‘Klimaatslim Bosbeheer’ (subsidie kaalkap én voor herplant)

Kill & Destroy, een klimaatslimme bosbeheerder

Nee, u ziet op deze foto’s geen kaalkap van naaldbos (fijnspar) voor de houtopbrengst in het staartje van het broedseizoen. Jonkheer van Eijsinga uit Sint Nicolaasga is – nu we spreken- bezig om zijn bos ‘veerkrachtig’ en ‘toekomstbestendig’ te maken. De Unie van Bosgroepen waarbij particuliere boseigenaren zijn aangesloten, sloot namelijk een deal met Wageningen UR, de overheid en CO2-compensatiebedrijven als Trees for All en FSC Nederland.

Blablablabla…subsidie

Daardoor heet het groeien van een jong boompje in een ‘klimaatslim’ bos voortaan ‘CO2-opslag’, want dat is wat planten nu eenmaal al miljoenen jaren doen wanneer ze groeien. CO2 uit de lucht halen en zuurstof terugleveren. Zo kun je met een beetje creatief taalgebruik extra subsidies vangen, wanneer je uitgegroeide bomen (die geen CO2 meer opslaan/groeien) kapt en jonge boompjes herplant, waarbij bedrijven voor het groeien van die boom dan CO2-compensatiegelden betalen.

Zodat ze ‘emissievrij’ zijn in het jaar 10 na de komst van Frans Timmermans (2030)

Omdat je dat kaalkappen en herplanten ook nog ‘natuurherstel’ mag noemen, kun je van de provinciale overheid SNL-subsidies krijgen wanneer je bos kapt. Fiets er een lulverhaal over ‘stikstof’ in en je kunt met je bosbouwmachine, de Treeterror 2 je bos veerkrachtig en toekomstbestendig kappen tot kapvlakte. Voor de toekomstbestendige veerkrachtige biodiversiteit van toekomstige generaties met klimaatrechtvaardigheid blaaablaablaa:

  • Subsidie.

Door heel Nederland op de zandgronden

De gemeente Rheden ging Jonkheer Van Eijsinga al een jaartje voor, door bij het Rozendaalse veld kaalkap te plegen en dat ‘klimaatslim’ te noemen. Bouwbedrijf Volker Wessels (‘Koninklijk, zeven miljard euro jaaromzet) heeft namelijk een CO2-gelofte gedaan, ‘emissievrij in 2030’, en door dit kaalkapproject met herplant te financieren heten ze op papier dan zondenvrij in 2030. Volker Wessels oreert exact het zelfde groene gedicht als Eijsinga voor de subsidies:

Op verschillende plekken in het bos zijn daarom klimaatadaptieve maatregelen genomen om het bos gezonder, veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken, de biodiversiteit te vergroten en te zorgen voor meer CO2-opslag.

Voorbeelden van deze maatregelen zijn het bevorderen van natuurlijke verjonging, het onderplanten met strooisel-verbeterende boomsoorten en het aanplanten van soorten die beter bestand zijn tegen klimaatverandering, zoals de ratelpopulier. (lees: een snelle groeier die je eerder in de biomassacentrale kan opstoken RZ)

In totaal zijn 1.600 bomen en struiken aangeplant. Ook VolkerWessels-ondernemingen KWS, Van Hattum en Blankevoort en BMB ontwikkeling hebben een bijdrage geleverd aan het mogelijk maken van deze maatregelen. Naar verwachting zorgen de maatregelen over een periode van 30 jaar voor 150 ton extra CO2-opslag.

Vorig jaar werden op Landgoed Meuleman in Overijssel al vergelijkbare maatregelen voltooid. Naar verwachting worden de maatregelen in het derde bos eind 2023 voltooid.

Machtige machines, die de boom in 1 keer vellen en vervolgens ook schillen, en doorzagen in vervoerbare stammetjes

Miljoenensubsidie LIFE Climate Forest
Bij een door De Nederlandse Bank gehanteerde CO2-prijs van 50 euro per ton, krijg je dan een 7500 euro zakgeld extra om die bosbouwmachine te huren. Voor Volker Wessels is zo’n bedragje pinda’s, maar bij veel bosbeheerders leunt de begroting op duizendjes. Daarnaast heeft de Unie van Bosgroepen Noordoost Nederland (waar Eijsinga’s bossen onder vallen) met Staatsbosbeheer 3 miljoen euro LIFE-subsidie van Brussel gekregen voor LIFE Climate Forest en nog 2,5 miljoen euro subsidies van de nationale en provinciale overheid.

Het project LIFE Climate Forest laat zien hoe klimaatslim bosbeheer de veerkracht van bossen op zandgronden kan vergroten, zodat het bos ook in de toekomst haar cruciale rol voor plant, mens en dier blijft vervullen.

In dit project zetten we ons samen met projectpartner Staatsbosbeheer in voor het verhogen van de veerkracht van bossen op arme zandgronden, zodat de bossen hun belangrijke functies ook in de toekomst kunnen behouden. Dat doen we met een kleinschalig, klimaatslim bosbeheer.

The Resilience Dividend (veerkrachtdividend) van Judith Rodin van de Rockefeller Foundation is nu zelfs al tot Langweer en omstreken doorgedrongen. In zijn troonrede struikelde ook Wim Lex al tot vervelens toe over de ‘veerkracht’…Hét modewoord van globalisme, nu vertaald naar het provincialisme.

Kill en destroy: klimaatslim bos wordt toekomstbestendig gemaakt

Even je 2030 Agenda-taalvaardigheid uitleven, de ‘toekomstige generaties’ er nog even infietsen en slap geOH over bi o di ver si teit. Je stuurt even een persberichtje uit, en het provinciesufferdje de Leeuwarder Courant van de Belg Thomas Leysen (Mediahuis) bericht dan op dinsdag 15 augustus:

‘BOOM NIET BESTAND TEGEN NEDERLANDSE ZOMER’: Bossen in Friesland hebben afgelopen jaren last van de droogte daarom worden verschillende bossen aangepakt en klimaatbestendiger gemaakt.

Het regende deze zomer iedere dag. En het regent dus ook miljoenensubsidies wanneer je een klimaatgedicht opzegt bij hun overheid. De letterzetter zou de naaldboompjes eerder te grazen nemen bij droogte. Een oud probleem. Als ze er haagbeuken voor terugplanten, dat is de favoriete loofboom van ondergetekende. Wanneer ik dood ben zal het bos er weer prachtig uitzien voor toekomstige generaties.

Eijsinga laat hier op zijn landgoed alle bossen kaalkappen zonder herplant, zo viel afgelopen jaren op. Zowel in de winter, wanneer hele perceeltjes loofbos worden kaalgekapt voor houthongerige zaagtokkies, zoals bij het Sterrebos. Daar broedde eerder nog de Wielewaal, die is er nu niet meer. Afgelopen jaar zette hij daar ook midden in de zomer de zaag in.

Deze havik gluurde me aan vanaf zijn nest

Steeds meer taalvervuiling door klimaatverandering
En nu sneuvelen ook alle naaldhoutopstandjes. Juist die fijnspar-bosjes zijn het broedgebied hier van sperwers, de wespendief en het paartje boomvalken dat ook boven Langweer jaagt. Maar nu weten we dus, wanneer de kettingzaag vrolijk ronkt in het voorjaar, en wanneer de bosbouwmachines ronken in het staartje van het broedseizoen in de zomer (wanneer de jonge boomvalkjes nog uitvliegend zijn):

  • Jonkheer van Eijsinga – vriendje van Ed Nijpels en typische VVD’er- is bezig zijn bos toekomstbestendig te maken, klimaatbestendig ook. Omdat klimaatverandering de oorzaak is dat het klimaat is veranderd. En omdat het steeds later werd doordat de tijd niet stil bleef staan.

Eijsinga heeft geld nodig; En het is zijn bos, niet dat van mij, ik ben slechts gast.

Hout moet ergens vandaan komen voor de overkappingen van tokkies met hun tegeltuintjes en trampoline voor Dylano en Rachel (spreek uit Reetsjel)…, dus liever hier vandaan dan duizenden kilometers ver. Dat is allemaal prima. Wanneer een akkerbouwer met combine een graanakker oogst, dan sta je ook niet met tranen in de ogen. Dus waarom boos doen over bosbouwers?

Woeste boerbosbeek bij Eijsinga, zo dadelijk ook kaalgekapt

Het is op haar eigen manier ook een prachtig gezicht, als je met die prachtige bosbouwmachines bomen oogst…Het menselijk vernuft daar achter, een machine die een boom omzaagt, bij de kladden vat, fineert en netjes opknipt in twee hanteerbare stammetjes. Wat eerder uren mankracht zou kosten, dankzij de kracht van fossiele brandstoffen in een half minuutje geklaard.

Maar bespaar ons de taalvervuiling. Je wilt gewoon hout oogsten en geld verdienen aan houtkap en aan herplant. Niks mis mee, geld moet rollen, maar hou op met dat slap geOH… Of is die taalvervuiling nodig, omdat je anders niet meer door die topzware natuurbureaucratie heen komt, dat je in je eigen bos je kont niet meer mag keren?

Kill en Destroy, dit bos wordt toekomstbestendiger

Er gaat dus nog heel wat bos toekomstbestendig gekapt worden voor toekomstige generaties en de biodiversiteitklimaatrechtvaardigheidveerkracht. De term ‘klimaatslim bosbeheer’ is bedacht door Gert Jan Nabuurs van Wageningen UR. Die ontdekte al vroeg in zijn carrière dat de bosbouw meer geld kan verdienen door op de CO2-trein te springen.

Laten we voor de grap nog even ons provinciesufferdje De Leeuwarder Courant citeren:

Met de geplande werkzaamheden krijgen de Friese Bossen een impuls in biodiversiteit en vitaliteit en zijn ze beter bestand tegen droogte. Het doel is werken aan een vitaal en biodivers bos. Op enkele locaties is al gestart met de kap van dode en minder vitale naaldbomen.

…….

Destroy, het ziet er nu al heel toekomstbestendig uit

Jente Jurre Klein, kind, hoe kun je zulk geOH nu uit je toetsenbord krijgen. Of was dit een sollicitatiebrief voor communicatiemedewerkster bij de Unie van Bosgroepen. Blaablaablaa: subsidie! Staatsbosbeheer kapt ook bos om er windturbines in te zetten. Dat zal vast zijn om “het bos te koelen met een ventilator bij warmte door de klimaatverandering, zodat het veerkrachtiger wordt voor toekomstige generaties en de biodiversiteit”, wanneer ik voor de Leeuwarder Courant zou schrijven.

Je krijgt er pachtsubsidies voor van 50-100 duizend euro per turbine per jaar. Daar wordt het jaarsalaris van directeur Sylvo Thijssen heel veerkrachtig en toekomstbestendig van, meer dan 2 ton euro per jaar, ruim boven Balkenende.

4 Replies to “‘Klimaatslim Bosbeheer’ (subsidie kaalkap én voor herplant)”

  1. Prachtige foto’s bij een verontrustend verhaal.
    Nu begrijp ik ook waarom oa een sperwer zijn vleugel te pletter vloog tegen het raam van een 100j oude doorzonwoning aan de rand van het centrum van een middelgrote stad.
    De sperwer was voorafgegaan door een dode vrouwtjes spreeuw en gevolgd door een headbangende houtduif die maar liefst twee keer probeerde door het raam te vliegen.
    Het ophangen van vitrages, met als bijkomend voordeel dat dit de privacy beschermt, was niet De Weg te gaan.
    Het plaatsen van een aluminium trap voor het raam zou de vogels wel tegenhouden.
    Dat de trap bij een beetje wind zou omblazen en een gevaar zou opleveren voor de benedenburen met kleine kinderen kon worden voorkomen door de trap met touwen vast te zetten.
    Zie hier het oplossende denkvermogen van een subsidiezeloot.
    Dit is het tragisch-komische van het leven zoals mijn lieve schoonmoeder weleens zei.
    Ik denk dat we nog veel kunnen lachen de komende tijd.

  2. Een zelfde stuk kan over het bergse (bergen aan zee) bos worden geplaatst daar worden dit najaar 13000(dertien duizend , geen tikfout ) gekapt.

  3. De totale vernietigingsagenda van alles wat natuur (inclusief mensheid) is, wordt steeds duidelijker zichtbaar. Of het nu bossen zijn, of ons grootste natuurgebied de Noordzee, alles moet kapot voor dat kleine clubje elite en hun mede misdadigers (ambtenaren, politici, foute consultants en mean stream media) voor eigen gewin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *