Onder de Haagbeuken kon oermens met modern mens…

Neanderthal

Onderweg naar vrienden in de Eifel hielden Afke en ik een tussenstop in het Neanderthal. Daar werd in 1856 een schedel van de beroemde oermens gevonden, die de naam van dit dal zou krijgen. Dankzij die vondst werd het dal waar de Düssel door stroomt ook een Naturschutzgebiet, dat sinds 1935 moedig standhoudt tegen ‘de vooruitgang’/verlelijking die het omringende Ruhrgebiet trof. 

Machtig haagbeukenbos aan de Düssel met bosanemonen

Je vindt stukjes maagdelijk haagbeuken-woud in een rivierdal, met sleedoorns in bloei. Daar kon een mannelijk oermens gemakkelijk met een vrouwelijk modern mens de nieuwste opvattingen over menselijke evolutie in praktijk brengen, zodat paleontologen daar duizenden jaren later theorieën over konden vormen.

De titel heeft dus meer diepgang dan een leem seksgrapje…

Dat bleek uit mijn genetische test

Als aanvulling maakten ze een ijstijdpark, waar ‘oer’-ossen met EU-oormerkjes rondlopen. En wisenten tussen omheiningen met schrikdraad.

Sommige mensen lijken minder op de oermens dan ondergetekende

Ondergetekende bezocht het dal al in 2005 voor een reportage voor Intermediair. Toen interviewde ik directeur Christian Weniger van het Neandertalmuseum over de vraag: Is de Neanderthaler ooit wel uitgestorven? Je hoeft maar door een gemiddelde winkelstraat te lopen en om je heen te kijken, dan valt die vraag je als vanzelf binnen.

Machtige Haagbeuken

Machtige haagbeuk, Sleepy Hollow bomen

Het bleek- aldus Weniger- dat ook oermenskundigen zich deze vraag al hadden gesteld. Ze zien de Neanderthaler nu niet meer als een ‘tussenvorm’, maar als een menselijke variant die gewoon kindjes maakte met de ‘moderne’ mens. Zo ergens in de laatste ijstijd.

Sleedoorn in bloei

Uit een genetische test die ondergetekende deed voor mijn Meisterwerk Liever dood dan Slaaf, bleek niet alleen dat er Deens bloed in mijn Friese DNA huist. Er zou ook 2 procent Neanderthaler-DNA in zitten. Dat zou dus een aanwijzing zijn, dat de beroemde oermens niet is uitgestorven maar gewoon als menselijke soort in de andere soort/variant opging.

Dan is de Neanderthaler dus niet de tussenvorm waar negentiende-eeuwse evolutionisten naar zochten. Maar gewoon een menselijke variant, en zo beeldt het Neanderthalermuseum hem ook af. Als een soort hippie met vuistbijl en staf.

3 Replies to “Onder de Haagbeuken kon oermens met modern mens…”

  1. De mens door God gemaakt naar Zijn beeld. Zou deze oermens te maken gehad kunnen hebben met de nog oorspronkelijkere zonen Gods die in Genesis 6 beschreven staan. Dan heb je 2% nog oorspronkelijker goddelijk DNA Rypke. Als je daar maar geen grootheidscomplex van krijgt haha.

    Vriendelijke Groet
    Marijn

  2. Ik kan me voorstellen dat Rypke wat aardse oergenen in zijn donder heeft zitten. Maar Afke komt waarschijnlijk van buiten de aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *