Kan IJsland ‘Moeder Aarde’ aanklagen voor eruptie?

Terugvliegend met zicht op El Teide

Terwijl we schrijven, ontstaat op IJsland een scheur in het aardoppervlak waar honderd kuub lava per seconde uit spuit. Dat meldt het YT-kanaal Just Icelandic met een prachtig Scandinavische tongval. De lavastroom kan het stadje Grindavik aan de kust volledig vernietigen, de huizen van 3500 inwoners en een duurzame aardwarmtecentrale. Alsof Moeder Aarde die groene energie kan missen als kiespijn. Op wie of wat kunnen zij die schade verhalen? 

Moeder Aarde ‘free from human disruptions’? Dan ook plichten…
Zijn de IJslanders hier tegen verzekerd? Maar hoe zit het dan met de mensen op Tenerife, ook een vulkanisch eiland waar bosbranden deze nazomer 10 duizend hectare in de as legden?

Nadat Interessante Tijden dit najaar Tenerife bezocht, behandelden we vervolgens een vrij recent juridisch concept. Dat concept ‘rechten voor de natuur’ en ‘rechten voor moeder aarde’ wordt gepromoot door academici uit de bureaucratie rond de Verenigde Naties. Het begon op 22 april 2009 met het Harmony with Nature programma van de Verenigde Naties.

In 2010 kwam er een heuse ‘Declaration for the Rights of Mother Earth.’ Met daarin ondermeer de volgende artikelen:

Article 2. Inherent Rights of Mother Earth

(1) Mother Earth and all beings of which she is composed have the following inherent rights:

(a) the right to life and to exist;

(b) the right to be respected;

(c) the right to regenerate its bio-capacity and to continue its vital cycles and processes free from human disruptions;

From ‘rights’ to ‘duties’..

In het Vredespaleis in 2018 sloten niet gekozen organisaties (ngo’s) en academici rond de VN-bureaucratie een nieuw ‘Global Pact for the Environment’: Ze willen de publieke ruimte uit naam van ‘het milieu’ verder van juridische kluisters voorzien.

De mensenrechten zouden nu ook verlengd moeten worden naar ‘rechten voor de natuur’, volgens deze Haagse Principes. (The Hague Principles) De VN haar internationaal gerechtshof is in dat Vredespaleis gevestigd.

Earth Charter krijgt juridische tanden via Public Interest Litigation

Client Earth, procederen voor ecofascisme
Urgenda opereert volgens die denkwijze. Maar ook de Britse fondsenwervende gigant Client Earth. Laatstgenoemde ecofascistische club procedeert zelfs al in Nederland om strengere visserijcontroles af te dwingen. Aan die beweging doet D66 nu mee.

De Waddenacademie doet ook mee met de mode (via Kees Bastmeijer), door met Tineke Lambooy van Harmony With Nature/Nijenrode Business University een rapport af te leveren; Rechten voor de Waddenzee.

Lambooy wordt betaald door ondermeer de fondsenwervende actiemultinational WWF. Dat is een bedrijf in Zwitserland met jaaromzet van 1 miljard dollar, waarvan ongeveer een kwart tot een derde aan subsidies.

Calderon Tropical met El Teide op de achtergrond

Maar hoe zit het dan met de plichten van de natuur tegenover de mensheid? Als je Moeder Aarde tot rechtspersoon maakt die een ‘recht heeft vrij van menselijke verstoring’ te zijn. En je hebt actiegroepen als Urgenda en Client Earth die uit naam van die rechtspersoon procederen: Kan je die rechtspersoon dan ook voor het gerecht dagen, wanneer deze rechtspersoon schade veroorzaakt aan mensen?

Dus dat je de schade van wolven kan verhalen op Ark Rewilding Nederland en hun LNV-ministerie? Of je denkt groter, en kun je clubs die zichzelf als ‘advocaat’ voor ‘aarde’ opwerpen dan ook voor natuurrampen aanklagen? Zij claimen immers dat zij spreken namens ‘hun’ planeet…

Zie daarover het nu weer actuele filmpje ‘klaag moeder aarde aan’, dat we maakten in het tweede weekjournaal van Interesssante Tijden.

Misschien is de denkwijze van het omkeren van het argument van je tegenstander-het ecofascisme- nog nieuw. Dus dat het je nog niet lukte de denkstappen te volgen en dacht ‘ach laat maar, ze zijn gek’… Het Ecofascisme is een gestoorde denkwijze. Maar die denkwijze kreeg ‘het Westen’ via de VN wel in een verstikkende greep.

Denk aan de CO2-politiek. En ja, dat het ze alleen maar gaat om geldklopperij doet niets af aan die constatering. Het achterliggende idee is krachtig genoeg, om complete landen hun beleid te gijzelen.

Met deze omkering van hun argumentatie, heb je een leuke manier om een ideologisch concept in meer nuchter menselijk perspectief te plaatsen. Anders kun je verstrikt raken in het web van hun leugens. En dat is ook waar Interessante Tijden voor staat: Voor de menselijkheid, tegen ecofascisme.

 Steun Interessante Tijden, en help ons weekjournaal groeien zodat we meer menselijke goede voorbeelden tonen:

One Reply to “Kan IJsland ‘Moeder Aarde’ aanklagen voor eruptie?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *