Oekraïense dumpkip nekt duurzamere Nederkip

Iedere opgevangen Oekraïner kost de belastingbetaler 55 duizend euro per jaar, en daarnaast sponsoren we dus maffiavriendjes van Zelensky ten koste van onze eigen voedselsector

Sinds juni 2022, mag Oekraïne een veel groter quotum aan kippenvlees zonder invoerheffingen importeren naar de Europese Unie. Door die steunmaatregel dreigt- zonder ingrijpen- de eigen duurzame en diervriendelijker sector om te vallen. Dat stelt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse en Europese Pluimveesector Nepluvi/Avec met wie ik voor De Andere Krant sprak.

Vleeskippen van Restaurant De As in Amsterdam (inmiddels ter ziele), lekkerrrr

“Van die maatregel profiteert vooral één Oekraïense oligarch, die 90 procent van de productie daar beheerst”, reageert Oplaat, tevens Eerste Kamerlid voor de BBB. De consument kiest volgens nieuw Europees marktonderzoek bij meer dan 5% prijsverschil voor goedkope kip, niet de dier- en milieuvriendelijke versie. En zo drukt goedkope dumpkip uit Oekraïne de meer ‘duurzame’ Nederkip uit de markt.

Van de in totaal 920 duizend ton geïmporteerd kippenvlees, komt nu plots 220 duizend ton uit de Oekraïne. Vóór de maatregel van kracht werd, was dat nog 90 duizend ton. “En als een nieuw vrijhandelsverdrag met Zuid Amerikaanse landen doorgaat, Mercosur, dan komt daar nog eens 180.000 ton bij”, stelt Oplaat in reactie.

“Ik ben een voorvechter vrijhandel. Zolang het product aan de zelfde normen voldoet. Maar de geïmporteerde kip is op meerdere aspecten van lagere standaarden. De Nederlandse agrosector is de duurzaamste ter wereld op gebied van dierwelzijn en milieubelasting. Maar dat brengt (hogere) kosten met zich mee.”

De maatregel die als steun voor de Oekraïense economie is bedoeld, betreft de ‘tariefvrije handelsvrijgave voor pluimveevlees.’ Plots mag het land daardoor zonder eerdere volumebeperkingen haar 30 procent goedkoper geproduceerde vlees importeren. Daardoor groeide het oostblokland in een jaar uit tot de tweede kipimporteur van Europa. Zestig procent van die invoer loopt via Nederland.

Zoals agrarisch vakblad Boerderij op 25 november optekende zou mede dankzij lage graanprijzen in Oekraïne, deze kip via ‘dumpprijzen’ op de Europese markt terecht komen. Daardoor daalt de vleesprijs. En zo kan de eigen diervriendelijker en duurzamer producerende vleessector niet meer concurreren.

Kippen slachten moet je kunnen als je ook kip eet, hoort bij je opvoeding

Yuri Kosyuk profiteert, vriendje van Zelensky
De EU-steunmaatregel is een uitbreiding van een vrijhandelsverdrag, de DCTFA (EU-Ukraine Deep and Comprehensive Free Trade Area) die de Europese Commissie al in 2016 met het land sloot. Deze uitbreiding was mede verantwoordelijk voor een stijging in de Oekraïense pluimvee-export met 18 procent stijgen naar 853 miljoen dollar omzet.

De profiteur van die tariefvrije kipinvoer in Europa is het agribusinessbedrijf MHP van de oligarch Yuriy Kosyuk. Kosyuk behoort volgens Schotse krant The National tot de top vijf oligarchen in de invloedscirkel van President Volodymyr Zelensky. Zij stellen in het artikel “Corruption, oligarchs and how to secure a lasting peace” van 17 september dit jaar:

“Zelensky’s regering staat onder de immense invloed van mannen als Rinat Akhmetov (vermogen van 5,7 miljard dollar en belangen in de energiesector), Victor Pinchuk (vermogen 2,1 miljard dollar, staal-investeerder), Igor Kolomoyski (vermogen 1 miljard dollar, banken en olie), Gennadiy Bogolyubov (vermogen 1,7 miljard dollar, bankier) en Yuriy Kosyuk. (vermogen 789 miljoen dollar, agri-business)”

Kosyuk’s bedrijf is zowel graanverwerker als kippenvlees-producent. Zijn MHP etaleert op haar website het vleesmerk Nasha Ryabi. Van die productie is 53 procent voor export bedoeld.

Oplaat heeft goede ingangen bij de Europese Commissie om zijn noodoproep te doen landen. Maar of hij dreigende omzetverliezen voor de eigen sector kan keren is nog onduidelijk.

“Ik heb nog overleg met de Europese Landbouwcommissaris deze week”, stelt hij. “En met verschillende andere invloedrijke andere partijen. Er is een breed besef, dat er maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de eigen sector. Maar of die maatregelen op tijd komen is nog afwachten. Ingrijpen in verdragen met de Oekraïne ligt namelijk politiek nog heel gevoelig.”

Dit bericht is via X/Twitter voor De Andere Krant al 127 duizend keer bekeken. Heb je ook een nieuws- of uitzoektip op het vlak van natuurgebruik, alles dat de mensen raakt die oogsten van de natuur, en die ons van voedsel voorzien? Of vind je een feitelijke onjuistheid? Mail het ons. Deze nieuwstip kwam van mijn schoonmoeder en trouwe fan, die de Boerderij had gelezen. Dankzij kennissen bij de BBB kon ik al snel Gert Jan Oplaat bereiken, en uitzoeken welke oligarch profiteert.

Steun het journalistieke werk van Interessante Tijden:

En kijk ook Interessante Tijden TV, ons nieuwe weekjournaal, deel like en subscribe:

One Reply to “Oekraïense dumpkip nekt duurzamere Nederkip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *