Is (subsidie)geld the only thing that telt in Holland?

Urk ontmoet Amsterdam, twee uitersten van het Nederlandse spectrum

De Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU 1965) profileert zich tegenwoordig als Seafoodsector op Urk Seafood. 

Wat na sloop van de traditionele vloot  overblijft is een door vrachtauto’s bevoorraad vrieshuizencomplex op een industrieterrein in deels buitenlandse handen met buitenlandse loonslaven, die met LNV-subsidie worden weg-geautomatiseerd. Dat noemen ze een ‘innovatieve’ Seafoodhub.

Dankzij wethouder Nathaniel Middlesale (State Reformed Party) komt er nu ook een Port of Urk bij voor deze ‘professionele miljardenindustrie’. Het wonder van Urk sinds inpoldering wordt dan The Miracle die de Urkers aan de Mammon danken met een vleugje Karl Marx.

Geen feiten en statistieken maar Facts and Stats voor Nederlands publiek

Karl Marx krijgt gelijk, ook in Port of Urk
In reactie op mijn artikel over de Engelse taalvervuiling die het Visserij Ontwikkel Plan van LNV promoot, kwamen nog reacties van LNV in de persoon van Wilbert Schermer Voest, de beleidscoördinator Kustvisserij en Aquacultuur van 2000-2024:

Ik weet dat veel visserij organisaties en gemeenten erg ‘happy’ zijn met het geld

Heel grappig. En over de Amerikaanse taalvervuiling:

De NL visserijwereld is al decennia lang bij uitstek een zeer internationaal gerichte bedrijfstak. Het is daarom niet vreemd en verklaarbaar dat voor visserij organisaties Engelse namen worden gebruikt.

Mentaliteit en cultuur verdwijnen met overnames door multinationals

Natuurlijk weet hij wel dat het daar niet om draaide, maar om de culturele sloop die gepaard gaat met subsidies met ‘een oogmerkje’. Er worden visserijdorpen en steden op het land 80 miljoen euro subsidies voor gehouden. Uit naam van ‘innovatie’ duwt LNV hen zo in de 2030 Agenda en de SDG’s, na eerst de traditionele visserij te slopen.

Dat VOP ging nu naar de Tweede Kamer en in een eerste rit heeft Minister Piet Adema alvast 30 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

Karl Marx lijkt met zijn Communistisch Manifest van 170 jaar terug meer dan gelijk te hebben gekregen in Nederland. Geld en de mate van materiële welstand dicteert ook de opvattingen van mensen, aldus Marx en Engels. Marx zijn lumineuze idee was, dat je dus alle bezit moest afpakken en via De Staat moest herverdelen. Dan beheers je ook het denken van mensen.

En dat is wat LNV met het VOP doet. Met kapitaalherverdeling bepalen ze vervolgens ook hoe de subsidie-ontvangers denken, wat voor opvattingen ze uitdragen en taal ze bezigen. Precies volgens het boekje van Marx.

Het Eco-Communistisch Manifest

 In de houding springen voor subsidie en geld
Zoals ons interview met de Schrijvende Visser liet zien, gaat er veel meer verloren dan wat kotters. Je verliest een heel sociaal-economisch weefsel.

En dus lees je op de Vereniging van Visgroothandelaren hun Seafood Urk-site alle 2030 Agenda kreten, van ‘innovatie’ (SDG8) tot de toekomstige generaties, en ‘de wereld voeden’ (SDG2) terug, inclusief Amerikaanse taalvervuiling. De vishandel werd seafoodindustrie, een combinatie van slecht Nederlands én slecht Engels. Alsof ze nog op de wip zitten:

Iedere dag vertrekken honderden vrachtwagens van en naar Urk vol met de mooiste seafood producten. Die producten komen niet uit de lucht vallen, maar ontstaan in de seafoodindustrie. Een sector boordevol innovatie, groei en duurzaamheid. Een plek waar continu gewerkt wordt aan nieuwe producten, technieken en efficientie.

Dat gebeurt met respect voor de oorsprong van het product en met een scherpe blik op de toekomst! Werken met een natuurlijk product geeft verantwoordelijkheid en die nemen we meer dan serieus! Wij helpen de wereld voeden en verzekeren dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van onze producten! Stap jij bij ons aan boord?

‘De Wereld’ voeden is een eufemisme…Is dat niet ‘Aandeelhouders spekken zonder achting voor omgeving, ethiek of afkomst’?

De Rabobank is fanatiek supporter van het uitfaseren van de bodemvisserij (SDG14 Life Under Water)

Vishandel wordt Seafoodhub
Ingewijden in het Urkse vertelden dat de sloop van het oude Urker karakter al meer dan een decennium voortwoedt. Je ziet dat in de taalverandering naar Amerikaanse kretologie. De Visserijborrel wordt dan een Seafood Meetup. Ze zoeken op de Seafood Hub in Urk nog een Retailmanager. Wat riteel is weet ik niet, maar het heeft iets met handel te maken, en je zit goed in seafood met je keuzetool:

Een sector waar duurzaamheid, productkwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Daar kan je goed in werken! Er zijn functies op alle niveaus en de doorgroeimogelijkheden zijn bewezen groot. Als jij je handen uit de mouwen wil steken om onze producten te produceren, verkopen of bedenken. Dan zit je goed in seafood! Probeer onze keuzetool eens uit of bekijk de vele functies in het blok hieronder!

Nederlanders zijn wereldkampioen taalvervuiling zodra ze ruiken dat ergens geld kan worden verdiend. Dat getuigt van morele en culturele flexibiliteit. Het schijnt dat daarom Nederlanders als enige met de Japanners mochten handelen via Deshima: Ze hoefden enkel tegen een kruis te pissen, alle principes opzij voor de commercie.

Dan wisten de Japanners dat ze niet- zoals de Portugezen- probeerden ook hun geloof aan de man te brengen

Urk Westhaven.. 

Velen gaan er prat op hoe goed ze Engels geloven te spreken. Dat associëren Nederlanders met internationaal leven, reizen en open staan voor de wereld. Bij jongelui gaat groeiend Nederlands analfabetisme gepaard met een grotere Engelse taalvaardigheid.

De vraag is dus waar de grens ligt, in het uitwissen van je eigen taal. Wordt er nog Nederlands gesproken en geschreven in 2050? Of alleen nog van die vreemde hybride-taal met Amerikaanse kreten om gestroomlijnder te klinken?

Seafood Hub: een complex vrieshuizen met weg te automatiseren buitenlanders bevoorraad door vrachtwagens

Taal van de Amerikaanse bezetter sinds 1945
De absurditeit van Amerikaanse taalvervuiling in The New World Order valt je direct op, wanneer je in plaats van Engelse woorden Duitse woorden zou gebruiken. Dan wordt een Keuzetool een Keuze-Werkzeug, Retailmanager wordt een Verkaufsgeschäftsführer en Seafood wordt Mehresfütter. Vertaal je Manager Human Resources in het Bruinkolen-Duits, dan krijg je al snel concentratiekamp-achtige associaties.

 • Kampführer Menschlicher Arbeitseinsatzforaten.

Net als Wageningen haar Centre for Marine Policy, in een boerenvallei aan de Rijn. Das Zentrum für Meeresburokratiserung und Fischereibelemmerung, zou in het Duits de lading dekken.

We praten dus de taal van de bezetter na sinds 1945. Hadden de Duitsers gewonnen, dan had Urk dus geen Seafood Hub gehad maar een Fischhandelsverkaufsgeschäft.

Restanten prooi maken van multinationals en afschaffing baantjes voor Urkers

Nederland werd de meest trouwe Wallstreet-vazalstaat van de EU, en dus koploper in Angelsaksische taalvervuiling. Het begon bij het woordje OK, en eindigt er bij dat je bij de- tot Cosun Beet Company omgedoopte –Suikerunie geen rondleiding meer kunt krijgen, maar een ‘experience‘. Afke betrapt mij er net zo goed op, wanneer ik vraag of ze me begrepen heeft en onbewust afsluit met ‘yes?’…

Wij zijn allen taalzondaars.

Het Gallische conservatieve dorpje Urk verwatert zo dus steeds meer richting globalisme als eroderende sociaal-culturele kracht. Met een Amerikaanse naam kunnen succesvolle Urker bedrijven vlot overgenomen worden door een kapitaalhaai of buitenlandse multinational. Zoals recent een IJmuider vishandel al werd opgekocht door een Japanner.

Lekker pak geld mee, fuck de rest. Vakantie vieren en geen gedoe meer.

Geen voedsel maar agrofood

Foodholland; Shaping a tasty future
Daarmee volgen ze de trend, die de gehele voedselindustrie al inzette. Kijk maar op Foodholland, met ‘Food Valley’ in Wageningen/Gelderse Vallei de promotor van de Nederlandse voedselindustrie. Die noemen zich Agrifood, de grote jongens als Vion, Unilever enzovoort.

Alleen al in de functie-omschrijvingen voor gezocht personeel vind je niet één begrijpelijk Nederlands woord terug. Zo maken ze in het Oer-Limburgse Eijssen in Maastricht geen zuivel en melk meer maar Dairy in Eijssen Dairy, en die zoeken een Manager Operations.

The Greenery is een firma van Hollandse groentetelers uit Barendrecht (Beartrect), die zoekt in het Nederlands een ‘senior verkoper Italie’

Maar Hessing supervers zoekt juist een Teamlead HR Services. The Proteïn Brewery in Breda zoekt een Sr Application Technologist en Salud Foodgroup Europa in Oosterhout wil een Productontwikkelaar Food, dus iemand die Amerikaans voedsel maakt op z’n Hollands.

Je kunt Account Manager worden bij Mayonna Premium Fish Concepts aan de Ansjovisweg 26 in Spakenburg van de Hoogwegt-familie.

Onzevisserij.nl, De met nog enige romantiek omgeven kottervisserij op het hakblok, en Blue Food/Agrofood er in, grenzeloos kapitaal

Die verkoopt tilapia, lekkerbekjes en gerookte makreel aan de Jumbo. Ze vallen onder de Kennermervisgroep, en zijn deelnemer aan het door de Europese Unie gesubsidieerde Dutchfish.nl, de The Dutch Fish Marketing Board.

Zit bijna geen Nederlands wildgevangen visje meer bij.

Of worden we toch maar 
Channel Marketing Manager bij Vandemoortele. Dan werk je in de polder in Zeewolde aan shaping a tasty future. Nee laten we dan bij John West (sinds 1886 tonijn in blik) solliciteren voor Key account manager retail. Dit Buitenlandse bedrijf John West heeft als enige een Nederlandse slagzin: ‘Vis op zijn best.’

Yesss!

Prooien voor grote jongens en kapitaalhaaien
Group of Butchers is een Nederlands-Belgisch collectief van vleeshouwers met een tiental vleesmerken. Die hebben als slagzin ‘let’s make something special’, maar ze zoeken een Nederlandse ‘productiemedewerker’ in Barneveld. In Barnfield?

Ze begonnen in 1997 als Dutch Grill Specialties in Tilburg, om zich in 2015 tot Group of Butchers om te dopen. Goed voor een kwart miljard euro jaaromzet. Ze zijn geen voedselbedrijf maar een foodbedrijf. Dus ze vragen zich af of het nu in het Engels of Nederlands moet, of een beetje van beide:

een marktleider in hoogwaardige vleeswaren en behoort tot de snelst groeiende foodbedrijven van Nederland.

Die slokken vervolgens Nederlands klinkende merken op als Schouten Vleeswaren. In 2020 werd de kroep of boetsjers opgekocht door de kapitaalhaaien van Parcom Capital Management, eerdere opkoper en uitkleder van de HEMA. De ACM gaf groen licht.

Daarvóór waren ze in handen gekomen van de kapitaalhaaien van Equistone.

Mooie meid met lekker vlees, het Paradijs…

Zwanenberg ‘We care about the world and about Good Food’, producent van Chicken Tonight werd in 1929 opgericht als Vleeswarenfabriek Th.S. van der Laan in Almelo. Maar dat is nu Zwanenberg Food Group, met 600 miljoen euro omzet. Die zoekt een HSE Specialist, wat dat ook wezen mag

Het Belgische broodbelegbedrijf Ter Beke liet zich omdopen tot de What’s Cooking Group. Ter Beke/ What’s Cooking Group is ‘een kleurrijke familie van food lovers.’ Ze handelen in hartig beleg en zoeken een Manager QA Food in Borculo. Je kunt lezen hoe groen ze deugen in een corporate governance charter:

Lees de gecoördineerde statuten van What’s Cooking Group NV, het corporate governance charter en de corporate governance-verklaring uit ons laatste jaarverslag.

Urk. Ontroerende plek met nog menselijke trekken in een ontmenselijkend Nederland

Nico Koffeman heeft na verkoop van De Vegetarische Slager aan Unilever weer een nieuwe anti-boerenfirma, Those Vegan Cowboys. Sojagigant Cargill haar ‘spin off’ Mister Kitchen mag geen nep-roomboter verkopen na een kort geding door de Nederlandse Zuivel Organisatie. Dus gaat hun droomboter Dreammm heten.

Wiens brood men eet, wiens taal men spreekt. Dat van het grensloze kapitaal, waar de Seafood Hub en de Port of Urk zich bij voegt.

Men zegt: Je moet met je tijd mee gaan. Maar de tijd dwingt je tot niets. Ik hoef om kwart voor drie ook geen ander mens te zijn dan om kwart voor vier. Je moet meebuigen of barsten. Op Urk gedwongen door het LNV-ministerie en haar globalistische overlords als Paul Polman en Feike Sijbesma (WEF, DSM)

Met medewerking van Nathaniel Middlesale, die als wethouder op Urk vast ook eens hogerop wil. Zo vinden Marx en de Mammon elkaar nu in een Seafoodhub in de Port of Urk, dankzij miljoenen euro’s met staatsgeweld geroofd geld, dat LNV herverdeelt aan derden. Going Dutch. 

 • Iets opgestoken, steun mijn werk dan met een donatie en dank voor alle steun aan Interessante Tijden. We bestaan over een paar dagen zeven jaar!

5 Replies to “Is (subsidie)geld the only thing that telt in Holland?”

 1. Dit soort berichten zou je moeten aanbieden aan kranten als het FD en weekbladen als het EW, maar misschien doe je dat al. Laat dan weten of zij wel of niet inhoudelijk reageren en waarom. Ik begrijp wat je schrijft, maar het moet breder. En misschien hier en daar dezelfde boodschap, maar vriendelijker.

  1. Dit is een blog, zo werken we hier al zeven jaar, omdat je dan met satire en sarcasme kunt schrijven. Maar je hebt gelijk, misschien zou ik daar weer eens voor moeten schrijven zoals vroeger. Aan de andere kant, sinds ‘corona’ en de opstelling van die media kun je afvragen of het nog zin heeft om daar voor te schrijven…

   1. Ja, het heeft zin!!!
    Het is ook een stok voor onze kleinkinderen en hun toekomst.
    Ik ben het eens met Jan.
    Besef je wel hoe belangrijk jij voor ons (Nederlanders) bent ?!?!

 2. Goed nieuws uit Friesland 🌱
  https://www.boereninhetbos.nl/groentetuin-permacultuur

  Zelfoogst groentes voor een betere verbinding.
  Goed plan voor als je geen moes-tuin hebt.
  Van de boerderij naar je eigen keuken.
  Verser kan bijna niet, maak er zelf een lekker potje van!

  Buiten het onderwerp wellicht edoch waar past het beter dan hier…
  Biologische groenten en kruiden, pure ossewit, een echt stukje vlees,
  dat wordt toch een h-eerlijk heldere maaltijd met een goed glas Strijdt bier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *