griep alweer toesloeg en er nog steeds een droge hoest in de longen hangt. En nog wat dingetjes, die op een afgenomen weerstand leken te duiden. Wat ga je dan doen?

Meer dan bier alleen

Dus sprongen we ook eens in een ijskoud bad, en namen we wat voedings- en gezondheidsadviezen die je normaliter nooit ter harte zou nemen. Je eet vlees, vindt groente vies, drinkt je dagelijkse bier, en je doet je routines, oefeningetjes. Maar het gevaar van een veertiger is ook: Je bouwt eilandjes van comfortzones waar je bekwaam bent, routines, en kan zou terreinen vermijden of omzeilen waarin je met wat stimulans groei zou bereiken.

Je wilt ook niet sterven voor je dood.

Dus soms is het best goed iets te doen, wat je normaliter nooit zou doen. En alles eens uitproberen, daar is dit huis wel van. Na het zien van de parachute-springende valkenier met zijn meeduikende valk Frightfull maakte ik ook al de dag er op een tandemsprong met paraclub Flevo. Je wilt weten hoe het is.

Hier kijk ik gelukkiger….

Een ijsbad geeft je lichaam een stressprikkel, en die krijg je met regelmatige ademhaling onder controle. Tot je lichaam zelfs gaat tintelen en je veel meer kou blijkt aan te kunnen dan je dacht. Het ijs is dus een metafoor voor het beheerst omgaan met een stress-situatie.

Dus douchen we sindsdien ook twee minuten koud per dag, slikken we magnesiumpillen en zelfs planktonpillen.  Gedverderrie. Meer groenten en vezels. Yuk.

En we deden de gelofte om door de week geen bier meer te drinken, iets dat sinds mijn zeventiende levensjaar niet meer is voorgekomen. Zit je in Lewinsky twee koppen thee te drinken. Een drank die je normaliter enkel consumeerde als je ziek bent. Thee is gay. Maar dan, alle oude oordelen laten varen en nieuwe kanalen openen: Ook best eens aardig.

…dan hier…

Natuurlijk…

Je houdt iets enkel vol, wanneer je de lat niet te hoog legt en niet teveel aan jezelf oplegt. Anders klinkt ‘health’ wel een beetje naar de hel. Je leven lijkt met al dat gezondheidsgedoe dan een eeuwigheid te duren omdat er eigenlijk niks aan is.

Dus er glipt nog wel eens een biertje door het cordon sanitair, en je wilt er niet sektarisch in worden. Ook gezonde mensen gaan nog steeds even dood, en al dat gedoe met zelfoptimalisatie. Ook als je geoptimaliseerd bent – ten opzichte van wat of wie?- eindig je in die zelfde kist als kreupelhout. Het riekt wel eens naar ‘jezelf heel serieus nemen’, naar mensen zonder humor.

Maar het begin is er, en met een nuchtere Oosterlauwers Fries (Groninger) als Jeroen, die ook van een biertje en humor houdt. Dan overwin je die koudwatervrees, dat je niet in een New Age Sekte verzeild raakt of zoiets… Maar dat je een beproefde methode toepast, die je verrassingen kan bieden. Onderzoek alle dingen, en behoudt het goede. Heel Bijbels eigenlijk.

3 Replies to “The Road to Health, klinkt als weg naar de hel”

 1. Ha, dat klinkt goed! Hier staat ook een bad… zal ik het ook eens gan proberen?

  Brrr, ben er nog niet aan toe, het idee alleen al. Moet er echt ook ijs in het bad of telt water van pakweg 12°C ook? Water van die temperatuur ken ik nog wel een beetje. Vroeger, zwemles, 7 uur ’s morgens, openluchtbad. Bibber bibber bibber….

 2. Mensen die tot hun dood nooit ziek zijn geweest, zijn geen gewone mensen, maar levenskunstenaars!
  Die kom je tegenwoordig -bij leven en welzijn- vrijwel nooit meer tegen. Helaas.
  De moderne mens behoort om de paar jaar ziek te worden, zodat die daar sterker van wordt. Alles wat jou niet doodt, daar wordt je sterker van. Slaat een ME-er je de rot-tering, dan protesteer je later nog beter.-) Ga je in een ijsbad, dan wordt je lichaam resistent. En zo zijn er tal van huismiddeltjes, waardoor je probleemloos oud kan worden. Bijvoorbeeld zwarte Komijnzaad stond tijdens de Egyptische oudheid al bekend als een middel dat hielp “tegen alles, behalve dood gaan”.

  Tegenwoordig is het een hele levenskunst om gezond te blijven, omdat daar steeds een aanslag op wordt gepleegd. (aanslag = terroristische aanval) Als de gezondheidszorg was ingericht op onze gezondheid i.p.v. ziektebestrijding, dan noemden wij “onze” ziekenhuizen wel gezondheidshuizen. Omdat de farmaceut geen verdienmodel heeft in gezondheid, moeten we zelf voor onze gezondheid zorgen.

  Gelukkig hebben we nu in Nederland (na Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland) “Artabana.care”, een solidariteitsbeweging, zodat mensen voor elkaars gezondheid zorgen. Zonder ‘eigen risico’ van verzekeringsbedrijven. Er is ontzettend veel kennis buiten de reguliere ziekenzorg, die binnen ons eigen bereik ligt. Alleen al de maandelijkse bijeenkomsten van lokale Artabana groepen, geeft al lucht aan de psyche. Iets wat in deze interessante tijden erg zichtbaar is geworden…

 3. Vond de uitdrukking “Je wilt niet sterven voor je dood” een mooie vondst. Eigenlijk ga je bewuster met je lichaam om of dat nu iets van Wim Hof is of iets anders maakt niet zoveel uit, waar jezelf naar toegetrokken wordt of bij uitkomt door ahum toeval ( het valt je toe) zal dan waarschijnlijk bij je passen. Je hoeft je niet te verantwoorden naar jezelf toe voor je keuze door andere keuzes waar je een aversie tegen hebt terwijl tussen de vele opties ook juwelen zitten die in de praktijk hun werkzaamheid getoond hebben in een scheef perspectief te zien. Leven op aarde is schadelijk voor je gezondheid dood gegarandeerd. Het leven is een reeks van ervaringen die we aantrekken overkomen of bewust laten manifesteren en heeft vele manieren om het te beleven. Je bent nog niet om naar wat jij allemaal op de New age berg stapeld maar wel iets ge aged zoals “Rypke rijpt”. Het is het wazige mystieke mistige gedrag en een soort Jehova getuige achtige insteek dat ze het beter en goed doen wat aversie opwekt bij mensen die met beide benen op de grond staan met een rationele en analytische inslag . Jochem Meyer zet het goed neer met zijn Eco Plaze sketch. Niet zozeer de oude ook bewezen praktijk en wetenschap erachter. Prik daar doorheen en pak op wat je denkt wat voor jouw werkt daar was het voor bedoeld in de eerste plaats.
  Wel een grappig verhaal van de infotainer in je, de foto in het bad is een mooie artistieke uiting.
  Pas op voor vitaminen daarvan kan je hard werken enzo!.
  Hoop dat je uitvind wat voor jouw werkt en dat je de boel in een voor jouw aanvaardbare werkzame balans krijgt.
  Tip van Willem de spirituele klusjesman vergeet niet je mind af en toe eens op pauze te zetten gewoon zonder New of Old age of welk eender label erop te plakken maar als iets wat al eeuwen lang gedaan werd en nu wat breder weer doorkomt. Dit is momenteel gekoppeld aan onderbouwing door wetenschappelijke waarnemingen zoals de werkzaamheid van de hersenen verandering van bloedplasma en DNA door bewuste processen. Je neemt momenteel veel hooi op je vork en bent aardig actief wat uiteraard ook op je lichaam kan inwerken. Je bent tenslotte ook niet van Beton.
  Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *