Mooie Poes, met turbo-injectie…

Mooie poes

De mooiste katachtige op aarde is natuurlijk de Jagoear (Panthera onca), een Indiaans woord voor ‘hij die met 1 uithaal doodt’. In Loro Parque kun je een prachtig exemplaar zien, er zit ook een zwarte variant bij opgesloten in een Amazone-achtige setting met stromend water. Die kleurvarianten zijn bij de Jagoear net als bij de luipaard (Panthera pardus) uit Afrika en Azië, die qua vacht zo op ‘m lijkt, maar die slanker is. Misschien stamt de Jagoear af van de panter, die ook als sneeuwpanter leeft in Pakistan en als Amoerpanter in Siberië. 

Dan zijn ze met een landbrug overgestoken van Kamtsjatka naar Alaska, die er in eerdere geologische (ijs)tijden nog was. Vervolgens kon deze panter-variant zich verder zuidwaarts verspreiden. Voordat mensen met vuurwapens konden concurreren met de Jagoear leefden ze nog tot in de Verenigde Staten, van Californië tot South Carolina. De laatste die daar rondloopt, in Arizona heeft een naam gekregen: Somba.

Nu leven ze vooral nog in het Amazone-woud. Er bestaan nieuwe plannen hem opnieuw uit te zetten in de Verenigde Staten. In Argentinië is al een ‘rewilding’-programma opgestart waar deze poesje worden gefokt en in een reservaat losgelaten, zo meldt The Guardian recentelijk. 

One Reply to “Mooie Poes, met turbo-injectie…”

  1. Cheetah is het snelste zoogdier op aarde en zeker ook één van de mooiste.
    Vorige week net terug van Fuerteventura, prachtig eiland in al zijn kaalheid waardoor de zichten ver reiken en rust rust en nog eens rust overal aanwezig is, om maar niet te zwijgen over het fantastische klimaat het hele jaar door.
    Wil ook de andere kanarie eilanden verkennen in de hoop een plekje te vinden die bij mij past op m’n “oude” dag, over een jaar of drie. Heb nog een fijne interresante
    tijd op Tenerife.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *