Passaatwinden nemen ’s zomers in kracht af…

Onze draadloze breedbeeld tv

Nooit te koud en nooit te heet, zo ‘hoort’ het klimaat hier op Tenerife te zijn sinds toeristenheugenis. Het eiland ligt ter hoogte van de snokhete Sahara, maar toch zal het kwik hier nooit boven de veertig graden komen: 20-25 graden is normaal. Dat komt door de passaatwinden en een enorm stabiel hogedrukgebied tussen Bermuda en de Azoren, in het wikipedia-Engels ‘Azores High’ genoemd.

Uit de geciteerde studie, plaatje van de passaatwinden

In de zomer waaien die passaatwinden gemiddeld met meer dan tien meter per seconde boven het oceaanoppervlak. Dat is even snel als een atleet die de honderd meter sprint loopt, dus pittig. In de winter met vijf tot acht meter per seconde. Zeg maar mijn eigen topsnelheid twintig jaar geleden.

Dat hogedrukgebied houdt in de zomer de hete lucht uit de Sahara weg. Uit deze studie blijkt dat de passaatwinden bij Tenerife sinds 1948 iets in kracht afnemen in de zomer:

For SeaWind I (1948–2014) oceanic wind speed significantly declined annually and seasonally, except for winter when the weak declining trend is not significant. That is, major and significant declines occurred from April till October.

This widespread slowdown of oceanic wind speed was not observed over land when analysing the much shorter 1981–2014 extent, with the eight stations below the TWIL revealing a slight but not significant annual, spring and summer increases, and winter and autumn declines.

On a monthly basis we detected major and statistically significant declines in October, and more interestingly, a strengthening of trade-winds in May–June (also November).

‘Televisie’ kijken naar La Gomera

Maar bij de korte dataset vanaf de jaren ’80 in hun meetreeks van Seawind 2 is die afname niet te zien. Wel zien ze dus een sterkere afname in oktober.

Ja sorry, je bent een nerd of je bent het niet. De meeste mensen zullen met een drankje in de hand, kijkend naar deze grootste draadloze breedbeeld-tv zonder wifi niet denken ‘hee, wat hebben ze gemeten aan de passaatwinden, en de mogelijke correlatie met hittegolven door Saharalucht’…

Altijd het ruisen van de zee en de wind

Maar je hebt nu eenmaal die tic. De clou is alvast: Tenerife heeft dat hogedrukgebied boven de Azoren nodig om ’s zomers de ventilator aan te houden. Als dat hogedrukgebied niet sterk genoeg is, kan er een oostelijke stroming domineren uit de Sahara. En dan krijg je hier ook een hittegolf, zelfs in oktober.

One Reply to “Passaatwinden nemen ’s zomers in kracht af…”

  1. Rypke, keer op keer geniet ik van je verhalen en je observaties. Ik ben ook een nerd, alhoewel ik dit woord niet tot nauwelijks gebruik. Ook ik wil iets tot de bodem uitzoeken en vertrouw in eerste instantie op mijn intuïtie, wanneer er weer een onzinverhaal verteld wordt. Dus ga zo door, je doet er veel mensen een groot plezier mee. En de groeten aan Afke en straks weer een extra aai voor Trudy. Sytske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *