28.612 Afro-avonturiers landen op Canarische archipel

Paradise, La Gomera

De krant van Tenerife, El Dia, meldt dat dit jaar liefst 28.612 jonge mannen in 431 gammele boten de 250 kilometer oversteek waagden vanaf de Afrikaanse kust naar de Canarische Archipel. Zo proberen ze de Europese Unie binnen te komen.

Hieronder bevonden zich 4200 minderjarigen en adolescenten. Daarom zou de regering genoodzaakt zijn nog achttien opvangcentra te openen. Hoeveel kan de bevolking van dit paradijselijk oord aan, zonder in te boeten op welvaart en aantrekkelijkheid voor toeristen?

‘De Krant’ van deze week

Record lag in 2006: 31678
Wij immigreerden hier tien dagen, om van het prachtige eiland te mogen genieten en betaalden daar een leuke som geld voor. Dat is mogelijk dankzij het tikken van stukkies en boekenverkoop, ’t kwam niet gratis en voor niks uit de hemel vallen. Zo stimuleren wij hier de economie.

Nu we hier op Tenerife verblijven, kwam via de voorpagina van El Dia dit voor de meeste Nederlanders onbekende fenomeen naar voren; Een mega opvangcrisis van tienduizenden avonturiers uit Afrika op de Canarische Eilanden.

En waar een politiek onderwerp als ‘immigratie’ niet past bij ons ‘studiecentrum voor natuurlijke historie’, was die verrassing wel weer Interessante Tijden: Wat je eerder niet wist of zo had gezien, onze ‘nieuws’-definitie.

Op Tenerife hebben we nergens die kampen nog gezien, terwijl er dus al tienduizenden instromers uit Afrika zijn aangekomen.

Een relatief kalme oceaan

Die tienduizenden avonturiers uit West Afrika betalen mensensmokkelaars soms aanzienlijke sommen geld om hun over te brengen, die 250 kilometer vanaf de vaste wal over de Atlantische Oceaan. Die stouwen de bootjes vol, de volste van zo’n smalle boot bevatte 186 Afro-avonturiers. Deze hebben vervolgens geen paspoort bij zich, maar meestal wel hun mobieltje.

Vervolgens bij de kust aangekomen, gokken ze op een pickup door de kustwacht. De oceaan schijnt kalm te zijn, en het eerste punt dat ze meestal bereiken is het eiland El Hiero.

Eenmaal binnen zijn ze van opvang en eten verzekerd, gefinancierd door de Canarische bevolking via belastinggeld. Op een bevolking van een kleine zeshonderdduizend Canaries is zo’n instroom nogal een opgave. Het aantalsrecord lag overigens in 2006. Toen kwamen er 31678 Afro-avonturiers succesvol de oversteek wagen.

Het verdere artikel

Of ze nu uit de Oeigoeren komen, of het Marsmannetjes zijn op zoek naar water op planeet aarde, of ze komen uit Afrika: Dat hoort de discussie niet te zijn. Beperk je het politieke tot de persoonlijke sfeer waar iedereen zich in herkent, dan kun je gemakkelijker een geloofwaardige morele discussie voeren, zonder dat iemand anders de moral higher ground inneemt en zegt dat jij een slecht/rechts mens bent.

Stel je voor, dat je in huis zit en er kloppen ineens tien kansenparels bij je aan en bij je vrouw. Die zeggen vervolgens:

‘wij zijn slachtoffer van ongelijkheid in de wereld,  hebben lang gereisd om hier te komen, ons leven geriskeerd, en nu hebben we geen onderdak of eten.

Dus weet je wat: Jij Rypke bent de oplossing. Wij komen voortaan bij je inwonen en ehh, Afke, wat kook je voor ons vanavond en de rest van de week, en we komen ook bij je slapen…

Wat zou U dan antwoorden. En bij het afslaan van het aanbod dat je niet kunt weigeren:

Hoezo nee, wat ben JIJ rechts/slecht…”

Laten we niet tot dat niveau afdalen.

De markt voor nog meer Afro-avonturiers die zonnebrillen verkopen lijkt hier verzadigd

Zonnebrillen en haarvlechten
We bezochten de toeristische hotspot van het eiland, badplaats Los Christianos. Voor Afke was dat aantrekkelijk vanwege ‘leuke winkeltjes’ en ‘hippe tenten.’ Maar die bleken vooral in het andere deel van deze Costa te liggen. Hier bij Los Christianos en Los Americanos komen vooral de ‘arbeiders’, Het Kapitaal flaneert langs de boulevard bij La Caleta.

Voor mij was de vissershaven interessant. Verder was het vooral vochtverlies compenseren via consumptie. Na bij ieder terrasje meestal de zelfde Afro-avonturiers met zonnebrillenstalletje af te wimpelen, kun je dan denken;

De markt op de boulevard van Los Christianos moet dusdanig verzadigd zijn van namaak-Gucci’s en zonnebrillen, dat er economisch gezien geen plek is voor nog 28.612 zonnebril-verkopers…, en een paar vrouwen die dreads invlechten bij jonge meisjes. Terwijl ze het gros van de dag wat indolent onder een boom hangen, net als in het land van herkomst.

Als tegenwerping kun je dan geven:

Maar wacht, het kunnen natuurlijk ook allemaal afgestudeerde artsen zijn, ingenieurs, toeristisch ondernemers die niets anders willen dan deze toeristische hotspot tot een economisch succes maken. Thuis hebben ze die kansen nooit gehad…Al die wanhoop en ontberingen…

Daarom staken ze over!

Het strand van Los Christianos

Aanzetten tot redelijkheid
Al die artsen/voodoo-dokters, ingenieurs en onontdekte talenten kunnen ook besluiten: Laten wij eens ons eigen land opbouwen, in plaats van een ander land uitwonen waar mensen het wél goed voor elkaar hebben.

Gelijke kansen betekent nog niet gelijke resultaten, dus dat ze het in een welvarend land beter zouden doen dan in hun eigen vervallen zandbak. Is ongelijk resultaat beslist onrechtvaardig? Of gewoon pech, danwel eigen schuld…

Ondergetekende had ook graag zo soepel als een panter bewogen, zo als die zonnebrilverkopers lopen, ze lijken het leven zo licht te nemen…

Dat hij geen Friese neuroot was, maar iemand die zonder een druppeltje zweet de dertig graden met subtropenzon trotseert. Helaas, dat talent heeft de Schepper er bij mij niet ingebouwd. Moet ik daarom afgunstig zijn, of denken; Dan zoek ik mijn talenten op ander vlak, zoals in schrijven?

En aan ‘rechten’ gaan eerst plichten vooraf, zoals de plicht om zelf je best te doen. Tot zover het slachtofferschap: De Wereld is oneerlijk, het leven onrechtvaardig. Iedereen worstelt met het leven en haar teleurstellingen, we gaan allemaal dood en verliezen allen onze dierbaren ooit. Dus waarom is de 1 beslist meer slachtoffer dan anderen?

Foto Rypke Zeilmaker: Waveboarden

Het zelfbeschikkings-argument lijkt hier- zoals eerder vermeld- belangrijker. Dus daarom in deze cursus Bullshitdetectie vanuit Subtropica, stellen we een logische set vragen:

  • Wie bepaalt wie je in je huis opvangt en voedt?
  • Voor wie dient de regering van een land als eerste te kiezen: Voor de eigen bevolking of voor wildvreemden die ongevraagd aankloppen en je voorzieningen komen uitwonen?

Het is niet zo, dat ze de boot naar Saudi Arabië pakken of naar Mali of de Sudan reizen…

Op een bevolking van een nu nog welvarende archipel van 600 duizend mensen, kan zo’n instroom dus wel eens te veel druk leggen. De politie schijnt op El Hiero al een man te hebben opgepakt, die zijn ongenoegen over al deze kansenparels wat al te luid ventileerde.

Zonnebrilverkopers

Je mag ook niet aanzetten tot haat en geweld.

Maar mag je wel aanzetten tot rede en logica? En boos worden wanneer mensen ongevraagd je huis binnendringen. Een thuis, dat is niet alleen de stenen en het dak, maar ook de directe omgeving die jij en je voorouders opbouwden. Waarom zou je de plicht moeten hebben daar iedereen binnen te laten, die gratis onderdak en eten wil? Is het niet asociaal van die avonturiers dat ze je daar ongevraagd mee komen belasten?

Laat je daarom niet opnieuw verlokken tot zinloze discussies als ‘nee, ik ben geen racist hoor, maar…’  Nee hoor ik stink niet, maar…Of allerlei politieke discussies, tot je jezelf deskundig hoort praten over iets waar je nuchter gezien geen lor vanaf weet. Hou het bij de kern: Wie bepaalt wie jij je huis binnen laat?

Iedereen die beweert, dat een ander best voor hem mag bepalen wie hij het eigen huis binnenlaat en of hij daar voor moet betalen: Die liegt… Want dat wil niemand zomaar. Dat er ineens een ander bij je vrouw in bed is gevlucht, die ook nog de koelkast leeg eet.

Maanverlichte nacht met zicht op La Gomera

Dan rest ons nu nog het winkelgedeelte, om onze eigen prachtige site draaiende te houden:

  • Iets van opgestoken en wil je dat ik hier mee kan doorgaan? Steun Interessante Tijden, en hartelijk dank weer voor al jullie support. Dat motiveert mij enorm:

Koop mijn natuurhistorische reisboek door natuur en tijd op zoek naar vrijheid, op www.lieverdooddanslaaf.com:

Of bestel ons tshirt met het logo voor radicale zelfbeschikking ‘Liever dood dan Slaaf’:

En voor de dames hebben we ook t-shirts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *