‘Het Rechte Pad, onderhouden door werkgestraften’…

Het rechte pad

Het was nooit de bedoeling dat ik schrijver en journalist zou worden, ik wilde boswachter worden, en die droom komt met mijn taakstraf bij Staatsbosbeheer bijna in vervulling. Bij boswachterij het Kuinderbos mag ik samen met ons team ‘De Groene Toppers’ helpen met de houtzagerij, de bospaden vrij van onkruid houden, en ach, waarom veeg je niet even de binnenplaats schoon waar net de houtkloverij plaatsvond…

Staatsbosbeheer Robbenoordbos

Bij aankomst herkenden twee Urker werkbegeleiders – herkenbaar aan de gouden kotteroorbellen- ondergetekende meteen ‘van BLCKBX.’ En mijn reclasseringsambtenaar, dat is zo’n redelijke en relaxte peer dat je alleen al je werk wilt doen, enkel om zo’n vent niet teleur te stellen. Geen sneu figuur dat geforceerd autoritair wil lopen doen, omdat ie onzeker is en zich geen houding weet te geven.

Maar iemand die ook snapt dat als je gewoon normaal doet, dat je dan je mensen gemakkelijker met je mee krijgt. Zodat je zelf ook geen rotbaan hebt en gezeur, want ja, je wilt het toch ook volhouden tot je pensioen, en geen negatieve energie absorberen. Zijn collega bij de reclassering in Leeuwarden is zó’n leuke Friezin, dat je bijna nog eens een winkeldiefstal zou plegen, enkel en alleen om haar nog eens terug te kunnen zien.

Dus ach, waarom niet eens een wietplantage proberen…

Nee… wie zich had ingesteld op het Nederlandse equivalent van de aanleg van de Birma-spoorlijn, dat een soldaat met Samoerai-zwaard je dwingt om Sepuku te plegen omdat je twee bamboe-dwarsliggers verkeerd hebt gelegd… Nee, dit is toch nog echt gewoon ons relaxte Nederlandje, dat gemoedelijke volkje waarvan je altijd hebt gehouden. Met het werktempo van een baan bij de overheid.

Robbenoordbos (Staatsbosbeheer)

Toch ook een geruststelling. Dat ze daar in Den Haag de meest totalitaire wetten kunnen bedenken. Maar dat het niet in het DNA van Nederlanders zit om zulke wetten ooit met fanatisme uit te voeren. . Als er al personeel voor te krijgen is. Tenzij je een verkeerde treft: Zo’n azijnpisser die er behagen in schept andere mensen het leven zuur te maken.

En OK, je hebt natuurlijk vele meelopers.

Je kunt het als dwangarbeider slechter treffen. Dat je in Leeuwarden terechtkomt in een fabriekshal en de hele week schroefjes moet sorteren, productiearbeid.

Ik hielp een andere gedetineerde eerst met het afvoeren van oud ijzer. Je kon meteen zien, dat hij echt werken kon. Hij trok de sjorbanden zo strak en geroutineerd vast over de kar met lading, dat je dacht: Heeft die ooit een zeilschool gedaan. En hij bleek de zeevaartschool inderdaad te hebben afgerond, en te hebben gewerkt als binnenvaartschipper.

In de middag haalden we klinkers op van een paarden-manege die onze boswachter kon gebruiken om een muur te bouwen. Op de achtergrond zong de nachtegaal, ‘tsjoek tsjoek tjoek tsjoek, pseeer pseeer, djudjudjudjudju….’ Er vloog hier nog een dikke vette hoornaar rond, zo’n kingsize wesp, de mean motherfucker van het insectenrijk. Machtig. Het Kuinderbos is een afwisselend loofbos, met her en der waterpartijen, geplant op productieve kleigrond waar het geboomte de grond uit spuit.

Ideaal ook voor beheerste houtoogst, dat je prachtige eikenhouten planken kunt laten groeien. Bij de werkschuur met ecokamping verkoopt Staatsbosbeheer ook allerlei houtmeubels. En de boswachter regeert hier als koning van zijn eigen koninkrijk, met prachtige woning in het bos. Had ik toch maar mijn bosbouw-opleiding afgemaakt. Wat een droom om hier te mogen zijn.

Hier in de natuur, lekker buiten tussen de zingende vogels kom je helemaal weer tot jezelf. Dus bijna jammer, dat het volgende week alweer is afgelopen, dit is haast leuker dan Madeira. Mijn taakstraf in het bos bij Staatsbosbeheer is zo leuk dat ik me afvraag: kan ik niet nog wat meer nare dingen over personen op het internet zeggen, zodat ik nog wat meer uurtjes taakstraf kan krijgen.

Welke groepen kan ik nog kwetsen, moet ik iets naars over een andere zielige ‘groep’ zeggen, dat het O.M. zich weer geroepen voelt mij aan te klagen. Dus eeh, Kan ik iets zeggen dat ik de LHBTGIDITQ+-gemeenschap tot aangifte dwing? Iets naars over transgender-homo’s misschien, of het slavernijverleden van de negers op nodeloos kwetsende wijze bagatelliseren…

Ik kijk nu al weer uit naar wat we dinsdag mogen doen, en kan bijna niet wachten tot het weekend weer voorbij is.

Dus zo moet je blijkbaar eerst allerlei zielige (virtuele) ‘groepen’ kwetsen op het internet in een satirisch artikel, en moet je een satirisch stukje schrijven over een stadswacht op Facebook,  mijn ‘delict’, om uiteindelijk op de plek van je dromen terecht te komen…

Misschien zit er nog een carrièreswitch in, werken bij de reclassering leek me ook best leuk.

Na eerder voor het Leger des Heils te hebben gewerkt op de Amsterdamse wallen in de drugshulpverlening weet ik, dat zou me best passen. Ze maken mij de pis niet lauw. Want wat je met ‘criminelen’ hebt…. daar kun je over het algemeen heel goed mee handelen, als je maar 1 ding nalaat: Dat je nep bent, ze voor de gek probeert te houden en dat je niet jezelf bent.

En bij mij is het: Wat je ziet is wat je krijgt, ‘Hoedt U voor namaeck‘…voor de liefhebbers een buitenkans.

8 Replies to “‘Het Rechte Pad, onderhouden door werkgestraften’…”

 1. Deze tekst heeft alle kenmerken van het Stockholm syndroom.
  In en rond Stockholm groeien ook bomen en bossen. De vervulling van de ‘droom’ door taakstraf, blijkt een syndroom.

  Of is het verhaal een verborgen middelvinger naar de autoriteit die door dwang tot deze situatie heeft geleid?
  Er is immers nooit een strafrechtelijk feit gepleegd; geen schade en geen letsel toegebracht.

  Al de genoemde ambtenaren hebben geen enkele bevoegdheid om zonder mandaat ‘eens anders rechten’ te schenden. Niet bij het OM, zelfs niet de rechter en zeker niet de ambtelijke meelopers. Allen overtreden ze de wet WTBR vanaf 1 juli 2021.
  Het zijn geen publieke organen, want daarvoor zouden ze in de KvK moeten zijn geregistreerd.
  Geen van hen heeft een volmacht van de overheid.

  Het is nu eenmaal makkelijker om het slopen van een bos tot hobby te bestempelen, dan schriftelijk te vragen om een juridisch afschrift van de eensluidende volmacht.
  Men blijft geloven in de autoriteit van juristen, terwijl die niets anders doen dan privaat geld omzetten in publiek geld. Zij hebben trouw gezworen aan dezelfde pet, “de kroon”.
  Zij zijn bewust in dwaling en nemen het volk daar bewust in mee.

   1. Ja, ik weet het. Net zoals de rechter die je veroordeeld heeft.
    Het is geen grap, maar toch belachelijk.
    Vanaf nu zal ík de grappen maken en denk erom dat je het leuk vindt!

 2. Heel bijzonder, onkruid wieden in het bos en de bezem erdoor halen.
  Je bent dus gewoon aan het tuinieren.
  Onder dwang weliswaar en het dan ook nog leuk vinden.
  Op die boswachters in hun mooie woonomgeving ben ik ook altijd jaloers geweest.

 3. Ik merkte gisteren nog op dat het mij niet onwaarschijnlijk leek dat je het op enig moment over een andere boeg zou gooien. Door je onderzoeks- en schrijverskwaliteiten ben je op een plek gekomen die je vereenzelvigt met wat je eigenlijk ten diepste verafschuwt. Het akkefietje met blkbx vind ik weer zo’n dieptepunt, het is precies wat je zegt: ‘onze’ kant ligt alleen maar met elkaar overhoop en laat zich zo makkelijk inpakken door de gevestigde orde. Ook genoeg egomaniacs die alleen maar bezig zijn binnen hun eigen echokamertjes aanbeden te (willen) worden en er vaak genoeg een slaatje uit proberen te slaan. Op een bepaald moment weet je gewoon hoe de vork in de steel zit, hoe de wereld werkt. Alles is een keer gezegd. Ik heb op mijn manier ook geprobeerd het paard naar het water te leiden, ben er echt helemaal klaar mee. Ik ga liever lekker naar buiten, als onze oude lapjespoes op enig moment dit leven verlaat zou ik zelfs een hond overwegen 🙂

  1. Beste Paul

   Klopt, ik heb ook alles al een keer gezegd en de rest is slechts het invullen van de details rond het zelfde thema. Dankzij mijn werk hebben mensen in NL de schaduwkant van de SDG’s ontdekt. Die zijn in de alternatieve wereld nu gemeengoed. Tiid foar wat oars… Doen waar je hart altijd lag, werk in en met de natuur, en niet eindeloos met ‘doneer doneer’ op de voorgrond de zelfde riedels herkauwen

 4. Shalom Rypke,

  Eigenlijk wel grappig. Met je scherpe pen en kritische analyses heb jij – wellicht als eerste journalist – de werkelijke bedoelingen achter Agenda 2030 weten te ontmaskeren. Daarmee heb je veel vijanden gemaakt bij de zittende macht en zijn uitvoerders. En geloof me: dát is de echte reden dat je tewerk bent gesteld. Maar jij weet van die taakstraf een feestje te maken! Klasse!

  Dat de zittende macht je nog steeds een gevaar vindt en je de mond wil snoeren, bleek onlangs weer toen ze jou, via de staatsmedia, uitspraken in de mond legden die helemaal niet van jou persoonlijk waren. Tuurlijk, er zijn altijd mensen die die leugens geloven, zelfs bij de wakkere media. Maar veruit de meeste mensen die jou al wat langer volgen, weten gelukkig beter.

  Ga zo door en Gods zegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *