Atlantische Oceaan, Vitamine Zee…

De oceaan bij Los Realojos

Het kan buiten Friesland ook best mooi zijn, zo bewijst Tenerife. Wat ons beide aantrekt is de Atlantische oceaan die alomtegenwoordig is, en die hier tegen de rotskusten beukt. Wij zitten in Los Realojos precies op de goede plek, zo blijkt, met het zwarte strand van lavazand en het dierenpark Loro Parc op loopafstand. Zo vijf kilometer afdalen, die je na het ontspannen aan de kust ook weer op moet klimmen. 

Mijn covermodel in haar element

Met een vrouw die zonder klagen twaalf kilometer neer en omhoog loopt, geen probleem. Wij beleefden onze oceaan-doop, in mijn ‘On That Ass’-short de golven in gesprongen op het strand. Lekkerrrrr.

Spanjaarden zijn ware visfanaten, wij ook. Op Tenerife heeft zelfs een gemiddelde Liddle een visafdeling die de Volendammer viswinkel met afstand verslaat. Hoewel Nederland aan de Noordzee ligt, zal het bij de Hollanders (West Friezen) en Friezen blijven bij koe, varken en kip. Met af en toe een harinkie, kibbeling en lekkerbek.

Het idee dat je schelpdieren eet, inktvis, krab, garnalen, kreeft en ander Frjemd Spul. Het visschap is in Friese supermarkten even groot als dat met vegorotzooi. Voor Spanjaarden is vis de normaalste zaak. Er ‘ligt een compleet zee-aquarium in de schappen’, stelde Afke vast nadat ze hier in de Liddle keek.

Even een selfie in La Vieja, topavond gehad

Mijn covermodel verdiende een goede beloning, dus dineerden we in La Vieja (Adeje, aan de zuidkant van het eiland) waar we een vistoren bestelden, de huisspecialiteit. Dat kostte wel wat, maar je kunt ook niet altijd een ‘skrale big’ zijn. Wij hebben nog nooit zo lekker gegeten.

De visspecialiteit van La Vieja

La Vieja ligt in het goede deel van de Costa Adeje, wat je ook ziet aan het personeel in restaurants. Die lopen er bij, alsof ze daar ook graag werken, dat het eervol is. Terwijl personeel bij de doorsnee vreetschuur in een toeristenoord daar rondloopt, enkel omdat ze het geld nodig hebben.

We landden eerder in het tokkiedeel, waar de boulevard gevuld is met getatoeëerde Britten, blote basten en vet uitgelopen Duitsers, met hun Beer Gardens. Het wemelt hier van de Duitsers op Tenerife. Nauwelijks mooi uitziende mensen. Je hebt in Adeje dus ook een soort Benidorm, voor arbeiders uit regenachtige volkswijken uit Noordwest Europa, die toch al in Februari de zon willen zien.

Hier vind je de negers als wandelende marktkraampjes, die zonnebrillen en andere prullaria proberen te verkopen aan toeristen. Maar achter de boulevard benaderen de negers je ook voor ‘weed, cocaïne’ voorbijrijdend op een elektrische step. En zo voegt iedere bevolkingsgroep weer haar eigen kwaliteiten toe.

Ons eten, hier nog in leven op de kust bij Los Realojos

Zo zie je dus een vorm van financiële segregatie. Bij het gedeelte waar de sterrenhotels staan, heb je een veel mooiere boulevard aan zee, en daar oogt het publiek ook meteen een stuk netter. Wanneer je dan de vrucht van een jaar intensieve arbeid wilt nuttigen, en de voorspoedige verkoop van je Meisterwerk, kun je er dus beter een extra duitje bij doen. Dan geniet je dubbel. En anders maar half. Je wilt toch niet ergens uit eten, om dan een diner te krijgen dat je (lees: Afke) zelf beter had kunnen maken.

Dus eigenlijk bespaar je geld door meer uit te geven.

Badderende rotsduiven

In Nederland betaal je dan ook nog eens dubbele prijzen voor bijna alles. Een koffie voor 1 euro, een bier voor 1 euro 60, een broodje Serranoham voor 2 euro 50. Wat is dat ook met Nederland en energieprijzen. Hier koop je tien liter butaangas voor 17 euro (bij ons 49,50 voor zes liter butaan/propaan), en de benzine (Euro 95) tikt af op 1 euro 28. Waar kopen de Kanaries hun energie in, bij Poetin?

12 Replies to “Atlantische Oceaan, Vitamine Zee…”

 1. De wholesale energie prijzen zijn in Nederland hetzelfde als in de rest van Europa. Door pijpleidingen is energie hier makkelijker te leveren dan in Tenerife.

  Nederland maakt er alleen een herverdelingsproject van. Rijke mensen krijgen subsidie voor verbouwingen en zonnepanelen, Shell maakt winst, de overheid krijgt belasting. Huurders betalen de volle mep, en de armste groep huurders zit gedwongen op stadsverwarming, die 2x zoveel kost per eenheid energie. Enkele van de armste mensen die ik ken betalen 1 euro per kWh stroom, dat is 5 tot 10x de prijs van een variabel contract.

  1. Deze column is dus de bevestiging dat wij in Nederland niet alleen dubbel in het pak worden genaaid, maar ook dubbel in al onze lichaamsopeningen.
   Vandaag -na tien+ jaar- ook weer een zoveelste onderzoeksrapport, waarmee de Groningers in het riet worden gestuurd. Er zijn niet eens genoeg bouwbedrijven die de immense schade aan de huizen kunnen herstellen. En voor herbouw moet eerst het stikstof beleid worden afgeschaft.
   Patstelling: regering weg of bevolking dood.
   Nieuwe rokade: Rutte uit het torentje en koning functie elders.
   Zet de overheid schaakmat!

   1. Bedankt voor de reactie. Jij schrijft dat het vervangen van de regering helpt. Welk vergelijkbaar land heeft volgens jou wel een goede regering?

    1. Een goede vraag, misschien Droomland of Utopia?

     Dan komt de vraag wat is een goede vorm van besturen in lijn met jouw vraag denk ik. Ik zie wel iets in wat Socrates al als ideaal zag en Plato in zijn Republiek opschreef.
     Michael geeft wat schaakbord zetten aan die best logisch zijn net als een dokter een tumor wegsnijdt. Jouw vraag waar is het beter, is of berusting of iets van, je kan wel mensen uit of vanaf torens stoten maar wat dan.? Ik denk dat je op het laatste doelde.
     Ik probeer er er wat aan toe te voegen zodat hopelijk tenminste wij drieën het samen eens kunnen zijn, wie het kleine niet eert is het grote niet weerd.

     Als het systeem hetzelfde blijft zal het in tirannie eindigen. Helaas is datgene wat de boel recht kon trekken de gerechtelijke macht mee overstag gegaan. Een corrupte politicus is niet nieuw maar als ze overal mee weg kunnen komen is het een systeem fout en kunnen we de herstart of reboot knop indrukken indien we ons er te hard en massaal aan ergeren. Wie niet luisteren wil moet maar voelen is dan wat Michael zijn optie is. Of hij het zelf fysiek zou doen is de vraag. Ik geloof niet dat hij de boel bewust opstookt en andere de hete kolen uit het uur laat halen maar als een laatste optie ziet waar steeds meer mensen naar schijnen te neigen. Ik baseer dat op de reactie in de media. Uit eerdere reacties van hem trek ik de conclusie dat geen gewelddadige natuur heeft. Maar een kat in het nauw kan rare sprongen maken

     Het probleem van Democratie is al lang geleden doorzien dat het via Democratie naar Dictatuur en dan Tirannie gaat. Tevens als we niet oppassen en de mensen gaan opstaan zonder een goede oplossing/alternatief we in anarchie kunnen belanden en de oppotunisten het vacuüm vullen. We hebben een bestuur en regels nodig al is het maar in een gezin of familie. Hoe meer mensen hoe meer bestuur/overleg er noodzakelijk is. Vroeger speelde religie als een soort lijm om elkaar niet in de haren te laten vliegen. Deze zijn inmiddels verweven met de politiek en een deel van het probleem geworden.
     Mijn voorstel is niet te radicaal zijn en laten we de filosofen aan tafel zetten om een system bail out/overgangs pakket samen te stellen. Ik vind Ad Verbrugge een goede facilitator voor dat. Hij doet aardig zijn best met zijn programma de Nieuwe Wereld en heeft veel mensen met inzicht aan tafel. Want inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht leerde ik ooit van een man die maatschappijleer gaf. Er zijn mensen met deel oplossingen zoals professor Bob de Wit. Maar ook bij de bottom-up benadering hebben de losse communities overkoepelende organisatie nodig. Al is het allemaal maar het Buitenlands/outside de community beleid. Perfect zal het nooit worden maar we kunnen wel onze best doen om idealen na te streven waarbij we anderen niet benadelen.
     Laten we om te beginnen bij ons zelf starten een goed voorbeeld doet volgen.

     Het aparte is dat er ook nog zoiets als een onderliggende evolutie blauwdruk is en cyclische periodes zoals opkomst bloei en ondergang van bijvoorbeeld Imperiums. Er zijn in verschillende culturen profetieën gedaan die veel overeenkomsten hebben en uitkwamen of nog moeten komen. Dus kunnen we wel ontkomen aan dat we in een zure appel moeten bijten? Ik denk het niet en kom dan weer terug op, werk eerst aan jezelf maak een goede ethische fundatie leef ernaar en ga dan zoeken naar gelijkgestemden. Ook hier zal je zien dat er strijd gaat komen. Als voorbeeld de ideale communes van de Hippies waren vaak geen lang leven beschoren . Je ziet overal dezelfde dynamiek. Het is een groot spel laten we er wat leuks van maken.

    2. Geen enkel land heeft een goede regering, hoewel Zwitserland een beetje in de buurt komt, door de volksraadpleging. We moeten het hebben van Madurodam! De meeste bezoekers kennen hun verantwoordelijkheid. Zoniet, dan wordt je uitgestoten.
     Vrijheid is een resultaat van ons gedrag. Hou je jezelf aan Gods wetten: niet doden, niet stelen en niet dwingen, dan hebben we de hemel op aarde. Hou je jezelf hier niet aan, creëer je de hel.
     Een regering/overheid die zich niet aan hun eigen wetten houdt, creëert een zieke samenleving t.b.v. een verdien- en controlemodel. Dit is dan ook de reden waarom kinderen op school geen rechts- en wetskennis wordt onderwezen. Slechts rekenen en taal, zodat zij op latere leeftijd op hun buik kunnen schrijven, dat ze nergens meer op hoeven te rekenen.

     Het burgerrecht is door mensen bedacht als uitzonderingsmogelijkheid om Gods wetten te omzeilen, omdat men in vrijheid mag afzien van de bescherming uit Gods wetten. Wij mogen immers d.m.v. overeenkomst in wilsbeschikking (contracten) afspraken maken, waar iedereen voordeel van kan hebben.
     Helaas zijn overheden en hun ambtenaren doorlopend in dwaling door onaanvaardbare doorkruising van het publieke- en private recht. Nu nog steeds weten de (gewezen) ambtenaren zich niet te houden aan de wet Wnra, uit 2017, die op 1 januari 2020 in ging. Ondanks dat ambtenaren onbevoegd zijn, wordt het volk steeds weer verleid tot (stilzwijgende) instemming met valse contracten, waarbij men wordt gedwongen om betalingen te verrichten, zonder directe tegenprestaties.
     En zelfs die betalingen gaan voorbij aan de hersenspoeling, want sinds 1933 bestaat geld niet meer, maar zijn het schuldkwijtingen. Sinds die tijd is er volgens de act HJR-192 geen betaling meer mogelijk geweest, maar zijn de (handels-)rechtshandelingen geregeld door beschikkingen. [vergelijk de naam: Bank of International Settlements (BIS); settlements! geen payments]
     Wij worden niet bestuurd door regeringen, maar door de centrale bank aandeelhouders.
     Nu we weten dat het “geld”-kaartenhuis is ingestort, moeten we het leven weer zelf gaan regelen.
     Elkaar betalen in waarden i.p.v. bankbiljetten (promesse met valse handtekening van Dragii of Lagarde) Tenzij je als slaaf de hand wil ophouden voor een “basisinkomen” in CBDC…
     Ondertussen worden we hiervan afgeleid door propaganda en “crises”, zoals Koopkracht, Asielcrisis, Energiecrisis, Stikstofcrisis, Wooncrisis, Klimaat, Oorlog in Oekraïne, Toeslagenaffaire, Coronacrisis, Groninger gas. Bedenk bij die laatste, dat het koningshuis eigenaar is van Shell en NAM. Laat Wim-Alex maar schuiven voor de aardbevingsschade. Laat hem maar schikken middels zijn beest: “the Mark of the Rutte”.

     1. Ajetoo buurman.
      Een diep inzicht van de gang van zaken met veel feitelijke kennis wat over een breed front kijkt. . Tevens draag je een mogelijke richting aan om naar Zwitserland te verwijzen als voorbeeld. Nu maar hopen of de rest ook dit als voorbeeld ziet. Als ook daar geïnfiltreerd zou zijn dan kan je mensen ook sturen via een referendum. Door mensen de beste van de twee slechte keuzes te laten maken. Waarbij de beste nu net de bedoeling was. Socrates doelde meer op filosofen die geen als ik het goed onthouden heb salaris hebben en geen enkele interesse in eigen belang en bezit hebben. Dus geen enkeke belangen verstrengeling. Die door de mensen onderhouden wordt ook als ze oud zijn en niet meer actief. Zie dit even als mijn vrije interpretatie. Een Sjamaan heeft een soortgelijke rol in Stam verband. Als we oplossingen zoeken en bereid zijn concessies te doen dan zal er eentje boven komen drijven. De natuur zoekt naar balans maar die balans is niet altijd stil en in evenwicht. Dat is een deel van het spel, het dunne pad wandelen waarin je je evenwicht kan bewaren net als een koorddanser. Natuurlijk kan religie en God een goed ethisch fundament vormen. Maar de huidige trend is weg van religie en meer het het zoeken naar laten we het Spiritualiteit noemen. Men gooit religie niet weg maar zoek verder achter en tot voorbij de dogma’s en naar verlichting. Ook zonder concepten als God (man met lange baard) snappen veel mensen dat er iets is wat een intelligente sturing geeft aan de evolutie. Om dus religie en de rest met de neuzen dezelfde kant te laten wijzen en probeert te integreren en niet te differentiëren en polariseren staat de spreuk. “Wat gij wilt dat u niet geschiedt doe dat ook een ander niet” buiten alles boven water staan en kan de alles verbindende schakel vormen . Vandaar kan je zo een deel van de tien geboden afleiden en nog veel meer.

      Groeten, buur.
      PS heb inmiddels wat filmpjes van Buurman en buurman gekeken. Zo kan het ook,lekker gezellig door het leven rommelen in een niet perfecte omgeving die men wil aanpassen en nooit perfect wordt op een bijna perfecte manier van omgaan met elkaar.

 2. Hoi Marinus!
  Mooie uitspraak met dubbele inversie van jouw maatschappij-leraar: “inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht”.
  Tijdens mijn lessen maatschappijleer, testte ik mijn zelf gemaakte vuurwerk, als statement tegen propaganda. Gewoon uit principe. Want in principe werd ik gedwongen om deel te nemen aan deze “lessen”.
  Ongeveer halverwege de dag op 20 augustus 1958 incarneerde mijn ziel in mijn lichaam, zodat mijn hart begon te kloppen. Ik hecht hier meer waarde aan dan het moment dat ik aan wal spoelde vanuit het vruchtwater van mijn moeder, omdat de overheid bij wet een eigendomsclaim heeft gelegd op mijn levende lichaam volgens art. 1:2 BW:
  “Het kind waarvan een vrouw zwanger is wordt als reeds geboren aangemerkt, zo dikwijls zijn belang dit vordert. Komt het dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan.”
  M.a.w. alles is voor Bassie, maar heeft het geen waarde, mag je het houden.
  Dit waardevolle pakketje is goed afgeleverd, dus niks “verloren op zee”.

  Ik ben de interne monarch van mijn lichaam; het Rijk dat geen ander zal betreden. Ook niet als een geboorte als succesvol wordt ‘bestempeld’ door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ik leef soeverein en moet opkomen voor mijn vrijheid. Ik word net als iedereen geacht om de wet te kennen. Doe je dat niet, dan is je vrijheid in handen van de overheid. Dankuwelalstublieft!

  Er wordt door religie, statisme/etatisme en politiek, concurrerend gevochten -letterlijk in oorlogen- om de kuddes van individuen te misbruiken. Want dat is de kern van ver- en misleiding tot “vrijwillige” instemming met zaken die wij in eerste instantie wel willen, vanuit ons dierlijke/emotionele/2e brein. Maar na instemming tot enig contract krijgen we spijt wanneer we die zaken beredeneren vanuit ons menselijke/rationele/3e brein. Maar dan zit je al vast aan dat contract.
  Daarom is het belangrijkste kenmerk van spijt, dat het altijd achteraf komt!
  Er als de kippen bij willen zijn, duidt niet op bewustzijn van concurrentie, maar op beduchtzaamheid voor schaarste.

  Zowel religie en etatisme staan in onze tijd voor een ernstige crisis. Als het statisme de overhand krijgt, betekent dit uiteindelijk niet alleen de dood van onze godsdienstvrijheid, maar ook de dood van de staat zelf. We staan ​​voor gevaarlijke tijden waarin alle mensen waakzaam moeten zijn over de snel oprukkende verheffing van de (wereld-)staat tot suprematie met diens “autoriteit”. Want de kwaadaardige 1% wil de gehele kudde overnemen.

  Het leven ligt dus echt bij onszelf. Anarchisme is als een vies woord bestempeld door alle drie machtsblokken, omdat ze daarmee de controle kwijt zijn.
  Maar feitelijk zijn wij aan onszelf verplicht om anarchist te zijn. Een echte anarchist leeft volgens Gods wetten en houdt rekening met de vrijheid van anderen.
  Buurman en Buurman zijn twee anarchisten in hart en nieren. Zij worden niet “van bovenaf” gedwongen om samen te werken. En zij bouwen samen aan oplossingen, ook al is het met schade en schande.
  Daarom spreken die animatiefilmpjes zo erg aan bij mensen…

  A je to!

 3. Heb je reactie gelezen ik snap je insteek hoewel je vanuit een andere optiek de boel benaderd maak het me wat completer je kijk op anarchie en niet Goddeloos zijn was een eye opener voor me zal het proberen in mijn opinie een plek te geven. Vind je humor over je geboorte wel iets wat met mijn humor resoneert.

  A je to

 4. Rypke je bent een fantastische vent, ik hang, altyd als ik jou hoor spreken, aan je lippen, aub nog duizend meer van jou.
  Hoop dat jouw accu weer is opgeladen om in het Nederland verslag te doen van alle te kort komingen en misverstanden. Wens je God’s zegen.
  mvg:Chris uit lands end.

  mvg :Chris.

 5. Ook leef ik mee met jullie twee, ik ben effies terug uit Fuerteventura wat een fantastische ervaring was!
  Kanarie eilanden zijn een God’s geschenk. Wist niet waar het lag op de kaart en dat het “maar” 4 uur vliegen verwijderd was van Holland.
  Nu weet ik dat wel en wil daar dood gevonden worden Hahaha.
  Hoop dat Afke en Rypke genoten hebben van deze ontdekking wetende dat er meer is dan de lage landen die momenteel niets meer te bieden hebben dan betalen en bek houden.rest mij nog te zeggen dat vliegen in de lucht een fantastische ervaring is iets wat de mens tot één van de ongelooflijke prestaties ooit heeft gepresenteerd.
  Welkom “thuis” Rypke en Afke.
  mvg:Chris uit lands end

 6. Jij hebt gelijk Rypke van wat je zegt dat je beter dood kan zijn dan slaaf voor wat dan ook. Maar slaaf zijn kan ook iets bevrijdens betekenen wetende waar je voor staat en je te wachten staat. Neem bijvoorbeeld m’n werk, doe wat gevraagd wordt en ga weer weg als je tijd erop zit.
  Doe ik al 40 jaar tegen m’n zin maar ja pin pin pin.
  Dus ja ook ik ben slaaf en doe de dingen tegen mijn wil in, het begint eigenlijk al bij de wekker die afgaat in de ochtend. Met andere woorden worden we geleefd in een patroon die voor ons gecreëerd is, school werk en uprising dat is de zekerheid die ze ons bieden. Ik leef liever in de prehistorie denk ik, overdag er op uit om wat wild te bemachtigen voor het avond eten en daarna na het eten mezelf op te warmen bij het kampvuur en in slaap te donderen. Wat zijn de tijden toch veranderd hé, nog geen 80 jaar welvaart en daarna weer terug bij af. Er is uiteindelijk maar één conclusie en dat is één weg Jesus!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *