Interessante Reizen

Historische kaart Madeira

Vannacht vliegen we naar Madeira, dat 1000 kilometer uit de Portugese kust ligt in de Atlantische Oceaan. Noem de naam, en iedereen zegt ‘bloemeneiland’, dat schijnt te maken te hebben met de bloemenfestivals die rond deze tijd plaatsvinden. Ik vertrek met niet meer dan wat oppervlakkige Wikipedia-kennis, maar hoop dat zo snel mogelijk goed te maken, zoals met een bezoek aan het Natural History Museum in Funchal. 

De grootmeester van eilandverhalen

We starten onze nieuwe tak van sport: Interessante Reizen, nieuwe reismogelijkheden in deze Interessante Tijden…

Mensen als ons, kunnen dankzij de gift van God genaamd ‘fossiele brandstoffen’ daar even – twee weekjes- het leven leiden, dat de vroegere aristocratie op dat eiland bracht. Nadat ze dagen en dagen via een schip de overtocht maakten vanuit Portugal, konden ze even de privileges genieten die bij die positie pasten.

Ook kreeg Madeira dankzij die brandstoffen en de machines die zij aandrijven een toeristeneconomie, net als de Canarische Eilanden. Het verschil is hier, dat dit eiland geen badgasten en strandgangers trekt zoals op Gran Canaria. Je vindt er meer mensen als ons, die graag de natuur exploren.

Madeira lijkt wel op Tenerife

Tot begin vijftiende eeuw was het eiland onbewoond door mensen. Na kolonisatie door de Portugezen bloeide hier een teelt in suikerriet met bijbehorende ontginning en boskap. Volgens Wikipedia verplaatsten die plantages met de bijbehorende slaven later naar Brazilië.

In de negentiende eeuw kwam de aristocratie op dit paradijseiland, dit was de beginperiode van het ‘toerisme’. Rijke lui die op ‘grand tour’ gingen, meest naar steden als Rome, maar dus ook naar paradijselijke eilandjes. Dankzij goedkope en overvloedige (fossiele) energie, konden nu steeds meer mensen van dat welvaartsniveau genieten, en nu dus ook een zelfstandige zonder pensioen (ZZP’er) als ondergetekende.

Madeira bleef door haar isolatie en bergachtige geografie relatief gespaard van al te intensieve exploitatie en overbevolking. En dat is wat mensen trekt uit landen als Nederland.

Dus we hopen dat het hier in Tokkietown (Langweer) lekker K-weer blijft, wij vertrekken naar een zonnig paradijs, met een verrassend gematigd klimaat voor de subtropische ligging. Gemiddeld een aangename 25 graden.

2 Replies to “Interessante Reizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *