‘Uitzonderlijk’ warm is hier zo’n uitzondering niet

Zicht op La Gomera vanochtend vanuit huis

De bosbranden vonden plaats bij voor Tenerife uitzonderlijke temperaturen. We tikten hier zelfs op 7 oktober nog de 38,3 graden aan, toen opnieuw brandhaardjes oplaaiden. Dat was de tiende hittegolf in oktober in de weergeschiedenis van Tenerife.

Ook toen we aankwamen op 19 oktober was het hier nog 29-30 graden. De gemiddelde temperatuurmaxima voor oktoberdagen horen hier rond een aangename 20 graden te schommelen. Een woestijnwind bleek oorzaak.

De Noordelijke passaatwinden brachten weer regen mee

Die normale weercondities voor Tenerife zag je gisteren weer terugkeren. Noordenwind bracht weer vochtiger oceaanlucht mee. Oorzaak van de hittegolf zou volgens de Canarian Weekly bij een ‘Calima’ liggen. Dat is een hete droge oostenwind uit de Sahara die stof uit de woestijn meeneemt. Die woestijn ligt hier maar 250 kilometer vandaan, de Westelijke Sahara.

Domineert een hogedrukgebied boven die woestijn, dan krijg je hier een oostelijke stroming waar normaliter de noordelijke passaatwinden domineren.

Ik vond op een ‘extreemweer’-site deze grafiek met temperatuurmaxima. Wie van ‘trends’ houdt of deze graag wil zien: Die zijn bij temperatuurmaxima afgelopen eeuw niet duidelijk. Wel zouden er vaker dus Calima optreden, die een hittegolf meebrengen.

Mocht je vaker een oostelijke stroming krijgen met een hogedrukgebied boven de Sahara, dan kan het hier op Tenerife dus ook meer warm en woestijnachtig worden.

Overzicht temperatuurmaxima afgelopen eeuw op Tenerife

Normaliter blijft Tenerife dankzij de ligging in de Atlantische Oceaan steeds die extreme hitte bespaard. De noordelijke passaatwinden domineren hier meestal, niet de oostelijke woestijnwind. Terwijl er genoeg neerslag valt- met uitzondering van juni-juli-augustus.

Met natuurlijk grote verschillen tussen de Noordwest kant van het eiland die vaak in de wolken hangt, en het droge zuiden.

In La Laguna op de noordhelling van het eiland valt gemiddeld 515 millimeter neerslag, het is er aangenaam groen en twee graden koeler. Santa Cruz ligt het jaargemiddelde in neerslag op 220 millimeter, dus op dat van een halfwoestijn. Op het vliegveld Tenerife Zuid heb je het neerslagniveau van een woestijn.

Machtige golven, na een storm zijn ze wel zes meter hoog

Dankzij de meer dan duizend meter hoge bergen op de Canarische Eilanden heb je hier bovendien veel opstijgende oceaanlucht uit de Noordelijke Atlantische Oceaan. Die vormen bij hoogte tot dikke wolken die regen brengen.

Het eiland waar wij op uitkijken, La Gomera haar hoogste berg tikt af op 1487 meter, en haar noordwest-helling is begroeid met laurierbossen.

Dat eiland ligt ons bijna toe te roepen ‘kom naar ons, kom naar ons toe’… Wij kijken tegen de droge kant aan. Je ziet dus hoe alleen al de geografie van een eiland haar klimaat kan bepalen. Alleen al daarom is klimaatalarmisme en simplisme zo vervelend.

Regenboog over La Gomera

Je hebt ook eilanden die droog en dor woestijnachtig zijn, zoals Lanzarote met maar 150 mm neerslag per jaar. Dat eiland mist een echte bergketen als hier, met een hoogste vulkaan van ongeveer zeshonderd meter. Mogelijk dat daardoor minder wolkenvorming optreedt en dus ook regen valt.

De zon blijft het het gehele jaar schroeien, en de wind blijft overal hard waaien zodat alle water verdampt. De traditionele landbouw op Lanzarote maakte dan ook gebruik van kuilen met stenen muurtjes er omheen. Alleen daar kan dan een toefje groen standhouden.

Dus trekt Lanzarote totaal niet. Afke is ooit op Fuerte Ventura geweest, en die naam betekent niet voor niets ‘harde wind’. Je hebt alleen harde droge passaatwind die je zandstraalt, bij gebrek aan een gebergte om die wind te dempen.

My misses

Terwijl Tenerife alles heeft. Ook een Brits kwartier inclusief een Britse hangout genaamd ‘Tipsy Terrace’. Op de één of andere manier willen mensen die naar een ander land trekken, altijd weer iets van ‘thuis’ terugscheppen, om het vreemde te verzachten.

Duitsers Im Fremde zetten meteen een bierbrouwerij op, of het nu in China is (Tsjin Tao) of in Pennsylvania (de oudste brouwerij van Amerika)

De Britten beginnen een klein Brittanië met grastennisbanen en zelfs een Schotse Inn met dartboards. En tegenover ons huis hebben Oostenrijkers zich gesetteld met eigen Alpenkroeg; Am Eck. Met de Tenerifer Alpen op de achtergrond, en El Teide die rood gloeit in de avondzon.

Het Liever dood dan Slaaf-shirt bij BLCKBX

Als Fries ben je thuis bij de zee, en de afwisselende bijna Schotse luchten die bij Tenerife horen. Men zegt dat de wereld in brand staat, maar daar merk je hier weinig van. En dat is ook wel eens goed te beseffen.

Jarenlang heb ik als zzp’er en blogger gezwoegd, met zelfs maanden er tussen dat je niet wist of je nog eten kon kopen. Op de 1 of andere manier geloofde ik dat het ooit iets op zou smijten, alle spit- en graafwerk, studie, zwerftochten. Dan mag je nu ook eens een jaartje oogsten van je noeste arbeid.

Wat je hebt kan je ook zo weer worden afgenomen, en voor mislukking is het nooit te laat. Dus moet je er snel bij zijn.

Ook in het wit

Liever dood dan Slaaf: hoedt je voor namaak
De boekenverkoop van Liever Dood Dan Slaaf, heeft daar aan bijgedragen dus als je mijn Meisterwerk nog niet had, en nog niet draagt: Bestel je boek en/of het liever dood dan slaaf-logo(shirt) HIER. Het radicaal klinkende Friese motto voor zelfbeschikking staat wat mij betreft voor echtheid. Ik ben niet nep, maar eerlijk, je krijgt wat je ziet zonder verborgen agenda en allerlei sociale spelletjes.

Het leven is te kort om je gedwongen te voelen om te doen alsof, in de hoop op betere recensies. Je wilt ook niet het risico lopen dat alle ‘goede doelen’ met zich meebrengen: Dat je mensen vraagt om geld, om daar vooral zelf goed van te leven, maar doet alsof je idealist bent. Of neem een hevig aan inflatie lijdend begrip als ‘vrijheid’: Wat houdt dat nu écht in?

In zwart, grijs en wit

Dus wanneer ik geniet, zal ik dat ook etaleren, en van mijn hart maak ik geen moordkuil. Dat levert ook wel eens wrijving op, en de ervaring leert dat mensen mij óf echt mogen of juist helemaal niet. Dat er weinig tussen zit. Dus bij ons ook geen kunststof maar 100 procent stug katoen. Ik draag ze zelf ook, ze ademen goed en ze zitten fantastisch.

Ze passen perfect bij de stugge noeste levenshouding, beschreven in mijn Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid. Ik wil jullie niet neppen, maar iedere dag een iets beter mens worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *