De Zuigdiervereniging geeft zelfs een ‘wolvenopleiding’…

Mijn God, Christus kom toch spoedig terug, er is zelfs een Wolvenopleiding

De wolf is met slechts een tiental dieren in Nederland nu al de lijstaanvoerder in werkverschaffende diersoorten. De gesubsidieerde bemoei-industrie van hun overheid (BIJ12, Directie Natuur LNV, Wageningen UR) en fondsenwervende bedrijven aan het Postcode Loterij-infuus kunnen nog jaren toe, zolang het dier maar Habitatrichtlijn Annex II/IV blijft.

Dan zijn overheden volgens natuurjurist Luuk Boerema voor BIJ 12 zelfs verplicht een gespreid bedje aan te bieden en tafeltjedekje. Een door belanghebbenden aangewezen club ‘deskundigen’ moet eerst bepalen of de ‘staat van instandhouding’ door hen ‘gunstig’ wordt geacht, voor je naar Annex 5 kan en ruimhartig het derogatie-artikel 16 kan toepassen: Pang!

De wolf is alweer vlakbij Wolvega gespot

Nog jarenlange werkverschaffing
Je gelooft het haast niet. Een wolvenopleiding, alsof je wolven kunt africhten, naast de wolvenhotline van Glenn Lelieveld (Wolvenmeldpunt) van de Zuigdiervereniging en het Kastje-naar-de-muur-instituut van hun overheid: BIj12 geleid door een Wageningse landbouwsociologe.

Dat het leven voor velen een worsteling is, het was bekend. Maar dat het gebrek aan zingeving in Nederland zo groot was…Christus kom spoedig!

Je kunt als boswachter die een wolvenplaag op zijn terrein vermoedt…. een ‘professionele wolvenopleiding’ volgen bij de Zuigdiervereniging, voor 950 euro inleg. Met 300 euro extra als je ook mee wilt op vakantie naar Duitsland. Dan krijg je les van belanghebbenden die hun ervaringen na een rondje internet met je delen, zoals Dick Klees, fotograaf-ecoloog van ‘Studio Wolverine’, je mag keutels pluizen met Hugh Jansman, Glenn Lelieveld en Arjen de Groot.

En voor de ‘ethische aspecten’ kun je bij zo’n linkse rat van de Radboud Universiteit terecht: Martin Drenthen. Wat krijg je dan?

De opzet van de opleiding is als volgt:
– 1 theoriedag in Ede op wo 1 november 2023.
– 4 praktijkdagen in Sachsen-Anhalt op di 7 t/m vr 10 november 2023.
– 1 dagdeel DNA-monster-workshop en 1 dagdeel ethische en sociale aspecten; in Wageningen, datum n.t.b.

Tegenwoordig ook wolvenland, de Friese Wouden

De wolf tot hogere wiskunde verheven door mensen die ook maar wat uit hun groene nek kletsen. Zodat er tot in de einder baantjes in stand blijven voor de Zuigdiervereniging en co: dat is typisch de wijze waarop natuurbeleid in NL werkt. Terwijl het zo eenvoudig kan zijn. Het gezegde ‘fokken als de konijnen’ kun je ook op wolven toepassen. Een wolvenpaar krijgt vijf pups per jaar, die bij volwassenheid na het eerste jaar op de zwerf gaan.

Op zoek naar eigen jachtgebied. Exponentiële groei van populaties van 30 procent per jaar is dus mogelijk volgens deze Resolutie die het Europees Parlement op 24 november 2022 aannam, over het samengaan van veehouderij met grote roofdieren in opmars.

Die resolutie spreekt bezorgdheid uit over de met honderden procenten toegenomen aanvallen op veehouderijen, maar houdt verder het status quo in stand. Er is nog meer onderzoek nodig, nog meer ‘scientific data’ en meer LIFE-subsidie voor projecten die het vreedzaam samenleven bevorderen.

De Boswachters van GNR volgende ‘wolvenopleiding’

Oftewel: goed nieuws voor de gesubsidieerde bemoei-industrie van mensen die deskundig willen doen over een plaagdier, dat zich in het wild gedraagt als een valse hond. Het omgaan met wolven moet zo ingewikkeld mogelijk lijken, zodat er genoeg baantjes en rapporten over kunnen verschijnen.

Het Goois Natuurreservaat -waar ondergetekende ooit stage liep als aspirant-boswachter- vierde afgelopen maand al de komst van wolven bij Naarden-Bussum. Eenmaal in Utrecht weten ze zich beschermd door sieniur iekolodjist (iemand met een nogal specifieke opvatting over wolven en natuur in het algemeen) Femmie Smit, van 2009-2021 activist voor het fondsenwervende nonprofit-bedrijf Dierenbescherming, nu werkzaam voor de Provincie Utrecht.

Hoeveel wolven er in Nederland kunnen leven is ondertussen iedere gek zijn gissing.

We noemden gisteren al de gooiin het donker van Glenn Lelieveld (Zuigdiervereniging, die wil minstens 14 roedels) en de gooi in het donker van een Alterradraagvlak-model in 2012 dat op Lebensraum voor 50 wolven kwam. Die 50 is nu een eigen leven gaan leiden, zo blijkt bij Roeland de Korte, jurist natuurbeschermings- en dierenrecht via Het Publieke Domein, de ‘juridisch wolvenexpert’ bij MR Online.

Om van al die wolvendeskundigen af te komen raden wij contact aan met een paar Albanezen.

Trudy op de Bussumer Heide

Deskundig na rondje internet
Vanavond vindt er alweer een informatie-avond plaats voor de bewoners van Elspeet  op de Veluwe. Daar zal weer een stel deskundigen ‘de dialoog’ aangaan voor ‘het draagvlak’/belastinggeld verdampen zodat er zoveel mogelijk baantjes in stand blijven. Dat ze ‘respect hebben voor de gevoelens die er leven’ en gewoon hun zin en baantjes blijven doordrammen.

Tot er volgend jaar bij hun LNV-ministerie weer een nieuw onderzoeksrapport over die dialoog kan worden gepresenteerd.

Die deskundigen zijn mensen van Wageningen UR die net zoveel als U en ik weten over die wolf na een rondje internet, maar dan met dr. er voor. En wat geflipte dieractivisten, zoals van de IFAW uit de Verenigde Staten met hun dependance hier in Den Haag.

Dat is niet overdreven gezegd. Bedenk dat  een Voorstel voor een Wolvenplan’ voor Nederland in 2013 werd opgesteld door dierecoloog Geert Groot Bruinderink en Dennis Lammertsma. Die hebben in hun hele leven tot dan nog nooit veldonderzoek aan wolven gedaan. Een rondje internet dus. Ze stelden een heel met het ‘Walvisprotocol’ vergelijkbaar omgangsplan op, voor als die wolf zich hier vestigt, wanneer hij er vriendjes bij krijgt, wanneer hij welpjes krijgt, wanneer hij er tien jaar is en welpjes heeft gekregen.

Holland on it’s smallst. Om gedupeerden van het overheidskastje naar de Berlijnse Muur te sturen is er nu BIJ12, met haar LUPUS werkgroep (naam ontleend aan het Wolfskontaktburo van de Duitsers) waarvan ze de namen van leden niet openbaren.BIJ12 van de provincies wordt geleid door een Wagenings landbouwsociologe, Jolinda van der Endt.

Op bezoek bij Gesa Kluth in Spreewitz, met vlaggetjes kun je een gebied afzetten en wolven vangen, omdat ze niet langs de vlaggetjes lopen

Buurman Wolf
De wolf en ondergetekende gaan al lang samen, sinds ik voor NRC Handelsblad op 29 augustus 2005 ‘Buurman Wolf’ publiceerde in de Wetenschap & Onderwijs-bijlage. Een reportage over de eerste roedel met welpen in Duitsland op de Muskauer Heide met Gesa Kluth van het Wolfskontaktburo Lausitz. Mijn ouweheer was ook mee op reportage, hij heeft een wolf gezien. Ik kreeg alleen een keutel te zien en pootafdruk.

Toen kon je deze soap al lang vooruit zien. Mogelijk heb ik grote graasmeier Leo Linnartz (Ark Rewilding Nederland) en Hugh Jansman toen op een idee gebracht. Jansman zat wat probleembevers te volgen en uitgezette Letse otters te stalken met zendertjes. Maar plots kreeg hij een veel sexyer dier op het oog waarmee hij eindelijk Wageningse meisjes van de stoel kon laten glijden; De Wolf. In plaats van dat je de hele godganse dag achter een wat zweterig ogende rat aan zit die naar vis stinkt.

Oh Hugh, held, vertel…

De rest is geschiedenis. Ze richten in 2007 ‘Wolven in Nederland’ op met hun Wageningse alumni-vriendjes bij het LNV-ministerie en vriendjes van hun natuurclubs, Natuurmonumenten, grote graasboeren FREE Nature, ARK en de Zuigdiervereniging. In 2014 kwam hun wolf plots in de Staatscourant terecht als strikt beschermde diersoort waar alleen deskundigen bij in de buurt mogen komen.

Schapensnackbar bij Ter Idzard Geen hindernis voor een hongerige wolf

Daarvoor zijn hun vriendjes van de directie Natuur verantwoordelijk van het toen bij EZ huizende LNV-ministerie. Vervolgens moeten ze koste wat kost blijven zorgen, dat de ‘staat van instandhouding’ van die wolf verbetering behoeft. Daarvoor zorgden hun vriendjes als Arie Trouwborst van het Large Carnivore Initiative van IUCN. Die stelden dus afgelopen jaar hun internationaal deskundigen-oordeel samen.

Weliswaar is die wolf op Europees niveau totaal niet met uitsterven bedreigd, Least Concern volgens de Rode Lijst van IUCN. Daarom deed Europese jagers- en landeigenarenvereniging FACE in December samen met de Zwitserse regering al een poging om de wolf zijn strikte beschermingsstatus van de Bern Convention (Appendix 2) te ontnemen. Dat mislukte.

Unfortunately, a block vote against by EU-27, decided in advance by the European Commission and the Council of the European Union, meant that the necessary two-thirds majority could not be reached. A disappointing political decision to do nothing. This is yet another example of the barriers that exist to the shift of protected status of species in both directions under international law.

Despite the positive trends and the latest expert opinion of the wolf population in Europe, the draft Council Decision describes the wolf population in the EU as being made up of 39 biogeographical units. This approach splits Europe’s wolf populations more by climatic zones and political boundaries rather than scientifically established wolf populations.

Idem met de koetjes

Intussen constateren we dat die LCI in 2022 voor de Standing Committee van de Bern Conventie het aantal Nederlandse wolven (15, met 1 roedel) te laag op gaf, want er zijn tenminste 4 reproducerende roedels, waaronder 1 bij Borger-Odoorn, 1 in het Drents Friese wold, twee op de Veluwe en mogelijk ook nog 1 in de Brabantse Peel op de grens met België.

Was dat moedwillig Arie Trouwborst? Niettemin schrijven ze op bladzijde 23 verstandige woorden, waarom je geen nationale ‘staat van instandhouding’ kunt formuleren bij grensoverschrijdend levende grote roofdieren als wolven:

The Red List assessment at the national level reflects this condition. The outcome of this situation is that several small countries have, and will always have, small numbers of wolves requiring full protection even though there is a continuous distribution of wolf populations in the neighboring countries.

Only a very few European countries are large enough to host a fully viable (non-threatened) population by themselves.

De literatuur voor vandaag

Eigendomsrecht, iemand?
Oftewel: Nederland is als klein land nooit geschikt om een levensvatbare populatie in stand te houden. Je moet onze populatie zien als deel van wat zij een Centraal Europese populatie noemen. Dat kan ook nadelig werken voor Nederlanders die snelle actie willen. Want er is eerst altijd overleg nodig met internationale ‘deskundigen’.

En die gaven die kunstmatig tot ‘populatie’ uitgeroepen club wolven nu de status ‘near threatened’, oftewel: er moet nog veel gebeuren…:

Although the geographic gap between the Central European population and the Baltic population is nearly closed, genetic exchange between these populations still appears to be limited. New connections with the expanding populations in the Alps are also likely to occur soon. However, an increasing number of fences built to contain the spread of African Swine Fever may become a serious threat by contributing to population fragmentation.

Wolvenland Zuidoost Friesland

Dus met 1 zo’n lossepols-argument kun je de wolvensoap nog jaren aan de praat houden. De populatie waar de Nederlandse deel van uitmaakt, kan zich dankzij hekken niet goed genoeg verspreiden. Dus is de staat van instandhouding niet goed genoeg voor ‘onze’ (hun) wolven, ‘near threatened’… Dat betekent in boeren-Nederlands ‘nog jarenlang baantjes en subsidie voor ons’…

Ondertussen breidt het leger haters zich dagelijks verder uit, en de liefhebbers zetten steeds dieper hun hakken in het zand. Jammer voor mensen die een nuchtere middenpositie in willen nemen, waar niet alleen ecologenverhaaltjes als argument meetellen bij het toetsen naar Habitatrichtlijn, maar ook eigendomsrecht.

Een goede jurist zou dus eens moeten toetsen hoe de Habitatrichtlijn zich in hiërarchie verhoudt tot eigendomsrecht in de Europese Unie. Anders blijf je vast zitten aan de opinie van ‘de deskundigen’ uit 1 zeer bepaalde hoek, wiens oordeel wet blijft. Ecologie kan nooit het enige argument zijn bij natuurbescherming, een praktijk die bij uitstek gaat over mensen en hun wensen.

De wolf heeft nergens om gevraagd.

Natuurbescherming is cultuurbescherming; zie www.lieverdooddanslaaf.com

  • In mijn hoofdwerk Liever dood dan Slaaf, hoofdstuk 2 bepleit ik de afschaffing van de ecologie, het vakgebied dat weer ‘natuurlijke historie’ moet heten, zoals ‘wetenschap’ beter natuurlijke filosofie heet. Dat 2 kilo dikke fotoboek kun je HIER bestellen, uniek in zijn soort want multi-disciplinair. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *