‘Derper’ De Groot schept schoonheid in lelijke moderniteit

Vanavond bij Interessante Tijden TV: Ewoud de Groot

Het is weer 19:00 en weer tijd voor een nieuwe aflevering van Interessante Tijden TV. Deze week bezochten we natuurschilder Ewoud de Groot. Hij is ‘liever dood dan slaaf’, een ‘derper’ uit Egmond aan Zee die ook jaagt en vist. Hij studeerde Cum Laude af aan de kunstacademie Minerva, toen je daar nog echt tekenles kreeg.

Nu schildert hij de natuur mooier dan zij in het ‘echt’ kan zijn, spatten zijn uilen van het doek alsof ze uit een andere wereld komen dan de moderniteit, doordrenkt met al haar lelijkheid.  Bij Ewoud geen pisbakken stalen objecten ‘Zonder Titel’ met subsidie, maar pogingen om de natuur nog mooier af te schilderen dan zij in werkelijkheid is.

Een beetje volgens het motto Artis Natura Magistra, de Natuur als leermeester van de Kunst. In plaats van dat ‘de kunst’ de belerende meester is van de natuur. Zodat de kunstenaar eigenlijk meer een verhalenverteller wordt bij een hoopje liefdeloos in elkaar gerommelde rotzooi.

Dankzij een goede galerie in de Verenigde Staten kan West Fries De Groot ook nog eens ruim van zijn werk leven, een unicum in de Nederlandse kunstschilderswereld.

Meer van dit soort uitzendingen? Steun ons dan in de gemaakte onkosten voor uren en benzine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *