SDG16 ‘Vrede’: Mondiale oorlogsuitgaven nieuw record

Wat doe jij aan ‘vrede’: Nederland verdubbelt haar oorlogsuitgaven sinds de SDG’s ingesteld werden

Data die het Zweedse SIPRI verzamelde van de Ministeries van Oorlog wereldwijd, toonden dat er afgelopen jaar opnieuw een recorduitgave werd gedaan in wapentuig,  2240 miljard dollar. Dat is een ruime verdrievoudiging ten opzichte van 2000.

De Amerikanen nemen 39 procent voor hun rekening, 10 maal meer dan de Russen en drie maal de uitgaven van China. VS-vazalstaat Nederland verdubbelde haar oorlogsbudget in vijf jaar naar 15,4 miljard dollar in 2022.

Israël neemt 1 procent van totale oorlogsuitgaven voor haar rekening volgens SIPRI, dus 22 miljard dollar. Maar dat bedrag is exclusief de 38 miljard dollar militaire steun die ze jaarlijks van de VS krijgen sinds 2016, bijvoorbeeld voor het afnemen van Joint Strike Fighters.

Uit het SDG-rapport 2023 van de Verenigde Naties

The Green Book (USAID’s U.S. Overseas Loans and Grants)
Meer wapengeld, beschermt je bevolking niet beslist tegen geweld. Dat lijken de Hamas-pogroms op joodse burgers afgelopen week nog eens te bevestigen. Het Zweedse International Peace Research Institute (ISPRI) werd in 1966 mede-opgericht door toenmalig Zweeds premier Tage Erlund. Ze kijken in openbare jaarverslagen van de ministeries van oorlog voor hun data.

Maar die zijn niet beslist volledig, om het totale oorlogsbudget van een natiestaat vast te stellen. Er lopen ook militaire hulplijnen via economische steunprogramma’s. Dat kun je met eigen onderzoek en een beetje achtergrondkennis zelf opsporen. Het was voormalig VS-president Jimmy Carter (en vogelaar, die ook de Westbank bezocht) die al vertelde, hoe vrijwel het gehele US Aid budget voor Israël werd besteed aan wapentuig.

Dat bevestigt de Congressional Research Service in maart 2023 opnieuw.

Israël kreeg sinds haar vestiging in 1948 al 158 miljard dollar aan steun van de VS, meest aan wapentuig en militaire middelen via US Aid. Daar is afgelopen jaren nog tientallen miljarden dollars bijgekomen.

Jeremy Sharp van De Congressional Research Service meldt in maart 2023 dat Israël en de VS in 2016 een tienjarige ‘memorandum of understanding’ tekenden, waarbij jaarlijks 38 miljard dollar militaire steun van de VS aan Israël wordt geleverd. Vijf miljard dollar is daarbij gereserveerd voor raketten.

Goede voornemens van de VN

Ze schrijven:

Under the terms of the MOU, the United States pledged to provide—subject to congressional appropriation—$38 billion in military aid ($33 billion in Foreign Military Financing (FMF) grants plus $5 billion in missile defense appropriations) to Israel.

Israel is the first international operator of the F-35 Joint Strike Fighter, the Department of Defense’s fifth-generation stealth aircraft, considered to be the most technologically advanced fighter jet ever made. To date, Israel has purchased 50 F-35s in three separate contracts, funded with U.S. assistance, and has taken delivery of 36.

For FY2023, Congress authorized $520 million for joint U.S.-Israel defense programs (including $500 million for missile defense) in the FY2023 James M. Inhofe National Defense Authorization Act. Per the terms of the MOU, Congress appropriated $3.8 billion for Israel (FMF and missile defense) in the FY2023 Consolidated Appropriations Act, and added $98.58 million in funding for other cooperative defense and nondefense programs.

The foreign aid data in this report are compiled by the Congressional Research Service from a number of resources, including USAID’s U.S. Overseas Loans and Grants (also known as the “Greenbook”)

Checkpoint Jericho

Defensie Productie Actie Plan
De wapenindustrie en haar investeerders van het bankwezen zoals Blackrock zijn lachende derde van iedere geweldsuitbraak. Of je die nu als ‘terreur’ omschrijft wanneer er geen officieel leger van een natiestaat opereert.

Of als oorlogshandeling van een natiestaat, dus staatsterreur. Iedereen vindt de vijand altijd ‘terrorist’ en ‘oorlogsmisdadiger’, die misdadig wreed is. Terwijl de ander zich aan ‘de regels’ zou houden die er in liefde en oorlog niet zijn.

Er is immers zelfs al een arrestatiebevel door het Internationaal Strafhof uitgevaardigd naar Poetin. Terwijl deze dus slechts 10 procent van de Amerikaanse wapenuitgaven voor zijn rekening neemt. De website Weaponfree Funds meldt dat er ongeveer 4 procent van het Blackrock Equity Dividend Fund naar wapenindustrie gaat, zoals naar Raytheon.

Armeense meisjes op het Binnenhof in protest, Inmiddels heeft de etnische zuivering van Nogorno Karabach al plaatsgevonden

Zoals Indepen meldt, hield Zelensky met de Nato (Jens Stoltenberg) en Larry Fink van Blackrock op 30 september een ‘Internationaal forum voor de Defensie Industrie’ in Kiev.

Zij citeren hier Jens Stoltenberg van hun NATO:

Ik ben dan ook blij om te zien dat grote wapenbedrijven uit de hele Alliantie vandaag aan het forum deelnemen. Nu moeten we de productie opvoeren. Zowel om tegemoet te komen aan de behoeften van Oekraïne, als om onze eigen afschrikking en verdediging te garanderen.

Via ons Defensie Productie Actieplan werkt de NAVO aan het bundelen van de vraag en het vergroten van de interoperabiliteit. En ons Aanbestedingsbureau houdt toezicht op een aantal grote initiatieven.

De NAVO voert al vele jaren gezamenlijke aanbestedingen uit, maar nu gaan we nog verder.”

Hee, dat is sprekend de YF 23 van Northrop Grumman, concurrent van de Lockheed YF22 in de jaren ’90/00. Maar dan iets aangepast

Wie een klein beetje van gevechtsvliegtuigen afweet, ziet iets grappigs. De nieuwe stealth-jet van de Russen is nagenoeg een exacte kopie van de eerdere Amerikaanse concurrent van de JSF (F35), de YF23 van defensiegigant Northrop.

Via andere kanalen lijkt er dus haast – ik heb geen bewijs- toch nog een versie op de markt gekomen, als vorm van hedging: wedden op twee partijen. Als opvolger van de F15 en F16 liet de Amerikaanse regering de twee bedrijven strijden om ‘het contact’. De YF 22 won en ken je nu als JSF. De YF23 verdween van de kaart.

Maar die lijkt nu als SU 57 bij de Russen een nieuw leven te beginnen. Dus het vliegtuig van binnenlandse VS-competitie om een defensiecontract, bindt nu de strijd aan met het zelfde vliegtuig, maar nu in handen van de Russen. Ra ra hoe kan dat?

Vredesduif Hillary Clinton 🙂

SDG 16: Vrede en sterke publieke diensten
VS-vazalstaat Nederland verdubbelde haar oorlogsbudget afgelopen jaar al van 7,8 miljard euro in 2016-2020 naar 12,8 miljard euro in 2021 aan ‘aangegane verplichtingen en 14,5 miljard euro in 2022, oftewel 15,4 miljard dollar: Dan doen we mondiaal voor 0,7 procent mee aan de totale uitgaven.

Ook al zijn we thuisbasis van het Vredespaleis, het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof.

Dat komt door de  structurele verhoging met 5 miljard euro oorlogsuitgaven sinds het voorjaarsdictaat (‘akkoord’) van 2022. Dat kun je uit de begroting van het Ministerie van Oorlog voor 2022 opmaken.  De steun aan Warlord Zelensky tegen kernmacht Rusland wordt als volgt omschreven:

Defensie heeft in 2022 de Oekraïnse strijdkrachten op verschillende manieren voorzien van militaire steun. Uit voorraad is voor € 697 miljoen aan goederen geleverd2 Dit bedrag betreft de vervangingswaarde van deze leveringen. Daarnaast is er voor € 64 miljoen aan militair materieel geleverd dat commercieel verworven is.

In 2016 lagen de Nederlandse oorlogsuitgaven lagen de uitgaven nog op 7,8 miljard euro.

Carnegie-stichting is eigenaar van het Vredespaleis

VN, IMF en Wereldbank willen 1300 miljard dollar CO2-belasting ophalen (SDG13)
Dat was in het jaar dat de SDG’s (sustainable development goals ) van de Verenigde Naties werden geïmplementeerd via het Ministerie van Ontwikkelingshulp (Met Lilian Ploumen, opgevolgd door Sigrid Kaag) voor klimaatrechtvaardigheid en wereldvrede.

Wat je ziet, is dat de VN-bureaucratie met al haar doogooders, academia en ngo’s geen deuk in een pakje boter kan slaan, als het gaat om het bevorderen van vreedzame relaties tussen landen. Er is zelfs een nieuw conflict bijgekomen: Ethiopië verhoogde haar wapenuitgaven met 1 miljard euro dankzij een opstand van Tigray-rebellen in het noorden.

Vanavond neem ik met Voorwaarheid en Willem Engel een debat over die SDG’s op. Wat beweren ze te beogen, en wat is de uitwerking in de praktijk op het terrein van welvaart, werkgelegenheid en vrijheid. Oh ja, wie behoren tot de profiteurs van de Oekraine-oorlog, volgens Zelensky (op 22 september) bij Indepen:

Bloomberg LP oprichter Michael Bloomberg, Pershing Square Capital CEO Bill Ackman, Starwood Capital-voorzitter Barry Sternlicht, Citadel LLC-oprichter Kenneth Griffin, Blackstone-president Jonathan Gray, BlackRock vicevoorzitter Philipp Hildebrand, Schmidt Futures-voorzitter Eric Schmidt, Kraft Group-voorzitter Robert Kraft en anderen.

Maar die zijn gelukkig wel allemaal voor ‘klimaatactie’, dus dat de Joint Strike Fighter na een bombardement haar CO2-emissies laat compenseren.

Boze reacties op eerdere posts

Michael Bloomberg  (tevens Global Parliament of Mayors, gevestigd in Den Haag) en ‘Ten Trillion Dollar Man’ Larry Fink (lees deze biografie van Robin Wigglesworth, Financial Times over deze kapitaalhaai en zijn tot ‘little Israël’ gedoopte werkplaats), Zelensky, een lekker stel daar in Kiev.

Tegelijk zie je dat ook Poetin’s andere jet merkwaardige overeenkomsten heeft met de YF22/F35 Raptor:

Net de F35, alsof de Russen de bouwtekening konden kopieren

Nu vliegen die F35’s ook bij ons rond als F16-vervanger. Ze mogen ‘stealth’ heten maar maken een enorme herrie. Voordat ondergetekende ging roofvogels kijken en valkenieren, was hij verknocht aan militaire vliegtuigen, dus vandaar die achtergrondkennis.

Nou, ik vond de F16 Fighting Falcon veel mooier:

F16 van Leeuwarder Squadron na oefensessie

We zijn hier alles behalve van het ‘gebroken geweertje’. De nazi’s gingen hier ook niet weg door ‘hoger bewustzijn,’ maar nadat de Russen ze inmaakten bij Stalingrad (het hele Zesde Leger met 300 duizend man foetsie), en nadat de geallieerden bij D-Day ze in de pan hakten.

Maar Rutte’s oorlog tegen Rusland, het land van de Hermitage, Dostojevski en Rachmaninov is niet de mijne. Zelensky loopt nu al een politiek slaatje te slaan uit de Hamas-pogroms op joodse burgers voor politiek gewin. Bij wie zou zijn loyaliteit liggen?

  • Ieder verhaal op Interessante Tijden kost uren uitzoekwerk en schrijven. Steun ons via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *