Bij Dolfie op de Koffie in NSDAP-Arendsnest

…de Amerikaanse bezetters hun naam

In deze zaterdagse fotoreportage mijn bezoek in oktober 2017 aan het Kehlsteinhaus op de Obersalzberg in Berchtesgaden. Mijn fascinatie voor historie,  de groene kant van de nazi’s, en uiteraard de prachtige Alpiene natuur bracht me die kant uit, de revival van het paganisme en Germaanse mythologie.

Dolfie liet zijn hoofdkwartier niet voor niets bouwen tegenover een symbool uit de Germaanse mythologie, de  Untersberg, een holle berg waar magische krachten aan werden (en door new agers worden) toegedicht. Dat leverde een vierluik op van reportages. Deze fotoserie wil ik jullie graag dus uit de oude doos van Interessante Tijden opdiepen.

Sticker bij Adelaarsnest Berchtesgaden

Trudy was uiteraard mee als reisgenootje. Ik was nog vrijgezel en kon overal naar toe wanneer je ook maar een idee binnenviel. Dus dat je ’s middags dacht ‘hoe zou het in Berchtesgaden zijn’ en ’s avonds al in de auto er naartoe reed met De Bonnevooi als reisgids en ‘verras mij’ als tip.

Trudy klaagde nooit. Vond je geen overnachting dan sliep je wel in de auto.

Je ontmoet onderweg allerlei mensen met wie je in gesprek raakt, of aan het bier. En die geven je tips. Zoals bij een restaurant, waar ik een lokale reisgids sprak. Die wist nog waar Dietrich Eckart had gewoond, aan de Vorderbrandstrasse. En via die Vorderbrandstrasse kwam je uiteindelijk bij een Hobbitachtige herberg met houtstoof.

En nog hoger bij het fantastische berg-uitzicht van Berchtesgaden Nationaal Park, waarmee je het Caspar David Friedrich-gevoel van de bergwandelaar kon imiteren:

Dikke regen/hagel en sneeuwolken boven Berchtesgaden Nationaal Park

Kom je Berchtesgaden zelf binnen, dan slaat de lelijkheid van moderniteit je in het gezicht. Het oude postkantoor is bijvoorbeeld verbouwd tot Burger King. Ze hebben in de jaren ’90 ingezet op massavermaak en massatoerisme, omdat anders leegloop dreigde: Zo vertelde een hotelier. Bij mijn aankomst werd nog een nieuwe skilift gebouwd. Nu is het overal mooi waar geen Berchtesgaden zichtbaar is: Modern Life = Rubbish.

De Berghut Kehlsteinhaus en de toegangsweg omhoog zijn een fantastisch stukje Teutoons ingenieursschap, in de deadline van 1 jaar uitgehouwen omhoog in de rotsen door bergwerkers hangend aan de zekering van klimtuig.

Kadootje van Reichsleiter en privé-secretaris Martin Bormann aan Dolfie voor zijn 50ste verjaardag op 22 april 1938. Het Kehlsteinhaus- bovenop de Obersalzberg bleef als 1 van de weinige Nazi-optrekjes van een bommentapijt gevrijwaard.

De Amerikanen noemden de berghut The Eagle’s Nest, toen ze in 1945 Europa militair bezetten. Om vervolgens nooit meer weg te gaan. En nu houden ze Duitsland nog steeds als kolonie bezet met 40 duizend militairen. Maar je kunt wel Netflix kijken, en ondergedompeld in Amerikaans liberalisme-nihilisme (Shameless) op je dood wachten.

…het reisdoel: Kehlsteinhaus

Alles in het Kehlsteinhaus is tot de puntjes afgewerkt. Met de marmeren haard van Mussolini er in, en het fantastische uitzicht is het Kehlsteinhaus nu toeristenmagneet waar je beter ’s ochtends vroeg de eerste bus naartoe kan pakken.

Ook voor het licht. Persoonlijk attractie zijn ook de zwarte luchtacrobaten, de alpenkauwen met hun rode pootjes en gele snavel. Je draait je om van je Beierse Goulash-soep en ze planten al hun brutale snavel in de soepkom.

…in de bus door de tunnels nog eens dik 600 meter omhoog slingerend langs ravijnen

Toen ik dit voor het eerst publiceerde, was ik me al te bewust van geschiedschrijving door de overwinnaars, en kwam ik als zodanig ook uit de kast. Van de verliezers van ‘De Oorlog’ zijn de wreedheden zeer breed uitgemeten. Maar wat de huidige Amerikaanse bezetter onderhand uitspookte overal ter wereld van Vietnam tot Irak en Syrië, en deed bij de kolonisatie van Amerika, de uitroeiing van inheemse volken…

Wie gooide er twee atoombommen op burgerdoelen? Wie gooiden Dresden in de brand… Of neem het verhaal van de miljoenen vermoorde Vertriebenen. Eigen schuld dikke bult, kop dicht was het devies. Geen oorlogsmisdaad? Na 75 jaar overwinnaarspropaganda tegen Duitsers, en een avondklok in Nederland voor politieke machtspelletjes en de belangen van farma-multinationals:

  • die zogenaamde ‘liberale’ westerse democratie, die alles dat mooi was uitmijnt voor de winsten en rentes van bankiershuizen, een economie drijvend op schuld.

Dankzij het openbaar worden van de laatste ‘classified’ documenten over de Tweede Wereld Oorlog, kun je ook veel van ‘de andere kant’ lezen. Zoals over Operation Paperclip (zie boek van Annie Jacobson), hoe de Amerikanen zeer handig gebruik maakten van Duitse wetenschappers en SS’ers voor hun eigen militair apparaat.

…het uitzicht bij aankomst

Het Kelsteinhaus (1938) bovenop de Obersalzberg

…een enorme toeristenmagneet, dus je kunt het beste ’s ochtends vroeg er bij zijn

Massieve messing-deuren, wat een vakmanschap

…de tunnel naar de lift, waarmee je de laatste 130 meter omhoog overbrugt

…we kunnen naar binnen

…kijk eens wat een fantastische vormgeving, geen detail aan toeval overgelaten

…onze lift-operator

..we zijn er eindelijk, inclusief alpenkauw

…niet slecht toch, dat uitzicht

..zicht op de Untersberg, natuurlijk is Trudy mee maar dat had je al gezien

…een Tibetaans uitziende toerist moest beslist op een rots klimmen. Het zit er nu eenmaal in…

…de bergen zijn gevormd uit fossiel koraal van de oerzee in het Trias

..overal de alpenkauwen

..interieur prachtig met vurenhout afgewerkt

…een toeristentrekker met achterin de marmeren open haard van Mussolini

…Als je een marslied wilt laten galmen, hier is je kans…

Die Nazi’s wisten wel wat mooi en smaakvol was. Hier was Josef Goebbels even op bezoek, het hoofd concerncommunicatie van De Partij haar Topmanagementgroep. Wie Goebbels wil demoniseren: Begin eerder bij de Rijksoverheid, die tweedehands-beleidsverkopers die ik vrijwel nooit op 1 waarheid kon betrappen.

Ik vind VVD’ers erger dan nazi’s, omdat het landverraders, dieven en leugenaars zijn. Het is kortom te gemakkelijk om in 1 historische Boeman alle kwaad te projecteren, zodat je niet in jezelf hoeft te kijken. De nazi’s waren gewone mensen, zoveel is hier te zien.

.Goebbels even op de koffie

…natuurlijk kun je ook de andere kant doorschieten, zoals de sticker van de Stacheldrachtzieher toont….”Het geloof leeft in ons verder”…

…bij sommigen blijft de heimwee

Je moet er wel op tijd bij zijn in oktober, dat Kehlsteinhaus: zoals onderstaand was het weer de volgende dag, bedekt door sneeuw kun je er dan niet meer bij.

En dan moet je tot het volgende seizoen in mei wachten om weer op de koffie te kunnen bij Adolf, alias Wolf volgens het boek ‘De Wagner-Clan’ dat ik nu lees.

Dit was het vierde en laatste deel van de Berchtesgaden-trip. Wat is er qua geschiedenis, natuur en plaatsen in de wereld nog veel te verwonderen…Rare wereld…

Had Dolfie zijn obsessie/paranoia tegen joden wat getemperd. Had hij niet steeds voor Mussolini in het vuur moeten springen, en had hij Stalin overwonnen…En al die slavenkampen, waar mensen werden opgebruikt voor de oorlogsindustrie…Hoe was hij dan de historie in gegaan.

Nu is zijn naam als een soort verpersoonlijking van satan in het collectief bewustzijn gebrand. De absolute tegenpool van Jezus Christus, en na Jezus ook de persoon die je inschiet als ‘wie had je willen ontmoeten en spreken’. Ja, wie dan? Jan Peter Balkenende?

Juncker geeft zijn afscheidsrede: Europa Overwint!

Door alle militaire campagnes werden er vijf miljoen Duitse mannen uit de populatie geschoten, bovenop de drie miljoen gesneuvelden uit de Eerste Wereld Oorlog. Wat heeft dat met de genetica van de Duitsers gedaan?

Nou ja, er is nu alsnog wel een Verenigd Europa gekomen onder leiding van een Duitser, Ursula von der Leyen. Er is een neo-fascistische klimaatdictatuur in oprichting, waar het grootbedrijf en hun overheid ‘werkt richting de leider en De Doelen,’ (2030 Agenda)

En de NATO zet de campagne tegen de Russen alsnog voort, samen met het Azov-battallion van Oekraïnse nazi’s. De Historie heeft dus boter op haar hoofd.

Steun Interessante Tijden om weer meer fotoreportages te maken:

2 Replies to “Bij Dolfie op de Koffie in NSDAP-Arendsnest”

  1. Geweldige verhalen en zo zien we nog eens wat van de wereld. Best dapper trouwens om de kastdeur open te doen. Ik denk dat de meeste lezers deze kritiek wel onderschrijven. Maar ja, 70 jaar propaganda laat wel z’n sporen achter en dan is het voor velen moeilijk om even een schone bril op te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *