Knagende vragen over Poelmann’s Postcode Loterij

Hij heeft een goede nostalgische smaak..

Boudewijn Poelmann bouwde één van de meest succesvolle filantropische loterijen ter wereld, exportproduct naar de UK en Zweden. Dus logischerwijze ga je dan niet in een jaren ’70-rijtjeswoning leven, maar koop je zodra je succes krijgt in 1994 deze geschakelde ABC-woning in Het Gooi.

Hem zou ik graag eens voor de camera bij Interessante Tijden knagende vragen stellen over ‘the law of (un?)intended consequences’ (links werkt averechts), hoe zijn Droomfondsen voor anderen een nachtmerrie konden worden… Dat is mijn journalistieke droom voor ons nieuwe You Tube Kanaal, en zijn droomfabriek maakt dromen waar. Dus waarom niet?

Zelfs bij een boer die dankzij een Postcode Loterij-club zijn land verliest lag een agenda…

De één zijn droomfonds, de ander zijn nachtmerrie
We liepen er met terrier Trudy eens langs, zo op een prachtige vroege winterdag wandelend door de Naardense bossen. De WOZ-waarde van ABC plus landgoed ligt boven de vijf miljoen euro, terwijl het pand voor 7 ton euro was aangekocht volgens het Kadaster.

Pure nieuwsgierigheid hoor, geen afgunst. We zijn hier geen socialist, die gelooft dat bij iedere behoefte ook een ‘recht’ op die behoefte zit.

En we zijn allen zondaars. Wanneer iemand succesvoller is in zondigen, maakt dat diegene niet beslist slechter dan de loser die even geniepig is. Maar die gewoon het talent niet heeft om de eigen slechtheid uit te leven.

Als iemand succesvol is en groot wil wonen, mijn zegen heeft hij. Mijn eerste ambities liggen bij (geestelijke) gezondheid en een ervaringsrijk leven, niet bij stenen of bezit. Maar je zou het ook niet afslaan, al was het maar vanwege de wederhelft.

De Postcode Loterij en WNF hun bijdrage aan de plastic soep

Zelf zou ik bij iets meer slappe was liever in onderstaande prachtige pand in de Naardense Eng hebben gewoond, wat smaakvol. Maar Poelmann’s huis heeft die zelfde nostalgische uitstraling, zo’n kingsize Rood Kapje-poppenhuis waar ik bij de nodige miljoenen ook best voor zou vallen.

Of hij hier nu ook woont, en niet in een pand in Amsterdam of vakantiehuis in Frankrijk is me onbekend. Maar omdat er ook een BJM Poelmann-pensioenfonds op gevestigd zit sinds aankoopjaar 1994, moet ’t toch van ‘m zijn. Hoewel volgens het Kadaster de eigenaar ‘Mark en Eng’ zou zijn, geregistreerd op een privéwoning in Den Haag.

Dit zou wel een droomhuis zijn, prachtig gelegen, dit is niet van Poelmann

Knagende vragen
Ik wil niet van ‘doxing’ beschuldigd worden- per 1 januari 2024 in het strafrecht en onthul dus niet het exacte adres. Temeer omdat er nogal wat boze boeren en vissers in Nederland rondlopen, die dankzij de ‘Droomfondsen’ van de Postcode Loterij nachtmerries kregen. En de sfeer in Nederland is toch al zo gespannen en panisch geworden.

Of dat ‘r straks een geflipte fakkeldrager patrouilleert. Daar distantieer ik mij van, nee, de aarde is niet plat, bespaar me al die wappieverhalen waarmee je ‘Het Kwaad’ in de wereld een gezicht wilt geven. Of New Age rotzooi. Terwijl dat kwade veel banaler is, het zit in iedereen.

Het was pure nieuwsgierigheid na een lezerstip, en waar ik me ooit digitaal heb misdragen was dat bedoeld als (slechte) humor.

Of gewoon erg slecht geschreven, want terugkijkend op oudere artikelen denk ik vaak: Nou nou, moest dat nu zo…Verstand komt met de jaren, en ik heb besloten het voortaan anders te doen…Daarom zou ik Poelmann heel graag eens voor de camera willen interviewen en hem vragen:

 • Je bent de grootfinancier geweest van het klimaatindustrieel complex, de windturbinelobby zodat het landschap onder windturbines bezaaid raakt en financier van clubs als Wakker Dier en vele clubs die hardwerkende vissers- en boerenfamilies nachtmerries bezorgden.
 • Ben je van die negatieve consequenties bewust?
 • En zo ja, als je met overtuigende bewijzen bereid bent dat in te zien, en wil je verantwoordelijkheid nemen voor wat je bedrijf – naast ongetwijfeld veel goede zaken- ook heeft aangericht. 

Ik gaf er vroeger excursies

Bekeerd’ tot de andere partij
Ondergetekende was jarenlang overtuigd supporter van Natuurmonumenten, gaf ook excursies voor ze op het Naardermeer vanaf De Visserij: De plek waar Jac. P. Thijsse ooit begon. Een aantal jaren later kwam de ommezwaai, toen steeds meer bleek hoe ‘het grote geld’ en politiek het doel werd, en niet het resultaat in de praktijk of de consequenties voor mensen.

In Trebol in Harlingen in 2010 kwam de ommezwaai. Toen ik zag hoe clubs als Natuurmonumenten mensen konden behandelen (in dit geval vissersfamilies) dacht ik: Dit is niet langer de goede kant…Onder Marc van den Tweel is de club verder afgegleden, ze kapten hun wortels door en verhuisden naar Amersfoort.

Wat zou nu juist een goed doel zijn voor natuurbescherming? Nu zou je juist eerder een Stichting Behoud Visserij steunen om familiebedrijven van vissers als cultureel erfgoed te behouden, het sociaal ecologisch dna van kustgemeenschappen. Ik had een prachtig idee, waarbij vissers een eigen natuurfonds oprichten en met een deel van hun opbrengst zelf in natuurlijk vissen investeren.

IN plaats van dat je nog meer regels en lastenverzwaring krijgt, of subsidie-regelingen met nog meer staatsbemoeienis. Te idealistisch misschien? Het personeel moet het wel begrijpen en vervolgens willen, zo buiten de doos denken…

De andere kant van droomfondsen, een nachtmerrie voor mensen van visserijgemeenschappen

De wet van onbedoelde consequenties (links werkt averechts)
Anders blijven alleen nog de grote ‘Sea Food’ jongens over, vaak deels in buitenlandse handen, het ethiekloze kapitalisme. Want juist dankzij ‘het milieu’, ‘verduurzaming’, kortom alle lastenverzwaringen hou je vooral de grote jongens over die de lastenstijging kunnen dragen. Terwijl de menselijkheid in verdrukking raakt.

Bij de ‘verduurzaamde’ mosselvissers gebeurde na ‘verduurzaming’ in 2008 het zelfde.Bij boeren gebeurde het zelfde. Uit naam van ‘stikstof’ worden juist ook de goede boeren getroffen die om natuur willen denken.

Kortom: Postcode Loterij financiert in mijn optiek vooral de Law of Unintended Consequenses. Clubs die ooit goed begonnen, maar die door ‘gratis geld’ corrumpeerden. Tenzij het natuurlijk Intended Consequenses zijn, dat je met het amusementsimperium van Joop van den Ende samen het meestal ‘rechts’ stemmende klapvee haar eigen politieke tegenstanders laat financieren.

‘Met je Postcode Lot spelen wij voor God’ (?)

Dus dat het televisiekijkende ‘plebs’ gedreven door eigen hebzucht haar onderdrukkers in het zadel werkt. Want stel dat de buren wel winnen en jij niet. Wijs dus niet met de vinger ‘kijk die is slechter dan ik’…

Wij zijn allen zondaars. Wanneer iemand succesvoller is als zondaar, wil dat nog niet zeggen dat deze slechter is dan de gemiddelde mens om je heen. Daarom is het ook niet aan mij om te oordelen over de moraliteit van Poelmann, dat is een zaak van God alleen. Ik ben zelf ook slecht geweest, maar misschien minder succesvol slecht.

Wil hij de handschoen opnemen, dan leek mij dat geweldig en als hij ook van lekker bier, whisky en sigaren houdt kan het een soort borreluitzending worden. Zo ergens in komend voorjaar.

Help ons Youtube Kanaal groeien in kijkers, subscribers en kwaliteit, en steun Interessante Tijden

3 Replies to “Knagende vragen over Poelmann’s Postcode Loterij”

  1. 11Wie rijkdom verwerft, maar niet op rechtmatige wijze,
   is als een patrijs die eieren uitbroedt, maar ze niet heeft gelegd.
   Op de helft van zijn dagen moet hij die achterlaten,
   in zijn einde blijkt hij een dwaas te zijn.

   Amen broeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *