Alpengletsjers zevenduizend van tienduizend jaar als nu

De Alpen, altijd mooi om weer naar toe te gaan!

Gewoon in de wetenschappelijke literatuur vind je, waar je in de massamedia met hun klimaatalarm vaak tevergeefs naar zoekt: Namelijk, dat vele data tonen dat de doemverhalen van ‘het was nooit warmer dan nu’ te relativeren zijn. Neem ook deze studie Glacier response to Holocene warmth inferred from in situ 10Be and 14C bedrock analyses in Steingletscher’s forefield (central Swiss Alps) van Schimmelpfennig et al, gepubliceerd voor de Europese Geologische Unie in 2022.

Obertauern, in het Holocene Optimum waren de Alpen ijsvrij

Zij doen onderzoek met de inmiddels roemruchte Christian Schlüchter in de Zwitserse Süstenpass. Daar slinken gletsjers nu, zoals overal in de Alpen met de Aletschgletsjer als meest geadverteerde voorbeeld. Bij hun onderzoek aan de Steingletsjer zagen ze het volgende:

The results suggest that, subsequent to the final deglaciation at ∼10 ka, the glacier was similar to or smaller than its 2000 CE extent for ∼7 kyr. At ∼3 ka, Steingletscher advanced to an extent slightly outside the maximum Little Ice Age (LIA) position and until the 19th century experienced sizes that were mainly confined between the LIA and 2000 CE extents.

These findings agree with existing Holocene glacier chronologies and proxy records of summer temperatures in the Alps, suggesting that glaciers throughout the region were similar to or even smaller than their 2000 CE extent for most of the early and mid-Holocene

Gletsjerdal Gross Venediger

Wat staat hier dus: in zevenduizend van de afgelopen 10 duizend jaar waren gletsjers net zo groot als in het jaar 2000 of zelfs nog kleiner. De Alpenzomers waren net zo warm of zelfs warmer dan nu. In het Engels klinkt dat zo:

our findings imply that the summer temperatures during most of the Holocene, including the HTM, were similar to those at the end of the 20th century.

Conform de cursus Bullshitdetectie haar puntje 1, ‘varieer de baseline, en zie of iemand’s conclusie nog standhoudt’ kun je dus kijken: hoe bijzonder is het dat die gletsjers nu krimpen, wanneer je op langere tijdschaal kijkt.

Gletsjers van Gross Venediger, Obertauern

Geen actieve herinnering hebben…
Wat veel mensen niet weten is dat Alpengletsjers op hun maximale omvang geraakten tijdens de koude periode genaamd ‘Kleine IJstijd’, die van de zeventiende tot de negentiende eeuw duurde. Daarna slonken ze weer, met name in de jaren ’80. Dus in de actieve herinnering van mensen, lijkt het of gletsjers enkel slonken. Maar op lange tijdschaal bekeken is dat moderne krimpen van gletsjers dus zo bijzonder niet.

Ze blijven aangroeien en weer terugtrekken. Clintel van broeder in het Goede Marcel Crok, werkt aan een verkoelend klimaatrapport waarmee je met zulke voorbeelden uit de wetenschappelijke literatuur kunt zien: het is niet zo alarmerend als vanuit politiek en media voorgesteld.

De Andere Krant opent daar haar verkoelende weeknummer mee.

Essentiele literatuur om het verschil tussen ‘liegen’ en ‘bullshit’ te duiden

Natuurlijk, daarmee bewijs je niet dat mensen dus niet bijdragen aan moderne opwarming. Maar je onderbouwt wel het idee dat klimaatschommelingen, zowel naar meer warmte als meer koude van alle tijden zijn. En dat je dus voorzichtig moet zijn om alles dat je nu ziet gebeuren toe te schrijven aan mensen.

3 Replies to “Alpengletsjers zevenduizend van tienduizend jaar als nu”

 1. Wellicht wordt hier niet mee bewezen dat mensen niet bijdragen aan de verhoging van de wereldwijde temperatuur nu. Maar het ontkracht wel een hoop claims over de gevolgen van die opwarming!

 2. Zelfs justitie werkt niet meer met bewijzen. Die is de jure en niet de facto.
  Alles gebeurd op basis van aannames. Ambtenaren dienen elkaars communicatie en documenten voor waarheid te accepteren. We zien al aan de zwartgelakte WOB-verzoek documenten dat dit geheel onterecht is.
  In de media gebeurd dat ook i.c.m. modelberekeningen van ‘de’ wetenschap.
  Corona, CO2, stikstof en klimaat zijn nooit een probleem geweest en zullen dat ook nooit worden.
  “Jaaaa, maar de Corona slachtoffers dan? Want ik had een oom en die had dat ook! Maar nu is hij wel mooi dood!”
  Corona is de verzamelnaam voor een hoop gangbare virussen in de bolvorm met ‘spikes’ en daar sterven altijd al veel mensen aan.

  Als je het al over bullshit hebt, dan is zijn het wel de geboden ‘oplossingen’ voor de gecreëerde problemen. De gelijktijdigheidsfactor van zoveel crises in de periode waarin de ‘redelijk oordelende’ mensen worden gek gemaakt om met instemming tot overeenkomst te geraken, is geen toeval. (art. 3:61 BW)
  Het dient enkel om de mens te benadelen in persoon en goed. (art. 3:44 BW)
  De enige manier om de zittende macht in hun zetel te houden is de creatie van ‘geld’ uit het niets. Het oude geldsysteem is door de mand gevallen en nu wordt dus d.m.v. technologie een CBDC gemaakt om mensen achter iets anders aan te laten jagen.

  Aan dit blog zien we dat niet de aarde in temperatuur stijgt, maar alleen de wereld van de mens.
  Zoals de behuizing van een bijen- of mierenkolonie op exact gelijke temperatuur blijft tot een tiende van een graad Celsius, zo blijft de aarde ook in balans met de kosmos.
  Slechts wanneer er bijvoorbeeld met een stok, een mierenhoop wordt verstoord, dan stijgt de temperatuur, omdat de hele kolonie actief wordt. Snelle veranderingen veroorzaken snelle energieomzettingen, waarbij altijd warmte vrijkomt en daarmee de temperatuur stijgt.
  Bij de mens stijgt de temperatuur tussen de oren, omdat de valse ‘echte’ macht er met een stok in loopt te porren, door gebruik van de media.

  De mens streeft net als alles in de natuur naar een ‘steady state’ situatie, waarin de gewenste- en gemeten proceswaarden gelijk blijven. M.a.w. rust situatie in een doorlopend proces.
  Om dit te bereiken zullen we terug moeten naar lokale economieën met lokale producten en elkaar betalen in waarden of eigen lokaal (fiat) geld.
  Alternatieven tegen het nep geld zijn er al lang:
  Digital Gold Currency DGC, Zwitserse Wir, Nederlandse Florijn, Duitse Chiemgauer, Belgische Res, Gentse Torekes, Amsterdamse Makkie, Rotterdamse Dam, etc. etc.
  In Groot-Brittannië zijn er meerdere alternatieven:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_community_currencies_in_the_United_Kingdom
  Of gewoon Bitcoins voor internationale handel.

  Wie geen gebruik wil maken van alternatieven, zal zichzelf en volgende generaties laten degenereren tot slaaf van een dictatoriaal banksysteem met 100% controle over ieder individu.
  Maar dan heeft men geen enkele last meer van de crises waar we nu mee worden bedreigd.
  Gek he?
  Wie wel mee doet, zal geen last meer hebben van belastingen of inflatie. Eerlijke marktwerking blijft over en staatsbemoeienis verdwijnt als sneeuw voor de zon!
  Let op hoe snel de mensheid zal gedijen!
  En misdaad zal verdwijnen, want wie wil nou moeilijk doen om simpelweg in je levensonderhoud te voorzien? Wie heeft er nog belang om weg te vluchten in drugs als je wereld steeds mooier wordt?

 3. Berichten als deze pareren de klimaatpaniekzaaiers met: “Ja, dat is wel zo, maar het gebeurt nu allemaal in een veel hoger tempo dan vroeger!”
  Wat vindt de auteur van deze repliek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *