Hoe kon Israëlische leger (IDF) zo grotesk falen?

Veiligheidshek rondom Westbank tussen Jeruzalem en Tel Aviv, Foto Rypke Zeilmaker

Is de Israëlische legerleiding en de Mossad al diep door het stof gegaan, dat het zulke sukkels zijn om hordes paramilitairen (de term ‘terrorist’ is problematisch) tot wel 30 kilometer te laten doordringen in eigen territorium, in het jaar dat je land 75 jaar bestaat?

Waarom heb je een leger en een gemilitariseerd land waar iedereen twee jaar militaire dienstplicht doorloopt, wanneer je niet eens in staat bent je eigen bevolking tegen doodsvijanden te beschermen? Of is dit een Israëlisch equivalent van 9-11?

Voorjaar in Samaria

Hearts and Minds
Dat zijn logische vragen die binnenvielen na het nieuws dat paramilitairen van Hamas Kiboets Re’im en Be’ri konden overvallen, het stadje Sderot, en een hele cirkel rondom de Gaza strook. Al even verdacht is het dat Klaus Schwab-trekpop Mark Rutte plots de Davidster tussen Eufraat en Nijl-vlag hijst, na eerder te wapperen met Oekraïnevlag en regenboogvlagje.

Staatsomroep NOS heulde immers meestal met Palestina-gekkies, net als het gros van links/opiniemakend Nederland. Wie profiteert hier dus van?

Wie niet in Israël is of er ooit is geweest, kan er verder ook niets over zeggen, behalve wat wilde speculaties over wat je na een rondje internet hebt opgezogen. Afke moest huilen toen ze de horrorbeelden voorbij zag komen van gegijzelde Israeli’s, die mishandeld werden.

Wat de zin van zulke acties is voor de Palestijnse zaak lijkt me al even onbegrijpelijk: Tenzij je een blinde haat en woede wilt opwekken met keiharde vergeldingsacties…

Het is immers eerloos in militair opzicht om tegen weerlozen tekeer te gaan, alsof je uitsluitend handelt uit sadisme. Het riekt naar typische vijandbeeld-kwekerij uit de oorlogsindustrie, een Psychologische Operatie. En dat is de boodschap die je met vage martelfilmpjes afgeeft, een vijandbeeld de wereld insturen van mensen die zich buiten de orde van de mensheid begeven.

Zo zet de Hamas zichzelf neer met martelfilmpjes

Net als ‘Destroy this Mad Brute, Enlist’ in 1916 bij campagnes in de Verenigde Staten om Amerikanen te winnen voor de Europese loopgravenoorlog. Dat ze de Duitsers afbeeldden als gorilla met knots.

Is de leiding van Hamas zo stupide en zelfdestructief? Het is een open vraag, immers, waarheid sneuvelt bij oorlog als eerste en deze strijd wordt ook met beelden gevoerd. Voor de hearts and minds.

Dan zou ik als nazaat van slachtoffers denken: tapijtbombardeer die hele Gazastrook de vergetelheid in. Als eindoplossing voor het Palestijnenvraagstuk. Kernbom er op en klaar is Hamas.

Overal in Israël militaire terreinen

Waar is de alertheid van weleer?
Het enige dat ik aan enige discussie op grote afstand kan toevoegen zijn ervaringen bij bezoek in 2007. Toen hoefde je maar bij een grenshek te lopen en je camera omhoog te houden, of er kwam al een legertruck aangeracet. Toen was men alert, mogelijk ook doordat net raketaanvallen hadden plaatsgevonden door Hezbollah.

Hezbollah had vanuit Libanon met Katjoesja-raketten Noord Israël bestookt in 2006. Er gingen wat bossen op berghellingen de fik in, het leek een beetje als zootje ongeregeld van ‘hoera, wij hebben wat raketjes en kunnen wat knallen’.

Maar dit is een aanval van een ander kaliber, waar een strategische planning aan vooraf is gegaan.

Riftvallei met zicht op Dode Zee waarop de Jordaan uitmondt, voor zover alle water uit de Jordaan nog niet is gewonnen voor de Landbouw

Someone please call 911: ‘terrorisme’…
De vergelijking met 9/11 komt hier op. Geheel toevallig had de luchtmacht van het normaliter best bewaakte luchtruim van de wereld toen op 11 september 2001 een oefening, en waren ze te laat om in te grijpen. Je kunt toch geen paraglidende Hamas-strijders tot 30 kilometer je land in laten vliegen zonder het op te merken.

De consequenties van deze aanval zullen ook veel breder zijn, dan een lokaal conflict. Je vijanden ‘terroristen’ noemen lijkt me alvast een slechte woordkeuze. Het zijn paramilitairen van een vijandige macht, die voor hun eigen zaak opkomen die in hun ogen goed is, misschien wel ‘gebruikt’ voor andere doeleinden.

Bovendien is de term ‘terrorist’ in het Westen aan inflatie gaan leiden sinds 9/11, en een ‘Ministerie van Veiligheid’: Het kan hier nu iedereen betreffen die iets wil ondernemen tegen het Rutte-regime, tot politieke oppositie aan toe.

Is het Netanyahu-regime net zo slecht voor de eigen bevolking als WEF-puppet Rutte, marionetten van het internationaal bankwezen en multinationals? Hoe ze de eigen bevolking behandelden in de coronatijd ging ook buiten alle perken.

De Golan is ook onopgeefbaar

Antisemitisme?
Zoals we een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding NCTV kregen, kwam er twee jaar geleden ook plots een nationaal coördinator tegen ‘antisemitisme’. Een even problematische en te misbruiken term als ‘terrorisme’.

De negentiende eeuwse term ‘antisemitisme’ – afgeleid van ‘de nakomelingen van Sem’- is discutabel in gebruik, zoals hier al besproken. Alsof mensen overal ter wereld zomaar zonder enige aanleiding op een dag wakker worden en als vorm van geestesziekte denken: Wat heb ik een hekel aan het door God uitverkozen (…) volk…

Van Erasmus en Luther tot Voltaire…Niet de domsten…Aan de andere kant: Blinde jodenhaat kan voortkomen uit afgunst. En afgunst is nooit een benijdenswaardige trek, voor je het weet word je wakker als (nationaal) socialist.

De joden hebben een sterkere cultuur dan ons waarmee ze segregeren van ‘de rest’, gebaseerd op een cult. Ze delen etniciteit, historie en religie gebaseerd op geletterdheid, Het Woord. Ook als ze van verschillend uiterlijk zijn en overtuiging. Europese joden, Ethiopische joden, liberalen, orthodoxen.

Ze wisten van Israël een prachtig ontwikkeld land te maken, hoog technologisch.

Vergeleken met de bende die Arabieren nalaten…Je kunt je niet best voorstaan op eigen onvermogen, en dat anderen vervolgens verwijten. Maar dat ze goed voor zichzelf zorgen, betekent nog niet dat je blindelings ‘hun’ kant van het verhaal hoeft te kiezen, omdat je anders het ‘antisemitisme’-wapen ingezet krijgt.

Checkpoint Jericho. De vlag van Israël is gebaseerd op Genesis 15:18…

Voor de Palestijnen valt genoeg te zeggen. Wanneer je opgroeit in een openlucht-gevangenis genaamd ‘Gaza’ zonder enig perspectief. Het is voor te stellen dat je dan niet overloopt van sympathie, zonder dat je meteen lijdt aan de mysterieuze geestesziekte genaamd ‘antisemitisme’.

Dat gevoel kreeg ik in 2007 ook bij bezoek aan de Palestijnen in Jericho. Het zijn net mensen, en die hebben ook een recht op land en leven. Israël kan de Westbank echter nooit opgeven, dat is strategische zelfmoord want je hele flank is dan onverdedigbaar. Je hoeft er slechts door te rijden, en dan zie je dat ook als boeren-Fries wel zonder militaire academie.

Israëlisch soldates, ook vrouwen moeten in militaire dienst

Je hebt de Riftvallei die door Israel trekt naar het zuiden, en de hoge oostrand daarvan grenzend aan Jordanië zul je zelf onder controle moeten hebben. Anders kun je zo’n smal landje als Israël nooit verdedigen. Bovendien vind je overal dorpen van kolonisten, tot de tanden bewapend. Er werd bij mijn bezoek vrolijk doorgebouwd in de Westbank.

Er komt nooit een Palestijnse staat, zo weet je dan. Door voldongen feiten.

Ze kunnen de Golan ook nooit opgeven, want dan kunnen paramilitairen van de wederpartij prijsschieten op Haifa en Tel Aviv. En je bent de watertoren van je land kwijt, die je landbouw voedt. En ze kunnen Oost Jeruzalem, de oude stad al helemaal niet weggeven.

Bij de oude stadsmuur van Jeruzalem, gebouwd door de Ottomaanse bezetter van Israël

Dus wat kunnen we hier nu concluderen ter afsluiting? Israël is het land van de Bijbel, centrum van de religieuze wereld die is gebouwd op Het Boek. Zonder Bijbelkennis heeft een discussie over Israël weinig inhoud, neem enkel de vlag die op Genesis 15:18 is gebaseerd.

Dat land doet er toe. Ze hebben hun eigen land gesticht als voldongen feit, 75 jaar terug.

Ze hebben recht op zelfverdediging, dat is nu het meest urgent. Dus wij wensen het IDF een succesvolle campagne toe, dat ze dat Hamas-onkruid verdelgen.

Ze hebben naar de eigen bevolking alvast iets goed te maken. Mocht er al van een complot binnen het IDF sprake zijn – dat er expres iets is ‘doorgelaten’ voor andere agenda’s dan ‘bescherm je land’-, óf er is sprake van de grootste militaire stupiditeit in 75 jaar, dan zullen er genoeg soldaten zijn die dachten: $%U!!!, wij waren er om onze bevolking te beschermen.

Schaamte op ons. De hoofdvraag van dit artikel lijkt mij dus de hamvraag: Hoe kon het IDF zo grotesk falen? Zijn er Israeli’s die mij bij die vraag verder kunnen helpen?

14 Replies to “Hoe kon Israëlische leger (IDF) zo grotesk falen?”

 1. Eenvoudig antwoord: Het is een in scene gezette oorlog. Net als de Oekraïense oorlog, WOI, WOII, enzovoorts. WOIII moet ergens beginnen.

  1. Wat voor bewijs heb je daarvoor, behalve je eigen speculatie? Je kunt net zo goed zeggen ‘de kabouters deden de poort naar Gaza open’

   1. De Amerikaanse oorlogsbodems waren al onderweg naar de Midellandse zee, voordat de Palestijnse aanval begon. Deze schepen hebben 8 dagen varen op topsnelheid nodig om te arriveren.
    De Joods-Palestijnse haat is misbruikt als valse vlag om een lang geplande oorlog met Iran te starten.
    Dus inderdaad WOIII, omdat Rusland en China achter Iran staan.
    WOIII moet wel, omdat het “geld”-kaartenhuis is ingestort.
    Net zoals bij de ondergang van het Romeinse rijk, Karel de Grote, Napoleon, het “derde rijk”, etc.

    1. De 6e is hier altijd in de buurt.
     Er is hier veel chaos en door nu te speculeren verliezen degenen die dat doen uit het oog dat niemend deze beesten heeft gedwongen te doen wat ze deded… niemand zette de moffen een geweer op hun nek om mijn familie beestachtig af te maken!
     Dit soort dingen zijn altijd ‘smoke and mirors’ en dienen slechts een doel.
     De hamas heeft haar intenties nooit onder banken of stoelen gestoeken en deze operatie is inderdaad niet alleen van de hamas.
     Wie op 6 oktober riep dat deze beesten gevaarlijk zijn werd letterlijk gekruisigd door jan en alleman.

     1. “De moffen” waren toen een totaal volk, gestript van hun “geld”-waarde en door gecreëerde voedselschaarste uitgehongerd, gedwongen om te stemmen op een ‘leider’ die hen ging voeden.
      Het waren toen ook al de investeringsmaatschappijen die de multinationals bestuurden. Nu hebben ze namen als Black Rock en Vanguard, etc.
      Deze geschiedenis blijft zich herhalen, omdat de families die opereren onder de valse verzamelnaam Rothschild, de aandeelhouders zijn van de investeringsmaatschappijen en centrale banken.
      Met een demonisch genoegen veroorzaken ze tweespalt onder de volkeren, zodat de mensen zich wederzijds uitroeien.
      Deze satanisten hebben de kennis van hoe het menselijk brein werkt en daarom zijn we zo makkelijk te manipuleren. Zolang we onszelf schuldig blijven maken aan de 7 hoofdzonden uit alle heilige boeken, kunnen ze hiermee doorgaan.
      Immers, wie creëert het geld uit het niets?
      En wie orkestreert schaarste?
      Wie kan zoveel wapens produceren, ondanks de z.g. grondstofschaarste?
      Voordat je naar de wapens grijpt is het belangrijk om de bron van het kwaad vast te stellen, anders heb je je medemens en jezelf te pakken.

  1. Kap daar mee aub, reageer inhoudelijk of helemaal niet. Gezien je historische bijdragen die ik al zelden of nooit lees wegens ieder gebrek aan toegevoegde waarde zeg ik ‘gaat heen’…

 2. Beetje kort door de westerse bocht, dit artikel. De reactie van Hamas kon niet uitblijven na zoveel jaar van onderdrukking en uitzichtloosheid van het Palestijnse volk. Je ziet het nergens terug in de media. Dat laatste in vorige zin, toch een beetje ongemakkelijk denk ik. Israël heeft veel op z’n kerfstok t.o. de Palestijnen. Iets waar men het liever niet over heeft. Wel zo gemakkelijk, hoef je ook geen verantwoording af te leggen tegen deze “terreur”. Zoals Golda Meir tegen parlementslid Shulamit Aloni zei: “Na de Holocaust mogen Joden alles doen.” …
  En dat doen ze dus ook, en…. kritiek is nu ook antisemitisme.

 3. Zoals altijd, heel duidelijk en onderbouwd Rypke.
  De Hamas is een terroristische groep killer, die echt niet voor de palestijnen opkomen. Het zijn gewoon massamoordenaars.
  Net als toen, toen ze bommen gooiden in een disco vol jonge mensen die allen zijn omgekomen, hebben ze nu weer in een concert met 260 jonge mensen alleen maar gemoord en ontvoerd. Het zijn geen strijders maar walgelijke massamoordenaars.

 4. Over massamoordenaars en over genocide gesproken…wat is er met al die vele tienduizenden Friezen gebeurd die vroeger in ons mooie Friesland aan de overkant van de Afsluitdijk woonden? Na 1000 jaar rebellie tegen het wettige gezag hebben de opstandelingen/Hollanders geen enkele Fries overgelaten. In ons vroegere gebied (bezette gebieden) Noord- en Zuid-Holland, ik schat ongeveer zo’n 3-5 miljoen mensen, is geen enkel klein Fries dorpje overgebleven. Al was er maar één klein dorpje met zo’n 200 mensen…maar nee, alles wat deed denken aan de oorspronkelijke bewoners van de Nederlandse kuststreek moest worden uitgewist. En nu zijn ze weer bezig, al 30 jaar, met het laatste stukje Friesland en haar laatste 200.000 Friese bewoners.

  De kinderen hebben ze al te pakken via het onderwijssysteem jarenlang voorbereid door Paultje Pot Rozenmüller van de Nassau tak der zogeheten ‘nederlanders’….ze hebben weer ‘lebensraum’ nodig….genocide via het onderwijs…maar niet alle kinderen gelijktijdig ont-Friezen, dat valt op…en er moeten een paar over blijven voor de folklore. Genocide kent een aantal vormen, die in de Donbass is erg, maar die in Friesland vind ik persoonlijk nóg erger, want wij zijn de laatste Friezen. Russen zijn er genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *