Het Holland waar iedereen van houdt…(of hield)

Wat moeten zij een omzet draaien

Voor het Hup Holland-gevoel in het voorjaar, reisde ondergetekende met zijn meisjes naar de Keukenhof in Lisse. Meer Holland dan dit kun je het niet krijgen.

Een Engels landschapspark met waterpartijen en fontein, waar de crème van tulpenbollenland (een Turkse bloem) en tuinarchitectuur in de bloeitijd de show steelt.

Met een oude Groninger Molen die op de achtergrond maalt, afgeladen met Selfies makende toeristen uit alle uithoeken van de aarde.

Met junior en Trudy

De toeristen die met Marken, Volendam, Zaanse Schans en de Amsterdamse grachten hun toertje Nederland doen, die moeten natuurlijk ook zie tjoelips zien. Chinezen, mensen uit India, Pakistan, Japan, Russisch sprekenden, Amerikanen, een verdwaalde Duitser.

Oost Europeanen in kleurige hesjes, Roemenen, Bulgaren of uit Nogverweggerije, die doen de parkeerdienst, alle auto’s op het aanpalende weiland in goede banen leiden. Hollandse senioren in Keukenhofpak scannen de QR-codes bij de ingang.

Binnen de omheining ligt het stukje Holland, waar iedereen van houden kon.

Wat een prachtig park, de Keukenhof, vernoemd naar de kruidentuin van de keuken van het landgoed. Uniek in de wereld. Waar een zeevarend landbouw- en handelsvolkje, dat alles overal vandaan sleept groots in kan uitpakken. Op die postzegel aan de Noordzee.

Met een Japanse kers op de achtergrond

Nog nooit geweest, maar je moet die plantaardige kleurenexplosie toch een keer zien in de bloeitijd. Tot 14 mei is het open. Je reserveert je kaartje per tijdstip, zodat het de hele dag ongeveer even afgeladen blijft. Bij goed weer dan.

Na verzadiging met bloembollen eten bezoekers Dutsj Stroepwaffels. Of Friet van aardappels, een plant uit de nachtschade-familie die voorvaderen uit Zuid Amerika haalden. I Love Colonialism. Voor liefst 5 euro vijftig kun je 1 broodje haring eten van de P&P-groep uit Katwijk: Men zegt binnen de familie dat zij hun uit de vis verdiende geld ook in de bloemen steken…

Handel is handel. Met vis kun je dan ook vastgoed kopen.

… voor zeven euro vijftig drink je één Beiers bier in een naar Prins Pils vernoemde V&D-hal. Entree kost achttien euro, een parkeerkaart zes euro. Vervolgens kachelden we naar Bloemendaal aan Zee, om even de zee te zien. Dan betaal je tien euro parkeergeld. En vervolgens ben je veertig euro kwijt voor vijf drankjes en een borrelhapje calamares.

Bij een bediening die een wedstrijdje lijkt te houden in traagheid en desinteresse.

De meisjes

Maar ja, wat wil je dan: Thuis zitten en onder een steen liggen? Het is nergens zo goedkoop als in de dood, onder de grond. Hoewel, voor je fatsoenlijk onder de grond komt te liggen moet je ook nog minstens vijftienduizend euro aftikken.

Overal in Nederland word je tegenwoordig geschoren. Je middelbareschoolkind op schoolreis: De school bedenkt ‘Eurodusnie’ als bestemming, of ouders even vijfhonderd euro aftikken willen….Maar ja, als je niks uitgeven kan of wil, heb je ook geen leven meer. Vrijheid is bestedingsvrijheid. En de mogelijkheid om je per auto te verplaatsen. Zolang dat nog kan, moet je er maar maximaal gebruik van maken, en geen ‘skrale big’ willen zijn.

Je moet geld immers snel uitgeven, voordat het op is.

3 Replies to “Het Holland waar iedereen van houdt…(of hield)”

  1. Dat kaartje voor de keukenhof viel me nog mee. De versnaperingen lijken me wat prijzig maar die HoReCa moet ook weer Corona steun afbetalen natuurlijk. Zou dat een reden zijn.

    Het mooiste is natuurlijk dat je ook eten mee kan nemen, naar wat anders kan gaan of thuis blijven. Dat is een mogelijkheid die je niet krijgt met de SDG/Klimaat/2030 agenda.

  2. Wat fijn dat jullie hebben genoten.
    Nederland is een geweldig fijn land met idd veel bezienswaardigheden,
    Heerlijk om zo van het voorjaar te genieten.

  3. Toevallig deze week voor het eerst in mijn 76-jarig leven naar de Keukenhof geweest, omdat we een Amerikaans echtpaar te logeren hadden, die we vijf dagen bezig moesten houden. Ik heb altijd gedacht dat het verschrikkelijk moest zijn om daar rond te lopen temidden van zeker dertig nationaliteiten, waaronder opvallend veel Oekraïeners. Hebben die ineens meer vakantie of zo? Vreemd. Vroeger zag je nooit Oekraïeners in onze toeristenattracties. Soît. Als je de mensenmassa even wegdenkt, dan is de Keukenhof best wel erg mooi. De bloemen zijn wonderschone creaties, ook al zijn ze volgens een pijnlijk strak ontwerp geplaatst. De variaties tulpen zijn eindeloos. We hebben knappe kwekers in de bollenstreek. Niet alleen van tulpen. Er was ook een paviljoen vol orchideeën. Persoonlijk heb ik altijd een beetje een hekel gehad aan deze onnatuurlijk aandoende uitslovers. Maar ze verkochten daar een prachtig klein, bescheiden orchideetje in een klein wit potje. Zo mooi, zo eenvoudig, zo Zen, dat ik voor de bijl ging en met een orchidee huiswaarts ging. De Keukenhof moet je eens in je leven gezien hebben. En als je dan zulke prachtige meisjes kan meenemen zoals Rypke, dan zit je helemaal op rozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *