In ‘groene economie’ sneuvelt échte groen als eerst

Kaalkap uit voorzorg…

De Langweerder ‘schoonheidscommissie’ besloot gisteren na de storm preventief de hele lindenlaan kaal te kappen. Er dreigden twee om te gaan bij de storm, dus dan ook meteen maar de rest van de toegangsweg in het dorp kaalkappen. De bewoners klaagden al jaren, ze willen ‘beheersbare beplanting’…(kaalkap)

Terwijl er ook een tussenoplossing mogelijk is zonder dat het kaal en lelijk wordt: Zoals 12 jaar terug rond de kerk gebeurde: kandelaren en je houdt een lindelaan, in plaats van kale Tokkielaan alsof je een industrieterrein op rijdt, in plaats van een dorp dat vroeger een parkachtige uitstraling had zoals dat bij een mooi Fries dorp hoort.

De Langweerderweg, daarom kwam ik hier wonen

Ik begrijp de zorgen op het moment zelf, wanneer je beelden ziet van schade in het land. Zou ook mijn nachtmerrie zijn. En het is in principe ook goed wanneer je gemeente naar bewoners luistert en in actie komt. Bij ons kwamen ook vrij vlot wat mensen van de gemeente (megafusiegemeente Fryske Marren) de stoep verbeteren omdat die inzakte. Aan de andere kant is Angst een slechte raadgever. De essen voor mijn huis verloren ook grote takken. Toch wil ik ze niet weg hebben, een beetje bijpunten volstaat. Want nee, die hoef ik ook niet op het dak bij een storm.

Maar een kale straat, dan is alle allure weg, het staat armoedig.

Je hoopt dat altijd een rustige afweging gemaakt wordt tussen (een gevoel van) veiligheid en schoonheid, wanneer de restanten van je economie draaien op toerisme. En niet in de paniek van het moment alles kapot. Het is hiér een rij bomen, daar een winkel die sluit, daar een kaal gat en jarenlange bouwput, omdat mensen die mijlenver aan de overkant wonen bleven klagen en procederen. Samen zijn het dominosteentjes die in een trend passen van neergang.

Dit is de toegangsweg tot een toeristisch dorp dat al last heeft van economische leegloop, met wat pensionado’s die hier ooit kwamen toen er nog veel gezeild werd door de jeugd, en verder ‘Echtuh Langwarders’, die hun niveau hier bewaken, waar zo’n kale straat eigenlijk best bij past… Zo werkt de dominosteen-theorie bij lokale economie. Steeds valt er 1 bouwsteentje weg, tot het ‘geheel’ er niet meer is, en de zaak implodeert. Want wees nu eens eerlijk: wie gaat hier die belachelijke horecaprijzen nog betalen of 150 euro voor een sloepje huren, voor een vaartochtje over slootjes door kaal agro-industrieterrein, als je ook naar Tenerife of Madeira kan voor minder, of Ibiza.

Twee belangrijke hotels werden failliet gemaakt door corona-extremisme en daar douwen ze nu Oekraïners in, op kosten van de gemeentebelasting. Wat hier ‘Amsterdamse Markt’ heet, derderangs troep op kleedjes en kraampjes uitgestald en dan als het meezit wat gelal van dronken pummels/Echtulangwarders op ‘heeujoikwilseksmettiekaaaaluh’ met bloed zweet en tranen, wat een pret… Cultuur?

’s Winters zijn de bomen kaal, ’s zomers zijn ze groen, in Langweer is altijd wat te doen

Straks nog een asielzoekerscentrum er bij, omdat de gemeente daartoe verplicht wordt en de subsidies nodig heeft. Ik stemde FNP maar het lijken net zulke bangerds als de rest, geen vrije Friezen met rechte rug maar ‘meedoen met de rest, alleen dan wat minder’…Mijn eigen koffietafelboek ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’, dat probeerde ook tegen beter weten in iets te vinden dat hier misschien gewoon domweg niet meer is.

Een zelfde kaalslag treedt op in de omgeving bij het landgoed van Eijsinga, die nu ook midden in de zomer zijn bos begint kaal te kappen. 15 juli is het startschot weer. Hout is duur tegenwoordig, en bomen doen wat ze in een voorzorgcultuur niet mogen doen.

De klimaatobsessierups, waarvoor de gemeente ook aankondigde eiken te kappen

Voor de gemeentelijke overheid is ‘geen gedoe’ het devies en kostenbesparing. De Gemeente Friese Meren kondigde ook al aan alle eiken te kappen waar ze een rupsje in aantreffen, die hebben ze nu met gevarenlintjes behangen… alsof er een monster in leeft dat ieder moment je kinderen kan bespringen. Een f*cking rupsje. Die gevarenlintjes zeggen eigenlijk ‘pas op, wij zijn niet aansprakelijk’… En eikenhout levert tegenwoordig veel geld op, terwijl kosten de pan uit rijzen omdat we hier al die Oekrainers een gratis hotel moeten aanbieden, nadat die hotels failliet werden gemaakt door de steeds verder radicaliserende Rutteregering…

De reacties op de kaalslag tot nu waren ‘mijn hart keert om’, en kindjes die voorbijfietsen roepen geschokt ‘huh wat is het hier kaal’. Nogmaals: Je snapt de zorgen, zeker wanneer je beelden in het land ziet met op daken gecrashte bomen. Maar aan de andere kant… Je kunt ook uit voorzorg de Langweerder Wielen dempen. Stel dat er een kind in valt, en bewijs jij maar eens dat het niet kan gebeuren. De zelfde logica als bij ‘klimaatbeleid’: Bewijs jij maar eens, dat als we deze miljarden niet door het putje spoelen er geen ramp gebeurt in het jaar 2100, voor 0,0000x graden verschil… Maak mensen bang, en plots geven ze miljarden uit alsof het dubbeltjes zijn.

Onze oprijlaan richting Langweer

Je kunt ook van het ene in het andere doorslaan, terwijl Nederland nog niet eens zo heel lang geleden nog een middenwegland was, maar nu lijkt Angst te regeren. Nog nooit ontmoette ik mensen die graag op vakantie gaan naar een kaal industrieterrein. En voor die ‘Echtuh Langwarders’ komen ze hier ook niet, tenzij je er op kickt wat vijandig en wantrouwig bejegend te worden, door mensen die een positief zelfbeeld willen bewaren via het neerhalen van wat ze boven de pet gaat. Dat die hier het culturele niveau bewaken zeg maar. En mensen die nóg VVD stemmen, omdat ze uit luiheid en gewoonte blijven geloven dat die partij er voor ondernemers is.

Conclusie: Met alle gepraat over ‘biodiversiteit’ en ‘groene economie’ (CO2-zwendel en bangmakerij voor ‘het weer’) die miljardensubsidies mag opslorpen, sneuvelt het echte groen als eerste… Niet alleen bij ons, je ziet het in heel Nederland. Ook B-wegen worden kaalgekapt, hele eikenlanen verdwijnen voor ‘de verkeersveiligheid’. Die stonden daar een halve eeuw lang onveilig te doen, zeg maar, totdat de ANWB een campagne begon en de houtprijzen door biomassabeleid door het plafond gingen.

Dat is logisch, want het valse groen en het ‘kappen uit voorzorg’ zijn op de zelfde gemene deler gebaseerd: Angst.

Mijn eigen zorg is overigens ook gezond egoisme. Ik wil niet dat de waarde van ons huis daalt, het maakt nogal uit bij de verkoop of je in een parkachtig toeristendorp woont met ondernemende mensen waarmee je een normaal gesprek kunt voeren, of een kaal Tokkietown terend op een vervagend verleden.

One Reply to “In ‘groene economie’ sneuvelt échte groen als eerst”

  1. Wat jij als brave, bezadigde huisvader dan weer niet weet, is dat het goed neuken is op een kaal industrieterrein.
    De gemeente Groningen heeft al weer jaren geleden de straatprostitutie verplaatst naar deze gebieden (met voorzieningen).
    Ik denk dat ‘gemak’ een geduchte concurrent is voor de ‘angst’ hier in ’t hoge noorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *