Door maas in wet is ‘verboden’ spieringvisserij toegestaan…

Het 5 miljoen euro kostende kantoorpand van Fondsenbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland uit Zeist kraaide 11 december triomf. Ze hadden bij de rechter een verbod afgedwongen op de visserij op spiering in de Waddenzee. Die vernietigde de laatste vier vergunningen voor spieringvisserij. Maar de vier gedupeerde Wieringer vissers vonden een maas in de wet en een andere maaswijdte in het net. En dus vangen ze nu als garnalenvisser vier tot vijf ton spiering in de week.

Maar ze vangen nu meer spiering dan ooit

De vier Wieringer vissers kunnen zo een dikke middelvinger uitsteken naar wat vissers de ‘groene maffia’ noemen. Er is namelijk een regel, dat je bijgevangen spiering als garnalenvisser moet aanlanden. Van die aanlandplicht – een regel verzonnen door groene clubs- kun je nu als visserman gebruik maken.

Want dan mag, nee moet je zelfs de bijgevangen spiering aanlanden. Die naar komkommer ruikende vis leverde eind december nog vier euro per kilo op, en vooral de Fransen zijn gek op spiering. Daaraan worden de vangsten verkocht. Inmiddels is de prijs gedaald naar enkele kwartjes, maar de visserij is met slechts 1000 euro gasoliekosten nog steeds lucratief.

Spiering, hier bijgevangen in garnalenvisserij:

Dus ga je gewoon als garnalenvisser het Wad op, en je maximaliseert je bijvangst die je moet aanlanden. Zolang je ook maar garnalen aanlandt, ben je op papier garnalenvisser. Waar vroeger nog maar vier vergunde spieringvissers op het Wad mochten vissen, kunnen in theorie nu 75 vergunde Wadvissers op de spiering overgaan.

In plaats van de door het MSC-label aanbevolen maaswijdte van 25 mm te hanteren, ga je voor 16 millimeter. Er komt een legaal zeefnet in, en je maakt rondom het net een soort tunnel waar door de waterdruk de maaswijdte vernauwt. Zo komt je kuil alsnog vol met spiering. Voordat het LNV-ministerie het gat in regelgeving heeft gedicht, ben je mogelijk maanden verder.

En op 15 maart bij de start van het broedseizoen (van spieringetende vogels) is het seizoen weer voorbij.

Grote stern, een visser op spiering

Wakker Bier: StrijdT
Slim bekeken, 1 -1 voor de Wieringer vissers tegen de ‘groene maffia’. Op die manier, door creatief te zijn met een vleugje rebellie kun je toch (tijdelijk) overleven in een totalitaire bureaucratie. Met creatieve burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij je de mazen van de wet op zoekt, en hun eigen misantropisch regelwoud tegen ze zelf gebruikt.

De Wieringers verdienen kortom een StrijdT-biertje, als positief voorbeeld hoe je met de Roverheid en haar milieuclubs om kunt gaan. We zoeken ze binnenkort in Den Oever even op, en dan nemen we ook onze eigen spiering mee.

In Zuid Europa is spiering op de barbecue of frituur een delicatesse. Terwijl Nederlanders qua culinaire creativiteit vaak niet verder komen dan een doodgekookte karbonade met aardappels en een ingezakte bloemkool. Ze wonen aan de meest visrijke wateren ter wereld maar eten nauwelijks vis of schelpdieren. Afke bedenkt dus even een lekker recept om ook deze overdadig aanwezige kleine vis tot culinair feest te maken, net als bij de mosselsoep.

Het is natuurlijk belachelijk dat er in de Visserijnieuws nog steeds niet een wekelijkse column is voor creatief koken met vis. Uiteindelijk vis je voor het lekkere eten.

Je kunt je eigen kistje Wakker Bier en Liever dood dan Slaaf-tshirts bestellen in onze webwinkel via www.lieverdooddanslaaf.com

En het bier kun je direct bestellen via onderstaande link:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *