Mr. Rewilding was rechts en tegen (massa-)immigratie

Edelherten op wildsafari

Afgelopen 19 september 2022 stierf de roemruchte wildernis- en eco-activist Dave Foreman, oprichter van de radicale ecocentrische groep Earth First! Hij was de bedenker/popularisator van de term ‘Rewilding’ in 1992, en oprichter van het Rewilding Institute in 2003, schrijver van “Rewilding North America: A Vision For Conservation In The 21st Century.” (2004) De term waaide vervolgens over naar Europa, en nu is ‘Rewilding’ het buzzword geworden in Nederlandse en Europese natuurbescherming. 

Drie C’s
Foreman (1946-2022) begon zijn carriére in 1974 bij de Wilderness Society, ingehuurd door de oprichter Cliff Merritt. Die club verliet hij nadat zij de strijd verloren om een wetsherziening, die het hervatten van boskap in miljoenen hectares reservaat betekende: De Forest Service Roadless Area Review & Evaluation II. De Wilderness Society viel uit elkaar, Foreman vertrok en Meritt richtte de American Wildlans op als nieuwe lobbygroep voor wildernis.

Vervolgens in 1980 richtte Foreman Earth First op, als de rechts-radicale variant op Johan Vollenbroek, die tegen boskap tekeer ging. Bijvoorbeeld door spijkers in bomen te slaan die door houtzagers bedreigd werden.

Na omzwervingen bij de Sierra Club

Rewilding Institute geeft voor die strategie de volgende definitie:

Rewilding is comprehensive, often large-scale, conservation effort focused on restoring sustainable biodiversity and ecosystem health by protecting core wild/wilderness areas, providing connectivity between such areas, and protecting or reintroducing apex predators and highly interactive species (keystone species).

Die strategie zou tot de ‘3C’s kunnen terugbrengen: Cores (kerngebieden), Corridors (verbindingszones) and Carnivores

De voorloper van Paul Erhlich’s Population Bomb in 1954 door Hugh Moore

Met Michael Soulé (overleden 2020) richtte hij in 1991 het Wildlands Network op, de Amerikaanse versie van de Ecologische Hoofdstructuur met de roemruchte ‘ecologische verbindingszones’ tussen grote kerngebieden. Nederlanders zijn altijd snel in het adopteren van Amerikaanse ideologie.

Foreman ventileert standaard ideologie van de systeemecologie, maar hij was hooguit uitgesprokener. Zoals het door hem opgerichte Rewilding Institute zijn natuurstrategie beschrijft:

Adapting Aldo Leopold’s idea of ecological wounds, he details human impacts on species survival in seven categories, including direct killing, habitat loss and fragmentation, exotic species, and climate change.

Foreman describes recent discoveries in conservation biology that call for wildlands networks instead of isolated protected areas, and, reviewing the history of protected areas, shows how wildlands networks are a logical next step for the conservation movement.

Net als Paul Erhlich en voorganger Hugh Everett Moore

Anti-populatie-activist
Zie voor een proefje van Foreman’s ideeën, in het Youtube-filmpje zijn verhaal over wat zijn collegae uit de Conservation Biology nu het Zesde Massa-uitsterven noemen. Met als beroemd voorbeeld de Amerikaanse trekduif, die ooit in vluchten van honderden miljoenen overvloog maar die werd uitgeroeid voor vlees.’Wij zijn een plaag geworden van buitenaardse grootheid’…

Hij is dus geen humanist. Dat blijkt al helemaal uit zijn boek ‘Man Swarm, how overpopulation is killing the wild world. Daarin vergelijkt hij de mensheid met een sprinkhanenzwerm. De aanprijzing op het Rewilding Institute luidt:

Overpopulation is Real.

We have come on like a swarm of locusts.

Now at over seven billion and counting, renowned visionary conservationist and global thinker Dave Foreman helps us understand that only by stabilizing and reducing human population can we stop wrecking our home – Earth.

And it is being driven by one species – Us.

Wolf

Trofische cascades
Nogmaals, Foreman was enkel meer uitgesproken en charismatisch dan bureau-ecologen bij de UNEP en IUCN, maar zijn ideologie vind je ook terug bij mainstream-klimaatactivisten als Jan Paul van Soest met zijn ‘De Aarde heeft koorts’ (en de mensheid buiten Jan Paul is de ziektekiem) En bij de mentor van zijn collega Michael Soulé aan Stanford University, Paul Ehrlich. (The Population Bomb 1968)

Foreman noemt fragmentatie van natuur de belangrijkste bedreiging als onderdeel van habitatvernietiging. En hij gaat nog uit van oude Species Area Relationships (z-waarde 0,25) waarbij 90 procent oppervlaktereductie leidt tot 50 procent soortenverlies. Wat hij vooral benadrukt is het belang van grote carnivoren, vanwege het verschijnsel van trofische cascades.

Dat betekent dat roofdieren populaties kort houden, die bijvoorbeeld land overbegrazen en de opkomst van bos tegenhouden (wat je ook daadwerkelijk kunt zien in de Schotse hooglanden dankzij edelherten). Of ze houden zogenaamde ‘mesopredatoren’ kort (vossen, huiskatten, coyotes, marters, wasberen), die zich anders een weg vreten in vogelpopulaties. Een soort ‘balans’ zou bewaard worden door grote roofdieren. Dit belang van grote carnivoren is de kern van ‘rewilding’…

Op de Hohe Meisner, waar Ludwig Klages zijn Ecologische Klaagzang ‘Mensch und Erde’ hield

Mensch und Erde
Foreman was niet linksig of liberal zoals ze dat in Amerika noemen, maar juist hardcore-republikein, een vleeseter die ook op wild jaagde, en zo klinkt hij ook: Als een Southern Redneck. Hij werd geboren als zoon van een militair en zat zelfs 64 dagen bij het US Marine Corps, voor hij daar vanwege disciplinaire maatregelen verdween. Dat kun je lezen in deze gedetailleerde obituary over Foreman van de website Animals 24-7.

De South Lookout van Hawk Mountain met uitzicht over de Appalachen

Wat hij hekelde aan milieuclubs in Amerika zoals de Sierra Club (waar hij met Sea Shepherd-oprichter Paul Watson tot het bestuur doordrong) is dat ze al snel veranderen in links-politieke bewegingen. Daarbij noemde hij ook de Grünen in Duitsland, die een linkse partij werden met socialistische ideologie, maar die als groene partij begonnen.

Bedenk dat het oprichtingsmanifest van die Grünen de groene bergrede op de Hohe Meisner) was van de uitgesproken biocentrist Ludwig Klages, ‘Mensch und Erde’ uit 1914. Zoals zij Foreman citeren uit ‘Confessions of an Eco-Warrior’:

Having resigned from Earth First! shortly after his arrest to cofound a new group, Wild Earth, with John Davis, Foreman in Confessions of an Eco­Warrior concluded that the Earth First! movement was heading in the same direction as the Green Party, of West Germany and now of many other nations, through what Foreman called “a concerted effort to transform an ecological group into a leftist group.

en

“I also see a transformation to a wholeheartedly counter­culture/anti-establishment style,” Foreman predicted, “and the abandonment of biocentrism in favor of humanism. l am not an anarchist or a Yippie,”

Dat heeft Foreman goed voorzien. Aan de ene kant is de natuurbeweging gekaapt door linkse idioten die voor natuur averechts beleid voorstaan, de deugmenschen en doogooders. Aan de andere kant kapen kapitaalhaaien de natuur. Maar het is onbetwijfelbaar waar: Wie meer ruimte wil voor natuur en minder CO2-emissies in zijn land, wie echt eco-activist is, die kan onmogelijk Groen Links stemmen, die met de PvdA en andere linkse partijen als de VVD pro-immigratie is. Ik vond 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde al meer dan zat.

4 Replies to “Mr. Rewilding was rechts en tegen (massa-)immigratie”

 1. Hoi Rypke je schrijft onder andere

  Nederlanders zijn altijd snel in het adopteren van Amerikaanse ideologie.

  Ik zie het als dat we altijd al hand in hand gegaan zijn. De Onafhankelijkheidsoorlog in Amerika was onder andere gefinancierd met geld vanuit Nederland. Nederland had het zwaartepunt van de financiële wereld overgenomen van de handelshuizen in Florence
  Dit kwam omdat via de scheepsvaart met verfijnde navigatie zoals een nauwkeurige scheepsklok de Zijderoute over land meer buitenspel kwam te liggen en het verschepen vanuit Florence naar de havens in Europa meer concurrentie kregen van Antwerpen, Holland en Engeland Later is het financiële zwaartepunt naar The city of London verhuisd.
  De Jezuïeten vanuit Frankrijk waren vooral in Canada actief als marketing mensen om de resources in kaart te brengen. Er is overgeleverd brieven verkeer van een Jezuïet in de exploratie tijd.

  Hoe klein Nederland ook lijkt het heeft een enorme invloed in de laatste wereldgeschiedenis gespeeld en nu nog.
  Iets wat niet goed van de grond kwam was een Nederlands voorstel om een posterijen systeem met het Tsarenrijk Rusland op te zetten. De Russen vertrouwde het niet.

  Ons nostalgisch zelfbeeld van Nederland is verre van de realiteit.
  Wij zijn paardenhandeleren en verkopen zelfs onze grootmoeders voor geld.

 2. Was wat vergeten. De grootste link met Amerika, Hollands Nederland en Engeland is de non Roomse kerk alliantie. Kortom een protestants only verhaal.

 3. Foreman: “l am not an anarchist or a Yippie”. Nee dat zal wel, want die laten andere mensen in hun waarde.
  ‘Links’ of ‘rechts’ is een indeling van foute mensen die aan andere mensen hun (waan-)ideeën opdringen. Desnoods onder dwang en met geweld.

  Het hele geouwehoer over ‘populatie explosie’, overbevolking en eugenetica is misselijk makend.
  De mensen zijn vanuit samenlevingen genegen om te leven in steden of platteland, waar ze geen schade toebrengen aan ‘wildlife’ in de overgrote delen van de wereld elders. Alleen het handje vol potentaten van multinationals zijn erop uit om de wereld te vernietigen om ‘economische groei’.

  Complete werelddelen worden omgeploegd voor zeldzame elementen t.b.v. elektronica shit. Plastics op olie basis om oceanen mee te vervuilen. Et cetera.

  De mens heeft genoeg hersens om te leven zonder al die shit.
  En nu maar hopen dat de mens tijdens deze transitie zijn hersens ook daadwerkelijk eens gaat gebruiken.
  Anders eindigen we in concentratie- en vernietigingskampen op industrieel niveau.
  De sterilisatie is al geheel ‘ongedwongen’ in uitvoering gezet.
  En niemand iets gehoord over de financiële meevaller dit jaar van 250 miljoen voor de AOW instantie wegens oversterfte?

  1. Michael daarom ben ik zo blij met mensen als Rypke die laten zien dat de Keizer geen kleren aanheeft en de weinige juristen die het monster in zijn hol opzoeken. Stempels van Links of Rechts en al die termen als progressief of conservatief en als je niet voor bent dan moet je tegen zijn hebben me nooit geboeid. Ik wil het recht behouden om niet vanuit een box te hoeven te denken en kijk naar wat men zegt en daarna doet en als ze niet Walk the talk doen dan vallen ze door mand.
   Helaas komt goed vertrouwen met stemmen om de hoek kijken en weet je meestal pas al het te laat is dat ze aan het liegen waren.
   Vele zaken die nu spelen is een systeem falen of dat nu door infiltratie of onwetendheid komt dat maakt niet uit . Het systeem zelf zal dan ook op de schop moeten anders is het wachten op de volgende truc die er weer uitgehaald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *