Interessante Reizen: Meten met twee klimaten op Tenerife…

Eilandoverzicht met blik op Teide vanaf het dorpje Mercedes in het noorden

In dit zaterdagse archiefverhaal, een herpublicatie van onze reis op Tenerife op 28 februari dit jaar, waar Afke en ondergetekende verbleven.

Het bleek een koud kunstje te zijn om El Teide (3715 mtr) te beklimmen, zo met de auto. Er zijn ook de nodige wielrenners die de klim wagen tot het bezoekerscentrum van Teide National Park op ongeveer 2000 meter.

Daar aangekomen zie je de vrij abrupte scheiding in klimaten op het eiland. Van een dennenbos in de mist beland je plots in Death Valley-achtig maanlandschap, net als in Californië.

De Teide gezien vanuit de Botanische tuin met Canarische den

De bergen vangen alle wolken met regen van de noordwestkant op, en aan die zijde is het dan ook groen. Er groeien grote hellingbossen met de Canarische den (Pinus canarius), de inheemse dennensoort.  Die schijnt snel terug te kunnen groeien na een bosbrand. De dennen op de hellingbossen zouden in de jaren ’60 opnieuw zijn aangeplant.

Het resultaat oogt dan net als op Terschelling, die dennenbossen van Corsicaanse den die er door Staatsbosbeheer werden aangeplant om het stuivende zand op te vangen. Nu doet SBB weer het omgekeerde, beplanting verwijderen voor meer stuivend zand. Omdat daar subsidie voor beschikbaar is. Hier zijn ze maar wat blij met het bos.

Bossen met Canarische den op de Noordwest-helling

Daar vind je blauwe vinken, die hier net als de musjes thuis bij de picknick-plaats proberen wat van je eten mee te stelen. Die vinken zijn zogenaamde endemen, unieke eilandsoortjes die afstammen van een vinkensoort die hier ooit met aflandige wind moet zijn terecht gekomen.

Hapje snaaien

Bij de picknick in het bos, met goed onderhouden parkeerplaats en schone wc’s, alweer. Veel beter onderhouden dan je in NL zou treffen

Bij het bezoekerscentrum met botanische tuin begint het maanlandschap, met nog wat woestijnplantjes, er durft geen boompje meer de kop op te steken. Hier moet je ook de inheemse hagedis (Galloti galloti) kunnen vinden met blauwe keel, die het toerismelogo van Tenerife is. Die schijnt net als de vink wel een hapje van je te willen snaaien, bijvoorbeeld een rijpe banaan.

De master in actie, foto Afke Smit.

We hebben hier in de tuin achter ons eigen huisje ook meerdere Anolis-achtige hagedisjes rondscharrelen, maar niet met zo’n blauw smoelwerk. Hoe die hagedisjes hier op Tenerife zijn geraakt over honderden kilometers oceaan is me duister. Ze zijn er wel overal, en het zijn er heel veel. Volgens geologen kan Tenerife al zo’n 15 miljoen jaar terug uit zee zijn opgerezen als actieve vulkaan, Gran Canaria twee miljoen jaar eerder, terwijl Lanzarote het oudste is (24 miljoen jaar).

De Atlantische Oceaan bij Taganana, hoe konden hagedisjes die oversteken vanaf Afrika?

Alle Canarische eilanden hebben een eigen variant op de Galloti-hagedis. Ze hebben dus even de tijd gehad om hier met bijvoorbeeld drijfhout terecht te komen vanaf Noord Afrika. Biologen en ecologen voeren al jaren dat biogeografische debat, en via deze link zie je mogelijke oplossingen gebaseerd op fylogenetische afstamming. (De mate van genetische overeenkomst populaties verschillende eilanden)

De populaties die het dichtst bij de Afrikaanse kust leven, zijn niet de oudste vorm waar anderen van af kunnen stammen. Het is dus ook mogelijk dat de eerste hagedisjes vanaf de Portugese kust op het eiland zijn gekomen. Maar ja, dat is wetenschap, een hypothese ondersteund door bewijs van wisselende kwaliteit, je weet het nooit 100% zeker…

Het Noordwesten bij Tananaga, groene kliffen en hellingen. Er groeit ook Aloë Vera, een soort cactus die wonderolie levert voor de cosmetica-industrie

Canarische taxus (Juniperes cedrus)

Het noordwesten van het eiland bij Tananaga is een typische regenwolken-vanger en daarom ook al zo supergroen. Vanaf Anaga Rural Park, het UNESCO biosfeer-reservaat kun je op een uitzichtpunt ook Gran Canaria zien liggen, ongeveer 100 kilometer westelijker gelegen.

Je vindt er ook een eigen Canarische variant op de Taxus, Cedro Canario in een bos met eeuwenoude bomen die aan de zaag van de Spaanse kolonisten is ontsnapt. Taxushout is hardhout en bijzonder gewild, dus er waren tot de striktere bescherming in 1953 bijna geen grote Canarische taxus-bomen over. De enige van betekenis staan hier dus, op de hellingen van Anaga Rural Park.

Bij bomen en planten gaat verspreiding over zee gemakkelijker, zaadjes kunnen gewoon met de oceaanstromingen mee drijven. Er zijn hier in totaal nu 52 endemische plantensoorten, die nergens anders voorkomen dan op de Canarische eilanden. Die wonen hier al zo lang dat ze eigen gewoontes kregen, tot ze een aparte ‘soort’ of variant werden, net anders dan de voorouders. Zo gaat dat bij mensen ook…

Behalve dan bij de Duitsers. Die kopen ook hier overal de boel op en blijven dan hangen als badgasten, terwijl ze hun eigen gewoontes opleggen aan de omgeving. Tot de Biergarten aan toe.

Gran Canaria gezien vanaf Anaga Rural Park

Ook hier zijn veel informatieborden gevandaliseerd, net als op de Teide.

Het is mij een raadsel waar die behoefte vandaan komt. Dat je zes uur gaat vliegen naar een paradijseiland. Dan ga je een natuurgebied in en je rijdt duizenden meters de berg op. Om daar aangekomen dan een informatiebord over de lokale wildlife te bekladden en toe te takelen. En dan ga je weer terug of zo… Dan ben je toch ziek in je hoofd, of ben ik nu gek?

Hellingbos Anaga

Nou ja, bij deze een wat uitgebreider verslag van de natuurlijke historie, nu ik daar de tijd voor heb. Dit is vandaag alweer ons laatste dagje op Tenerife, we gaan nu nergens naar toe behalve wat chillen, en morgen vliegen we alweer terug naar regen en verplichting. Er zal nog een flesje wijn open gaan van de Malvasiadruif, misschien nog wel 1.

Wat je hier ziet, is dus dat niet zozeer temperatuur bij klimaat de doorslag geeft maar neerslag. De temperatuur op Tenerife is overal gelijk en gelijkmatig, het hele jaar kamertemperatuur en nooit veel warmer dan 25 graden.

De zon schijnt overal even heet op Tenerife, veel rechter boven je dan wanneer je bij ons in Friesland bent. Maar ook daar geldt: Geen regen, geen groen, geen leven.

Bij Benijo, op de noodpunt van Tenerife, RnA op reis

  • Dit is de herpublicatie van het reisverslag van 28 februari. Wij hopen gauw weer terug naar Tenerife te gaan, als het reisspaarpotje weer is aangevuld.

4 Replies to “Interessante Reizen: Meten met twee klimaten op Tenerife…”

  1. Mooie fotoś zeg dus als ik het goed begrijp heb je het informatiebord niet verder gemolesteerd? 🙂 Proost voor vanavond en goede vlucht morgen ieder geval.

  2. hele mooie foto’s. mijn vrouw en ik zijn echt verliefd op de eilanden. Gaaf dat jullie de wijn van de Malvasia druif gaan drinken. Proost vanaf een koud en mistig Holland. 🙂

  3. Wat is vliegen in de lucht toch een fantastische ervaring één van de beste uitvindingen ooit door de mens gemaakt!
    Welkom thuis Afke een Rypke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *