Freudiaanse Kwakdokterij liegt al halve eeuw voor geld

Depressie boven Funchal, Madeira die vanzelf die dag weer optrekt

Er was nooit enig klinisch bewijs dat een anti-depressiepil gebaseerd op de zestig jaar oude ‘serotonine-onbalans’-theorie over lange termijn significant beter werkte dan een suikerpil-placebo.

Toch slaagde de farmaceutische industrie met de Freudiaanse kwakdokterij er in om liefst 1 op de 6 volwassen Westerlingen aan de anti-depressieva te krijgen, zogenaamde SSRI’s. (Serotonine Reuptake Inhibitor, dus stoffen die de heropname van serotonine laten blokkeren in de synapsen van je zenuwcellen)

Daardoor raakten ze letterlijk verslaafd aan de farma-rotzooi, net als bij alcohol, en is het ook gevaarlijk er plots af te gaan…De historie lijkt sprekend op de vermarkting van ‘global warming’ voor het verdienmodel van de windmolen-industrie en bankiers.

Miljoenen mensen verslaafd gemaakt
Dat laat de onderzoeker in psychiatrie Mark Horowitz zien bij het fantastische kanaal ‘After Skool’. Horowitz is niet zelf 1 of andere nitwit, maar iemand die gewoon als gepromoveerd medicus in de wetenschappelijke literatuur publiceert. Wie echter aan die pillen is gezet, kan er vaak net als een verslaafde niet meer zonder en moet langzaam afkicken.

Anders ben je net als een vliegtuig dat neerstort, terwijl je beter een geleidelijke zachte landing kunt maken. Dat is het inzicht dat Horowitz deelt, op basis van zijn eigen onderzoek.

Ik las al eerder het in 2010 gepubliceerde boek van Robert Whitacker, Anatomy of an Epidemic, hoe met hulp van de farmaceutische industrie en haar marketing-miljarden een valse theorie tot ‘de norm’ werd gemaakt bij de freudiaanse kwakdokterij. Dan vertelden ze mensen dat je ‘een stofje tekort komt in je hersenen’. Stofje er bij en hupsakee.

Terwijl, wat is ‘psychische ziekte’ nu? Als je tegen God praat, dan ben je aan het bidden. Praat God terug, dan noemen ze je schizofreen…Ze zetten zelfs kleine kinderen die een beetje druk zijn al aan de pillen, iedere smurf krijgt een technisch label. Kindjes die graag lekker op zichzelf zijn noemen ze ‘autistisch..’

Alsof het zo leuk is om in groepjes mee te doen, naar de gemene deler van de laagst intelligente met de grootste waffel. Voor je het weet zijn zeven kindercoaches en prikkelverwerkers met 1 smurfje bezig op een basisschool, enkel omdat die niet tot het statistisch gemiddelde behoort.

Zo krijg je een wildgroei als een kanker van valse ‘deskundigen’, van onderwijskundigen tot gedragsdeskundigen, die met elkaar een perfide en zielloos systeem van technocratie en uurtjefactuurtje voor managers in leven houden.

Terwijl de echte onderwijzers met hart voor de zaak zijn verjaagd. Wie is er dan ziek? De mensen die daar bedroefd van raken, of de mensen die daar aan mee blijven doen? Met wie is er iets mis? Met iemand die meer gevoelig en intelligent is, en die graag zo wil blijven? Of met mensen die als varken kunnen leven…

🙂

Life of Agony
Alsof er voor ‘Het Leven’ een zilveren kogel bestaat, zo is de SSRI-benadering. Ja de Pil van Drion: Dan ben je lekker van alles af. Want nuchter gezien is het leven vooral een hoop gezeik, ja laten we gewoon eerlijk zijn. En alles dat je als ‘zie wat geweldig’ wordt voorgespiegeld een fata morgana. Ook zo’n gezinnetje met kinderen die- god verhoede het -dan KIDS genoemd worden aaaahhhhh.

Behoeftige schreeuwerds, die in spulletjes gecompenseerd krijgen wat de fulltime dubbel werkende ouders ze door de week niet geven kunnen.

Als je er bent glijdt ‘het geluk’ als gesmolten sneeuw door je handen, The Snow in My Hands van My Dying Bride: echte metal is zulke heerlijk eerlijke muziek. Wij ‘hoedhen onsch voor namaeck’, wat je ziet is wat je krijgt.

Je kunt dus net zo goed een biertje drinken, en dat is nog veel lekkerder en gezelliger ook. En verder moet je gewoon je weg in het leven zien te vinden, dus doen wat bij je past, in plaats van opvolgen wat je opgelegd wordt als ‘zie, dit is geweldig’. Wat zong Iggy Pop bijvoorbeeld?

The Godddamn Social Life, it’s just pain dressed as fun

Hoe groter de groep, hoe groter de troep. Juist in groepjes komen de laagste kanten van mensen naar boven…Zie de coronatijd: doe je muilkorf op!

Voorkant van een Metal-CD: een foto die goed bekend is bij vaste lezers, 1 van mijn favorieten…

Alles dat je in de Westerse maatschappij als ‘dit is leuk’ werd aangeprezen, van carrière tot meedoen met ‘de rest’, alle nep: Het vervulde mij als adolescent vroeger met wanhoop, een levensvooruitzicht in een openluchtgevangenis, leefbaar gemaakt met verdoving. En met mij miljoenen adolescenten die ‘Life of Agony’ luisterden, de metalband uit New York, met als omslag van de cd doorgesneden polsen.

Unwilling to change for society i’ll be who i’ll wanna be.

Met Seresta of Seroxat word je nooit zoals God je bedoeld heeft. Dat helpt je net zo afgestompt worden als nodig om in een zieke maatschappij mee te draaien. Waar alles dat ziel heeft en de natuur tot de marge zijn verdrongen, achter een haag beton, staal en nu windmolens.

Iedereen met een hart in zijn of haar lijf, die voelt toch hoe de leugen overal lijkt te regeren. En als je nog emoties hebt, dan doet dat iets met je, die lelijkheid van de moderniteit, de leugens, alle nep, waar er juist schreeuwende behoefte is aan Echtheid. Zo krijgen in de moderniteit de mensen die nog een hart hebben, en hart voor de zaak het aan hun hart…

Een lekkere sigaar werkt ook

Je kunt anderen pas helpen, wanneer je zelf op een goede weg bent, dat je niet de zoveelste lamme bent die de blinde leidt.

Hoe gaat dat? Heroverwegen wat je gelukkig maakte als kind is dan al een stap. Waarvan werd je gelukkig? Bij ondergetekende was dat: Rondzwerven in de natuur,exploren, optreden, muziek maken, denken, schrijven en vrij zijn. En verder de basale wijsheden van rust, reinheid en regelmaat, en het cultiveren van goede eigenschappen: durf, daadkracht, discipline.

Je moet geen watje zijn maar hup, schop onder je reet.

Net als bij de monniken die een strak tijdschema bewaren, die zich dagelijks oefenen en disciplineren. De juiste ‘standpunten’ en meningen heb je niets aan. Een mening gooi je het vuilnisvat in, wanneer deze net als een oud kledingstuk niet meer bij voortschrijdend inzicht past.

Wat ook werkt, is een filter op de massamedia. Gooi de televisie er uit, zeg de krant op, die leugenpers in handen van een leugenachtige corrupte overheid, Bertelsmann Stiftung (RTL) en twee Belgische miljardairs…

Laat het mentale vergif van de moderniteit niet langer tot je geest toe. Dat is ook De Abdij-filosofie geweest, die kloostermuur zetten om de geestesziek makende moderne cultuur buiten te houden. Vergroot je kennis, studeer! Dat maakt je rationele wortels sterker, zodat je niet bij het eerste of beste andere geluid meegesleept raakt…

Bekend van het Abdijbier

En let daarnaast op je voeding…

Wat je als een ‘groot mentaal probleem’ kan interpreteren, moeheid in de middag, kan ook een ordinaire suikerdip zijn nadat je teveel koolhydraten binnen krijgt. Daar heb je geen diepe gesprekken bij nodig voor wat je meende tekort te komen in je jeugd. Wat ook onzin is. Er zijn mensen die als kind Auschwitz overleefden, die alsnog vervulde levens kregen.

Dan is een jeugd in een ingeslapen Fries provinciestadje kinderspel. Laat je dus niet verleiden in de slachtoffercultuur van het modernisme, dat je bij wijze van duiveluitdrijving maar zo hard mogelijk anderen de schuld geeft voor je eigen falen of ongeluk. Omarm beter een vorm van ‘extreme ownership’: eigen verantwoordelijkheid eerst zoeken.

En dan is de vinger waarmee je naar anderen wijst al snel die naar jezelf. Oefen dagelijks maar hoe het is, mens zijn…Zie daarover ook mijn eerdere gesprek met Jorn Luka:

SSRI zijn ordinaire drugs
Recent kwam in Nature nog een overzichtstudie uit, die de boodschap van Horowitz bevestigt. SSRI’s zijn geen GENEES-middelen die een onderliggende conditie wegnemen. Je kunt ze meer vergelijken met cafeïne en alchohol, het zijn toegediende stoffen die een tijdelijk effect geven dat later wegebt.

Drugs.

En daar kun je na lang gebruik ook niet zomaar meer vanaf. Ondergetekende vond als adolescent dat verhaal ‘je komt een stofje tekort in je hersenen’ al zwak. Dus ik heb ooit als adolescent die houvast zocht eens een paar weken Seroxat gekregen en dacht al snel: ik neem wel een biertje.

Maar ik ken meerdere mensen die er voor jaren zijn aangezet, en die er niet af durven.

Als je ook nog zo’n psycholoog tegenover je krijgt, die overduidelijk zelf niet weet wat die met ‘het leven’ aanmoet: leidt de lamme dan niet de blinde? Zoek dan liever goede mentoren, mensen die in Het Leven verder zijn, die bewonderenswaardige eigenschappen vertolken waar je ook wat van wilt. Je bent nooit alleen… Als er 18 miljoen mensen in Nederland leven, dan moeten er toch tenminste twee zijn die er ook voor jouw kunnen zijn.

En verwerp het mensbeeld van de moderniteit, alsof je enkel een zak moleculen bent, het materialisme, naturalisme, een stukje stimulus-response dat de kwakdokterij ook aanhangt, zodat er weer chemische rotzooi in kan voor uurtjefactuurtje. Ooit werkte ik bij het Leger des Heils op De Wallen in de Verslavingszorg.

Als je zag wat er aan chemie doorging van de apotheker op de Nieuwmarkt, en dan zo’n popiejopie-verslavingspsychiater er bij die daar op kapitaliseerde.

De overzichtstudie die Horowitz aanhaalt…

Het Goede, Ware en Schone
De eigen weg naar basaal welbevinden en verwondering heb ik al weergegeven in mijn hoofdwerk ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’: Wat is een gezond begrip van ‘vrijheid’, gebaseerd op klassieke filosofie, in plaats van wat ze je nu leren; ontaard liberalisme, wat tot verdere atomisering leidt en ontworteling…

De zoektocht naar het Goede, Ware en Schone, dat los van ‘jezelf’ bestaat en zich openbaart wanneer je open staat.

Die hele cultus van ‘jezellufzijn’ en ‘zellufvurtrouwuh’, in het zwarte gat rond draperen van ‘jezelluf’, zie daartoe ook de fantastische documentaire ‘The Century of the Self’: het zelfconcept als marketingtruuk, bedoeld om je ‘identiteit’ te vormen met spulletjes kopen nadat je geatomiseerd bent…

Je ego moet je niet versterken, maar juist relativeren om gezond te worden als mens. Daarnaast kan de hoogste vervulling en Het Inzicht gewoon voor je liggen in je eigen omgeving, maar wilde je het eerder niet zien. Je moet het ook zien willen, voor je het ziet, zelfs in die ‘saaie weilanden’ van je jeugd…

En dan nog, kan leven nog steeds gewoon K zijn. Want mensen kunnen intens slecht zijn, je willen naaien, teren op je energie, als demonische entiteiten die aan je zuigen. Je zult dus ook in strijdbaarheid moeten oefenen, ook fysiek. Want we leven in een wereld van entropie, ook je eigen goede weg kan weer gaten krijgen zonder onderhoud.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

De theorie met het meeste geld heet ‘waar’…
Wat de andere meeneemboodschap kan zijn: Zo zie je dus hoe marketingmiljarden bepalen wat ‘waar’ heet in ‘de’ wetenschap in het Westen. Terwijl het onderzoek naar de ontkrachting van een populaire en winstgevende theorie bijna geen geld krijgt. Dat is ook wat Horowitz beschrijft, kijk zijn filmpje.

En bedenk, of dat zelfde mechanisme niet ook zo werkt bij de ‘CO2 veroorzaakt catastrofale opwarming’-theorie…

Die theorie kapitaliseert ook fantastisch op het gevoel dat het zieke Westen over zichzelf heeft, zodat 1 op de zes volwassenen een depressiepil slikt…En het geneesmiddel- Cold Turkey van de CO2 af (Net Zero) is al even destructief, dan dondert de hele maatschappij in elkaar. Omdat die maatschappelijke complexiteit aaneenhangt van behoefte aan goedkope en grote hoeveelheden energie.

 • Waardeer mijn werk via een gift aan de stichting die de content hier voor jullie gratis helpt houden: Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv ‘Rypke’
 • En bestel ter inspiratie mijn (fotografische) hoofdwerk, ‘Liever dood dan Slaaf

Start vandaag nog. Sta maar voor de spiegel, en zeg ‘ik verwerp de moderniteit en alle lelijkheid die deze representeert. Vanaf nu ga ik op zoek naar het echte doel in dit leven, waarachtiger mens worden zoals God dat heeft bedoeld’.

Omarm Christus in je leven, die wederopstanding na door die geestelijke dood te gaan, zeg het tweeduizend jaar oude gebed:

Heer Jezus Christus, Zoon van God, heb genade voor mij zondaar.

Het Boerdisme aan de Slachtedijk, zie je een boeddhabeeld, sla ‘m stuk

Vanuit het donker kun je kruipen naar het licht. Wie zelf al licht meent te zijn, die kan enkel verder verduisteren. Want een zwakte in het filmpje van Horowitz, is dat hij vervolgens met meintfoelnes en allerlei oosterse meditatie komt, al dat geneuzel rond de eigen navelstreek, het zwarte gat van het zelf ingezogen. Terwijl wij in het Westen meer dan genoeg goede zaken in onze eigen traditie hebben.

Dus: Gooi die Boeddhabeelden bij het vuilnis, sla ze stuk. Hang thuis gewoon weer Jezus aan het kruis.

11 Replies to “Freudiaanse Kwakdokterij liegt al halve eeuw voor geld”

 1. Tijd voor je pilletje/pilsje je bijt weer in het tapijt.
  Je geeft in dit stuk blijk van voorkeuren zoals een God, Jezus een leefstijl met lichamelijke disciplines en de Westerse kijk om het onbekende benaderen. Je zet mensen met verschillende voorkeuren tegen elkaar op om een West tegen Oost polarisatie gestalte te geven. Je dicteert wat we wel of niet nodig hebben of moeten doen. Je roept letterlijk op tot een beeldenstorm, wie wind zaait zal storm oogsten Rust/balans zit niet in uitersten maar een weegschaal die in balans is. We hebben geen Oosterse maar ook geen Friese goeroe/dictators nodig. Vooral niet een die met een hoop dramatiek vertelt wat er allemaal verkeerd is omdat ze geen vrede met zichzelf hebben of misschien wel een achterliggende verborgen agenda hebben. Je hebt ooit de term New age Maffia gebruikt waar iets van waarheid inzit en ziet niet het Maffia gehalte van de Old age

  De nieuwste generaties hebben een goede kijk op zaken zonder zich met Oosterse of Westerse dogmatiek bezig te houden en indien wel dan is het omdat ze datgene oppakken wat bij hun goed aanvoelt of resoneert. Ieder zijn keuzes. De strijd zit in onszelf we zijn zelf onze grootste vijand.

  Een ander discipline is om de razende mind en emoties onder controle te krijgen en verschil accepteren. Wat je kan omarmen als een kleurrijk boeket waaruit je kan kiezen wat bij jouw past . Waarbij je de bloem niet uit het boeket haalt en dan de rest bij het vuilnis gooit als zijnde ‘useless eaters ‘ maar het hele boeket blijft waarderen zoals het IS. Want de realiteit is verschil en geen eenheidsworst of een religieus communisme wat een Monopoly heeft. Als je ooit zover komt dat je reïncarnatie kan accepteren dan zal je inzien dat niet in elk westers lichaam een een puur westerse ziel hoeft te zitten en dat we rijpen door vele ervaringen op te doen. Gelijk in één leven we rijpen door ervaringen op te doen. Oost West thuis best maar of dat thuis nu in het Oosten of Westen staat is ondergeschikt. We zullen het als mensheid het met elkaar moeten doen.

  1. @Marinus, wat heeft je afgepist? Het ‘er ontbreekt een stofje in je hersenen’-argument werd mij toen 30 jaar geleden aangewreven bij het voorschrijven, en het klonk zo nihilistisch, alsof je even chemisch opgevrolijkt moet worden, en je niet meer bent dan een zak moleculen.

   Nu blijkt dus uit jaren meer gedegen onderzoek de rat die ik toen rook. Maar zoals mensen met een paar biertjes op een vrouw durven versieren en zonder wat bleu zouden zijn, zo kan zo’n pil mensen dat duwtje geven om uit een dalletje te komen

   Maar je kunt het dus geen GENEES-middel noemen, want dan kun je bier ook als geneesmiddel verkopen

   1. Antwoord op Rypke.

    Beste Rypke
    Mij heeft niets afgepist met betrekking tot het medische gedeelte dat klopt in de hoofdlijnen met wat ik ook zie.
    Als je doktoren of de psychologie de kans geeft is er bij iedereen wel wat te vinden. We hadden vroeger een mop die ging ‘ik was vandaag bij de dokter en die zei het valt best mee je hebt naar 36 afwijkingen ‘ .

    Wat mij echter verbaasd en zorgen baart niet alleen in dit artikel, is hoe jouw gedachtentrein af en toe werkt en doordenderd op zijsporen en dan de hoofdlijn in het artikel kaapt Waarbij jij als beroepsjournalist zo makkelijk ver kan afwijken van de koptekst waar het artikel over gaat. Daarbij heel veel stof doet opwarrelen en onlogische verbanden kan leggen. Terwijl je over een grote dosis filosofische kennis beschikt pas je niet de regels van de filosofie toe. Je maakt persoonlijke aannames en gaat daar op door boduren en trek conclusies of verkoopt semi waarheden die er niet hoeven te zijn. Je begint in dit geval over medicijnen en eindigt met het oproepen tot een religieuze opstand gericht tegen Oosterse invloeden op een Friese man die dat dwars zit Waarbij wij jouw kronkels zouden moeten delen met het stuksmijten van Boeddha beelden. Dit is niet de eerste keer dat je hierover schrijft eerder al iets over Intratuin Boeddhabeelden. Terwijl je geen gedegen argumenten geeft waarom mensen dat zouden moeten doen.
    Dit neigt naar of religieus fanatisme of misschien wel degelijk een psyche storing/frustratie echter niet naar een gedegen filosofische onderbouwing. De hamvraag voor mij is hebben we überhaupt iets nodig op dat gebied en moeten we niet in de eerste plaats aan ons zelf werken als er al iets zou moeten behalve van het leven/spel te genieten met respect naar alles wat er is?
    Vooral dat je soms een disclaimer onder je artikel zet dat als het de lezer niet bevalt deze maar beter de site niet meer bezoekt of iets in die trend. Is voor mij een indicatie dat je eigenlijk zelf al snapt dat je over je eigen ingebakken en of journalistieke/filosofie normen heen stapt en de site af en toe meer als een stoom afblaas/uitlaatklep gebruikt.

    Ik probeer je regelmatig te waarschuwen en met tegenargumenten te relativeren of aantonen dat je sommige zaken op drijfzand fundeert. Ook jou hetse tegen de New age is niet op logica gebaseerd eerder op emoties of niet loslaten van een conditionering er is daar weinig ruimte voor enige filosofische bespiegeling.
    Waarbij ik filosofie beschouw als oprecht vanuit je hart Zoeken naar waarheid! En niet filosoferen om de filosofie of tijdverdrijf om elkaar de loef af te steken. Waarbij een open mindset die alles los kan laten of in ieder geval openstaat voor het onverwachte een fundamenteel vereiste is.

    De eventuele redenen dit is puur speculatief
    Soms vraag ik me af of het niet een onbewuste roep naar hulp of aandacht is. Soms zie ik het als een soort van je af schrijven om het kwijt te zijn dus dat de site een therapeutisch waarde heeft. Soms heb ik het gevoel dat genialiteit en krankzinnigheid niet ver van elkaar af staan. Geniale mensen hebben vaak weinig compassie met de minderbedeelden of andere visies en jij soms de eigenschappen toont als waar je tegen aan het strijden bent. Echter ik ben geen psycholoog en zie dit dan ook puur als wat er mogelijk kan zijn.

    Als ik niets om jouw zou geven dan zou ik niet eens antwoorden. Ik kan mijn verbinding niet rationeel verklaren buiten dan dat we zaken zoals graag in de natuur zijn en tegen onrecht opkomen delen. Het enige wat ik hoop is dat jij rust in jezelf kan krijgen want dat geraas en getier kan zich tegen je keren. Buiten het gevecht wat je met jezelf levert je dan onnodige externe gevechten erbij kan krijgen. Waarbij je dan je slachtofferrol als spiegel gaat gebruiken om de schuld te leggen bij diegene die jouw aanvalt en zodoende de aanstoot/oorzaak/initiële actie niet bij jezelf zal zoeken. En weer in de website de lezer van jouw gelijk probeert te overtuigen neem even het Blckbxtv geval als voorbeeld ik weet niet wat er gaande was maar dat artikel was heel duidelijk emotioneel geladen nog voordat je met hun gesproken had wat er gaande waskom je al in de pen om het slachtoffer te spelen.
    Is het dan echt zo moeilijk voor jouw om toe te geven dat jij net als ik ook niet perfect bent? Het kan opluchten om soms toe te geven dat je ernaast zat ondanks dat het ego het vaak niet wil. Anders graaf je jezelf dieper en dieper in je eigen kuil en kan alleen een harde klap je weer op je pad brengen.
    Ik had een echtscheiding nodig ik hoop dat dit jouw bespaart zal blijven. Ik was ook vaak een Olifant in een porseleinkast en echt geen heilig boontje met een ‘yoga matje’ of voorop lopend bij een Christelijke processie.

    Als je liever hebt dat ik geen reacties meer geef laat me het dan weten.

    Het gaat je goed ouwe rakker.
    Groetjes van een Creatie toerist

 2. Nope, oneens over antidepressiva. Hoewel ik een hekel heb aan het argument “ik ken iemand die…”, moet ik nu toch aangeven dat ik twee personen ken die enorm opknapten van zo’n antidepressivum en waarbij het meteen te merken was als ze, zonder het te vertellen, een halve tablet namen i.p.v. een hele. Dan gingen ze snel ‘piepen’, zoals ik het noemde. Er hoefde maar iets kleins aan de hand te zijn of de tranen welden op.
  We hebben weleens gedacht dat de pillen misschien de depressiviteit in stand houdt en toen is 1 van de 2 in overleg een tijdje afgekickt van de pil. Ze bleef echter niet meer te genieten: labiel, chagrijnig, depressief, snel geprikkeld. Op verzoek van de familie is ze weer gaan slikken en kan ze het leven weer beter aan.

  1. He Pieter.Nog even voor jou.
   Misschien hebben zij een onbalans in hun vitamine-huishouding.
   Laat ze gewoon even een bloedtest doen en alle vakjes invullen.
   Ik ben geen arts.Gewoon een oma.Kijk maar wat je er mee doet.Niks moet.

  2. Misschien kunnen ze een eigen website beginnen en lekker van zich af razen tieren schijnt op te luchten bij sommige mensen. Moet je geen stroom of internet uitval hebben want dan krijgen ze waarschijnlijk afkick verschijnselen een standby pilletje/pilsje kan dan handig zijn
   Of misschien dat een goede helderziende de basis van waaruit het ontstaan is kan blootleggen want die pillen zijn alleen voor de symptomen en jammer genoeg zo te lezen voor de rest van het leven. Nooit geschoten is altijd mis en minimaal voor een second opinion gaan.

   1. Niet zo snel Marinus,
    Er gaat vaak veel aan vooraf en de een is nou eenmaal kwetsbaarder dan de ander.
    Ik laat het voorlopig hierbij.
    Het is niet mijn website maar van Rypke.
    Groetjes allen.

 3. ” geestesziek makende moderne cultuur” en massacultuur.

  Vreemd, ik zie metal muziek als moderne cultuur, en massacultuur (pop cultuur). Gepolitiseerde muziek.. yuck, en wat geestesziek ook, er zit namelijk een element van collectief solipsime aan, het ongezonde solipsisme van het geatomiseerde moderne individu. Met mij, ‘miljoenen adolescenten’…, massacultuur? gezellig. Dat moet dan iets zijn waar gevoelige niet bij de groep horende kinderen zich toe aangetrokken voelen.
  Ik hou het er dan op dat we allemaal op de een of andere manier min of meer besmet zijn met de cultuur van de een of andere massa.
  Over ‘kids’ en de Engelse taal gesproken, en over metal muziek…
  Ik heb dan nog even geluisterd naar de muziek van Agony, wat een takketotempaal herrie, zoals verwacht, van dik hout zaagt men planken, op zoek naar het schone?
  Betreft dit jeugdzondes, met al gevolg permanente hersenbeschadiging en zodoende ontoerekeningsvatbaarheid, of een inherente wansmaak op het gebied van muziek (je kunt niet alles hebben)?
  Verder weer een vermakelijk en geestig artikel.

  1. Een theorie, die te maken heeft met de muzieksmaak van protestanten.

   In het Katholicisme is er sprake van professionele musici die de dienst begeleiden, de muziek verzorgen, van organist tot zangers, van groep tot individu, verdeeld in specialismen. Naast professionele musici maakt men ook gebruik van amateur musici, die wel afdoende gedisciplineerd zijn. In het anti-esthetische protestantisme, waar men alle zogenaamde esthetische franje heeft verbannen, daar is echter alleen de organist enigszins een professionele musicus, en de congregatie zingt zelf (terwijl de organist zijn oren dicht houdt). Die congregatie heeft geen enkele discipline wat betreft het maken van muziek ondergaan, en ten gevolge zingt men vals en is het geheel een deprimerend monotone brei, en lachwekkend. Dan is mijn theorie dat bij gebrek aan verfijnde cultivering van gevoel voor esthetiek, en gebrek aan discipline, in dit geval op het gebied van muziek, vooral de protestant muzikaal gehandicapt is, en blijft, en dan vooral de twintigste-eeuwse Nederlandse Calvinistische protestant, de kerk waar de esthetische soberheid, zeg maar armzaligheid, het meest tot uiting is gebracht.

   Het is hetzelfde als met de Joodse mens, aldus nota bene een Joodse schrijver. De Joden, door het iconoclasme van hun religie, hebben daardoor door de tijd heen een visuele handicap opgelopen, en hebben daardoor de neiging om moderne visuele kunst te ondersteunen… van het infantiele soort.

   Al met al, voer voor een antropologische studie, het gevolg van anti-esthetische bewegingen in religies.

   Zo kan het dan komen dat de oren van een groep protestanten niet verder komen dan de van dik hout zaagt men planken brei van metal muziek. De voorkeur daarvoor is wel begrijpelijk, in plaats van de saaie slome monotonie van het zingen van de congregatie in de kerk, wordt er een element van zeer opwekkende dynamiek ingevoerd, een element dat node mist in protestantse muziek praktijk. Maar omdat de oren verder niet gewend zijn aan melodie, zuiverheid van toon, scheiding van tonen, harmonie, en andere elementen, blijft het verder bij een voorkeur voor slechts een meer dynamische brei.

   Zo kende ik overigens ooit een protestantse christen die gek was op nog ergere herrie dan dat van gewone metal, een nog zwaardere soort van metal, een dikke brei van nogal zeer agressieve muziek die zelfs de meest verstokte heiden-atheist in de oren klinkt als het product van de een of andere duivels, en waarvan ik zelfs vermoed dat bij het volle volume, Jezus spontaan van zijn kruis zou vallen, en het kruis vervolgens spontaan in omgekeerde richting zou draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *