Gelukkig, nog een extra dagje Tenerife…

Mijn eigen foto van de Roque de Las Bodegas Taganana, met die bergkam waarvan de naam we even is ontschoten

We hadden ons beide vergist in de datum, het was gisteren nog maar 28 februari en nu pas 1 maart. Dus hoeven we vandaag niet terug te vliegen vanaf dit subtropisch paradijsje naar regen en ellende/Nederland, maar morgen pas. Dat brengt me bij een vraag voor het publiek: Wat kun je beter hebben voor foto’s, een moderne I-Phone of de ouderwetse Canon-camera met hulpstukken? 

Met haar I-Phone maakt Afke zulke landschapjes, Roque de las Bodegas, foto Afke Smit

Afke en ik hebben een foto-fittie over dit onderwerp vanuit een gedeeld concept genaamd ‘travel light’. Je wilt zo weinig mogelijk spullen mee zeulen, en zo’n cameratas met dure lenzen is veel spullen. Dat ding nam ik altijd mee voor reisreportages, omdat ik die altijd met professioneel doel maakte.

Een beeld met duizend woorden voor extra veelzeggendheid, oftewel een compleet reisartikel over natuurlijke historie.

Foto Afke Smit, de I-phone geeft een extra groothoek-perspectief, dat je op mijn camera zou bereiken met 12 mm lens

Veel kilo camera moet dan ook meer resultaat geven, dan zo’n zaktelefoon. Kijk dan nu eens wat Afke kan maken, dankzij het groothoekperspectief van haar telefoon? Voor een internetpublicatie is dat toch ruim voldoende.  Terwijl ik er zulke dingen van bak, met mijn dure Canon 18-50mm f2.8 lens:

De Atlantische Oceaan bij Taganana

Afke heeft ook een fotografisch oog als schilder. Verder zie je dat de I-Phone kleuren intensiever weergeeft, en dat de contrasten worden gemiddeld. Dus valt een donkere voorgrond minder in het donker, en het lichtste licht wordt ook gemiddeld. Omdat mijn foto’s hier slechts schetsjes zijn op de laptop heb ik voor bewerking niet meer gebruikt dan het zelfde Apple-bewerkingsprogramma van I-photo, en niet de Apple-variant op photoshop die op mijn desktop staat (waarmee ik de foto’s bewerkte voor mijn boek Liever dood dan Slaaf)

 • De lezer/kijker mag zelf oordelen

 

7 Replies to “Gelukkig, nog een extra dagje Tenerife…”

 1. Groothoek maakt bijna alles spectaculairder, maar niet per se mooier. Belangrijker dan de lens is het oog van de Meister. En dan prefereer ik jouw foto’s met je ouderwetse Canon.

 2. Een dag vergist! Beter zo dan andersom…. 🙂

  Over ‘welke foto?’: Beauty lies in the eye of the beholder! Groothoekopnames hebben door de enorme hoeveelheid beeldinformatie al snel een wow-effect. Zodra met een telelens wordt gewerkt, bijvoorbeeld in portretten, wint de spiegelreflex het al snel van smartphone. En ja, het doel van de foto’s bepaalt daardoor de camerakeuze. En zoals Pieter zegt; het oog van de fotograaf bepaalt het uiteindelijk, net als timing.

 3. Ja dit is niet helemaal eerlijk :-)…. Afke heeft mooiere intensere kleuren en jij hebt een grauwe dag uitgekozen voor je foto… Ergens lijkt die van jou meer waarheidsgetrouw en vind ik die van de telefoon nepper of meer bewerkt met filters overkomen…

 4. Na lang beraad komt de Jury op het volgende uit.
  Het argument van travel light IPhone 1
  Oude manier 0

  Helaas wordt niet de pixel dichtheid vermeld dus geen stemming gedaan.

  De oude manier heeft meer gadgets tot zijn beschikking zoals UV fliters voor op grotere hoogtes. De iPhone doet het met software maar niet alles zoals een super telelens voor mannen die klein geschapen zijn en compensatie drang hebben of misschien wel voor de paparazzi.

  Artistieke en professional gadgets iPhone 1
  Oude manier 1,5

  Dan komen de apps voor op reis en nog steeds het uitgangspunt travel light.
  Waarschijnlijk heeft de iPhone offline GPS (dus ook GPS zonder netwerk) en de mogelijkheid om wandelkaarten op te slaan. Je kan dan op die kaart zien waar je bent Tevens ook zonder kaarten de mogelijkheid geeft om waypoints aan te maken (digitale broodkruimels). Dit kan je leven redden indien in de bergen het weer snel omslaat in mist of sneeuw (iets waar je op Tenerife niet snel aan denkt) en oriëntatie een probleem wordt. Tevens als je op grote hoogtes gaat je ook je hoogte kan zien op een iPhone met barometer of via de GPS app. (Deze geven ook de hoogte weer). Boven een bepaalde hoogte wordt geadviseerd om niet meer dan 800 meter per dag te gaan en te acclimatiseren. Bij die bergpas zat je aardig in de buurt van de grens waar je moet gaan opletten als je vandaar uit nog snel hoger zou klunen (Friese hobby in de winter) Je kan ook barometer veranderingen vooral de snelle in een korte tijd bijhouden en zodoende inschatten wat het weer gaat doen. Sommige apps kunnen dat ook bijhouden. iPhone 2
  Ouder manier 0

  Totale score iPhone 3
  Oude manier 1,5

  Geniet van jullie extra dag.

 5. Die I-phone foto’s komen bij mij altijd onnatuurlijk en verbogen over.
  Je spiegelreflex foto’s zijn meer zoals ik het irl zie.

 6. Als een website het doel is “voor de klant”, dan volstaat de iPhone.
  Kwaliteit is per definitie: “wat de klant wil”.
  De klant wil mooie plaatjes en Apple voorziet daar in met technische kunstgrepen.

  Ga je aan de gang voor een meisterwerk, dan is maximale kwaliteit nodig voor het basismateriaal. Dan kan je achteraf in de bewerkingsfase nog iets “smokkelen” en toch nog een hoogwaardig product overhouden.
  Dat lukt niet of nauwelijks met Apple-stuff. Daar komt ‘de Canon’ om de hoek ‘kijken’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *