Week van de Vislam: Vul je dis met extra vlees en vis!

Goed initiatief van EMK: Geen maaltijd compleet, zonder Vitamine Dierenleed (en Vitamine Bier)

Wie een andere voedseltoekomst wil, dan koolzuurneutrale Unilever-rotzooi uit de World Economic Forum Food Hub op de Wageningen UR campus, Zelensky-Dumpkip uit Oekraïne en ASC-keurmerk mosselen uit Chili: Grijp nu je kans. Doe deze week mee met de Nationale Eet Extra Vlees- en Visweek van Eendracht Maakt Kracht (EMK), die tot 10 maart loopt. Wat valt er voor aanhangers van de fundamentalistische Vislam zoal te genieten?

‘Bijna uitgestorven’ op zijn lekkerst: Paling uit de Friese boezem

Creatief met voedsel zijn
Wanneer je  bij je eigen lokale boeren, vissers en buiten-supermarktse handel koopt, steun je daarmee de voedselproducenten die door hun overheid ‘verduurzaamd’ (vernietigd/staatsafhankelijk) worden. Koop bijvoorbeeld wel die kleine mosseltjes, die dankzij ‘verduurzaming’ en milieubeleid niet meer uitgroeien tot die knoeperds die je ooit kon krijgen:

Maak er een mosselsoep van in Afke-Stijl: Zij begon deze week haar eigen kook-column in het nationale weekblad van de visserij. Met een dikke mosselsoep die wat mij betreft verslavend smaakt. Let op dat je geen ASC-rotzooi uit Chili koopt maar alleen van je eigen Zeeuwse mosselaars.

Koop het liefst geen keurmerk-zooi. Want als er bijvoorbeeld MSC op de vis staat, weet je dat daarmee vissers met extra lasten zijn opgezadeld voor de miljoenenwinsten van Rupert Howe zijn club in Londen. Koop gewoon vis uit zee, vers van de afslag. Of regel een deal met bevriende vissers.

Afke’s kookdebuut in Visserijnieuws

Hoe waren wij anders aan onze spiering gekomen van de Visafslag op Den Oever. Visjes die door procedures van een Postcode Loterijclub niet meer gevangen mochten worden. Maar onze helden van de WR 262 vonden letterlijk een maas in de wetgeving, en kunnen zo toch tonnen van die kleine vispatatjes aanlanden die anders in de bek van Vogelbescherming in Zeist waren verdwenen.

1-0 voor de visserij tegen het Postcode Loterij-grootkapitaal. Daar lees je later een nieuw recept over in de Visserijnieuws van de meest fantastische en mooiste vrouw op aarde: mijn lieve Afke.

Oosthaven Urk: Kotter uit Oost Friese Greetsiel: Ook last van een liegende en stelende overheid met milieuclubs

Friesland een visserijwoestijn
Provincie-Friesland is een visserijwoestijn, dankzij afbraakbeleid en anderhalve eeuw talentvlucht sinds de landbouwcrisis van 1870. Ze eten hier precies om zes uur een aardappelprak met doodgekookt stuk groente en een bal uit de bio-industrie. De dichtstbijzijnde viskraam staat in Joure. En daar bestaat het deze culinair criminelen om ‘kibbeling’ te verkopen, gemaakt van (….je mag niet vloeken) panga..

Pangasius. Dat is het geluid wat je maakt vlak voordat je braken moet na een dikke kater.

Ayatollah Rypke, Groot Moeftie van de Fundamentalistische Vislam heeft zijn heilige woede op deze mensen bekoeld en is met piepende banden weggereden. Er staat woensdags op de markt in Joure een ‘Urker’ viskraam in name only, met troep die rechtstreeks uit de supermarkt of Sligro lijkt gekomen.

Zeeuwse mosseltjes, ze hoeven niet groot te zijn om lekker te smaken: Maak het anders klaar

Dus gaan wij meestal richting het Achtste Friese Zeeland: Urk, de United Kingdom (UK)

Wij begonnen de week alvast goed op Urk, door braadharing in te slaan, dat oogt als een soort haring uit het brandwondencentrum in Beverwijk. Maar het is wel lekker voor de liefhebber. Daarnaast haringbieten-salade, sashimi van bijna maar dus niet helemaal uitgestorven Tonijn, en een op Urk met beukenhout gerookte moot zalm.

Vis met textuur, onvergelijkbaar met de roze snot die je in de supermarkt krijgt. Trudy is gek op de velletjes. Nou ja, ok, die zalm komt uit Noorwegen en is gekweekt. We zijn soms genoodzaakt bepaalde passages in de Vislam metaforisch te interpreteren.

De lekkerste oesters van Nederland haal je bij It Ailand, nu ook met StrijdT-bier er bij

Ailand verkooppunt ‘StrijdT’-Friezentripel
Op zaterdag bezochten we ’t Ailand in Lauwersoog van Barbara Geertsema en haar man (De Goede Vissers), vissende hippies van de goede soort die met beide benen in de natuur staan van de Waddenzee. Zij oogsten en verkopen de lekkerste oesters van Nederland, de romigste. Daar hebben we een hele rij levend van verorberd, naast de lekkerste garnalenkroketjes die je kunt bedenken.

Ze zijn donderdag/zaterdagmiddag (1700) geopend, ideaal voor een uitje waarin je ook de vissersvloot kunt zien, de zeelucht kunt opsnuiven. Ze hebben binnen ook een complete bibliotheek over visserij, ons prachtige Friese landschap en natuurlijk de oogst die je daarvan kunt genieten.

In ruil voor oesters, werd ’t Ailand nu een verkooppunt van onze Friezen-Tripel ‘StrijdT’, bier met gagel en eikenhout die de ziel van de Friese historie weet te vangen. De strijd tegen het water aan de ene kant en aan de andere kant machten die de onafhankelijkheid van ons volk betwistten.

Fryske Iel, bijna uitgestorven (onzin) op z’n lekkerst

Het belangrijkste is dat je eten koopt bij lieve menselijke mensen die wakker van geest zijn. En dat zijn zij alvast. Check verder prachtige initiatief van goede kennissen van ons, Fan Boer Nei Minsken, markten van Friese voedselproducenten, waar je direct bij hen koopt.

Daar stonden wij 24 februari in Workum nog met ons StrijdT-bier, naast biologische eierenverkopers uit It Heidenskip, Mevrouw de Molenaar uit Witmarsum met haar heerlijke brood, biologische zuivel, schimmelkaas, Fryske paling van oer-Friese visser Van der Netten en nog veel meer lekkers.

Het mooist beschilderde schip in Lauwersoog: Friesland overwint!

Zodra ik er over schrijf loopt het water alweer in de mond, zeg maar… We laten ons hier in Friesland het met vlees, kaas en vis belegde brood letterlijk niet uit de mond stoten kortom. Zo komt de geest van mijn Pelgrimstocht door de Friese Natuur ‘Liever dood dan Slaaf’ alsnog uit de fles.

2 Replies to “Week van de Vislam: Vul je dis met extra vlees en vis!”

  1. Hieraan doe ik wel mee, goed initiatief … net T bone steaks en toefje groente gehaald bij boer, ga vanmiddag op zoek naar goede visboer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *