Waarom is Rypke niet meer bij BLCKBX te zien?

Daar vloog hij zomaar langs het raam

Precies negen jaar geleden op 27 december was het een extreem muizenjaar, de weilanden hier op de Friese prairie waren totaal doorgraven. En daarop volgde een ware invasie van velduilen. Dat zijn uilen die als ballerina’s door de lucht dansen met hun overdreven lange vleugels. Ze lijken op de ransuil met z’n langere oorpluimen. Maar die is ’s nachts actief en de velduilen zijn ‘wakkere’ vogels die overdag op jacht gaan.

Dansend door de lucht

Zonder diepere gedachte riep de bioloog: Velduil, hij zit in het veld
Ze broeden op de grond in het veld. Dus logisch dat een bioloog op een gegeven moment dacht: “Laten we deze uil dan velduil noemen”…Daar zat vast geen diepere gedachte achter. Zoals je bij een Bosuil kunt vermoeden, die zit vooral in het bos. Bos is een verzameling bomen. De associatie tussen bosuil en ‘boom’ is dan al snel gewekt.

De velduil met zijn mini-oorpluimpjes heet Asio flammeus in het Latijn, terwijl zijn neef de Ransuil Asio otus heeft. Waarom? Pin me er niet op vast, vraag het maar aan google.

De Ransuil had beter Aso otus kunnen heten, als je ziet wat voor strontzooi ze onder de roestboom achter laten. Wij hadden hier in het dorp een roestboom van ransuilen, in een hulst tegenover de kerk. Of het er mee te maken heeft: Er zijn hier in de veertien jaar dat ik hier woon zoveel bomen gekapt, dat Langweer veranderde van een parkachtig dorp in een kaal Tokkietown.

Dus dat die uilen op een gegeven moment denken ‘bekiek ’t maar, jullie tokkies met je tegeltuinen voor de onderhoudsarme hersenpan’… Eerder broedden ze nog in de bomenrij rond het sportveld, en zag ik kuikens uitvliegen die steeds naar de ouders roepen.

Maar wie weet, zijn ze er plots weer… De enige zekerheid bij natuur is haar wisselvalligheid.

Kiekeboe, hier in Langweer hadden 5 ransuilen in een hulstboom hun vaste winterslaap

27 december 2014
Ik woonde nog als vrijgezel in mijn mancave tussen de opgestapelde boeken, met het bureau bij het voorraam. De woonkamer was tegelijk werkkamer, en ik blogde dagelijks voor Climategate.nl, het blog dat ik oprichtte met Marcel Crok en Hajo Smit. Het wordt nu gerund door dé nestor in het klimaatrealisme Hans Labohm. Ik vloog uit bij Climategate in april 2017 om Interessante Tijden op te richten. Genoeg over klimaat: tiid foar wat oars (De 2030 Agenda)

Plots zie je in de boom voor je huis een uil landen die naar binnen kijkt, met zijn kop wiebelt voor focus om beter naar binnen te kunnen gluren.

Ach ja, vogels onder elkaar, zo’n uil herkent blijkbaar iets in je. Ik dacht: WTF een velduil! Zomaar in de straat van onze tokkiewijk in Langweer. Maar toen kwam het echte werk, nog een stuk of vier, vijf uilen kwamen door de lucht dansen in de straat.

Dan ren je natuurlijk direct je huis uit met de camera en probeer je ze voor de lens te vangen. Als koning van de netniet-fotografie zijn vogels nooit mijn hoofdonderwerp geworden. Ze zijn zo vlug. En een vogel die wat stilzit, hoef ik niet op een foto te zien. Meestal ben ik zo door de waarneming zelf in beslag genomen, dat je vergeet hoe je camera-instellingen staan.

Als je al er aan dacht een foto te nemen. Deze waren onderbelicht.

Dorpsransuil

Hoe weten ze dat nu?
Interessanter is te weten hoe deze beesten nu ‘weten’, dat hier in Friesland een muizenplaag heerst. Zodat ze hier massaal komen. Ze hebben geen internet, kunnen elkaar ook niet opbellen. Maar hoe weet een velduil uit Denemarken of waar ook dan, dat nu de buit is te halen in Friesland, zodat ze van heinde en verre aankomen?

Niemand die dat weet.

Dieren ‘weten’ het opeens, en dan komen ze aanzetten met z’n allen. Velduilen zijn in tegenstelling tot ransuilen lange-afstandsvliegers. Ze komen daardoor ook op IJsland voor en oceanische eilandjes. Dus zo kunnen ze eerder nieuwe voedselbronnen vinden. Maar of dat ‘de’ verklaring is..

Wie een plausibele theorie kent, die door bewijzen en waarnemingen wordt ondersteund? Commentaar beneden. En laat Klaus Schwab hier dan even buiten.

Zo heb ik wel vaker rare dingen bij dieren gezien, die je niet verklaart wanneer je aanneemt dat het simpele automaten zijn die enkel instinct volgen. Regelmatig heb ik bijvoorbeeld een sperwer op jacht een imitatievlucht van een prooidier of andere vogel zien doen.

Alsof hij zichzelf in de lucht wil camoufleren door een andere vogel na te vliegen, een specht, Vlaamse Gaai of duif. Bij een smelleken zie je dat ook…

Ransuil vliegt hier ’s nachts nog rond

Uitgevlogen
Komen we tot slot bij de beantwoording van de vraag van dit blog: Met een sms op zaterdagochtend op vakantie in oktober werd het contact verbroken. Alsof dat zo moest zijn, want het voelde als nieuwe kans en duw om zelf in actie te komen. Wat ik schreef en vertelde over de 2030 Agenda, anderen nemen dat nu al over, zie ‘Koers 2030’.

Al een half jaar wist ik dat er iets heel anders voor mij aan de horizon moet liggen. Het was tiid foar wat oars, dus vliegen we uit.

Zo gaan die dingen, net als bij de velduil zijn naam ‘veld-uil’…Daar zit Adam Weishaupt niet achter, de buitenaardse wezens of 1 of ander vaag verhaal over kontrold oppozisjun. We hangen ook geen vuile was buiten.

Flavio is ook een vogelaar. Hij gaf me toch anderhalf jaar een betaald podium. Dus dan ga je niet negatief doen, da’s niet netjes. Zoek er vooral niet te veel achter…

Op bezoek bij Ewoud de Groot in Egmond aan Zee, West Frisia. Egmond heette vroeger ‘Hallum’

We bliezen vervolgens de Youtube-versie van Interessante Tijden nieuw leven in. En vrijdag 19:00 tonen we je weer een nieuwe ‘Liever dood dan Slaaf’-gast, die de mooiste uilen kan schilderen, West Fries uit Egmond aan Zee, natuurmens en schilder Ewoud de Groot.

Je zult stukgaan van onze gemeenschappelijke nachtegaal-imitatie.

Er vloeit bier, waar bij BLCKBX de Blauwe Knoop regeerde. Er moet wel gezelligheid zijn en wat te lachen vallen. Al dat serieuze gedoe. Het maakt je al gauw zelf tot onbedoelde persiflage, wanneer je niet beter beslagen ten ijs komt dan de media voor wie je keihard nodig alternatief zou zijn. Juist nu.

Al kun je ook net als ik- menende lollig te zijn- soms zaken er uitflappen waarvan je nu met de wijsheid achteraf denkt: Nou nou nou..Moest dat nu, dus dat je het over jezelf afroept wanneer je ‘geframed’ wordt. Iedereen doet wel eens domme dingen.

Om dus eerlijk te zijn: Ik geloof niet in ‘alternatieve’ media in politieke zin, wel aanvullende media, de rijkdom en pluriformiteit die het web te bieden heeft. Kijk, deel, like en subscribe dus ons het kanaal van jullie Friese kleipop & christenhond.

Dat de keuze goed was blijkt uit de bierverkoop: StrijdT haar eerste brouwsel was in vier dagen tijd uitverkocht. Dan hoef je ook niet steeds te bedelen om geld, maar kun je gewoon met productverkoop de rest draaiende houden.

Niettemin kun je ons kanaal steunen in de onkosten (benzine en werkuren enz) zodat we letterlijk ‘de boer op’ kunnen gaan, naar natuurmensen in eigen land die voedsel produceren, die het goede, ware en schone najagen, mensen die Liever dood dan Slaaf zijn, vaak laatsten der mohikanen die het licht aan houden in deze Interessante Tijden van waarheidsomkering:

One Reply to “Waarom is Rypke niet meer bij BLCKBX te zien?”

  1. “Als koning van de netniet-fotografie zijn vogels nooit mijn hoofdonderwerp geworden.”

    Ja, herkenbaar. Het is daarom ook dat ik mijn fotospullen aan de wilgen heb gehangen en gewoon geniet van wat er langskomt. Eerlijk gezegd kijk ik bijna nooit de natuurfoto’s terug die ik gemaakt heb. Dat betekent eigenlijk dat ik door een zoekertje naar een ‘object’ heb zitten turen, waardoor ik de omgeving heb gemist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *