Uniek kado: Tranen van oerbos uit de zee..

Er kunnen insecten in vastliggen

Een goed bevriende vissersfamilie van het eiland Wieringen schonk ondergetekende dit uniek stuk barnsteen (amber) van meer dan vijf kilo, dat ooit een garnalennet was ingezwommen in de Noordzee. De steen bevindt zich nog in het hars-stadium, is niet zo gefossilisseerd als het echte barnsteen waarvan edelstenen zijn gemaakt. Toch geeft zo’n traan van hars, het insecticide van de boom,een aardige indruk van de enormiteit van de (naald)bomen die ooit in het Eoceen in de Wadden- en vooral Baltische regio gegroeid moeten hebben.

Kantoor van De Abdij, Studiecentrum voor Natuurlijke Historie

Dus zo’n 33 miljoen jaar geleden, druppelde deze traan van een oer-naaldboom die . Daar kun je vaak vliegjes in vinden, maar ook restanten van stuifmeel en blaadjes. Zo kunnen paleo-ecologen ook achterhalen wat de soortensamenstelling van planten en het insectenleven was in zo’n Amberbos. Deze onderzoekers schrijven in Biology Bulletin in 2016:

It may now be concluded that the amber forest wasa thermophilous and humid coniferous–broadleavedforest with considerable participation of the Cupressaceae (Thuja, Libocedrus, and Taxodium), Pinaceae (Pinus, Cathaya, and Cedrus), Sciadopityaceae (Sciadopytis), Arecaceae (Sabal), Fagaceae (Trigonobalanopsis), Lauraceae (Cinnamomum), and Ericaceae(Eudaphniphyllum) families.

Analysis of pollen fromthe layer of ambercontaining blue earth shows thatrepresentatives of the Podocarpaceae, Pinaceae,Juglandaceae, Myricaceae, and Hammamelidaceaefamilies were present in it (Aleksandrova and Zaporozhets, 2008a).

Tranen uit het oerbos

Het kan dus van Den-achtige bomen komen uit het geslacht/genus Pinus. Of kwam mijn oerbos-traan van een Sequoia, uit de Cupressaceae, die hier ook vermeld staat? Voordat de IJstijden begonnen zo’n 2,5 miljoen jaar terug groeiden in Europa ook nog grote Seqouias, die enorme reuzenbomen die je nu nog in Californië treft. De theorie is dat deze uitstierven doordat de Alpen een ecologische barrière vormden, zodat de soort bij afkoeling zich niet zuidwaarts kon verspreiden.

grove dennen

Terwijl je in Amerika de Rocky Mountains hebt, die parallel op de temperatuurgradient van noord naar zuid liggen. Het schijnt dat mijn oerbostraan kan smelten, wanneer de temperatuur te hoog wordt. Dan krijg je hier een smurrie alsof iemand gefossillisseerde Cola morste.

Zo is die hars ook bedoeld, om insecten te weren met kleverige troep.

3 Replies to “Uniek kado: Tranen van oerbos uit de zee..”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *