Interessante Reizen: Ventura

De bananenbomen knakten door de wind

Dat verschillende locaties op Madeira zijn vernoemd naar ‘ventura’, oftewel de (zee)wind, dat konden we vannacht ervaren. Het stormde, de kussens van de buitenbank waren er afgeblazen en de luiken klapperden.

De passaatwinden blazen tegen de noordkant van dit groene scheepje in de Atlantische oceaan, met veel wolken en regensluiers. Zo zijn er allerlei mensen en dieren hier met de noordenwind neergestreken, van menselijke gelukszoekers tot Monarchvlinders uit Amerika.

Vanuit onze Secret Garden zicht op de oceaan…Bloemeneiland

Wind of Change
Op 1 dag kun je zo op het ‘eiland van de eeuwige lente’ meerdere seizoenen ervaren. Net als op Tenerife, maar extremer. Op Tenerife kun je ook door klimaten reizen in slechts een uurtje. Van de groene noordzijde met dennenbos kom je binnen enkele honderden meters al de woestijn in achter vulkaan de Teide.

Beide eilanden behoren tot de door vulkanisme ontstane eilandgroepen die ‘Macaronesië’ genoemd worden. Daaronder behoren ook de Azoren, die bij Portugal horen, de noordelijkste eilandgroep.  En Fuerteventura, dat met Tenerife en andere Canarische eilanden weer van Spanje is.

Die ‘krachtige wind’-eilandjes, Afke is er geweest en werd er letterlijk van haar sokken geblazen. Viruswaarheid-aanvoerder Willem Engel schijnt er land gekocht te hebben. Een plaats om van Nederland weg te vluchten misschien? Mocht Nederland verder ontaarden in een technocratische tirannie, en het wordt almaar lelijker, een volgebouwd, propvol industrieterrein..

…dan heb je een optie B nodig.

Een goede kennis is in de coronatijd al met familie en vriendin in Zuid Italië neergestreken. Hij vindt het daar weldadig anarchistisch, het voedsel schijnt er veel beter te zijn, en hij wil niet meer terug.

Harde wind door de Laurierbomen

Paleovangelie
Medisch journalist Melchior Meijer die zich Polderpaleo noemt, is hier op Madeira als ‘subsistence farmer’ neergestreken. Boer dus, met paleo-inslag. Het paleodieet predikt de terugkeer naar een leef- en eetwijze van voor de opkomst van de (industriële) landbouw.  ‘Terug naar de steentijd’ doet in die hoek juist mensen van blijdschap opkijken.

Het menselijk lichaam zou ziek worden van modern voorbewerkt voedsel, en juist gedijen op een prehistorisch dieet met veel vlees. En daarnaast veel beweging. Immers, al dat wild, dat liet zich niet zomaar vangen. Moderne mensen krijgen allerlei welvaartskwalen, zoals hart en vaatziekten die toen nauwelijks zouden zijn voorgekomen.

Meijer verdiepte zich jaren in de voedselindustrie, predikte het paleovangelie met het initiatief ‘Ancestral Health’.  Jaarlijks organiseerden ze bij de Rijks Universiteit Groningen op de campus congressen met toonaangevende experts.

Maar ondanks alle gehamer op misstanden in de voedselindustrie, en zijn kritiek op misstanden bij de door Big Pharma gedomineerde medische wereld, zag Meijer dat de wereld bleef doordraaien zoals zij was. Je kunt ‘de wereld’ ook niet veranderen.

Het basisidee, is gebaseerd op eenvoudige boerenklompenfilosofie. Namelijk, dat je door gezond voedsel minder snel ziek wordt en dus minder pillen nodig hebt van de chemische industrie. Preventieve geneeskunde heet dat. Aan de andere kant: is het niet gewoon al voorbestemd wie snel ziek wordt? Zit dat niet al in je dna? Je hebt immers ook health freaks die desondanks al jong aan een hartstilstand bezwijken.

Time’s up…

Zicht op buitenwijk Funchal. Het centrum is hier een kwartiertje lopen vandaan

Gefortuneerden
Nu noemt Meijer zich op Twitter ‘proud spreader of misinformation with marginal impact’.  Wanneer de betekenis die Wikipedia geeft aan Macaron klopt, dan is hij nu 1 van de ‘gefortuneerden’ die op deze ‘gefortuneerde’ eilanden- Macaronesië- mag wonen. Uiteindelijk leef je niet voor ‘Nederland’ of een vaag ideaal.

Je leeft voor jezelf en je directe naasten, dat die het goed hebben. Een dagje Ajax-stadion, Toppers in Concert of wonen tussen ‘Echtuh Langwarders‘ (dorpse inboorlingen) zal je vrij snel genezen van illusies over een ideaal ingerichte maatschappij waar ‘het volk’ het voor het zeggen zou krijgen..

Wat je nodig hebt is een eigen huis met tuin, een muur er omheen en een bijtgrage waakhond die indringers op afstand houdt. En een goed geweer. Mensen sporen immers niet.

Overigens is het niet gemakkelijk meer om hier aan een huis te komen, zo meldde onze taxichauffeur die ons vanuit het vliegveld ophaalde. Je moet een ton of vier meenemen, om als buitenlander hier een huis te kopen, stelde hij. Zo kwamen hier mensen uit alle einden van de aarde, van rijke Amerikanen tot Chinezen die panden opkopen en die zo de huizenprijzen helpen opdrijven.

Voor de lokale jeugd schijnt het zo steeds lastiger te zijn om een eigen huis te vinden. Dat is in Friese dorpjes ook zo, door de influx van tweedehuizers uit de Randstad die op de ruimte willen wonen.

Onze secret garden en ons huisje voor de komende weken

Secret Garden
Hier op Madeira kun je ook reizen naar een andere, nattere, groene wereld binnen enkele kilometers. De meeste neerslag blijft achter de bergen in het noorden hangen. We gaan hier nog een soort regenwoud opzoeken in de bergen, dat nat druipt van de 3000 millimeter regen per jaar. Terwijl de neerslagteller hier in Funchal op de 650 millimeter per jaar blijft steken.

Hier zijn ze er wel blij mee, met wat regen in onze Secret Garden die Afke via AirBnb vond. Een plek die je na de vliegreis juist doet besluiten om te blijven. Dus hebben we niet meteen een auto gehuurd.

Secret Garden

Dit is een echt paradijs- letterlijk ommuurde tuin- met een eigen zwembad, waar nu de wind waaide door de kolossale laurierbomen en de bananenplanten. We eten hier bananen uit eigen tuin, kleintjes die bijna sappig en zuurzoet zijn, zonder dat melige dat mij thuis de bananen laat staan.

Muurhagedisjes warmen zich op

Ik probeer altijd even alleen te ontsnappen, dat je niet de hele dag hoeft te praten en naar gepraat hoeft te luisteren. Dan pak ik de camera en vlucht de natuur in. Je hebt mensen die stilte ervaren als ‘saai’, verveling, die altijd lawaai en geluid nodig hebben. En mensen die niets liever ervaren dan stilte, de eigen gedachten en geluiden uit de natuur zijn genoeg.

Alle jaren dat ik alleen leefde, heb ik me nooit een moment verveeld. Dat zou ook wat gek zijn, in zo’n b(l)oeiende wereld.

Op de zuidmuur vind je ’s ochtends een honderdtal Anolis-achtige hagedisjes die zich in de zon opwarmen voor de nieuwe dag, dat is de Madeira muurhagedis. Er vliegen hier ook Monarchvlinders rond, grote vlinders die potverdorie helemaal uit Amerika naar hier zijn komen vliegen.

Die probeer ik nog in beeld te vangen.

De eigenaren hebben hier een tuinman in dienst, die ervoor waakt dat de wildernis, chaos, de boel overneemt. Hij harkte het gebladerte uit het zwembad en houdt hier de perken bij. Wie een afwisselende bloementuin wil, moet steeds zorgen dat het onkruid en het verval buiten blijven. Zodat de gewenste biodiversiteit binnen je eigen muren bloeien kan.

Zo is een tuin tegelijk een metafoor voor het echte leven.

Madeira Muurhagedis

Zo is de tuin ook het best bruikbare model voor natuurbescherming. Dat betekent ook – in ieder geval in Nederland- dat je tegenhoudt wat de natuur van nature doet, zodat de gewenste natuur overblijft en de ongewenste biodiversiteit uitgeroeid wordt.

Zo kon Madeira met al haar botanische tuinen ook ‘Bloemeneiland’ worden, met een beetje werk van mensen en een beetje van moeder natuur.

One Reply to “Interessante Reizen: Ventura”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *