‘Canarische eilanden beter welvaart redden dan klimaat’

Foto Rypke Zeilmaker: La Gomera, een negental windturbines zichtbaar

‘Minder CO2-uitstoot zonder het menselijk welzijn en de welvaart te schaden van de Canarische Eilanden’, zo luidde de insteek van gastprofessor John Constable aan de Universiteit van Hesperides op Las Palmas. Dat meldt de site Tenerifeconnect van Canari-Belg Guy de Vos.

Constable zijn lezing met pleidooi voor een energiecombinatie van gas op korte termijn en kernenergie op lange termijn  kan de schoonheid van het eiland redden tegen aantasting door ‘schone’ energie.

Bij maanverlichte nacht zijn de turbines als rode puntjes te onderscheiden

Modieuze en averechtse energiepolitiek met windmolens
De Canarische regering heeft afgelopen tien jaar in windmolens en zonnefarms geïnvesteerd. En dat hadden ze volgens Constable niet moeten doen. Ze hadden een aardgas- en kernenergiestrategie moeten lanceren. We citeren:

Deze week heeft de minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, president Fernando Clavijo de noodzakelijke maatregelen overgemaakt, die zullen worden genomen om energieschaarste te voorkomen.

De professor stelt dat de klimaatverandering niet zal worden gestopt door de Canarische Eilanden. Een van de grootste internationale risico’s voor de Canarische Eilanden is dan ook niet de klimaatverandering op zich, maar het mondiaal modieuze beleid voor hernieuwbare energie om de klimaatverandering aan te pakken dat nu al faalt.

Momenteel zou een energienoodtoestand zijn uitgeroepen, dus dat er zelfs op dieselaggregaten moet worden bijgestookt om het grid hier stabiel te houden. Dat had volgens Constable voorkomen kunnen worden, door een overstap op aardgas.

Op korte termijn is aardgas voor de Canarische eilanden een haalbare stap. Kernenergie, een brandstof van zeer hoge kwaliteit, is een strategische langetermijnoplossing voor zowel elektriciteit als voor het opwekken van waterstof uit zeewater door thermische ontbinding.

Voor het welzijn van de inwoners op de Canarische Eilanden is het van vitaal belang is dat de overheid bedrijven niet dwingt of onder druk zet om verkeerde investeringen te doen in technologieën zoals wind- en zonne-energie, die weliswaar interessante technologieën zijn, maar een welvarende moderne samenleving niet in stand kunnen houden.

Als de Canarische Eilanden de afgelopen tien jaar geen windmolens en zonnepanelen hadden gebouwd, maar in plaats daarvan een solide conventioneel energiesysteem op basis van aardgas, dan was het hoogst onwaarschijnlijk dat er nu een energie-noodtoestand wordt uitroepen.

Eilandoverzicht met blik op Teide vanaf het dorpje Mercedes in het noorden; nergens windturbines

Landschap hier nog nauwelijks aangetast door windmolens
Het Rutte4-kabinet blijft volhouden dat regenachtig donker Nederland de wereld gaat redden van klimageddon door het hele land te bezaaien met windmolens en zonnefarms. Op zonnig en winderig Tenerife ontbreken deze modieuze energie-alternatieven vooralsnog op alle plekken van toeristisch en natuurhistorisch belang.

Bijna nergens waar wij komen zie je zonnepanelen op het dak. Op La Gomera kun je in de verte een negental windturbines zien staan, die met rode lichtjes zichtbaar zijn in de nacht. Maar zou de ‘Minister van Ecologische Transitie’ zijn oren laten hangen naar de ‘hernieuwbare’ lobby, dan zou dat veranderen.

Zicht op La Gomera vanochtend

Vooralsnog is energie hier spotgoedkoop, is alles hier goed onderhouden, van het weggennet tot de toeristische voorzieningen. Schoon en opgeruimd. Zelfs in snackbar-achtige horeca krijg je bijna altijd redelijk tot goed eten voor gezet voor prijzen, die in Nederland nog 20 jaar terug gangbaar waren.

En dat terwijl alles hier ook gewoon moet worden geïmporteerd.

Je kunt een liter euro 95 tanken voor 1 euro dertig, een cafe solo drinken voor een euro, een broodje hamburger eten voor 3 euro 50. Je hebt hier een stuk of 20 Lidl-supermarkten met topkwaliteit eten voor 20 procent minder kosten dan in Nederland.

Je kunt hier dus goedkoper leven dan in het reeds overbelaste en steeds duurder wordende Nederland. Dus hoop je voor de Canaries dat zij kiezen liever voor hun welvaart en verstandig energiebeleid. Je hoopt voor ze dat hun regering naar mensen als Constable luistert.

Ook een stevige lobby met als insteek: zet het eiland vol…

En dat ze niet luisteren naar de ‘hernieuwbare’ lobby, die haar kansen ruikt, en die hier ook stevig aan het lobbyen is. Zie maar dit artikel op de site Cleantechnica. ‘Schone’ energie die je landschapsschoon- HET verkooppunt van je eiland voor miljoenen toeristen- zou vervuilen.

Dan rest ons nu nog het winkelgedeelte, om onze eigen prachtige site draaiende te houden:

  • Iets van opgestoken en liefde over? Steun Interessante Reizen:

Koop mijn natuurhistorische reisboek door natuur en tijd op zoek naar vrijheid:

Of bestel ons tshirt met het logo voor radicale zelfbeschikking ‘Liever dood dan Slaaf’:

En voor de meisjes hebben we ook t-shirts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *